Biotit- Ostre Papryki, dżdżownice i zioła z Domowej Fabryki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Biotit- Ostre Papryki, dżdżownice i zioła z Domowej Fabryki

Post »

ewa-s pisze:Piotrek nasze papryki mają się bardzo dobrze,od lewej 2 papryki bez nano gro, następne 2 zaprawiane nano gro/przepraszam za jakość zdjęć,te były zrobione 6 lutego,później wstawię aktualne
Ewa, zdjęcia bajka, aż mi się nie chce wierzyć, że minęło 2,5 miesiąca , kiedy je sialiśmy. Podaj konkretną datę siewu. ;:196
kurakao pisze:Piotrze podobają mi się doniczki na bób, kupne czy samoróbki?
Kupne , ale spokojnie możesz kupić na Allegro lub spytaj Przemka , gdzie kupuje w Lubartowie, przecież to Lubelskie. 8-)
Telimenka pisze:Witam. Widzę,że NANO-GRO dotarł już tutaj. Szybko zdobywa popularność i wszechstronne zastosowanie w rolnictwie i ogrodnictwie: warzywa szklarniowe i gruntowe, zboża ozime i jare, rzepak ozimy i jary, burak cukrowy, kukurydza, rośliny ozdobne, krzewy owocowe. Zastanawiam się ,jakie będą skutki stosowania tej ponoć prostej i naturalnej metody. Jak to wpłynie na organizmy nasze i naszych dzieci. Chyba każdy jest świadom,że produkty zwierzęce są już przesycone stymulatorami wzrostu. Teraz dorzucimy jeszcze porcję warzyw i owoców oraz przetworów zbożowych, podpędzanych stymulatorami. To,że produkt jest całkowicie organiczny i nie powoduje zmian genetycznych ,wcale mnie nie przekonuje do stosowania. Stymulator to stymulator i basta.
Teresa każdy lek, symulator wzrostu ma tzw okres półtrwania, czyli po jakim czasie się rozkłada, W tym wypadku, Nano Gro rozkłada się po 24h, a nasionku czy roślinie daje tylko impuls/sygnał do STANIA NA BACZNOŚĆ, czyli to o co nam chodzi - szybszy wzrost. Zdjęcia Ewy są tego najśliczniejszym przykładem.
Moje wątki
Festina Lente
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Biotit pisze: Teresa Zdjęcia Ewy są tego najśliczniejszym przykładem.
Piotrze właśnie te zdjęcia skłoniły mnie do dyskusji. Jakby tak obrazowo porównać np. kurczaki ,to te bez stymulatorów wypadłyby na zdjęciu, blado i cherlawo ,ale to nie oznacza ,że są mniej wartościowe. Stosowanie nano gro przecież nie ogranicza się do zaprawiania nasion. Są zalecenia o opryskach i podlewaniu . Tak na mój rozum -deklarowany wzrost plonu, średnio o 14% nie bierze się ''z powietrza".

...mod.jokaer
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Telimenko moje papryki oprócz zaprawiania,też dostały oprysk z nano gro i te których nasion nie zaprawiłam też.
Wyraźnie przyspieszyły w ciągu tygodnia od oprysku i różnica w wyglądzie jest mniejsza.
Wieczorem spróbuję wstawić zdjęcia,coś aparat mi zastrajkował i nie mogę zrzucić.
ewa-s
500p
500p

Post »

Telimenko dopiero przeczytałam Twoje wcześniejsze posty i w odpowiedzi na Twoje dylematy proponuję przeczytać poniższą wypowiedź.

Nie ma działania bezpośredniego jak nawozy, które dostarczają związki azotowe, witaminy czy minerały. Metale ciężkie w formie nano łatwo przenikają do komórek roślinnych powodując mikro porażenia, które nie uszkadzają rośliny w żaden sposób ale dają informację, że trzeba uruchomić mechanizm obronne i przyśpieszyć wzrost. Między innymi roślina zaczyna wytwarzać większą ilość hormonów, przez co szybciej rośnie i intensywniej pobiera substancje z gleby i wodę. Efekt ten utrzymuje się 2 tygodnie od zastosowania oprysku.

Podobnym zabiegiem jest hartowanie roślin czy np. jak przy pomidorach w początkowym okresie wzrostu ogranicza się podlewanie (tzw. stres suszy) co uruchamia w niej mechanizmy wzrostu korzeni w celu poszukiwania wody.

Te nano cząsteczki utrzymują się w roztworze wodnym przez 24h, potem utleniają się czy łączą w związki lub formy, które nie są aktywne i roztwór ma tyle właściwości co woda z kranu. Dlatego też zastosowanie czegoś z metalami ciężkimi (np wspominanego cukru) nie da tego samego efektu.

Czy uważasz,że można porównać nano gro do sztucznych hormonów i antybiotyków,którymi faszerowane są kurczaki.
Nano gro to nie hormony,nie zawiera związków chemicznych,które kumulowałyby się w organizmie.
rtk10
100p
100p
Od: 12 sie 2011, o 12:59

Post »

pomidormen,
proszę nie obraź się na mnie, ale też proszę, zwolnij tempo i przeczytaj wolniej i uważniej - ze zrozumieniem, to co jest napisane w moim poście o nasionach astrów zaprawianych preparatem Nano-Gro.
Otóż nasion astrów nie moczyłam przed wysiewem. Kupiłam bezpośrednio od producenta nasiona już odpowiednio zaprawione preparatem Nano-Gro . Podany przeze mnie rok dotyczył roku, w którym wysiałam nasiona. Nie ma to znaczenia, czy był to właśnie ten rok, czy może o rok wcześniej. Był to może pierwszy lub drugi rok, kiedy takie nasiona pojawiły się w sprzedaży w małych gramaturowo opakowaniach - dla działkowców. Zaś nasiona zaprawione tym preparatem można wysiewać w terminie późniejszym. Dlatego, ku zadowoleniu amatorów ogrodnictwa, istnieje możliwość zakupienia suchych nasion dobrej jakości w niewielkich ilościach bez potrzeby zaopatrywania się w granulkę Nano-Gro. Tylko
w roztworze wodnym preparat Nano-Gro zachowuje swoje właściwości w ciągu 24 godzin.

Uważam, że nie można traktować faktu stosowania preparatu Nano-Gro do zaprawiania nasion przed siewem
i oprysku wzrastających roślin, jako "nabijania klienta w butelkę", bowiem otrzymał on główną nagrodę
w konkursie na najbardziej innowacyjny produkt w branży rolniczej na targach AGRO-POWER MAZURY 2014.
I jak zwykle to bywa, wiele osób dość sceptycznie podchodzi do nowych, innowacyjnych produktów. A przecież z takimi spotykamy się codziennie w: medycynie i farmakologii, elektronice i informatyce, kosmetyce, itp. To dlaczego nie można nabrać zaufania do innowacyjnych produktów w rolnictwie, nawet tylko, żeby zmniejszyć ilość oprysków chemicznymi środkami ochrony roślin (p/grzybowymi i owadobójczymi) w czasie wzrostu roślin.

Ja innowacji się nie boję i w tym roku z powodzeniem, podobnie jak inni Forumowicze, stosuję preparat Nano-Gro, tym bardziej, że jego skuteczność jest potwierdzona badaniami prowadzonymi w Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie i PHRO Sp. z o.o. (Produkcja i Hodowla Roślin Ogrodniczych) w Krzeszowicach, m.in. przy uprawie pomidorów.

.....mod.jokaer
rtk10
100p
100p
Od: 12 sie 2011, o 12:59

Post »

Dla przypomnienia, warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden preparat o nazwie Asahi SL, na którego stosowanie "moda" zapanowała kilkanaście lat temu. Uratował działkowcom i rolnikom wiele roślinek, które były narażone na stres spowodowany przez przymrozki lub suszę. Gdy pojawił się na sklepowych półkach, też był innowacyjnym produktem stosowanym tylko przez "odważnych".

....mod.jokaer
ewa-s
500p
500p

Post »

Tak wyglądają obecnie papryki siane 22.11.2015r. z lewej:Scorpion Yellow i Scorpion Satans wysiane bez nano gro oraz Carolina i Scorpion zaprawiane nano gro.Papryki /wszystkie/zostały opryskane 2 razy roztworem nano 5 i 22 lutego,i widać wyraźnie,że te których nasiona nie były zaprawiane ,dzięki opryskowi doganiają wzrostem zaprawiane.

Obrazek

Zdjęcie tych samych papryk z 6 lutego,widać różnicę,bez nano gro są prawie połowę mniejsze

Obrazek

Carolina i Scorpion mają coraz więcej pąków i zaczynają się rozkrzewiać

Obrazek
Obrazek

Scoth Bonet

Obrazek
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, ale Giganty, moje wysiane 2 miesiące po Naszych :D dopiero wczoraj pikowałem, daleko im do tych na zdjęciach, ale źle nie wyglądają. Mają prawie miesiąc:

Obrazek

Słodkie wysiane wczoraj :

Obrazek

Bób Witkiem: część już rośnie na balkonie, maluchy jeszcze się dogrzewają

Obrazek

Natomiast Figaro cały czas siedzą w growboxie, temp 23 C

Obrazek

Dżdzownice mają się b.dobrze, dały ostatnio x2 więcej niż zwykle biohumusu, młodzież na górze, Dorosłych osobników w widomym uścisku spotkałem w dużych ilościach na dole, kokonów znowu znalazłem sporo. Jest dobrze.

Po Bobie widać jaka jest różnica w jakości ziemi. Witkiem był w ziemi z Pasłęku "Verwa", a Figaro zasypany był Kreonem do wysiewu, wysycha x 3 szybciej niż Verwa, kupiłem 1 i ostatni raz.
Moje wątki
Festina Lente
nilbul1
50p
50p
Od: 22 lis 2014, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piotrek ten bób na balkonie to pod jakąś folią ?
Zabierasz z balkonu na noc ?
Pozdrawiam Tadeusz
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadek, w tej chwili 90% rozsad jest non stop na balkonie, temp w nocy max była 0 C, a bób wytrzymuje do -5 C, a Witkiem podobno wytrzymuje jeszcze więcej, tylko nie znalazłem konkretnej informacji. Tu masz opisane prawie wszystkie odmiany .

Ja swój bób będę sadził do ziemi 13.03 w sobotę . Jak przyjdzie większy mróz (w co wątpię) to kryję go agrowłókniną.
Moje wątki
Festina Lente
ewa-s
500p
500p

Post »

Piotrek,ładnie Ci już urosły papryczki i jeszcze sporo posiałeś.Niedługo growbox będzie pękał w szwach.Z bobem też zaszalałeś ;:oj
U mnie rośnie 70 szt ostrych,w poniedziałek sieję papryki słodkie,mniej ostre i pomidory.
Powoli zaczyna brakować miejsca :wink:
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

slowianka75D
../A
Jak Twoje dżdżownice?

Ewa ja dziś wysiewy słodkich papryk i kwiatków zakończyłem.
Nano Gro zostało użyte do wszystkiego co w domu i na balkonie rośnie, storczyki fajnie stanęły dęba.
Bób chyba przykryję kocem ratunkowym, bo idzie zimno- srebrną stroną na zew.

A jak jesteśmy w temacie bobu to ciekaw jestem czy ktoś stosował preparaty z bakteriami brodawkowymi z rodziny Rhizobium. Mam zamiar je zastosować prze wsadzeniem bobu do ziemi.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Też się zastanawiam nad tym preparatem z bakteriami brodawkowymi do mojej fasoli, by ją w tym sezonie podkręcić. :D
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O to chodzi, że inne bakterie są do bobu , a inne dla fasoli. ;:108
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

A myślałem że pytanie jest ogólnie o tym czy one dają jakiś efekt. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”