Przydomowy ogródek Eweliny .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny .

Post »

Ewelinko, super róże zamówiłaś ;:333 Jakże się cieszę, że Abraham Darby zagości u Ciebie. Będę go oglądała i podziwiała jak rośnie w Twoim ogrodzie. Ciekawa jestem, czy podbije Twoje ;:167 tak jak podbił moje :D Mam nadzieję, że tak będzie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko w lutym byliny budzą się do życia. ;:oj Dylematy z pnączami na ścinę prawie rozwiązane, ale pojawiają się kolejne, taki los ogrodnika. :) Winchester Cathedral wyjątkowo ładna, świetnie, że zagości na rabacie. ;:215 Ja trawy polubiłam i coraz więcej ich rośnie, są świetnym tłem dla kwitnących roślin. Pogoda dziś przyzwoita na prace w ogrodzie, w dodatku miałaś pomocnicę. ;:138 Też trochę popracowałam w słońcu na rabatkach.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Olu może jeszcze odmieni się Twojej córce ;:108 . Ja też nigdy bym nie przypuszczała, że to tak mnie wciągnie ;:oj . Kiedyś za dzieciaka nie interesowały mnie w ogóle te sprawy a tu proszę. Moja Emilka póki co dzielnie mi pomaga i zobaczymy jak to będzie za kilka lat.

Moniko musiałaś mieć taką pogodę jak ja ;:138 . O tak , oby więcej takich dni . Ty masz dużo więcej pracy niż ja i z pewnością nie jedno popołudnie przed Tobą. Jednak jak ktoś to lubi to nie ma z tym problemu ;:108 .

Małgosiu "wszystko" to może za dużo powiedziane, ale uczę się powoli jak mogę . Ja jeszcze nie mam takich bujnych powojników jak Ty i roboty mam dużo mniej ale myślę, że z czasem będzie u mnie to samo. Powojniki mają rzeczywiście bardzo delikatne pędy i trzeba uważać.

Reniu dziękuję za zdjęcia i informacje. Widziałam właśnie, że ta róża w niektórych ogrodach jest pnąca w innych krzaczasta i sądząc po Twojej to faktycznie nie nadaje się na łuk. No zobaczymy co ja wymyślę. Do jesieni mam jeszcze kilka miesięcy i na pewno znajdę różę odpowiednią dla siebie. Mimo wszystko bardzo mi się ona podoba więc jeśli nie na łuk to może gdzie indziej znajdę dla niej miejsce ;:333 .

Dorotko cieszę się, że tak uważasz. Mam nadzieję, że wszystkie podbija moje serce :tan . Wiem, że róże potrzebują czasu i liczę się z tym, że od razu nie będą takie wielkie jakbym tego chciała. Nie mniej mam nadzieje, że doczekam się takich okazów jak u Ciebie.

Soniu oj tak, dużo bylin już budzi się do życia tak jakby to był już marzec. Bardzo liczę na tą różę i mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie. Trawy są świetne! Dziwię się, że wcześniej nie zwracałam na nie uwagi . Zimą wyglądają zjawiskowo i w sezonie również. Warto je mieć w ogrodzie i dlatego dosadzę jeszcze . Emilka tak zmęczyła się pomaganiem mamie, że potem usnęła na łóżku przed telewizorem ;:306 . Fajnie, że też mogłaś trochę popracować u siebie ;:333 .

Spajder jeszcze niewiele u mnie tego ale dziękuję bardzo.

Za mną piękny i słoneczny dzień. Grzechem byłoby nie skorzystać . W godzinach południowych było u mnie 15 stopni w cieniu ;:oj .Starsza córka była przez cały weekend łącznie z dniem dzisiejszym u dziadków więc z jedną miałam mniej zamieszania i mogłam dzisiaj trochę popracować w ogródku. Sprzątnęłam co mogłam, przycięłam hortensje bukietowe ( mam nadzieję, że nie za szybko ) . Razem z Emilką zdarłam trawę i zrobiłam miejsce pod maliny, wytyczyłam też sobie nową rabatę i w najbliższym czasie muszę zabrać się za zdzieranie darni z tego miejsca. Większość roślin budzi się do życia, byliny które sadziłam jesienią także i bardzo mnie to cieszy. Mam tylko nadzieję, że nie przyjdą większe mrozy. Z tego co zapowiadają to póki co cisza ale nie wiemy co przyniesie marzec a on lubi być różny.

Miłej nocy życzę Wszystkim i pozdrawiam :wit .
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szczęściara... Ja mam za daleko na działkę, a popracować by sie przydało - musze dużo miejsca pod dalie przygotować. W weekendy dziwnie pogoda się psuje. Zresztą i dzisiaj przez cały dzień lało i woda wszędzie stoi, więc obawiam się, ze ta praca w ogrodzie wyglądałaby jak zapasy w błocie :;230
Co do darcia darni pod rabatę to tak się zastanawiam Ewelinko czy by czymś nie przykryć najpierw trawnika - jakimś gumoleum na przykład. Osłabi to trawę. Zwykle pod takim przykryciem gromadza się dżdżownice, wiec jest szansa, ze dodatkowo spulchnią ziemię i łatwiej będzie usuwać pozostałości po trawie.
A co planujesz posadzić na nowej rabacie?
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Przyślijcie dziewczyny troche słońca do nas, bo u nas deszcz i wieje szaleńczo ,ponoć tak ma być jeszcze półtora tygodnia ;:14
Fajnie, że córka pomaga, moje dzieciaki owszem lubią coś porobić w ogrodzie, ale różnie się to kończy np. Oli pomagał pielić warzywniak, ale później bardziej spodobała mu się cukinia i zanim się obejrzałam już wyrwał ich chyba z 6 :D trzeba mieć oczy naokoło głowy i refleks :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Ewelinko, super jak dzieci pomagają, nawet jak się będą później buntować to i tak sobie kiedyś przypomną o ogrodzie. Po sobie to widzę. Mi trochę pomaga 7 letni syn.
Mogę cos podpowiedzieć Vimen? Katarzyno, żeby osłabić trawę połóż Agrotkaninę. Trawa się osłabi do wiosny a ziemia będzie oddychać. Agrotkanina przepuszcza wodę i powietrze między splotem.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie potrzebnie chwaliłam się słoneczkiem bo dzisiaj już go nie mam ;:306 .

Kasiu rzeczywiście mieć ogródek przed domem to jest niesamowite szczęście ;:oj . Nie wyobrażam sobie co by to było gdybym musiała jechać gdzieś dalej a tak w wolnej chwili zawsze mogę wyjść. Musisz sporo miejsca pod te dalie przygotować nie zazdroszczę . Twój pomysł z przykryciem darni dobry tylko nie wiem ile czasu to wymaga bo nie mam go zbyt wiele, do połowy marca muszę mieć bynajmniej część zdartą ;:108 . A na nowej rabacie to będzie w zasadzie wszystko tzn. jakieś krzewy z tyłu , trochę róż, hortensji i bylin . Jeszcze do końca nie wiem co konkretnego tam będzie ale czekam na "olśnienie " ;:306 .Na tej rabacie muszę też postawić piaskownicę a raczej chcę tą piaskownicę jakoś mądrze "wpisać" w rabatę i zobaczymy jak mi to wyjdzie ;:108 . Z pewnością pochwalę się postępami ale póki co nie ma co pokazywać.

Paulinko u mnie dzisiaj nie ma słońca ;:145 . Deszcz nie pada ale jest pochmurno i tak nijako. Córka w zeszłym roku też wyrywała co nie trzeba w warzywniku ;:306 a najbardziej uwielbia zbierać nasionka z aksamitek, wyciąga je z suchych kwiatków i chowa do pudełka albo sypie wprost gdzieś na ziemie i potem mi kiełkują w różnych miejscach.

Asiu fajnie jak dzieci chcą pomagać a moja właśnie chce. Bynajmniej na razie bo co to będzie za kilka lat to nie wiem ;:306 . A Emilka jest taką małą buntowniczką i nie da sobie nic powiedzieć. Z Weroniką jest inaczej bo Ona to ma swój świat i jak pielę chwasty i wyrzucam do wiaderka to Ona bawi się tymi chwastami i muszę znowu zbierać . No ale niech ma i się bawi ;:108 ważne , że jest zadowolona.

PS. Czemu Wszyscy mają taką pogrubioną czcionkę ?? Źle mi się to czyta ;:145 ;:145 .
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Naciśnij "CTRL" i " - ", mi dziecko często przestawia wielkość ekranu.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Udało się ;:138 ;:138 . Asiu dziękuję ;:196 ;:196 .
Awatar użytkownika
RenataC
100p
100p
Od: 24 sie 2012, o 08:15

Post »

Przyszłam się przywitać :D
Twoje metamorfozy ogrodowe przebiegają w ekspresowym tempie.Wyczytałam,że szukałaś róży pnącej i pachnącej.Może Laguna ?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko witaj u mnie :wit . Dziękuję za sugestię, poczytam o niej bo prawdę mówiąc niewiele o niej słyszałam :oops: .
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Posiadanie ogródka/działki nie przy domu też ma swoje dobre strony. Pamiętam jak jeździłam na działkę rodziców i miałam tam swoje kawałki działeczki, gdzie uprawiałam różne rośliny ozdobne. Miło wspominam tamten czas.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Ewelino..zrobiłam się zazdrośnica o pracę. ;:306 . Tyle się u ciebie już dzieje w ogrodzie a ja...nic. ;:222 . Pewnie z początkiem wiosny będziesz mogła napawać się widokami kwitnących bo wszystko już będziesz miała porobione, no prawie wszystko. ;:oj U mnie mokro, zimno i daleko na działkę. ;:219
RenataC pisze:
.Wyczytałam,że szukałaś róży pnącej i pachnącej.Może Laguna ?
No właśnie Laguna, tą wytypowałam i tą kupię, zdania już chyba nie zmienię. :uszy
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko - Pracusiu! ;:111
Ja jeszcze odpoczywam po powrocie od mamy, odrabiam zaległości w domu, doglądam moich wysiewów i myślę o tym, że trzeba by na działeczkę....Tylko pogoda mnie przeraża. ;:223 Słoneczko mi się marzy. ;:7 ;:7
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu wszystko ma swoje plusy i minusy ;:108 . Może gdybym miała działkę dalej to więcej czasu poświęcałabym innym rzeczom? Poza tym ja nie pracuję więc w zasadzie prócz wyjazdów na rehabilitacje i do lekarzy ,czy na zakupy to ja siedzę w domu więc w każdej chwili mogę wyjść na ogródek. Co innego gdybym pracowała i miała tylko popołudnia wolne .

Zeniu oj tam , u Ciebie też będzie w końcu pogoda i wykorzystasz to. Jak zrobi się wiosna to ja będę sadziła z nosem w ziemi i sadziła nowe nabytki ;:306 . O Lagunie poczytałam, całkiem interesująca jest ;:333 . Problem w tym, że doszłam do wniosku, że jednak muszę szukać czegoś w innym kolorze bo róż chyba będzie mało widoczny w tym miejscu ;:218 . Sama już nie wiem ;:223 .

Lucynko odpoczywaj, odpoczywaj. Na ogródek będzie jeszcze czas ;:108 . Pogoda jest teraz do bani - u mnie także. Dobrze, że wykorzystałam słoneczko w ostatnich dniach tak jak mogłam . Oglądałam prognozy i na pewno szybko do ogródka nie zajrzę, tzn zajrzę ;:306 ale nie będę mogła nic zrobić.

Nie wiem jak u Was ale u mnie pogoda pod psem ;:222 . jest brzydko, ponuro, zimno i w dodatku pół dnia leje deszcz. Wysiałam wieczorkiem niecierpki i seler. Zobaczymy co z tego będzie . Niestety nie było czasu na leniuchowanie a z miłą chęcią zrobiłabym tak :

Obrazek

Obrazek

Albo tak :

Obrazek

Takiemu to dobrze ;:131 .

Miłego wieczoru Wam życzę i pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”