Sałata,odmiany,wysiew, uprawa,wymagania, problemy cz.3
-
- 50p
- Od: 13 kwie 2015, o 17:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno? cz.3
Wystaw od razu. W domu będzie wybiegać (zbyt wysoka temp. powietrza w stosunku do ilości światła).
pozdrawiam. Ania
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Sałaty DUBACEK i LOLLO ROSSA poszły na balkon. Mają po 7 dni i jakiś centymetr wysokości. Strasznie słabo wschodzi mi Oleńka. Rośnie razem z Mizuną Japońską, którą też powinnam już wystawiać na balkon, bo mocno się wyciąga. Myślicie, że Oleńka da sobie radę z kiełkowaniem na zewnątrz?
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Ja wysiałem sałatę Kumak i Lollo Rossa jednego dnia do 2 pojemników. Stały przez kilka dni na oknie w domu. Kumak wyciągną się i padł. Lollo Rossa pięknie wygląda i jest gotowa do pikowania. Widzę, że odmiana odmianie nierówna w wymaganiach. Może przez te współczesne szyby zespolone w oknach?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Witam miło, szklarenka ślicznaLaKamila pisze:Sałaty DUBACEK i LOLLO ROSSA poszły na balkon. Mają po 7 dni i jakiś centymetr wysokości. Strasznie słabo wschodzi mi Oleńka. Rośnie razem z Mizuną Japońską, którą też powinnam już wystawiać na balkon, bo mocno się wyciąga. Myślicie, że Oleńka da sobie radę z kiełkowaniem na zewnątrz?

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Rotos, nie pikujesz jej? Sąsiad co roku daje mi sadzonki. Nie robi żadnego pikowania. Sieje "na grubo". Tyle tylko, że nie sieje tak wcześnie, jak my teraz. Jak wsadzam te sadzonki, to aż czuć w palcach, że się ma roślinę w dłoni. Dzisiaj pikowałam takie mysie ogonki.
Pozdrawiam Jola
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
U mnie jeszcze trochę za wcześnie na pikowanie do gruntu. Na razie przestała się wyciągać, a popikuję po liścienie za dwa tygodnie do małego foliaka. Chyba, że wróci zima
.
Pozdrawiam
Adam

Pozdrawiam
Adam
Ja dziś przepikowałam sałatę. Pewnie bym jeszcze poczekała, ale strasznie się kładła
. 24 roślinki wylądowały w wielodoniczce z wymieszaną ziemią do wysiewów i zwykłą ogrodniczą. Na wszelki wypadek wysiałam też resztę paczuszki, bo może coś nie wyjdzie... Najwyżej coś wymyślę z nadwyżkami, jeśli wszystko będzie dobrze
.

- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
I u mnie dziś był wysiew. Drugi. Same sałatowe piękności
Czekamy na wschody 

-
- 50p
- Od: 5 sty 2016, o 15:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wysiałam po raz trzeci w sobotę. Wcześniejsze próby nie udały się, myślę że nasiona były stare, nowe kupiłam w Lidlu, przykryłam tylko mokrym ręcznikiem papierowym i po dwóch dniach były na wierzchu 

Ja jutro planuje wysiać sałaty. Będę je trzymać na balkonie i w razie zimnej mroźnej nocy będą okrywane. Póki co wątpię, żeby wrócił mróz ponad 5 stopni. Jak podrosną, to trafią do inspektu. Tylko nadal brak słoneczka 

- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
U mnie super przetrwały noc na balkonie. Na szczęście bez przymrozków, wiec mogły się zahartować. Dzisiaj wystawiam resztę sałat, nawet te, co nie wykiełkowały jeszcze do końca 

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
A ja swoją zdjęłam z zewnętrznego parapetu, bo padał śnieg i bałam się, że siewki się przyduszą albo połamią (były przykryte folią). Chciałam je dzisiaj wystawić znowu, ale jak zobaczyłam, że jest - 1 stopień, to dałam sobie spokój. Dzisiaj jak przyjadę z pracy, to je wystawię.
Asia
Asia
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Moje przepikowane sałatki, pojemnik 1 to dwa rządki masłowej, 1 lodowej i 1 Lollo Rosso:
http://i.imgur.com/qKnLJas.jpg
A tu sałata masłowa wczesna i Królowa Majowych:
http://i.imgur.com/fLJn9YZ.jpg
Obie już stoją wyłącznie w tunelu, póki co nie grożą większe mrozy, więc raczej do wysadzenia już tam zostaną
http://i.imgur.com/qKnLJas.jpg
A tu sałata masłowa wczesna i Królowa Majowych:
http://i.imgur.com/fLJn9YZ.jpg
Obie już stoją wyłącznie w tunelu, póki co nie grożą większe mrozy, więc raczej do wysadzenia już tam zostaną

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka