Przydomowy ogródek Eweliny .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny .

Post »

Ewelina, pędzi wątek oj pędzi :lol:
Widzę że planów już na sezon sporo ;:333
No i jak tam ta lista różana, zamknięta już? Bo faktycznie Ci wszystko wykupią ;:183
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

A ja myślałam że to z moim tabletem coś się dzieje, albo z przesyłem, bo mnie tez się nie otwierały. Mój milin ma 7lat
To ten ze zdjęcia na dzień dzisiejszy, W tym roku zakwitł pierwszy raz , kupiony w szkółce, nie puszcza żadnych odrostów, mimo iż 2-3 lata temu wkurzona że nie kwitnie , próbowałam wykopać , ale korzenie już były tak duże że dałam sobie spokój. Ten na końcu to dla zobrazowania jak może wyglądać ściana :D
Co do cięcia , tak przycinam, i pierwsze 3 lata okrywalam.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Zuza a no pędzi ;:333 . Fajnie ,że są osoby, które mnie odwiedzają ;:168 . Plany mam , tylko nie wiem ile uda mi się zrealizować. Czeka mnie jeszcze turnus z córką i nie wiem dokładnie kiedy , tak więc trochę mnie spowolni. No ale wiadomo dzieci najważniejsze . Mąż ma prawie półtora miesiąca urlopu na wakacjach tak więc z pewnością wtedy wykorzystam Go do trudniejszych zadań ;:224 . A lista różana daleko w lesie ;:306 , nie chcę kupić zbyt wielu róż bo jesienią posadziłam ich sporo a więc wybór jest trudniejszy. Może jak wykupią mi niektóre to będzie mi łatwiej ;:306 . W dodatku niespodziewanie zrodziła się chęć dokupienia powojników ;:131 .

Reniu czytałam sporo o tych odrostach i trochę się boję ale myślę, że jak zakupię w szkółce to powinno być dobrze. Bardzo podoba mi się to pnącze i powiem szczerze ,że nawet bez kwiatów jest piękny. Z pewnością go posadzę ale musi najpierw zniknąć chodnik i schodki ;:223 .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A moja lista różana prawie codziennie się zmienia, bo co chwila mam inną koncepcję. Już mnie głowa od tego boli i zasnąć nie mogę. Chciałabym zapłacić i mieć wreszcie spokój, jednak stale się waham.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu to dokładnie tak jak ja, ciągle ją zmieniam. Tak jak pisałam będę zamawiała tylko kilka więc dlatego mam problem.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie dzisiaj bardzo wieje, słońce pojawia się chwilami . Na termometrze północnym mam +9 . Ania zaproponowała mi powojnika - Paul Farges ,więc po przeczytaniu informacji na jego temat już nie miałam wątpliwości. Tak więc dzisiaj weszłam sobie na pewną stronę, która oferuje powojniki i zamówiłam go. Oczywiście doszłam do wniosku, że zamawianie jednego powojnika to głupota tak więc w sumie zamówiłam takie :

- Clematis Viola (wielkokwiatowy)
- Clematis Violet Pink (botaniczny pełny)
- Clematis Paul Farges ( botaniczny pachnący)
- Clematis Anita (botaniczny)
- Clematis Dzieci Warszawy (wielkokwiatowy)
- Clematis Inspiration Zoin (bylinowy)

Aniu dziękuję ;:196 .

Kilka z nich pójdzie towarzyszyć różom , dwa będą posadzone przy ścianie stodoły a jeden przy siatce . Mam nadzieję, że nie będzie z nimi problemów. Lista różana musi poczekać do połowy miesiąca, będę miała wtedy większe fundusze i może łatwiej będzie mi wybrać ;:306 . A tak przy okazji w wolnej chwili zmontowałam sobie najprostszą podporę dla róży pnącej taką w kształcie trapezu . W tygodniu jak przestanie wiać i będzie ciepło to pomaluję swoje podpory. Strasznie swędzą mnie ręce i mimo wiatru poszłabym posprzątać w ogródku no ale poczekam z tym jeszcze . Was tez już tak korci ?? Prognozy długoterminowe są pomyślne ale jeszcze ciężko powiedzieć co przyniesie marzec. Oby tylko nagle nie zrobiła się zima ;:oj . Wróble coraz bardziej dokazują więc mam nadzieje, że zima nie wróci. Pozdrawiam i życzę miłego dnia :wit .
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Ewelinko i ja wczoraj zamówiłam kilka powojników- miało być dwa ale doszłam do podobnego wniosku, co Ty i zamówiłam 9 ;:oj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zamówienie powojnikowe ciekawe. Będzie pięknie. ;:333
Sama zobaczysz, jak bardzo przyda Ci się ta wielka stodoła. ;:215
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Ewelinko :wink: Właśnie przed chwilą w swoim wątku też polecałam Ci powojnik Sammer Snow.
To jest inna nazwa Paul Farges.
Mam ten powojnik u siebie i polecam Ci go z czystym sumieniem.
Mnie dopiero ten powojnik przekonał, że powojniki u mnie też mogą rosnąć.
Z wielkokwiatowych fantastyczna jest też Warszawska Nike. Kwiaty mają wspaniały aksamitny fioletowy kolor.
To drugi z moich powojników, który posadziłam i też mnie nie zawiódł.
Te dwa przekonały mnie do zakupu następnych.
:wit
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Ewelinka, ale Twój wątek pędzi!
Nie było mnie troszeczkę i do nadrobienia prawie 5 stron :shock:
Wyczytałam o rozterkach różanych i miałam podobne, jak radzi Madzia kup zamknij stronke i może zaśniesz spokojnie.. choć też nie wiadomo do końca ;:224
Moim zdaniem również jaśniejsze róże będą lepiej się prezentować na murze. Fajna jest hortensja pnąca, ale i Aktinidia pstrolistna jest ciekawa.

Donica / skrzynia ;:333 gratulacje!
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andzia fajnie , że kupiłaś powojniki bo to fajne pnącza.Mam ich troszkę u siebie ale młode i jeszcze nie wszystkie mnie zachwyciły. W tym roku solidnie je podkarmię to może się odwdzięczą . Chwal się jakie zamówiłaś ;:108 .

Lucynko już zaczynam doceniać stodołę . Ma tyle powierzchni na pnącza, że głowa mała ;:224. Oby tylko rośliny chciały rosnąć.

Krysiu ja mam około 15 powojników ale tylko kilka ładnie kwitło . Są dość młode a więc daje im czas ale marzy mi się burza zieleni i kwiatów. Liczę na tego Paula ;:108 . Mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie i będę nim zachwycona tak jak Ty. Widziałam Twoje fotki z nim w roli głównej i jest piękny nawet z tymi małymi kwiatami. Czasem małe bywa wielkie, zwlaszcza w takiej ilości.

Agnieszko to było mnie odwiedzać a nie grzebać w ziemi ;:306 . To żart oczywiście ;:196. Listę róż zamknę ostatecznie wkrótce ;:173. Dobrze , że z powojnikami nie było problemu ale te były zupełnym spontanem. Nie miałam w planach powojników no ale cóż - to ewidentnie przez Anię ;:306. A z donicą to był mój pierwszy raz ale czuję, że nie ostatni. Jak będzie sprzęt to z pewnością będę korzystała częściej niż mój Małżonek. A wiesz , że to mi nawet satysfakcję sprawiło? ;:224 .
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Jesteś jak moja siostra, ona od szkolnych czasów pod choinkę zawsze chciała jakiś sprzęt do majsterkowania ;)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, dlaczego rośliny miałyby nie rosnąć?
Wkrótce zobaczysz, jak pięknie zmieni się wygląd Twojej stodoły.
Tak sobie pomyślałam, że od strony południowej fantastycznie poczułaby się winorośl.... Ale może Ty też o tym pomyślałaś....
Przypomniał mi się taki obrazek z dzieciństwa. U mojego dziadka na stodole właśnie rosły pyszne winogronka. ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko jeszcze tak to nie mam ale powoli zaczyna mnie ciągnąć ;:306 .

Lucynko nie wiem, może im np. coś nie pasować. Dziękuję za podpowiedź z winogronem. Nie wiem czy tam znajdę dla niego miejsce ale gdzieś chciałabym go posadzić.

Dzisiejszy dzień zleciał bardzo szybko. Słoneczko było od samego rana, temperatura wynosiła powyżej 10 stopni w cieniu , ale po południo zaczęło strasznie wiać. W ogródku w zasadzie byłam tylko chwilkę rozejrzeć się ale nic konkretnego nie zrobiłam. Poza tym to jeszcze za wcześnie na przycinanie, nawożenie itd. Strasznie jestem już niecierpliwa i wyczekuję wiosny . Niby jest tak blisko a jednak tak daleko ;:145 . Dzisiaj byłam z córką w Jarosławiu i muszę Wam powiedzieć , że służby zajmujące się zielenią miejską ruszyły ze sprzętem i przycinały drzewa, niektóre krzewy . Po drodze widziałam sporo osób w swoich ogrodach . Zanim zaczęło wiać było na prawdę pięknie także wcale się nie dziwię. Dzisiaj nie wytrzymałam- wysiałam pierwsze nasiona Jeżówki Purpurowej i Powojnika Tanguckiego . Ja wiem, że to jeszcze za szybko ale co mi tam. Mam możliwość doświetlenia a poza tym wysiałam tylko połowę paczuszki tak więc zobaczymy co z tego będzie.

A Wy popracowaliście dzisiaj u siebie ??

Pozdrawiam Was serdecznie :wit
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

No mnie też rączki świerzbiały aby już coś robić. A miałabym co.... ;:224
No ale w końcu tylko zrobiłam obchód ogrodu , pozaglądałam tu i ówdzie i poszłam do domu.
Niby słońce przygrzewało ale wiatr wiał dosyć mocno....nie ma co się tak wystawiać za prędko.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”