Rośliny vizi

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Frael
500p
500p
Od: 25 paź 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny vizi

Post »

Uuu, ślicznotka. ;:167 Niech rośnie na potęgę, zdrowo i żywiołowo. ;:198 A jak ono sie zwie? Kiedyś chyba podobne licytowałam, ale chętnych było więcej i nie wydoliłam. ;:173 Również lubię Kalanchoe i kilka posiadam. A to mi przypomina, że powinnam zrobić przegląd sukulentom, które mi zimują na klatce schodowej. ;:204
vizi
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:52

Post »

To jest kalanchoe thyrsiflora variegata. Ja je trafiłam na alllll tylko raz i jak powiedziałam - miałam chwilę słabości :lol:
Pozdrawiam Agata
Moje rośliny
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może razem żeście licytowały to kalanchoe ;:134 , swoją drogą rzeczywiście piękne.
Och róże to moje ulubione rośliny ogrodowe ;:167 zdradź choć parę nazw
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Jak milo, że Wrocilas na forum ;)
Te Twoje hoje zawsze mnie zachwycają ;:108

Jest zdjęcie hoi Sunrise. Jak ją Uprawiasz? W ziemi czy w kamykach? Zwisa czy jednak drabinki?

Śliczne są hoje nerwuski i wielkolistne - u Ciebie wyśmienicie się mają ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Hoje dorodne. uwielbiam te ich różnorodne, ciapate liście. I u Ciebie można takie pooglądać :)
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne, kalanchoe wyjątkowej urody.

A pelargonie świetnie się prezentują - super zimę przetrwały.
vizi
200p
200p

Post »

Patrycjo, Kasiu - dziękuję bardzo.

Justyno - hoja o którą pytasz, to hoja obscura. Rośnie ona u mnie w ziemi, jest jedyną hoją, która całe lato spędza na tarasie razem z sukulentami. Próbowałam w zeszłym roku kilka hoi trzymać na zewnątrz, jednak w bezpośrednim słońcu było im za gorąco - wszystkie poza obscurą zatrzymały wzrost i stały jak zaklęte. A ona rośnie na tarasie jak szalona. I jest wtedy cała bordowa ;) Rośnie zwisając - jak była młodo próbowałam prowadzić ją po drabince, był to jednak daremny trud. Moja chce wisieć i zdania nie zmieni.

Aneto - jeśli chodzi o róże, to one jakieś tam swoje nazwy mają, ale nie wiem czy ma to jakiekolwiek przełożenie na rzeczywistość. Raz jeden kupiłam kilka róż odmianowych za ciężkie pieniądze i niestety żadna nie przetrwała mi zimy. Nie twierdzę,że sadzonki były złej jakości - raczej to błędy młodego ogrodnika. Niemniej jednak zawiedziona bardzo kupiłam kilka róż przez all w cenie wahającej się około 5 PLN (w tej samej szkółce, w której kupiłam większość moich krzewów owocowych). Róże przetrwały już dwie zimy, nie przemarzają do ziemi, niektóre porosły już w całkiem spore krzaczki, kolory się zgadzały. A ponieważ ja również kocham róże, w tym roku dokupiłam u tego samego sprzedawcy 15 szt ;:oj Są między nimi Lavaglut, Casanova, Graham Thomas. Nie są to zapewne jakieś super odminy, ale mnie i tak bardzo cieszą. Mam wzdłuż chodnika rabatę z liliowcami, ale porosły one już w wielkie kępy, liście ciągle "włażą" mi na chodnik i mnie denerwują. Liliowce zatem idą w inne miejsce, a wzdłuż chodnika będą róże. Ach - i jeszcze kilka kupiłam w zeszłym roku na forum - też radzą sobie bardzo dobrze. Mam nadzieję w tym roku mieć naprawdę duuużo kwiatów róż.

Kilka zdjęć moich roślin:
Zaczął rosnąć mój mały ficus triangularis variegata (troszkę zakurzony :oops: -dopiero na zdjęciu zauważyłam ;:219 ):

Obrazek

Szaleje hoja wee-bella - nie dość ,ze pięknie rośnie to jeszcze praktycznie na każdym pędzie produkuje pędziki kwiatowe:

Obrazek

Obrazek

Retusa - przeniosłam ją niedawno z hydro do ziemi, na razie wygląda,że jej się podoba:

Obrazek

Gracilis zdecydowanie czuje wiosnę:

Obrazek

:wit
Pozdrawiam Agata
Moje rośliny
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Agatko fikusik boski ;:167
Też mam malutką szczepkę takiego i zimę przewegetował - nie padł ale też nie rósł.
Powiedz mi jak się nim opiekujesz? Jaka ma ziemię i jak często podlewasz?
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Życzę powodzenia z różami, na pewno Twoje życzenie się spełni i obsypią się kwiatami. Hoje i fikus pierwsza klasa ;:333
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Agatko, mam pytanie. Moja mama ma dużą hoję. Nigdy nie kwitła a teraz całe pędy jej umierają.
Sadzonki z niej pobrane i rozdane kwitną. Martwimy się o te całe umierające pędy. Więdną jeden po drugim.

Obrazek

Obrazek
Poradź coś Agatko. ;:180
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
vizi
200p
200p

Post »

Tosiu - ja się na hojach za bardzo nie znam :oops: ale co mogę to pomogę. Aby zakwitła hoja potrzebuje naprawdę dużo światła, moim zdaniem za firanką na kwiaty nie ma szans. Trzeba przestawić ją na drugą stronę firanki (ale z tego co widzę chyba się nie zmieści na parapecie), albo zdjąć firankę :wink: Moja hoja carnosa najlepiej kwitnie stojąc przy wschodnim oknie, właściwie przez kilka godzin dziennie pada na nią pełne słońce.
Większy problem jest z zamierającymi pędami, i tu nie wiem co poradzić. Niestety sama mam problem z moimi carnosami - mam dwie jedną bardzo dużą, drugą mniejszą i tej zimy straciły mnóstwo liści. Jedna z nich chyba niestety nie przeżyje tej zimy. I nie wiem naprawdę dlaczego tak się dzieje - nie są zalane, ani przesuszone, zimują dokładnie tak jak w poprzednich latach. Niestety tu nie umiem pomóc. A czy Twoja wypuszcza nowe liście? Jedna z moich właśnie zaczęła dość intensywnie rosnąć pomimo tego zrzucania liści, druga nic nie wypuszcza i naprawdę nie wygląda to dobrze.
Pozdrawiam Agata
Moje rośliny
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

Dziękuję Agatko. Postawię ją w oknie w samym rogu. Zobaczymy.
Pozdrawiam.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Witam, trafiłam tak z przypadku, przeglądając forum i bardzo mi się tu podoba - masz piękną kolekcję roślin i umiesz je pokazywać ;:108 z przyjemnością zostanę na dłużej :wink:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale hoje wspaniale zapączkowane:)
ficus triangularis variegata cudne ma listki :wit
Awatar użytkownika
Gekoon