Przydomowy ogródek Eweliny .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Przydomowy ogródek Eweliny .

Post »

Ewelinko właśnie przejrzałam pogodę długoterminową i u mnie do 3 marca nie ma oznak żadnego mrozu.
Delikatne -1 w nocy...Może i u ciebie nie będzie tak źle.
A pro po trawy pampasowej , siałam ją w zeszłym roku, nie wiedząc że trzeba ją będzie przechowywać przez zimę w pomieszczeniu. Ładnie wyrosła , zrobiła się z niej ładna kępka ale nie kwitła. Teraz trzymam ją w chłodnej piwnicy(miałam ją zadołowaną w ziemi w dużym wiadrze)i sama jestem ciekawa czy przetrwa tą piwnicę ;:306 i czy coś z niej jeszcze będzie...
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko tylko nie zrób takiego błędu jak ja przy lawendzie. Wydawała mi się taka niewielka bidusia(kupiona na przecenie w ogrodniczym po 1.5), że posadziłam za gęsto. Teraz w mam busz w nieregularnym kształcie. W razie czego udaję, że tak miał być :;230
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Moja pierwsza nieduża lawenda niestety zakwitła dopiero na drugi rok. Nie wiem, czy wszystkie tak mają, czy akurat tylko moja..
Obwódki z lawendy pięknie wyglądają.. tak nowocześnie :) Będziesz miała naprawdę stylowo.
Stodolana ściana myślę, że docelowo pomieści dużo więcej roślin niż jest w zamiarze ;:224 zawsze tak to się kończy.
Ciekawi mnie hortensja pnąca, kilka razy się zastanawiałam, żeby ją kupić, ale jakoś zawsze później wypadało mi z głowy. Widziałam na zdjęciach, że fajnie wygląda na murach, ogrodzeniach czy drzewach.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie lawenda wsadzona w zeszłym roku też nie kwitła.
;:173 Już myślałam że coś u mnie nie tak, ale może one tak mają...
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

O rety ;:202 , przegapiłam Dzień Kota. Jestem niepocieszona ;:145 . Jakiś przysmak powinnam zaserwować moim kociastym. Zrobię to w sobotę z opóźnieniem ;:138 .
Pozdrówka dla Hrabiego.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Sławku , Asiu dziękuję ;:108 .

Olu mam nadzieję, że nie będzie większych i długotrwałych mrozów bo szkoda mi roślin. A co do trawy pompasowej to ona faktycznie cudownie się prezentuje . Szkoda tylko, że nie zimuje w gruncie u nas :( . No ale może akurat Tobie się uda w tej w piwnicy . Daj znać w sezonie co z nią .

Kasiu będę pamiętała. Mam kilka sztuk lawendy i bardzo się rozrosła w ciągu roku tak wiec wiem jakie ma możliwości ;:333 . Busz o nieregularnym kształcie też musi być piękny ;:108 .

Agnieszko ja kupiłam pierwsze 3 sadzonki lawendy w donicach i kwitły mi w tym samym roku ale skąpo. Przezimowały ładnie , wiosną je przycięłam i się zaczęło. Rozrosły się bardzo i kwitły jak szalone. Nie wiem jaka to odmiana ale kwiaty były takie grube, ładne aż sąsiadka się mnie pytała czy lawenda ma odmiany bo jej taka drobna przy mojej ;:306 . Obwódki lawendowe fajnie prezentują się z różami ;:333 . Hortensja pnąca ładnie wygląda i mam nadzieję, że uda mi się wprowadzić mój plan w życie bo ja bardzo często dużo planuję a potem wychodzi co innego ;:306 .

Olu zobaczysz, że w tym roku Twoja lawenda po przycięciu Ci się odwdzięczy . Moje sadzonki też nie były wielkie ale tak jak pisałam wyżej po pierwszej zimie oszalały . Szkoda, że nie mam zdjęć ;:223 . W ogóle mało fotek mam z ubiegłego sezonu bo jeszcze takiego parcia na zdjęcia nie miałam jak teraz ;:306 .

Jolu dzięki ;:333 . Nic się nie stało Twoje kociaste z pewnością nie obrażą się za opóźnienie ;:108 .

Pogoda u mnie dzisiaj jest podobna do wczorajszej- niebo zachmurzone, wieje wiatr chociaż nie tak mocny jak wczoraj. Póki co chęci na wyjście z domu nie mam ale kto wie może później wybiorę się i coś zrobię ?? ;:306 Muszę Wam napisać, że ja sukcesywnie od jakiegoś czasu rozmnażam bluszcza. Sadzonki mam w doniczkach w tym momencie i stoją w chłodnym pomieszczeniu . Jak tylko zrobi się cieplej zacznę je hartować i może jeszcze w maju pójdą do gruntu a jeśli nie to dopiero jesienią- zobaczymy. Część sadzonek pójdzie oplatać pień jawora , inne posadzę przy studni bo tak mnie zachęciły fotki znalezione w necie. Zobaczymy ile sadzonek uda mi się uzyskać to może część pójdzie też na stodołę . Poza tym doszłam do wniosku, że będę miała tej wiosny sporo sadzenia i mam nadzieje, że te wszystkie przesyłki nie przyjdą w jednym momencie ;:306 . Muszę to jakoś rozłożyć na raty bo nie wyrobię .

Aha- zapomniałabym, udało mi się zamknąć listę różaną i oto moje wybranki :
- Lykkefund
- Astrin Lindgren
- Compassion
- Lavender Lassie
- Abraham Darby (AUScot)
- Winchester Cathedral ( AUScat )
- Reine des Violettes
- Iceberg Climbing
- Alchymist

Musiałam niestety zrezygnować z kilku (nastu ;:306 ) ale jak to mówią " co się odwlecze, to nie uciecze " i zamówię jesienią ;:108 .

Miłego dnia Wam życzę i pozdrawiam :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

Pocieszyłyście mnie z tą lawendą. Też w ubiegłym roku kupiłam i nie zakwitła.
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Moje lawendy kwitły od razu, ale podkarmiłam je porządnie obornikiem w granulacie. W tym roku dostaną papu spod gołąbków. ;:215
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorfi cierpliwości ;:108 . Każda roślina wymaga czasu . Z pewnością lawenda zrewanżuje Ci się za to oczekiwanie ;:224 .

Kasiu ja rzuciłam swoim tylko azofoskę w zeszłym roku i cudnie kwitły . Teraz mam jeszcze kilka młodzików i jeszcze spora dostawa w marcu. Tak więc jeśli nie w tym , to w przyszłym roku liczę na łany lawendy ;:333 .
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Także mam swoje lawendy, rosną między różami. ;:oj . Bardzo łatwo się ukorzeniają, z jednego krzaczka mam już kilka. :tan W tym roku muszę troszkę bardziej o nie zadbać, dać im więcej papu. U mnie deszczyk pada i pada. I znów z działki nici. ;:222
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Ewelina a w jakiej ziemi będziesz sadzić lawendę? U mnie na glinie bardzo się męczyła 2 sezony, miałam z własnego siewu, i musiałam oddać mamie na jej piaski i tam ok.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Myślę, że lawendzie bardziej szkodzi zbyt sucha zima niż brak nawozów. W ubiegłym roku padły mi dwie mimo lekkiej zimy, podobnie było w gospodarstwie "Przystanek Lawenda". Czytałam gdzieś nawet, że ona nie lubi zbytniego nawożenia a i ziemię powinna mieć gorszą, bardziej piaszczystą. Swoją mam posadzoną w mieszance ziemi i piasku i od trzech sezonów ma się świetnie (wyłączając ubiegłoroczne incydenty pozimowe :lol: )
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Zeniu u mnie dzisiaj też pogoda fatalna. Leje od rana i nic nie można zrobić, a szkoda. Lawendy nigdy nie rozmnażałam ale może kiedyś spróbuję.

Asiu ja mieszam swoją ziemię z piaskiem i jej to pasuje najwidoczniej ;:224 . No i oczywiście miejsce jak najbardziej słoneczne ;:108 . Myślę, że jak wykopiesz większy dołek i wymieszasz swoją glinę z piaskiem to będzie Ci rosła. Ja tez mam ciężsżą glebę i mimo tego radzi sobie świetnie- przynajmniej tak mi się wydaje.

Sabinko może masz rację z tymi zimami. Moje póki co trzymają się ładnie tylko czekam na moment i muszę je przyciąć. Muszę przygotować ziemię w marcu na moje nowe nabytki tak więc będzie z tym trochę zabawy bo chyba nigdy nie sadziłam takiej ilości za jednym razem ;:306 .

Dzisiejsza pogoda jest straszna, leje od rana i nic nie można zrobić ;:145 . Jeśli prognozy się sprawdzą to tak będzie przez weekend. Szkoda, bo wczoraj trochę popracowałam w ogródku i myślałam, że dzisiaj tez będę mogła. Dzisiaj dostałam od babci mojego Małżonka małe sadzonki hibiskusa. Jestem bardzo ciekawa co z tego wyrośnie. Przesadziłam je do osobnych doniczek i postawiłam w chłodniejszym pomieszczeniu z oknem. Mam nadzieję, ze przeżyje chociaż część . Jakiś czas temu siałam powojnika tanguckiego ale nic nie widzę więc pewnie znowu mi się nie uda. W zeszłym roku też siałam i nie wzeszło mi ani jedno ;:222 . Nie wiem co mu nie pasuje a tak bardzo chciałam uzyskać kilkanaście sadzonek . No nic jeszcze poczekam jakiś czas zanim spiszę go na straty. Wczoraj będąc w ogródku musiałam mocno uważać bo coraz więcej cebulowych wychyla noski. Niektóre powojniki puszczają liście więc chyba jak zrobi się pogoda wykorzystam to i je przytnę bo szkoda, żeby traciły siły na tworzenie nowych listków skoro i tak te liście usunę. Jeśli przyjdą mrozy to tak czy siak powojniki mogą ucierpieć . Z niecierpliwością czekam na lepszą aurę ;:108 . Powiem Wam , że już nie mogę doczekać się tej wiosny. Niby tak blisko a mi dłuży się jak nie wiem co. W marcu przyjadą róże, krzewy (tawuły, jaśminowiec, żylistek, krzewuszka, pęcherznice... ) powojniki, lawenda... oj sporo tego będzie już szykuję sprzęt i swoją energię :tan .

Pozdrawiam Was i miłego wieczorku życzę :wit .
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A u mnie też dziś pogoda do bani.
Rano deszcz , potem deszcz ze śniegiem a pod wieczór już śnieżyca... ;:222
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

U mnie z lawendą było różnie:
-jedną kupiłam 6 pak w Auchanie, pięknie się rozrosły, ale nie wypuściły ani jednego kwiatka (pocieszyłyście mnie, że w tym roku może to się zmienić ),
-drugą wysiewałam w lutym do mini szklarenek, skiełkowały, ale potem przestały rosnąć, to wywaliłam,
- trzecią przyniosłam sobie od mamy, bo jej się wysiało pełno siewek, więc zanim ogrodnik dał to na kompost, ja uszczupliłam sobie dwie sadzoneczki i ta pięknie kwitła mi już w pierwszym roku.

Pogoda i u nas fatalna, co więcej zrobiło się nawet biało...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”