Przydomowy ogródek Eweliny .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny .

Post »

Witajcie :wit .

Mam już swojego eMa w domu ;:196 , niestety wszyscy chorzy :( . Może nie jesteśmy obłożnie chorzy ale przeziębieni na pewno. Dziewczynki trochę lepiej ale i z tym bywa różnie. Wczoraj pogoda była u nas ładna aczkolwiek było dość zimno więc na zewnątrz byłam tylko chwilkę i właściwie nic nie robiłam . Nie chciałam się bardziej rozłożyć i darowałam sobie ;:131 . W środę mam wizytę u lekarza od rehabilitacji i mam nadzieję, że pojedziemy zdrowe. Nie chciałabym zmieniać terminu bo i tak był przekładany , w dodatku nie z naszej winy. Oby zdrowie dopisało bo chciałabym też wskoczyć do Auchen ;:306 . Święta spędzamy u rodziny więc na szczęście ominie mnie gorączka przedświątecznych przygotowań. Właściwie to nie przepadam za tymi świętami bo są bardzo krótkie ;:222 . Pokusiłam się o przeglądnięcie zagranicznych stron z prognozami pogody i z tego wychodzi, że po świętach ma zrobić się wiosennie. Oby, bo już nie mogę się doczekać :tan . Na parapecie zielenią się powoli pojemniki, wzeszła lwia paszcza ( ale to maluzna ;:124 ) aksamitki kremowe i jeden powojnik tangucki ;:oj . Z całego opakowania tylko jeden ;:223 . Niestety z Tunbergii nic nie wyszło ;:222 . Na pozostałe czekam . Ostatnio przeglądałam bulwy begonii i dwie z nich puściły różowe kiełki więc już siedzą w doniczce w ziemi. Mam nadzieję, że w tym roku będą ładniejsze niż w ubiegłym, kiedy to wsadziłam je do doniczek w lutym, wybiegły i były strasznie brzydkie. Pokrój miały odstraszający ale trzymałam je bo szkoda mi było tych bulw. Dzisiaj fotek nie będzie - wybaczcie :oops: . W tygodniu się poprawię .

Małgosiu trawy nie muszą kwitnąć byle nie były bardzo niskie. Chciałabym wykorzystać to co kupiłam bo przecież nie wyrzucę tamtych traw ;:224 . Morninglight jeśli dostanę gdzieś w szkółce to dosadzę najwyżej później. O dzielżanie pomyślę i o całej reszcie którą mi proponujesz także. Werbena - fajny pomysł ;:333 . A co do planów ja non stop planuję i ciągle te plany zmieniam ;:306 .

Lucynko no pewnie, że tak będę trzymać ;:333 . Dziękuję ;:196 .

Małgosiu - clem zdrówko jeszcze nie takie co powinno ale przetrwamy. Ja też wolę sprzątać w ogrodzie ;:306 . To był taki żarcik, roślinki pomogą ale śmiesznie wygląda taki brzydki chodnik i rabata z kamieniem ;:306 . Jakoś tak to nie pasuje do siebie . No ale nic, na chodnik też przyjdzie czas i fundusze. Póki co inne sprawy są ważniejsze. Boję się właśnie tych późniejszych prac bo pewnie rośliny na tym ucierpią . Przy robieniu podbitki i tynku też będzie problem bo trzeba będzie ustawić rusztowanie no a tam są rośliny i do tego czasu jeszcze się rozrosną. No ale nic, nie będę martwiła się na zapas.

Pozdrawiam i życzę spokojnej niedzieli :wit .
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ewelina, kurujcie się Kochani w domku, pogoda i tak nie nastraja na prace ogrodowe.
Wiosna będzie długa, więc ze wszystkim się zdąży ;:108
Ja tez w tym roku świętuję poza domem, więc nawet okna u mnie pozimowe.
A co tam, nie będę sobie rąk wyrywać, poczekam na lepszą pogodę i wenę ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Ewelinko zdrówka Wam życzę ;:196
Powiem Ci, że ja też wolę na zewnątrz działać niż sprzątać w domu. Na domowe porządki potrzebuję natchnienia i jak mam do wyboru robotę na zewnątrz lub w domu, to uciekam na zewnątrz i skutki są takie, że zawsze w niedzielę nadrabiam zaległości w sprzątaniu kątów.
Ewelinko mi totalnie z siewem kobei nie wyszło- wzeszła tylko jedna, przez kilka tygodni nic nie urosła i w końcu postanowiłam się z nią rozstać, bo pojemnik tylko miejsce na parapecie mi zajmował ;:223
Tunbergii mam bodajże 10 sadzonek, odpukać- ładnie rosną i wspinają się po podporze i jeśli udałoby mi się ją jakoś dobrze zabezpieczyć do transportu, to mogłabym Ci podesłać ze dwie sadzonki, jeśli byś chciała.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Witaj, Ewelinko :wit
Z lekką nutą niedowierzania oglądam Twoje fotorelacje z powstawania ogrodu. I jestem pelna podziwu, że w tak krótkim odcinku czasu uporałaś się z tym wszystkim, nadając całości piękne kształty i linie. No brawo! ;:303
Zdrówka życzę! ;:3
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko...robota nie zając, nie ucieknie. :;230 . My ogrodniczki niecierpliwe, wszystko byśmy chciały na już i ciągle nam mało. Ja także z pracami do tyłu ale co tam, zdrówko najważniejsze. ;:oj. Tego zdrówka tobie i twojej rodzince życzę najbardziej. ;:168
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza kurujemy się ;:108 . Wczoraj byłam w aptece i kupiłam kilka specyfików. Ja ogólnie nie lubię brać lekarstw i rzadko to robię ale jednak postanowiłam trochę się leczyć bo święta za pasem no i praca w ogródku czeka. Moje okna są bardzo nieciekawe ale tak jak Ty czekam na wyższą temperaturę ;:224 .

Andzia ja właśnie bardzo często sprzątam wieczorem bo w ogródku po ciemku nic nie zdziałam a w domu włączę światło i już ;:306 .Niestety z sianiem jest tak, że czasem się udaje a czasem nie. Mi niecierpki w tym roku też jakoś słabo a w zeszłym piękne miałam ;:173 . Z tymi sadzonkami Thunbergii to chyba szkoda zachodu, bo wysyłki mogą nie przeżyć. W każdym razie dziękuję ,że pomyślałaś. Z pewnością nie zmarnują się u Ciebie a ja wymyślę sobie coś innego ;:333 .

Beatko witaj . Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa. Takie opinie dodają skrzydeł ;:108 .

Zeniu a no nie ucieknie ;:306 . Przyjdzie czas na wszystko no i pogoda także mam nadzieję zrobi się lepsza. Dziękujemy ;:196 .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko tak jak już pisałam zdrowie najważniejsze, a ogród poradzi sobie na razie sam. Wszystkim życzę zdrowia i kurujcie się. Jak będą robić dach i podbitkę to niestety musisz zadbać o rośliny bo robotnicy nic nie dbają, zawsze łazili tam gdzie nie powinni i nie musieli. Chodziłam za nimi i na bieżąco krzyczałam zwracałam uwagę :;230 Trzymajcie się cieplutko ;:4
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ewelinko zawsze można pobrać sadzonki w inne miejsca, w razie zniszczenia przez remonty będziesz miała w innym miejscu tę samą roślinkę... U mojej siostry przy ocieplaniu domu dużo było zdeptanych, a wiosną odbiły od korzenia. Z resztą przy odrobinie chęci ze strony fachowców straty są naprawdę niewielkie. U mnie był zmieniany dach, wokół domu mnóstwo zielonego i wszystko żyje. A jakbyśmy chciały czekać na odpowiednią porę, to nigdy nie doczekałybyśmy się ładnego ogrodu, bo ciągle znajdzie się coś ważniejszego :wink:
Dużo zależy od samych budowlańców. Szef ekipy od kostki chyba sam lubił zielone, bo nawet jak mu pozwoliłam w niektórych miejscach zdeptać (bo nie miałam tam nic cennego - w sensie, że takich miałam pełno w całym ogrodzie oczywiście, bo dla mnie każda roślinka jest piękna :wink: ) to i tak chodził między roślinkami na paluszkach ;:306
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Zdrówka dla Was wszystkich życzę :). Święta faktycznie krótkie. Wolę BN. Czeka mnie jeszcze sprzątanie w domu. Niby nic wielkiego, bo sprząta się na bieżąco.
Tangucki się tak szybko rozrasta, że nie masz się co przejmować że więcej nie wyszło. Naprawdę sporo miejsca potrzebuje.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, przyszłam sprawdzić, co ze zdrowiem i widzę, że ani dobrze, ani źle. ;:108
Wobec tego życzę, by było dobrze, lepiej i wreszcie bardzo dobrze - dla całej rodzinki. ;:167 ;:167 ;:167 ;:167
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Ewelinko ponieważ z nie wiadomego mi powodu nie mogę Ci odpisać na pw uczynię to tutaj, za hortensje płaciłam po 15,89. Dzisiaj była jeszcze promocja 20% na krzaki, więc dokupiłam kolejną moonlight i dwie Anabelki, ktore nie wiedzieć czemu kosztowały 10,89,, plus od tego rabacik na karcie wyszedł 7 złoty :tan

Zdrówka dużo życzę, ja dzisiaj ostatkiem sił sadziłam róże, bo niestety, ale znów złapały mnie zatoki i ruszyć się nie mogę ;:222
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Zdrowie? No cóż ,w dalszym ciągu nie jest tak jak być powinno ale nie jest też najgorzej. Właściwie dziewczyny wariują i wyglądają na zdrowe tylko ja z Małżonkiem coś gorzej . Męczy mnie katar i ogólne osłabienie ale przetrwam ;:333 .
Wiosna?? Oj na nią to ja nie mogę się w tym roku doczekać. Pogoda beznadziejna no ale cóż , nie mamy na nią wpływu za bardzo. Podobno po świętach ma być nawet 16 stopni w dzień ;:224 .Jestem bardzo ciekawa czy te prognozy się sprawdzą. W tym tygodniu dostanę lawendę więc będzie sadzenie. Na szczęście dołki mam wykopane więc pójdzie szybko i sprawnie. Póki co staram się nie wyłaniać bo chcę jednak trochę się podleczyć .

Marysiu masz zupełną rację, zdrowie jest najważniejsze a w ogródku obecnie pilnej pracy nie ma . A co do robotników to wszystko przed nami ;:108 . Co prawda plany co chwilę się zmieniają ale podbitkę musimy zrobić koniecznie bo wróble okropnie niszczą nam styropian ;:222 . Nie jesteśmy w stanie ich wypłoszyć więc jedynie ta podbitka może nas uratować. Bardzo żałuję, że nie zrobiliśmy tego od razu przy wymianie dachu ;:223 .

Małgosiu faktycznie można tak zrobić ;:333 . Fajnie, że nie poniosłaś strat podczas prac budowlanych ;:138 . Kiedy my robiliśmy dach jeszcze nic nie rosło więc nie było z tym problemu ;:224 . Ewentualnie podbitkę można zrobić poza sezonem kiedy roślinki sobie śpią . Obecne zimy są takie, że i w grudniu można by wykonać taką pracę ;:131 .

Madziu dziękujemy ;:196 . Ja też zdecydowanie bardziej wolę Boże Narodzenie. A co do powojnika to wiem, że mocno się rozrasta ale gdybym miała chociaż trzy sadzonki to większe prawdopodobieństwo, że przetrwają. Teraz mam jedną malutka i boję się czy dotrwa ;:222 . No nic, będę dobrej myśli.

Lucynko dziękujemy serdecznie ;:196 .

Paulinko dziękuję bardzo za informacje. Wpadnę do Auchen bo będę miała po drodze, a nuż coś mi wpadnie w łapki ;:224 . Dziękuję bardzo i Tobie też zdrówka życzę ;:196 . Ja całe szczęście nie wiem co to znaczy mieć chore zatoki i mam nadzieję, że nigdy się nie dowiem ;:108 .

Pozdrawiam i spokojnego dnia życzę :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Ewelinko,
Na przeziębienie i ogólnie infekcje dróg oddechowych odkryłam ostatnio olejek z oregano z miodem. Niesamowicie działa, stawia na nogi praktycznie natychmiast. Jeśli masz możliwość, spróbuj, naprawdę polecam. Olejek z oregano wyprowadził mnie z infekcji, która mi się paprała od listopada.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko a gdzie można dostać takie cudo ? Normalnie w aptece ?
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Powiem Ci, że nie wiem, ale tak na chłopski rozum powinien być. Chodzi o to, żeby był prawdziwy, eteryczny, nie zapachowy. Ja kupiłam wysyłkowo, w aptece Asepta, olejek się nazywa Oregasept97. Nie jet może tani, 39 zł za 10 ml, ale tyle kosztują olejki eteryczne. Ja biorę cztery krople olejku na łyżeczkę miodu, najpierw trzy, teraz dwa razy dziennie. Biorę go od czwartku, i prawie już nie kaszlę, o bólu gardła nie wspomnę. W międzyczasie zaliczyłam wyjazd na narty, i wycieczkę do Krakowa-wczoraj. Poza tym normalnie, praca, dom ;)
Świetnie inhaluje, oczyszcza nos, i jest bardzo silnym, naturalnym antybiotykiem.
Smak może w połączeniu z miodem nieco specyficzny, ale można się przyzwyczaić.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”