Przydomowy ogródek Eweliny .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny .

Post »

Witajcie.
Dziękuję za zainteresowanie ;:180 . Faktycznie- trochę mi w głowie namieszałyście ;:306 . No ale byłam ciekawa Waszych propozycji :lol: .

Zeniu zdaje się, że masz rację . Powojniki będą ładne latem a zimą dalej będę miała taki widok. A miejsce to jest w zasadzie w dość widocznym miejscu. Zdecyduję się na tuje tym bardziej, że małżonek od samego początku mówił, że tuje i będzie po sprawie. Zawsze mogę przed tujami zabrać trawnik i zamontować kraty z powojnikami . Tylko pytanie jak daleko od tujek posadzić powojniki ??
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ja też jestem za tujami, mimo wszystko tworzą zwarte tło które przesłania brzydkie rzeczy latem i zimą.
Jak nie chcesz żeby tuje za bardzo się korzeniami rozpanoszyły, przy ich sadzeniu wkop przed nie ogranicznik w ziemię np. w postaci krawężnika, wtedy rabata przed nimi będzie bezpieczna.
Ja co prawda nie mam ogranicznika i póki co jest ok, ale dziewczyny pisały że tuje potrafią korzeniami zagłuszyć inne nasadzenia ;:124
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje pytanie czy przy tujach będą ci rosły powojniki. ;:7 . Posadż coś zbliżonego do warunków jakie potrzebują tuje. Czy musi to być coś wysokiego. :?: . Ja bym widziała na tle tui hortensje...jedynie niewielki ogranicznik. Jedno i drugie podobne wymagania. ;:224
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza pisząc krawężnik masz na myśli taki zwykły betonowy ?? A ja mam starą blachę , która nie będzie do niczego użyta mogłabym ewentualnie zrobić z niej ogranicznik ?? Czy to zły pomysł ?? No ja się nie znam :oops: .

Zeniu mam tam ograniczoną przestrzeń a powojniki zajmują najmniej miejsca . Hortensje to też dobry pomysł ale muszę sobie to wszystko pomierzyć ;:108 .
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co gdybym posadziła tylko tuje w tych miejscach a w wolnych jakieś inne rośliny ?? Czy już nie kombinować i cały rząd tuj posadzić ??

Obrazek

Tam po prawej mam kilka tuj bo drzwi do mojego domu i sąsiadki są na tej samej długości tak więc chciałam się przysłonić . Tylko, że posadziłam je zbyt rzadko ( 80 cm ) i pewnie zasłonę zrobią za wiele lat :( . Boję się je ruszać teraz ;:145 .
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Ja bym chyba jednak pokombinowała też z innymi roślinkami ;:108. Też mam sporo miejsc do zasłonięcia i pewnie również parę szmaragdów kupię. Zamierzam też milin posadzić bo bardzo podoba mi się to pnącze.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andzia milin posadzę przy południowej ścianie . On lubi takie stanowiska ;:108 . Ja właśnie też wolałabym pokombinować z innymi roślinami ale tam nie mogę bardzo zaszaleć bo jest mało miejsca. Po prostu nie mogę zabrać dużo trawnika bo mam z tyłu garaż i jak będę chciała wyjechać to wjadę tyłem w rabaty . Gdyby każdy miał olbrzymią działkę i mógł robić co chce ;:224 ... Ja niestety mam "kiszkę" - długa ale wąska więc kiepsko z pewnymi rozmieszczeniami ;:222 .
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Tuj posadź tyle, ile chcesz zasłonić widoku za nimi ;:108
Widzę jednak, że sąsiad tez ma za płotem posadzone jakieś drzewka/krzewy. Jak zrobisz ścisłą przesłonę to zabierzesz całe światło nasadzeniom sąsiada.
Co do ogranicznika - byle był z czegoś, czego korzenie nie przerosną. Tylko nie wiem jakie oddziaływanie na rośliny może mieć taka blacha jak zacznie w ziemi rdzewieć :roll:
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza no właśnie o tym myślałam. Czy nie zaszkodzi to roślinom :roll: . A sąsiadka posadziła tam cokolwiek tylko ze względu na nas, żeby nam " ładnie było " . Na białej ścianie jest winobluszcz a tamte drzewa to z siewek wyrosły normalnie kilka centymetrów od budynku .Ogólnie tamto miejsce jest troszkę zaniedbane :roll: .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A może byś tak posadziła zimozielony bluszcz? Gdy będziesz go przycinać, uzyskasz po kilku latach zieloną ścianę. Ja właśnie tak robię na pewnym odcinku.
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Serdecznie pozdrawiam imienniczkę :wit
Kibicuję Twojemu ogrodowi, bardzo lubię śledzić takie historie "od początku", a Twoje zielone miejsce na ziemi już się świetnie zapowiada.
Jeśli chodzi o zasłonięcie widoku na wątpliwie estetyczne sąsiedztwo może pomyśl ile chcesz zasłonić? Jeżeli wystarczy Ci do wysokości siatki to bluszcz zimozielony jest świetnym rozwiązaniem, ja bym mu jeszcze wsadziła tu i ówdzie coś przebarwiającego się jesienią, jakiś winobluszcz może.
Jeżeli chcesz zasłonić wyżej, to niestety tuje wydają się być nieuniknione. Ale nie sadziłabym szpaleru, tak jak dziewczyny piszą kilka sztuk skutecznie odwróci wzrok od stodoły. Mnie się nie podoba jeszcze to miejsce, gdzie są złożone jakieś okna, ale w sumie to może być chwilowe. Albo i nie ;:306
Rzeczywiście, może być problem z zabraniem sąsiadom światła, żeby się nie okazało, że planowali tam sobie posadzić na przykład maliny...
Kaliny przed tujami bardzo mi się podobają, przed nimi też coś można posadzić. Szybko dojdziesz do wniosku, że parkować auto można gdzie indziej.
A, jeśli chodzi o powojniki, to są takie, które poleca się do sadzenia przy iglakach, żeby je ładnie porastały. Więc sadzi się je chyba blisko?
Pozdrawiam serdecznie :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu dobry pomysł z tym bluszczem ale mimo wszystko bez kilku tujek nie obędzie się.
Ewelinko witaj u mnie :wit . Myślę, że posadzę kilka tuj ,żeby zasłonić blachę i tam dalej gdzie są te okienka właśnie. Jeśli chodzi o zabieranie światła to sąsiadka ma maliny w innym miejscu i tam nie planuje nic . Właściwie to sama mi mówiła, że nie ma za bardzo siły aby zajmować się tym miejscem. Tą przybudówkę z oknami w zasadzie wspominała, że przydałoby się rozebrać , ale pewnie nikt się tym nie zajmie . Sąsiadka nie ma już męża a jest w starszym wieku tak więc sama rozumiesz. A tam na samym końcu z lewej posadziłam przy siatce trzy pnące róże, żeby było coś z kolorem. Co do auta- niestety ale póki co mamy tylko tam miejsce do garażowania auta więc nie mam innego wyjścia ;:131 .
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Ewelino,
sadź szmaragdy, na nic się nie oglądaj.
Będą w tamtym miejscu, jak znalazł.
Sadź cały rząd, najlepiej co 1 metr.
Nie, to nie jest zbyt rzadko.
Ciaśniej będzie po paru latach źle, ponieważ między poszczególnymi egzemplarzami zrobi się bardzo ciasno i powstaną świetne warunki do rozwoju grzybów od których tujom brązowieją gałązki.
Fakt, kilka lat będziesz musiała poczekać, ale jak już wyżej o tym była mowa - nie ma nic na już.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Ewelinka tuje to dobry i stosunkowo niedrogi pomysł :)
Szmaragdy bardzo szybko rosną, nim się obejrzysz to będą już na wysokość siatki.
Winobluszcz przebarwiający się miejscami też ciekawie będzie wyglądać...
no i koniecznie jakieś 2-3 kępki wysokiego Miskanta :) ;:215
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tam między tymi Tujami co już masz i mówisz, ze sa za rzadko, to dosadź sobie coś. Coś innego, zeby monotonnie nie było. Na początku pomyślałam o świerku conica, ale one wolno rosną. A potem pomyślałam o ketmii syryjskiej - ona nieprzycinana ma pokrój kolumnowy i wyglądałoby to ciekawie - a przynajmniej mnie się tak wyobraziło :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”