Kolczaste serce Jagny

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kolczaste serce Jagny

Post »

Oj Jagna aleś Ty pamiętliwa ;:306 . Wszak kuszenie to nasza specjalność ;:333 , a ten prima Aprilis to tak dla zgrywy :wink: , pewna jestem, że to tulipany :D . Ja dzisiaj biorę się do rozgarniania kopczyków, mam od rana piękną pogodę ;:3 i mam nadzieję że taka pozostanie do wieczora. Rano -2, brrr :evil:
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
x-ja-a

Post »

Ania - super, że będziesz miała Molinarda, będziemy mogły porównywać młodziaki! Obrazek

Daysy - ja już część kopców rozgarnęłam, ale na te najmłodsze jeszcze nagarnęłam trochę ziemi i chyba dobrze, bo w nocy był przymrozek Obrazek Prognozy na moim ulubionym portalu pogodowym wyglądają obiecująco, nawet baaardzo, ale jednak noce jeszcze zimne się pojawią. Ja mam w planie dzisiaj pielić, bo to co przetrwało bez uszczerbku tę zimę to na pewno chwasty.
Ale ciągnie mnie już do pracy w ogrodzie. Jak wyjdę to wygląda to mniej więcej tak: Obrazek
A mój Niemąż wstawił na FB moje zdjęcie jak grzebię w grządkach z podpisem, że przyszła wiosna, baba do ogrodu poszła..... wróci na jesieni. Taka prawda Obrazek

A o Lavender Ice mam pytanie: jak wysoko i szeroko ona w rzeczywistości rośnie? Miałabym miejscówkę obok Granny, ale boję się, żeby "Babcia" nie zdominowała malutkiej Lavender.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jagna, Lavender Ice malutka jest. Moja po pierwszym sezonie miała nie więcej jak 40 cm. Może posadź ją przed Granny, bo inaczej to "babcia" ją faktycznie zdominuje :wink:
jajagna pisze:Ale ciągnie mnie już do pracy w ogrodzie. Jak wyjdę to wygląda to mniej więcej tak: Obrazek
A mój Niemąż wstawił na FB moje zdjęcie jak grzebię w grządkach z podpisem, że przyszła wiosna, baba do ogrodu poszła..... wróci na jesieni.
Ale się uśmiałam :;230 :;230 :;230 Ma całkowitą rację Twój Niemąż. Lepiej nie można określić tego amoku, który nas ogarnia od wczesnej wiosny ;:306
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jagna ja się nie zakładam o twojego wystającego nosa ,bo sama kiedyś zastanawiałam się co to za dziwny tulipan wyrósł mi na rabacie ,który potem okazał się czosnkiem ;:173 Jak szukasz róży w miodowym kolorze i zastanawiasz się nad Lady of S. to możesz śmiało sadzić ona jest fajna laska ;:215
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Jagna, bardzo ładnie przezimowały różane krzaczki. Niezmiernie cieszą takie zieleniutkie pędy wiosną.
Jedną Rosenfee nie ma się co martwić, zwłaszcza (jak piszesz) że chorowała.
Ciekawa jestem bardzo właśnie tej róży, bo jesienią posadziłam dwa krzaczki. Bardzo ładnie już ruszyły.
Co do tajemniczych listeczków, to ja obstawiam tulipany, chociaż głowy nie daję :;230
x-ja-a

Post »

Dorotko, dzięki za informację o Lavender. Znajdę jej lepsze miejsce. Akurat takich miejscówek "w nóżki" mi jeszcze trochę zostało. Będę niebawem szukać wyłącznie róż miniaturowych i patio :D

Tolinko, ja już totalnie zdurniałam, bo z kolei wśród tulpianów widzę dwa osobniki, które mają jakieś dziwne główki, takie nietulpianowe. I są dwa, czyli tyle ile sadziłam czosnków. Ale czosnki sadziłam na rabatach, a tulipany do tulipanów, przecież cebule czosnków są duże i inne niż tulipanowe! Słowo daję, że byłam trzeźwa jak sadziłam cebulowe jesienią! Obrazek Lady of Shalott na razie nie zamówiłam. Wszystko inne niż różowe wymaga dłuższego przemyślenia Obrazek Ale dziękuję za oddany głos ZA.

Wiolu, nie dawaj głowy, nie dawaj! Robi się w tej kwestii coraz dziwniej, jak pisałam wyżej Tolince... Rosenfee jak kwitła to mnie zachwycała. Kwiaty ma śliczne i widać, że stara się walczyć. Moja nawet po przeprowadzce jeszcze raz zakwitła jednym kwiatkiem, ale zima ją chyba wykończyła. Jeszcze nie wykopywałam, więc ostateczny wyrok nie zapadł. Jestem przekonana, że będziesz ze swoich zadowolona Obrazek

A teraz fotki z dzisiaj. Tak jak pisałam starsze damy przy bliższych oględzinach wiele straciły (jak to bywa w przypadku starszych dam). Tak w tej chwili wygląda Pastella, która kończyła sezon na wysokości 1,5m, bukiecikiem ślicznych kwiatów:

Obrazek
Obrazek

Tak wygląda Chippendale, który rozwalał się całe lato na rabacie i kwitł jak szalony:

Obrazek
Nawet nie ma pomysłu jak go ciąć Obrazek Soczyście zielony kolor jest właściwie pod ziemią...

Z młodziaków nawet te wydawałoby się czarne, wyglądają coraz lepiej.
Lacre walczy:

Obrazek

Granny zaczyna już pokazywać charakterek:

Obrazek

Delikatny Wisley 2008 napina wątłe mięśnie:

Obrazek

Garden of Roses z jesiennego sadzenia. Codziennie coraz bardziej przystrojona w kiełki:

Obrazek

I pozostałe oznaki wiosny. Perspektywa:

Obrazek

Serduszka Okazała w klatce z patyków bambusowych w roli ochroniarzy przed psami. Mam nadzieję, że przymrozki majowe nie zetną tych ślicznych kwiatków

Obrazek

I na koniec kolorowo. Same cukiereczki wiosenne:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

No to będziesz oglądać Lady of Shalott u mnie :wink: . Mówisz, że Granny potrzebuje aż tyle miejsca? Ja ją posadziłam w pierwszym rzędzie. U mnie przesyłka z F już posadzona, doskonałe sadzonki!
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też mam na liście Lady of Shalott i Crown Princess Margarehtę, ale to dopiero wiosna przyszłego roku, do tej pory będę ją podglądała u innych, między innymi u Ewy ;:173
Wiosnę masz śliczną, piękne sasanki ;:333 bardzo je lubię a w ogrodzie nie mam ;:185 . Wysiałam w tym roku nasiona, ciekawa jestem czy coś wzejdzie ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Daysy - jak same nie wzejdą sasaneczki, to kilka zł jeszcze wyszperaj i koniecznie na targowisku kup. To takie fajniusie kwiateczki.
Jagno - przyglądam się Twoim odkrytym pędom w powiększeniu, mam wrażenie że nie jest źle. Gorzej wyglądały nasze róże w kopczykach, niż gdy je odkryliśmy. Przy takiej pogodzie jaka mamy teraz, każdego dnia coś się w ogródku zmienia. A hasło Twojego Niemęża doprowadziło mnie do płaczu :;230 . Nie znam chłopa, a już go polubiłam. Daj mu od nas wszystkich czułego buziaczka!
x-ja-a

Post »

Ewuś, Granny nie rośnie wysoko (u mnie na pewno poniżej 1m), ale lubi się rozwalić na rabacie na szerokość. Wyciąga łapska na boki i pod ciężarem kwiatów potrafi się pokładać. Spokojnie może zająć miejsce w pierwszym rzędzie (u mnie też tak siedzi), ale będzie się starała objąć sąsiadki z boku. Towarzyska znaczy. Mam dwa krzewy i oba zachowują się identycznie, więc ona tak ma. Lady of Shalott będę podglądać u Ciebie z przyjemnością... Jakkolwiek by to nie zabrzmiało :D O pędach tych dwóch bid Pastelli i Chippendale mówisz? No mam nadzieję, że pokażą na co je stać i wypuszczą młodziaki od korzenia, w przeciwnym razie nie doczekam się kwiatów... Ech Obrazek Mój Niemąż jest zabawny, to prawda. Chętnie go ucałuję od Was Obrazek

Daysy, absolutnie popieram Ewę - koniecznie sprowadź sobie sasanki. Teraz są na pewno w każdym ogrodniczym i targu. Są różne kolory, uwielbiam je. Są bezproblemowe, ślicznie przyrastają, mają puchate brzuszki i śliczne duże kwiaty. Mam trzy krzewinki, ale jedną będę musiała przesadzić, bo rośnie za blisko róży i przy rozgarnianiu kopczyka będą ją co roku uszkadzać. Żądam sasanek u Ciebie! Obrazek

A ja właśnie kliknęłam zamówienia. Niestety musiałam łatać w trzech sklepach, żeby dostać to na czym mi zależało. I teraz czekam na:
Claire Renaissance
Rose de Molinard
Lavender Ice
Aphrodite
i Jalitah (prezent urodzinowy dla przyjaciółki, poobserwuję u niej i może też sobie kupię)
to przyjedzie z Floribundy
Rosengrafin Marie Henriette przyjedzie od Ćwików
i od naszej Ewy Gloriadei czekam na ...
Wedding Piano!
Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jagna, doklikaj sobie do tej listy Herzogin Christiana. Spieszę donieść, że po odkryciu kopca jest cała zielona i ma mnóstwo młodych kiełków :D Zresztą Rosengrafin Marie Henriette też, tylko przy rozgarnianiu połamałam trochę młodych przyrostów ;:223 , ale da sobie radę, bo reszta została.
Z Clair będziesz zadowolona - zresztą ona jak wszystkie renesansowe bardzo dobrze przezimowała i aż żal było ją ciąć.

Ledwo żyję po dzisiejszym postrzyżynach różanych krzaków. Niestety, nie udało mi się zrobić nawet połowy :roll: . Jeśli jutro pogoda dopisze, to może uda mi się skończyć. I wiesz, że mam podobne spostrzeżenia co do tych starszych? Wcale nie wyglądają tak dobrze jak mi się wydawało :( Chippendale, podobnie jak u Ciebie, Chopin wygląda jak zdechlak, to samo Nostalgie. Jakiś pomór po tej zimie, co to jej rzekomo nie było. Oj, wydaje mi się, że kilka miejsc zwolni się i to szybciej niż myślałam ;:209
x-ja-a

Post »

Dorotko - Herzogin miałam w koszyku. Potem usunęłam. Potem znowu dodałam.... i tak ze cztery razy Obrazek Pomyślałam, że jeszcze dam sobie trochę czasu, zobaczę jak porozrastały się pozostałe i ile miejsca zostawią. Chociaż Herzogin Christiana do wielkich chyba nie należy i da się radę ją wcisnąć nawet na malutki kawałek, prawda? Na pewno mam ją nadal na liście chciejstw, szczególnie po tym co napisałaś ;:167
O rany, sądzisz, że one już nie odbiją od korzenia? ;:202 Moja Nostalgie też krótko przycięta i wygląda zombie'owato, ale była jesienią przesadzana, więc pomyślałam, że ma prawo. Ale wymyśliłam sobie, że panny się zrehabilitują i ruszą spod ziemi jak szalone młodymi, nowymi, niemal od razu kwitnącym pędami! Cięłaś krótko tego Chippenadle, czy zostawiłaś mu trochę "wzrostu"?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wzrost Herzogin podają na ok. 70 cm, więc nie jest duża i wszędzie da się ją wcisnąć.
Mój Chippeandale jest raczej nikczemnego wzrostu (pomimo dwóch sezonów), więc po cięciu zostały pędy na wysokości ok 30 cm. Chopin pewnie odbije, bo główny pęd ma ze trzy centymetry średnicy - to bardzo stare różysko. Tylko, że co mi po tym, że odbije, skoro został tylko ten jeden pęd. Zanim odbije i cokolwiek urośnie to skończy się sezon :(
Większe szanse ma Nostalgie, której cokolwiek zostało, chociaż też nie za wiele. Bardzo zmarzła też Coral Palace, która i tak była dosyć słaba. Ech, dam już spokój z tym wymienianiem poszkodowanych, bo mnie smutek ogarnia. Na szczęście spora grupa poradziła sobie znacznie lepiej i wymagają cięcia kształtującego.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Jajagno jak tam moje -twoje tulipany? :lol: Podrosły coś?
Podziwiam Cię za tę cierpliwość, że jesteś sama w stanie powstrzymać się przed kolejnymi zakupami różanymi. U mnie masakra. Kupuję, bo stale sobie tłumaczę, że im szybciej posadzę, tym szybciej urośnie, bo od już a nie np od przyszłego sezonu. :roll: I w ten oto sposób zaraz nie będę miała żadnego miejsca. A przecież przyjemności powinno się dozować... bo serce może nie przetrzymać nadmiaru uniesień. ;:306
x-ja-a

Post »

Dorotko, wiec dla Herzogin miejsce prędzej czy później się znajdzie na pewno, bo to jest jedna z tych róż, które "za mną chodzą" od dłuższego czasu. Mój Chippendale odwrotnie - dobrze ponad metr wzrostu i bardzo rozrośnięty na boki. Te jego pędy, które pokazałam są też z tych bardziej masywnych, ciąć musiałam dużym sekatorem do gałęzi, bo tym ręcznym w życiu nie dałabym rady. I mam nadzieję, że chłopak wypuści nowe silne pędy od korzenia. Że to potrafi to wiem, bo zrobił taki numer latem - powymieniał połowę pędów a te stare obumarły razem z kwiatami. Kwitł na młodych do przymrozków. Nostalgie to silna róża, na pewno jeszcze będziesz się cieszyła tymi jej patriotycznymi kwiatami. Ale u mnie tak jak u Ciebie, dużo przykrych niespodzianek, ale też kilka miłych zaskoczeń: Alnwick Rose, Eglantyne, Myriam, Queen of Sweden - takie wszystkie delikatne, rachityczne wręcz, a teraz nie było co ciąć. Czyli Terminatorki Zmian Klimatycznych Obrazek
A co do późnego startu tych gorszych, to tłumaczę sobie, że zakwitną później i dzięki temu bruzdownica ich nie zeżre, bo jeszcze nie będzie pąków ;:224 Bo chemii nadal nie planuję używać.

Aneczko, w tulipanach mam dwie sztuki czegoś co chyba tulipanami nie jest. A to na rabacie nadal tylko ma liście, więc potrzyma nas w niepewności jeszcze jakiś czas Obrazek
Z tym podziwem to jeszcze tak się nie rozpędzaj. Ja miałam nic nie sadzić a czekam już na 6 sztuk Obrazek I wiem, że latem pojadę do mojego ulubionego ogrodniczego, w którym mają duży wybór róż Tantau i Kordesa. Muszę zachować zdrowy rozsądek, żeby móc sobie pozwolić na spontaniczny zakup jakiejś ślicznotki. Bo jak już będę miała coś w rękach, to moja cierpliwość będzie na poziomie poniżej zera i zanim się zastanowię czy mam miejsce, to już będę z wywieszonym ozorem i doniczką w objęciach leciała do samochodu.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”