Dorgie Forumki, czy macie już zaplanowane, jakie sałatki zagoszczą u Was w tym sezonie Dla mnie pewniakiem jest Bona, Dębolistna oraz do wypróbowania Lollo Bionda. Założę się jednak, że po wejściu do sklepu ogrodniczego lista ta będzie dwa razy dłuższa
Ja planuje min 14 odmian. na pewno zostaje z tamtego roku Shokoladny zajats- za pyszny słodki smak. Maiko- za to że nawet jak pójdzie w kwiat to liście nie są gorzkie. Kado za szybki wzrost, smak i wygląd. I 2 Rosyjskie podobne do Lollo Rossa i Bionda. No i mini surcine
U Ciebie, Paula to na pewno będzie co oglądać! ^^ Będziesz musiała koniecznie wrzucać fotorelacje!
Tak swoją drogą to starasz się sadzić sałatki w jakieś konkretne wzorki czy raczej każda odmiana osobno w rządku?
A różnie. ja zazwyczaj wszystko na wariata robie to i sadze jak popadnie Nie przywiązuje wiekszej uwagi do efektów wizualnych
A relacje...będą będą I to jakie.
Planuje na początku sierpnia wypad nad morze... i już się boje co to będzie jak działka sama sobie zostanie
Może jakąś ofiare dla ochrony zlożyć?
Haha Nieee, ofiary składać nie trzeba, no chyba że o deszcz!
W każdym razie u mnie będzie to wyglądać tak (wstępnie zakładam), że wszystko będzie sobie rosło normalnie w rzędach.
Salata będzie dla mnie przedplonem dla pomidorów i założę się, że przez jakiś miesiąc będą rosły razem pod folią
Właśnie dzisiaj zakupiłem 2000szt nasion sałaty Omega, będę wysiewać w małe doniczki i potem ustawię na ziemi w tunelu. Odmiana bardzo smaczna i wczesna, nieco z nich pójdzie do sklepu ekologicznego.
Aga, a sprawdzałaś już kiełkowanie? U mnie ubiegłoroczna nie chce wzejść mimo, że ma termin ważności do 2017r,
Już próbuję na waciku w ciepłym miejscu jak pomidory i nic
A szkoda, bo nasion zostało mi sporo
Mnie dziś zainteresowała sałata łodygowa i jak na kobietę przystało - kupiłam Sałata KAROLA. Teraz dopiero szukam informacji ale jest jej mało. Czy oprócz tej odmiany są jeszcze inne ? Gdzieś czytałam że, taką sałatę można z liści obrywać bardzo długo, czy liście są twarde, czy typowo ,,sałatowe"? Marzyła by mi się sałata z ,,niekończącym" się zbiorem
Jest taka sałata ,na forum chodzi pod nazwą sałata amerykańska. Liście ma mocno pokarbowanie i rośnie w górę ,nie zawiązując głowek. Bardzo fajna .Wysiewa się sma z roku na rok
Asia
Jolek, sałatę łodygową sieję od dawna. To pyszne, wręcz delikatesowe warzywo, ale lisci raczej się nie je (no może bardzo młodziutkie). Spożywa się łodygi surowe lub gotowane na parze, można też ukisić jak ogórki- ja tego nie robiłam więc sama jestem ciekawa smaku. Jest dostępna odmiana zielona, w zasadzie to jakoś specjalnie smakiem się nie różnią. Ja uprawiam jako przedplon przed późniejszymi warzywami. Trzeba zdążyć ze zbiorem przed kwitnieniem. Starsze rośliny robią się włókniste.
Gorąco polecam uprawę sałaty łodygowej.