Wiejski ogród Ewy cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski ogród Ewy cz.3

Post »

Witaj. No właśnie wiosna u Ciebie jak się patrzy ;:oj . Cudowne zdjęcia i fajnie, że mogłaś popracować trochę w ogródku. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Ewuniu!
Wiosna przyszła! to nie co u mnie śnieg co drugi dzień studzi zapał roślin i mój też. Nie biorę się za porządki, bo boję się że i mróz jeszcze przyjdzie :) Krzewy coś tam pokazują, ale u Ciebie to parę dni słońca i liście będą, iryski u mnie dopiero kły pokazały, a inne siedzą pod ściółką liści i nic nie widać :D
Ja też poszłam do ogrodu, ale po 10 minutach wróciłam bo zimno przejmujące. Pracy też mam mnóstwo! jak pomyślę o samych porządkach to mnie panika ogarnia :shock:
Całuję wiosennie i życzę pomyślności ;:196
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Ewuś roślinki sobie radzą doskonale, to nam zimno. ;:306
Pięknie się budzą i podoba mi się irysek w skalnicy, jedno zajęte miejsca a 2 kwiatuszki. ;:196
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Witam miłych gości. :wit

Krysiu oznaki wiosny już są, ale jeszcze trzy dni temu były przywalone grubą warstwą śniegu. Teraz już lepiej, ale za to noce zimne.
Ja rabat jesienią nie sprzątam, a wiosną też nie wybieram dokładnie wszystkiego i mam taką namiastkę ściółki.
W dzikich ogrodach nikt nie gania z grabkami i nawozami, a rośliny czasem lepiej rosną, niż te nad którymi się trzęsiemy. ;:108 :wit

Krzysztofie zawitała, ale tylko na moment, bo kwitnące krokusy i iryski przywaliła spora warstwa śniegu.
Już na szczęście stopniał i nawet rośliny niewiele ucierpiały. :D :wit

Ewelinko niestety z pracy nici, bo mi białym sypnęło, a na dodatek trochę niedomagam, więc wszelkie prace stoją.
Mam nadzieję, że sobota będzie pracująca, bo w takim tempie do lipca się nie wyrobię z wiosennymi pracami. :wink: :wit

Marysiu u mnie też śnieg ostudził wszelkie moje zapędy, a do tego wróciły paskudne bóle głowy i kręgosłupa, więc wszystko stoi.
Denerwuję się, bo chciało by się coś działać, a stale coś nie pozwala. Dla poprawy humoru wymyśliłam nową półcienistą rabatkę. Z realizacją planów będzie gorzej, ale mam nadzieję, że się uda.
Pozdrawiam Cię serdecznie. ;:196 :wit

Kasiulko jak na razie sobie radzą, bo nawet rozkwitnięte iryski pod śniegiem przetrzymały.
Z tą skalnicą samo tak wyszło. U mnie w wielu miejscach rośliny się przenikają nawzajem i albo im z tym dobrze, albo wygrywa mocniejsza. Tak to już jest w przyrodzie. :wink: :wit

Moja dzisiejsza wiosenka.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Ewuniu, wiosenka jak się patrzy ;:138 Zaczynają cebulowe, zaraz będzie ich więcej, to kolorowo się zrobi. Kobeę mam, Twoje zdjęcie widziałam i już wiem gdzie posadzę swoją ;) Pozdrawiam.
Pozdrawiam - Justyna
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Ewo te kwitnące to iryski?kupiłam w lidlu cebule irydow holenderskich i podglądam u ciebie czy to takie same.
U ciebie kwitną u mnie w opakowaniu czekają ale dzisiaj plany szerokie więc zaraz zapylam do ogrodu i ulokuję w glebie. U mnie od wczoraj pogoda na prace ogrodowe wiec posuwam się do przodu.

:wit
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Piękna wiosenka !
U mnie ani krokusów w tym roku ani irysków. Coś mi pewnie zżarło. ;:134
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Przepiękna wiosna u Ciebie ;:333 . Ciekawa jestem czy dzisiaj nadrobiłaś prace w ogródku . U mnie słoneczka było mało i tylko rankiem ale nie padało więc korzystałam ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

U Ciebie ,to już wiosna,a nie wiosenka - nawet pszczółka może to potwierdzić :D
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Ewuś wiosna u Ciebie i te pierwsze kolory sa niesamowite ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Ewuniu ! ale radośnie :D ja mam jakieś późne krokusy, a iryski cały czas w cypelkowej formie :;230
Ja w zasadzie liście usuwam bo mam ich bardzo dużo i po zimie tworzą mokrą skorupę i na delikatnych roślinach robią szkody, w naturze takich roślin nie ma ;:224 Bez ma pączki dzisiaj go pooglądałam, a i chyba inne też przeżyły szczególnie te niskie formy. Mam Ci posłać dzielżan i to pewnie niedługo więc może dołożę do tego coś na półcienistą rabatę. Najlepiej byłoby hosty i żurawki ale te albo w ziemi albo w marnej formie pozimowej.
Utulam wszystko co boli ;:4 i życzę zdrowia, bo ogrodnikowi to teraz niezbędne ;:196
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości. :wit

Justynko miło Cię widzieć w moich skromnych progach. :D
Ja jakoś ostatnio zapominam o Kobei i nie sieję, ale nie za specjalnie mam dla niej miejsce.
Dziwne to bo przecież mam 50 metrów płotu od drogi, ale odpada, bo nic się na nim nie uchowa. Co tylko wylezie poza płot sąsiadka wszystko oberwie, bo jej przeszkadza jak jeździ rowerem po chodniku. :wink:
Wiosenka idzie do nas wielkimi krokami. Dzisiaj nawet trochę popracowałam w ogrodzie i niestety stwierdziłam spory brak cebulowców. Nornice były głodne. :?
Pozdrawiam serdecznie. :wit

Krysiu Twoje iryski są inne. Te moje to cebulowce irysy żyłkowane i sadzi się je jesienią jak tulipany.
Ja dzisiaj mimo kiepskiej pogody też trochę podziałałam, a teraz ruszyć się nie mogę. :wit

Dorotko taka wiosenka jest juz chyba wszędzie. Dla mnie prawdziwa wiosna zaczyna się jak zakwita forsycja, a do tego jeszcze trochę.
U mnie troszkę krokusów i irysów mysiury zostawiły, ale za to wcięło piękne wielkie czosnki, a niby ich nie jedzą. ;:oj

Ewelinko dzisiaj mimo nieciekawej pogody też troszkę ogarniałam ogród, a nawet spaliłam stertę gałęzi.
Nadrabiać to ja będę jeszcze baaardzo długo, bo ze względu na kręgosłup praca mi wolno idzie, a działka ma 4 tys. metrów, więc jest co robić. :wink:

Lodziu do prawdziwej wiosny jeszcze trochę brakuje, ale widziałam już sporo owadów. Pewnie tylko patrzeć jak zaraz pojawi się mszyca na młodych pąkach. :wink: :wit

Kasiulko bo te pierwsze kolory są długo wyczekiwane i dlatego najbardziej cieszą. Jeszcze trochę i będziemy ich miały więcej. :wit

Marysiu witaj;:196
U mnie też w niektórych miejscach iryski i krokusy dopiero w pąkach.
Ty masz zdecydowanie więcej liści, bo i ogród gęściejszy.
Do tego u mnie sporo iglaków, a liście z trawnika zbiera w większości kosiarka. Na rabatach jest niewiele.
Ja dzisiaj też sobie trochę pocięłam, pograbiłam i popaliłam, aż mi lżej na duszy, oczywiście pomijając fakt, że nornice znowu na rabatach zrobiły demolkę. :wink:
Teraz ledwo zipię, ale przynajmniej wiem dlaczego boli. ;:224
Pamiętasz o dzielżanie. ;:196
Daj spokój żurawkom i hostom. Będę dzielić swoje. Mi nie przeszkadza powtarzalność w ogrodzie, tym bardziej że nowa rabatka będzie w przedogrodku. Posadzę tam parę host, może jakieś hortensje i coś tam jeszcze i będzie git.
Krzysiek mi się coraz bardziej rozkręca i patrzy przychylnym okiem na nowe nasadzenia, ale od razu zaznacza, że plewił
nie będzie. :lol:
Ostatnio ma tysiące pomysłów i zaczyna mnie to przerażać.
Obecnie wygląda to tak, a w lipcu sobie porównasz jak będzie wyglądało niebawem.
Obrazek
Wspomnień nadszedł czas
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Ewuś świetnie masz pomyślany ogród,a te murki z różami obłędne wyglądają ,a obecnie tyle krokusików i irysków zakwitło ,że żal wychodzić ,do wiosny się dłuży ,a za moment zacznie wszystko tak zasuwać ,że nie nadążymy,robić ,oglądać i podziwiać ,pozdrawiam i fajnego tygodnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Ewuniu!
Wcale się nie dziwię że Krzyś włącza się w prace ogrodowe, nie można dopuszczać go tylko do koszenia. Uczestniczy w spotkaniach i to czynnie więc czuje się dobrze w ogrodniczym towarzystwie ;:215 W końcu miał i ma swój kawałek ogrodu, swoją świątynię dumania czyli proces postępuje :D Może nie aż w takim stopniu, ale M też coraz częściej pyta o różne rośliny i nawet niektóre rozróżnia, coraz więcej wie o swoich winoroślach i coraz mniej pyta o proste sprawy. Masz rację że u mnie sporo liściastych, a miejsca mało i na trawie leży niewielki procent liści, bo i trawy niewiele. ;:306
Jak zobaczyłam wychodzące dzielżany to od razu skojarzyłam z Tobą :;230 Moja wiosna też budzi się z oporami, ale pogoda też jakaś dziwna ;:131
Ciekawa jestem co się zmieni w ogrodzie, ale jestem pewna że będzie ładnie ;:167
Pozdrawiam Was cieplutko ;:4 i ja też uważam, że ten ból jakby mniej boli ;:196
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wieczorową porą. :wit

Wczoraj miałam znośną pogodę, więc było cięcie, grabienie i palenie gałęzi, a dzisiaj od rana siąpiło, a teraz pada śnieg. ;:131

Martusiu witam Cię serdecznie. :wit
Wczoraj miałam wiosnę i krokusy, a teraz pada śnieg. :wink:
Już się cieszyłam, że małymi kroczkami wiosenne prace będą się posuwać do przodu, a tu.......niespodzianka. :wink:
Mój ogród pomyślany? ........Absolutnie nie.
Na początku sadziłam wszystko co mi w ręce wpadło i często zupełnie bez sensu. Zdecydowana większość nasadzeń jest dziełem przypadku. Zazwyczaj wygląda to tak, że najpierw mam roślinę, a dopiero potem wybieram miejsce. :D
Czas to mi już teraz ucieka , a jak w końcu będziemy mogły zająć się na całego pracami ogrodowymi, to będzie gnał jak dziki. Pozdrawiam Cię serdecznie i mam nadzieję, że dla Ciebie ten tydzień będzie pogodny i bez śniegu. :wit

Marysiu pozostaje nam się tylko cieszyć, że nasi panowie panowie pozytywnie odbierają nasze ogrodowe poczynania, a jak jeszcze do tego czynnie w tym uczestniczą, to już pełen sukces. :D Aktualnie moja druga połowa skupia się właśnie na tej świątyni. :wink: Duża wierzba, która tam na środku rosła poddała się nawałnicy, więc brakuje cienia i trzeba przeorganizowac rabatki, a Krzysiek właśnie spawa pergolę nad ławkę. Chyba mu tam posadzę Milin.
Planów mamy dużo, ale z realizacją może być gorzej.
Pozdrawiam Cię serdecznie. :wit
Wspomnień nadszedł czas
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”