Do tej pory siałem nasiona najwcześniej w lutym\marcu, nie doświetlałem i bywało różnie.
Postanowiłem więc tym razem zacząć wcześniej i inaczej.
Nasionka zbieram od kilku miesięcy, dziękuję przy tej okazji (piszę w kolejności otrzymanych przesyłek)
Beacie, Sylwii, Grażynie, Januszowi, Eli, koledze z WD, jeśli o kimś zapomniałem, to z góry przepraszam.
Nasiona papryk posegregowałem pod względem ostrości, poczytałem , zobaczyłem , czego mi brakuje,
napisałem do Przyjaciół z USA i Niemiec i czekałem na rarytasy od Nich.

W międzyczasie kupiłem na Allegro mini szklarnię, dwukomorową, komora ma wymiary 70 x 40 i wys 35 cm.
W LM 2 żarówki LED i 2 świetlówki 18 W 865 z oprawą.
Tu dziękuję Sylwii i Januszowi za doradztwo w sprawie światła i czym wyłożyć mój growbox.
17. XI namoczyłem nasiona w rumianku na 12h, pływające odstawiłem. Te utopione wyłożyłem na mokre waciki, które leżą na plastikowej podstawce od kwiatków.
Podstawka leży na styropianie 1 cm i dogrzewa się na kaloryferze, wszytko jest przykryte talerzykiem.
Czytając, że najostrzejsze papryki maja wschody po 4 tyg, zauważyłem, że u mnie jest odwrotnie.
Habanero wzeszło po 7 dniach, inne ciut dłużej, niektóre jeszcze śpią, mówiąc krótko reguły nie ma.
Takie były początki:

Stelaż przykryłem posklejanymi kartkami grubego papieru A4, światło to 2 jarzeniówki 4 000 K 865 18 W w oprawie

Minął tydzień i kolejne nasiona wykiełkowały, w międzyczasie koncepcja z papierem odpadła (namaka przy spryskiwaniu roślin,
a tym bardziej, gdzie w przyszłości chcę dołożyć nawilżanie)
Stanęło między styropianem, a folią alu. Wybrałem to drugie i nie polecam. Dlaczego ?
Ten rodzaj miniszkalrni ma osłonę z przezroczystej grubej folii (rodzaj pcw), przylepiona folia alu się drze, 3-podklejać)
Ale ponieważ już tak obkleiłem, postanowiłem nic nie zmieniać, najwyżej w przyszłym roku spróbuję obudować ją styropianem.
W międzyczasie skutecznie mnie przekonano do świetlówek Fluory , wymieniłem więc 2 żarówki LED, na 2 świetlówki Fluory.
Barwa światła ich jest inna niż 865, podobno najlepsza do wzrostu roślin na każdym etapie, czas pokaże , czy tak jest.
W międzyczasie otrzymałem trochę nasion od Przyjaciół:

Na dzień 1.XII. 2014 tak wszytko wygląda:

Dołożyłem również kilka nasion bazylii : 1.XII

2 sadzonki lawendy posadzonej w lipcu, nie poszły do gleby,
jest również szałwia NN (chętnie pokażę jej letnią sadzonkę, może ktoś ją odgadnie ) i kubańskie oregano.

tak wyglądają moje początki ww wcześniejszym wzroście ziół i papryk, oświetlana jest 1 półka 2 świetlówkami Fluory przez 12 h.

Jak patrzę na te paprykowe maluchy,to sama mam ochotę coś wysiać... ale na razie zdrowy rozsądek bierze górę
 Jak patrzę na te paprykowe maluchy,to sama mam ochotę coś wysiać... ale na razie zdrowy rozsądek bierze górę  Nie wiem ,czy wytrzymam do lutego,jak będę obserwować ten temat
 Nie wiem ,czy wytrzymam do lutego,jak będę obserwować ten temat 

.Też miałem możność degustowania słodkości od Eli.Pychota!Szczególnie te ,w czekoladzie.
  .Też miałem możność degustowania słodkości od Eli.Pychota!Szczególnie te ,w czekoladzie.