Ranczo Nokły - Tadeusz48

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tess-Z Frampola do Biłgoraja żabi skok,a gdzie do Szczecina, renifery jeszcze nie gotowe do drogi.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

PRZEMKU- dziękuję za wizytę, dobrze że się ze mną zgadzasz, bezpośrednio, łatwiej się porozumieć.

TESS- dziękuję za odwiedziny, przyjdzie i do Ciebie "Mikołaj". tylko musisz troszeczkę jeszcze poczekać, a może na urodziny trafi Ci sie jakaś "roślinka- wszystkiego najlepszego z okazji urodzin.

EWO- dziękuję za wizytę, rzeczywiście, podróż reniferami z Frampola do Szczecina trochę potrwa, trzeba czekać i nie tracić nadziei .

Dalszy ciąg prezentacji zdjęć roślin rosnących jako "samotniki" na trawniku "placu centralnego"

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek[Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz,że jesteś młody-wierzysz w św. Mikołaja.Tak trzymać.
Tym razem wypatrzyłam jakąś całkiem niesamowitą brzozę(rocznik 2005).
Proszę o kolejne fotkiw następnych dniach.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tadeusz48 pisze:
Obrazek
Witaj Tadeuszu, dopiero zaczęłam zwiedzać Twój piękny ogród, ale musze się już odezwać, bo powaliła mnie ta warzywna kompozycja kolorystyczna. Jest świetna :)
Działka piękna i widać ile pracy w nią włożyłeś. Urok iglaków elegancko podkreślony przez cudownie zadbany trawnik. No i to, że działka tętni wprost życiem, dzięki wnukom. Czy te dzieciaczki są bliźniakami? Świetne. Huśtawka z wersalki? też bardzo mi się spodobała, sama bym się na takiej pobujała.
Dobra, ruszam dalej zwiedzać. Dziękuję za przemiłe wrażenia estetyczne, tak potrzebne przy dzisiejszej pogodzie
Obrazek
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrnęłam do końca. Oczywiście oglądałam tylko zdjęcia, czytałam tylko Twoje komentarze, bo na przeczytanie wszystkiego od deski do deski nie starczyłoby wieczorów z całego tygodnia, a ja tylko wieczorami dysponuję na przesiadywanie przy komputerze.
Jeszcze raz gratuluję pięknie utrzymanej działki, sił do pracy, wizji ogrodu, pięknego warzywnika, wielu ciekawych roślin. Bardzo podoba mi się to, że piszesz przy roślinkach, kiedy są sadzone. Pouczająca lekcja dla rozpoczynającego przygodę z ogrodem, który nie zdaje sobie do końca sprawy, jak jego maleńkie doniczkowe nabytki będą wyglądały po paru zaledwie latach.
Pozdrawiam
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Cześć.

Niesamowicie zadbana sosna himalajska i wierzba mandżurska. Widać, że z wiekiem pięknieją :)
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWO-dziękuję za odwiedziny, życie bez wiary jest zdaniem wielu (również moim) bezsensowne, dlatego też, nawet wiara w św. Mikołaja nadaje jakiś sens życiu. Fotki z kolejnymi roślinkami (drzewa,krzewy i iglaki)będą, mam ich na ogrodzie kilkaset gatunków i odmian,liczę że nie śpiesząc się,do wiosny zdążę.

ANIU- dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie, przez kilka miesięcy trochę się tych zdjęć nazbierało, oboje z żoną całe lato pracujemy na działce i jej poświęcamy swój czas, szczególną radość dają nam nasze wnuki(- dzieci naszych synów- różnica wieku 2 miesiące i 4 dni-)które uwielbiają zabawy w ogrodzie, to dla nich wiele lat temu planowaliśmy nasz ogród ,a ich każde odwiedziny, dają nam radość z życia. Warzywna kompozycja kolorystyczna nie jest dziełem przypadku , tylko celowym posadzeniem warzyw marchwi i cebuli na przemian, które rosnąc obok siebie siebie nawzajem chronią przed chorobami i szkodnikami, robimy to od wielu lat i mamy piękną i marchew i cebulę. Zapraszam do dalszych odwiedzin, ja często zaglądam do Twojego ogrodu w pradolinie Wisły, nie zostawiając śladów swojej bytności, obiecuję że się poprawię.

PRZEMKU- dziękuję za odwiedziny, niewiele jest jeszcze w ogrodzie roślin które już pokazują swoje piękno, znaczna część roślin (głównie iglastych) ma , jak zapewne zauważyłeś po 2,3, 4 lata, i ich piękno będzie się ukazywać w ogrodzie w najbliższych latach.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadeusz to będę zaglądać bardzo często, bo juz nie mamy praktyk inwentaryzacyjnych na Lubelszczyźnie.Skńczyły się wraz z odejściem z Politechniki prof. Zina.
Zostalo sporo rysunków. Sama kilka razy pisałam o budownictwie ludowym Twoich stron.
A wiara jest naprawdę ważna.
Do jutra!
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tadeusz48 pisze:Zapraszam do dalszych odwiedzin, ja często zaglądam do Twojego ogrodu w pradolinie Wisły, nie zostawiając śladów swojej bytności, obiecuję że się poprawię.
Ja z przyjemnością będę często do Ciebie zaglądać, bo można się tu sporo o roślinkach nauczyć. Może w przyszłości też zdecyduję się na warzywniak, choć troszkę się w tym roku zniechęciłam, pomidory w końcu dopadła zaraza ziemniaczana i w zasadzie większość się zmarnowała. W każdym razie jeśli się zdecyduję, to będę pewnie wpadać po porady :)
Do mnie oczywiście też zapraszam, ale do wiosny pewnie nic ciekawego nie będę miała niestety do pokazania. To co mam już pokazałam, a nowe nasadzenia to pewnie od kwietnia.

Pozdrawiam Ciebie i Żonę ;:7
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Tadeusz jestem Twoim wiernym kibicem...
Trzymam kciuki, tak mocno, mocno...I wiem że wygrasz KONKURS
- Pracusiu ze Swoimi pozostałymi Pracusiami...
;:215 ;:215 ;:215 ;:63 ;:63 ;:63

Cieplutko pozdrawiam Zyta ;:54
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadeusz-i co spadł śnieg?U nas zapowiadają na popołudnie, ale chyba to pomyłka, bo niebo się rozchmurzyło po opadach porannych.
Trzymam kciuki za wyniki konkursu.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

tadeusz48 pisze:PRZEMKU- dziękuję za odwiedziny, niewiele jest jeszcze w ogrodzie roślin które już pokazują swoje piękno, znaczna część roślin (głównie iglastych) ma, jak zapewne zauważyłeś po 2,3, 4 lata, i ich piękno będzie się ukazywać w ogrodzie w najbliższych latach.

W to nie wątpię. Każda roślina potrzebuje czasu na ukorzenienie i zmagazynowanie substancji odżywczych. Im starsza tym lepiej się je także formuję. tak więc życzę dużo siły do pracy w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50

Post »

Witaj Tadeuszu!
Zaglądam do Ciebie często, bez śladu, a dzisiaj go zostawiam. Lubię Twój ogród, należy do tych kilku ogrodów forumowych, z których czerpię inspiracje oraz, a wlaściwie przede wszystkim, uczę się roślin i o roślinach. Za tę naukę chciałam Ci podziękować i proszę o nowe fotki i opisy. W zimowe dni będzie miło obejrzeć Twój kwitnący ogród.
Pozdrawiam, Danuta
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWO- dziękuję za wizytę, szkoda że nie odwiedzasz naszych stron, są piękne krajobrazowo, zwłaszcza Roztocze, prof. Zin był uczuciowo związany z Kresami, zwłaszcza z Hrubieszowem, budownictwo ludowe i u nas jest już w zaniku, pozostają już tylko pojedyncze budynki oraz skanseny.

ANIU- dziękuję za kolejną wizytę w naszym ogrodzie, co do upraw warzywnych , to trudno coś wyhodować bez stosowania chemii, pomidory u nas były w ogromnych ilościach, jeszcze teraz mamy swoje pomidory, niestety, bez oprysków ( 2-3 razy w sezonie) nawet w tunelu nie obejdzie się.
Ja mam ogromne ilości zdjęć , robionych przez cały rok, znaczną część z nich nie prezentowałem, jak skończę prezentację drzew, krzewów i iglaków, jak starczy czasu to będę je wstawiał na forum.Dziękuję za pozdrowienia dla mnie i żony.

ZYTO- dziękuję za wizytę, nareszcie się wyrwałaś od GOŚCI, napisz na PW lub GG jak było , a konkurs, no cóż jutro zobaczymy, nagrodę mam piękną, więc kolejność w konkursie nie ma już takiego znaczenia.

EWO- śniegu jeszcze nie ma, cały dzień było wietrznie, praktycznie bez opadów, po całym ogrodzie latałem za listkami, bo grabiłem liście już ostatni raz w tym roku.

PRZEMKU- dziękuję za wizytę, trudno uchwycić piękno roślinki, jak ją trudno dostrzec wśród trawy, moje roślinki kupowałem malutkie( bo tańsze), zauważyłem że mimo dobrego pokarmu( daję zawsze do dołu pod drzewko 30 litrowe wiadro kompostu z skoszonej i przefermentowanej trawy), rośliny zaczynają dopiero rosnąć( widać że rosną) w drugim roku po posadzeniu.

DANUTO- dziękuję za wizyty w naszym ogrodzie, oraz za pozostawiony ślad wizyt, cieszy mnie że mogę się na coś przydać na Tym forum, roślin mam dużo, bo duży jest ogród, prezentacja ponad pięciuset gatunków i odmian drzew, krzewów i iglaków jeszcze trochę potrwa. Na długie zimowe wieczory mam jeszcze dużo zrobionych ,lecz nie wykorzystanych na forum zdjęć, zechcę je pokazać w "martwym sezonie"
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Gości z Krakowa odjechali. Zostawiłam po nich ślad w " naszej klasie".
Proszę wejdź do mnie.
Pogadamy na gg... w Środę wyślę Ci paczkę.

Cieplutko pozdrawiam Zyta ;:54
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”