Ogród Marty-cz.aktualna
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Marty-cz.aktualna
Martusiu , co to za liście podobne do Gunnery na przed ostatnim zdjęciu ...borowe od spodu ? Pięknie u Ciebie .. rajska jabłoń faktycznie cała w kwiatach .. jaka duża
cudo !

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Pięknie skomponowana rabata z poidłem dla ptaków. Mnie osobiście zachwyca to drzewo pendulowate, co to ? Wiąz jakiś?
Ciekawa też jestem, co tam nowego posadzisz zamiast eukomisów
Ciekawa też jestem, co tam nowego posadzisz zamiast eukomisów

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam miłych gości,święta upłynęły spokojnie ,pogoda dopisała,i były miłe spacery w ogrodzie .
Maju,jabłoń jest teraz wspaniałą ozdobą w ogrodzie ,widać ją z daleka ,i chociaż nie przemarza ,ja też nie mam migdałka ,bo u mnie nie będzie ,już tyle przemarzło,że więcej o nim nie myślę .
Iwonko,tak jutro jadę ,już sobie obiecałyśmy ,ze jak będę wolniejsza to zaraz wyjeżdżam odpocząć w ogrodzie u Marysi
,pozdrawiam
Maryniu,mówisz ,że sie oglądasz na boki jak spacerujesz,ale pod nogi też trzeba patrzeć ,
tyle miłych słów piszesz,dziękuję ,nie tak bardzo dbam o mój ogród,bo ciągle nie mam czasu dla niego ile bym chciała i wszędzie mnie pełno tylko nie w ogrodzie ,jutro też mnie cały dzień nie będzie ,bo jadę do innego ogrodu
,pozdrawiam
Marysiu,świętowałam dzisiaj w ogrodzie ,a i na jutro już jestem przygotowana ,roślinki nakopane siedzą w wiaderku,więc do jutra,buziaczki
Kasiu,rajska jabłoń zakwitła solidnie ,ten buraczkowy kolor bardzo widoczny,piwonie rosną swoim rytmem ,rabaty się zapełniają ,fajnie ,że wstąpiłaś,pozdrawiam
Joasiu,cieszę się ,ze pospacerowałaś po ogrodzie ,po to są zrobione ścieżki ,żeby było wygodnie spacerować,krzewy kwitnące na wiosne są fajnym dopełnieniem w ogrodzie ,może można eukomis sadzić w donicy ,chociaż ja nigdy tego nie praktykowałam ,on dość długo rośnie i kwitnie dopiero na końcu lata,wiec ta donica nie będzie ciekawa przez długi czas,a ja dodatkowo na pewno zapomniała bym podlać
,pozdrawiam
Aguś,staram się ułożyć rośliny tak ,żeby jakoś pasowały do siebie i żeby chwasty nie miały szans,miło że sie podoba ,pozdrawiam
Wiolu,te duże liście to rabarbar dłoniasty,ozdobny ,o pięknych liściach i białych kwiatach na wysokiej łodydze,jabłoń i mnie zadziwiła,pod nią są narcyzy i ja je zasilam po przekwitnięciu,pewnie skorzystała z papu ,pozdrawiam
Gosiu,ta duża misa to fontanna ,poidło dla mojego kotka i dla ptaszków,jak kot śpi to ptaszki się kąpią ,mam jeszcze drugie piękne i mniejsze poidło ,robię coś w ogrodzie i nagle słyszę głośny odgłos wody ,oglądam się gdzie sie ta woda tak pluska ,a tu kos zrobił sobie kąpiel ,tak skrzydłami w tej wodzie chlapał,cuda w tym poidle wyczyniał,nie miałam aparatu przy sobie ,ale nigdy nie widziałam takiej solidnej ptasiej toalety,to drzewo o którym piszesz to Grujecznik japoński forma płacząca,jeszcze nie wiem co tam posadzę,zobaczę co ciekawego przyjedzie i czy będzie się tam nadawało,eukomis ma w sam raz wysokość na to miejsce,pozdrawiam
Maju,jabłoń jest teraz wspaniałą ozdobą w ogrodzie ,widać ją z daleka ,i chociaż nie przemarza ,ja też nie mam migdałka ,bo u mnie nie będzie ,już tyle przemarzło,że więcej o nim nie myślę .

Iwonko,tak jutro jadę ,już sobie obiecałyśmy ,ze jak będę wolniejsza to zaraz wyjeżdżam odpocząć w ogrodzie u Marysi

Maryniu,mówisz ,że sie oglądasz na boki jak spacerujesz,ale pod nogi też trzeba patrzeć ,

Marysiu,świętowałam dzisiaj w ogrodzie ,a i na jutro już jestem przygotowana ,roślinki nakopane siedzą w wiaderku,więc do jutra,buziaczki

Kasiu,rajska jabłoń zakwitła solidnie ,ten buraczkowy kolor bardzo widoczny,piwonie rosną swoim rytmem ,rabaty się zapełniają ,fajnie ,że wstąpiłaś,pozdrawiam

Joasiu,cieszę się ,ze pospacerowałaś po ogrodzie ,po to są zrobione ścieżki ,żeby było wygodnie spacerować,krzewy kwitnące na wiosne są fajnym dopełnieniem w ogrodzie ,może można eukomis sadzić w donicy ,chociaż ja nigdy tego nie praktykowałam ,on dość długo rośnie i kwitnie dopiero na końcu lata,wiec ta donica nie będzie ciekawa przez długi czas,a ja dodatkowo na pewno zapomniała bym podlać

Aguś,staram się ułożyć rośliny tak ,żeby jakoś pasowały do siebie i żeby chwasty nie miały szans,miło że sie podoba ,pozdrawiam

Wiolu,te duże liście to rabarbar dłoniasty,ozdobny ,o pięknych liściach i białych kwiatach na wysokiej łodydze,jabłoń i mnie zadziwiła,pod nią są narcyzy i ja je zasilam po przekwitnięciu,pewnie skorzystała z papu ,pozdrawiam

Gosiu,ta duża misa to fontanna ,poidło dla mojego kotka i dla ptaszków,jak kot śpi to ptaszki się kąpią ,mam jeszcze drugie piękne i mniejsze poidło ,robię coś w ogrodzie i nagle słyszę głośny odgłos wody ,oglądam się gdzie sie ta woda tak pluska ,a tu kos zrobił sobie kąpiel ,tak skrzydłami w tej wodzie chlapał,cuda w tym poidle wyczyniał,nie miałam aparatu przy sobie ,ale nigdy nie widziałam takiej solidnej ptasiej toalety,to drzewo o którym piszesz to Grujecznik japoński forma płacząca,jeszcze nie wiem co tam posadzę,zobaczę co ciekawego przyjedzie i czy będzie się tam nadawało,eukomis ma w sam raz wysokość na to miejsce,pozdrawiam

- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
Witaj Martusiu.
Jabloneczka wspaniała. Szkoda, że tak krótko kwitnie. Pospacerowałam wirtualnie po Twoim ogrodzie i aż się wracać do swojego nie chce.
Wybacz, że nie pamiętam, ale jaki on jest duży?
Dla mnie robi wrażenie ogromnego z jeszcze większą ilością cudownych roślin.
Nornice Ci nie jedzą eukomisow?
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę pięknej pogody na spotkanie, bo udane na pewno będzie.

Jabloneczka wspaniała. Szkoda, że tak krótko kwitnie. Pospacerowałam wirtualnie po Twoim ogrodzie i aż się wracać do swojego nie chce.

Wybacz, że nie pamiętam, ale jaki on jest duży?
Dla mnie robi wrażenie ogromnego z jeszcze większą ilością cudownych roślin.
Nornice Ci nie jedzą eukomisow?
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę pięknej pogody na spotkanie, bo udane na pewno będzie.

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Pięknie na twoich rabatach Martuś

Cudnie kwitnie ci rajska jabłoń.Twoja dużo mniejsza niż moja .
co to takiego ładnego, o pstrych liściach w lewym rogu ??
Podobne trochę do hosty.
- Ola2310
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Martuniu ale trzmielina super wspięła ci się na drzewo .
Ja mam trzy wsadzane kilka lat temu, w tym samym czasie. Jedna tylko z nich wykazuje objawy rośnięcia na wysokość. Dwie pozostałe raczej się płożą i o wiele mniejsze od swej koleżanki są.
A tą wspinającą się muszę przesadzić w miejsce pod ogrodzenie, niech się tam wspina.
Teraz stoi na środku rabaty i musiałam jej zrobić podpory.
Jak tam ze
u ciebie? U mnie pada , ponuro i nie miło...brrr.

A tą wspinającą się muszę przesadzić w miejsce pod ogrodzenie, niech się tam wspina.
Teraz stoi na środku rabaty i musiałam jej zrobić podpory.
Jak tam ze

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witam ,muszę się pochwalić ,że miałam cudowny dzień w ogrodzie u Marysi Maski,dzień był słoneczny i pełen relaksu wśród jej roślin ,oczywiście pół auta roślin przyjechało do mojego ogrodu
,był świetny poczęstunek i miłe pogaduchy o kwiatach ,dziękuję Marysiu za wielkie przyjęcie
Ewciu,ona nie kwitnie tak krótko,,ale dzisiaj spadł grad jak byłam u Marysi,więc pewnie kwiaty strąciło,nie obeszłam ogrodu ,bo robiło się ciemno,ale jak wykładałam rośliny z samochodu to pod żółtym klonem przy wejściu było żółciutko od jego strąconych liści,tulipany też mają strącone płatki ,nie wiem co z agrestem i borówką amerykańską ,jutro zrobię przegląd całego ogrodu ,nornice nie jedzą u mnie eukomisów,on jest tylko w ogrodzie sezonowo,więc może nie trafiają na niego,mój ogród ma niecałe 30 arów razem z tym brzozowym zagajnikiem ,spotkanie było super ,uwielbiam takie chwile ,pozdrawiam
Aniu,jabłoń bardzo strojna teraz,o tych zielono-żółtych liściach to żywokost ,wszystko spieszy sie do kwitnienia ,pozdrawiam
_oleander_,ta trzmielina sama tak wyszła na drzewo,nawet jej nie pomagałam ,rośnie pod nim ,przycinam ją dookoła,żeby się wszerz nie rozchodziła to poszła do góry,u mnie tak w kratkę raz słonce,raz chmury i wiatr,raz ciepło,raz zimno,szaleństwo,rośliny chyba są zbałamucone ,a dzisiaj doszedł grad,i pozrywał liście z drzew, nie wiem co z owocówką ,bo wróciłam do domu jak robiło się ciemno ,jutro obejdę to zdam relację ,pozdrawiam
Beatko,moja rajska też ma owoce ,ale drobniutkie ,są odmiany o większych owocach ,ale do kandyzowania też sie nadaje ,a potem do ozdoby do deserków,te duże rajskie w sąsiedniej wsi muszą zjawiskowo wyglądać,pozdrawiam

Ewciu,ona nie kwitnie tak krótko,,ale dzisiaj spadł grad jak byłam u Marysi,więc pewnie kwiaty strąciło,nie obeszłam ogrodu ,bo robiło się ciemno,ale jak wykładałam rośliny z samochodu to pod żółtym klonem przy wejściu było żółciutko od jego strąconych liści,tulipany też mają strącone płatki ,nie wiem co z agrestem i borówką amerykańską ,jutro zrobię przegląd całego ogrodu ,nornice nie jedzą u mnie eukomisów,on jest tylko w ogrodzie sezonowo,więc może nie trafiają na niego,mój ogród ma niecałe 30 arów razem z tym brzozowym zagajnikiem ,spotkanie było super ,uwielbiam takie chwile ,pozdrawiam

Aniu,jabłoń bardzo strojna teraz,o tych zielono-żółtych liściach to żywokost ,wszystko spieszy sie do kwitnienia ,pozdrawiam

_oleander_,ta trzmielina sama tak wyszła na drzewo,nawet jej nie pomagałam ,rośnie pod nim ,przycinam ją dookoła,żeby się wszerz nie rozchodziła to poszła do góry,u mnie tak w kratkę raz słonce,raz chmury i wiatr,raz ciepło,raz zimno,szaleństwo,rośliny chyba są zbałamucone ,a dzisiaj doszedł grad,i pozrywał liście z drzew, nie wiem co z owocówką ,bo wróciłam do domu jak robiło się ciemno ,jutro obejdę to zdam relację ,pozdrawiam

Beatko,moja rajska też ma owoce ,ale drobniutkie ,są odmiany o większych owocach ,ale do kandyzowania też sie nadaje ,a potem do ozdoby do deserków,te duże rajskie w sąsiedniej wsi muszą zjawiskowo wyglądać,pozdrawiam

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Martusiu i ja dziękuję że mogłam Cię gościć u siebie, bo tak jak napisałam to Marta mnie odwiedziła....sezon się zaczął. Za roślinki duża buźka i jutro będzie sadzenie i szukanie miejscówki. Jak widzisz każda roślinka od Ciebie znajduje w moim ogrodzie troskliwą opiekę
Wiesz pomyślałam że wtedy jak nagle zrobiło się chłodno to pewnie gdzieś tam i u Ciebie sypnęło gradem
Serek odcieka i plan wykonany, a podpuszczkę schowaj do lodówki
Buziaki i do następnego spotkania 

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witaj Martusiu
Cieszę się razem z Wami ze miło spędziłyście dzień z Marysią
Piękna ta Twoja rajska jabłoń
zresztą jak wszystko u Ciebie
Oby ten grad Ci bardzo nie naniszczył kwiatów .
Dziewczyny ja Eukomis sadzę w doniczkach - wypróbowałam tak lepiej kwitną
Rabarbar dłoniasty ma śliczne duże liście bardzo ładnie wygląda i rzuca się w oczy
Pozdrawiam cieplutko i posyłam

Piękna ta Twoja rajska jabłoń

Oby ten grad Ci bardzo nie naniszczył kwiatów .
Dziewczyny ja Eukomis sadzę w doniczkach - wypróbowałam tak lepiej kwitną

Rabarbar dłoniasty ma śliczne duże liście bardzo ładnie wygląda i rzuca się w oczy

Pozdrawiam cieplutko i posyłam

- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Cudnie tak odwiedzić koleżankę po fachu. 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Martusiu odpoczęłaś, więc dziś będzie pracowity dzień, życzę więc siły i zdrówka, a my będziemy podziwiać wyniki Twojej pracy 

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Marto, przeczytałam o gradzie u ciebie
Szkoda, tulipanów. Ty możesz się cieszyć kolejnymi kwitnieniami innych roślin, bo masz ogromną ich ilość. U mnie o to trudniej
ale skupię się na rododendronach. Nowe tulipany, które zaczynają kwitnąć mają niestety wirusa. Trzeba będzie wykopać
Fantastyczną masz tą jabłoń rajską
W towarzystwie magnolii wygląda bajecznie.

Fantastyczną masz tą jabłoń rajską

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Martuś
Ponawiam pytanie.co to za ładna roslinka o pstrych liściach na tym zdjątku w lewym dolnym rogu ???

Ponawiam pytanie.co to za ładna roslinka o pstrych liściach na tym zdjątku w lewym dolnym rogu ???
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Martuś ta rajska jest piękna, chwaliłam już u Marysi. Grad spustoszenia czyni, szkoda roślin
, mam nadzieję, że oprócz tulipanów nic poważniejszego się nie uszkodziło, nie ucierpiało. A ja się nie mogę doczekać jakiegoś deszczyku, susza straszna
.

- zara
- 500p
- Od: 6 maja 2015, o 12:06
Aniu, Marta odpowiedziała już chyba na to pytanko: w odpowiedzi wyżej ...anabuko1 pisze:Martuś![]()
Ponawiam pytanie.co to za ładna roślinka o pstrych liściach na tym zdjątku w lewym dolnym rogu ???
To: żywokost