Do tej pory siałem nasiona najwcześniej w lutym\marcu, nie doświetlałem i bywało różnie.
Postanowiłem więc tym razem zacząć wcześniej i inaczej.
Nasionka zbieram od kilku miesięcy, dziękuję przy tej okazji (piszę w kolejności otrzymanych przesyłek)
Beacie, Sylwii, Grażynie, Januszowi, Eli, koledze z WD, jeśli o kimś zapomniałem, to z góry przepraszam.
Nasiona papryk posegregowałem pod względem ostrości, poczytałem , zobaczyłem , czego mi brakuje,
napisałem do Przyjaciół z USA i Niemiec i czekałem na rarytasy od Nich.

W międzyczasie kupiłem na Allegro mini szklarnię, dwukomorową, komora ma wymiary 70 x 40 i wys 35 cm.
W LM 2 żarówki LED i 2 świetlówki 18 W 865 z oprawą.
Tu dziękuję Sylwii i Januszowi za doradztwo w sprawie światła i czym wyłożyć mój growbox.
17. XI namoczyłem nasiona w rumianku na 12h, pływające odstawiłem. Te utopione wyłożyłem na mokre waciki, które leżą na plastikowej podstawce od kwiatków.
Podstawka leży na styropianie 1 cm i dogrzewa się na kaloryferze, wszytko jest przykryte talerzykiem.
Czytając, że najostrzejsze papryki maja wschody po 4 tyg, zauważyłem, że u mnie jest odwrotnie.
Habanero wzeszło po 7 dniach, inne ciut dłużej, niektóre jeszcze śpią, mówiąc krótko reguły nie ma.
Takie były początki:

Stelaż przykryłem posklejanymi kartkami grubego papieru A4, światło to 2 jarzeniówki 4 000 K 865 18 W w oprawie

Minął tydzień i kolejne nasiona wykiełkowały, w międzyczasie koncepcja z papierem odpadła (namaka przy spryskiwaniu roślin,
a tym bardziej, gdzie w przyszłości chcę dołożyć nawilżanie)
Stanęło między styropianem, a folią alu. Wybrałem to drugie i nie polecam. Dlaczego ?
Ten rodzaj miniszkalrni ma osłonę z przezroczystej grubej folii (rodzaj pcw), przylepiona folia alu się drze, 3-podklejać)
Ale ponieważ już tak obkleiłem, postanowiłem nic nie zmieniać, najwyżej w przyszłym roku spróbuję obudować ją styropianem.
W międzyczasie skutecznie mnie przekonano do świetlówek Fluory , wymieniłem więc 2 żarówki LED, na 2 świetlówki Fluory.
Barwa światła ich jest inna niż 865, podobno najlepsza do wzrostu roślin na każdym etapie, czas pokaże , czy tak jest.
W międzyczasie otrzymałem trochę nasion od Przyjaciół:

Na dzień 1.XII. 2014 tak wszytko wygląda:

Dołożyłem również kilka nasion bazylii : 1.XII

2 sadzonki lawendy posadzonej w lipcu, nie poszły do gleby,
jest również szałwia NN (chętnie pokażę jej letnią sadzonkę, może ktoś ją odgadnie ) i kubańskie oregano.

tak wyglądają moje początki ww wcześniejszym wzroście ziół i papryk, oświetlana jest 1 półka 2 świetlówkami Fluory przez 12 h.