Moje spełnione marzenie... tu.ja cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Iza- ja ze starych odmian posadziłam sobie kosztele, antonówkę, szarą renetę i papierówkę ( w sprzedaży jako żółta oliwka). Chciałabym gdzieś dopaść "krzyśki" - ale te prawdziwe, dawne.
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Izo dawno mnie u Ciebie nie było. Postanowiłem pospacerować trochę żeby nadrobić straty i to uczyniłem ;:33 . Widzę że zapasy na zimę zrobione to teraz będziemy mieli co jeść ;:1 ;:1 ;:1.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Cześć Izo!

Ale pięknie wyglądają zapasy! Ja wciąż nie moge sobie wyobrazić proporcji tych drzwiczek. :D
Spartany masz!- to jedne z moich ulubionych jabłek z czasów liceum! Potem jakoś zniknęły z rynku...

Fotki jesienne ale wciąż przyjemne. Narobiliście się nieźle z tym przygotowaniem bunkra...
Fajnie, zę masz kilka gatunków. Jak będziesz chciała w przyszłym roku, moge pomóc w identyfikacji, bo w tym kupiłam parę książek o jabłkach i dośc dobrze ukazują różnice.

A piłowałas - co? Ścięliście jakies drzewa?
Ten pieniek jako osłonka- bardzo malowniczy pomysł...zgapiłabym ale na razie nie ścinam drzewka...

Pozdrawiam najserdeczniej,
Aga
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Witaj Iza

Zapasy na zimę super. A czy próbowałaś suszyć jabłka w suszarce takiej jak do grzybów. Pycha.
Bardzo ładne zdjęcia robisz i ciekawie opisujesz. Warto do Ciebie zaglądać.

Aha, jeszcze chciałam zapytać ASKA, co to za odmiana "krzyski"?
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Z taką zielonkawą skórką, słodkie wspomnienie dzieciństwa jabłka wykradane z sadu prababci koleżanki :oops:
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze krąselka śmietankowa podobno jest wspaniałą, starą odmianą...
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I znow jestem u ciebie tym razem skusily mnie jablka ktorych to twoja rodzinka juz nie moze jesc a dla mnie pychota ;:8

To teraz juz wiesz czemu ja sie tak panosze po nocy po ogrodach kiedy wlasciciele spia :lol:
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Suszone jabłka - ja je uwielbiam , a jeżeli nie susz to sokownik i sok do butelek :D

Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Iza! Przyszedłem się przywitać i pooglądać nowe zdjęcia, bo mnie nie było przez tydzień.
Fotki bardzo ładne. Podoba mi się ta ajania, której kwiaty przypominają wrotycz. Ale chyba listki stanowią główną ozdobę. Tak samo pomyślałem sobie, gdy po raz pierwszy zakwitł niedawno słoneczniczek wąskolistny - śliczne liście a kwiaty gdzieś tam wysoko i nieproporcjonalnie małe.
Jabłka smakowite - będzie co chrupać zimą. Też trochę trzymam na zimę, ale widzę, że te odmiany, które dostałem, nie nadają się do dłuższego przechowywania.
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Bunkier super wykorzystany do przechowania jabłek...Faktycznie masz ich sporo :lol: Fajne ujecia ptaszków..
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Witaj Izo! :lol: To wspaniale, że piwniczka sie przydała.Terez tylko trzeba trzymać kciuki, by jabłka dotrwały... do zjedzenia. No to wykonałaś kawał wielkiej roboty, tymi napełnionymi skrzynkami chyba zamykasz sezon zbieractwa jabłek! Kto ma jabłonie, to coś o tym wie! Fajnie, że Ci sie udało! Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Dobry wieczór

Piwniczka jest bombowa, a jeśli zrobisz jej zielony daszek to będzie jak z bajki. My też taką planujemy, ale od zera, więc jeszcze ze 2-3 lata poczekamy. Ciekawe ile czasu jabłuszka będą się w niej ładnie przechowywać.
Sikoreczki sympatyczne, nasze też już koczują na drzewach wokół domu, trzeba kupić słoninkę. Dziś mąż jedną wyciągał z rynny, bo mamy odprowadzenie rynien do beczek w gruncie i jak tam ptaszek wpadnie, to można go jeszcze uratować wypuszczając przez wyczystkę na dole rynny. Usłyszał szamotanie na rannym spacerze z psem i otworzył tę wyczystkę, a to sikoreczka. Nic jej nie było, ale to podobno już drugi raz. Trzeba jakąś siatkę od góry zrobić.

Pozdrawiam
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Ja skończyłam z pigwą i teraz zacznę suszyć jabłka , gdzieś słyszałam ,że na pokrojone jabłka można posypać cynamon , jutro wypróbuje zobaczymy co będzie :lol:
Pozdrawiam kochanie cieplutko i życzę miłego wieczoru :lol:
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Ociupinke cynamonu pewnie nie zaszkodzi , ja jeszcze nie próbowałam , ciekawe jak smakują !!!

Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzien Dobry Izo!

A gdzie Ty się podziewasz? Dawno nie było Cię! Korzystasz z ciepłej jesieni i wolnych dni w ogrodzie?

Co do jabłek, to słyszałam taki przepis, aby jabłuszka do suszenia, nieco podczas, jak są już ciut podsuszone pomalować pędzelkiem zanurzonym w wodzie z miodem i cynamonem- podobno ładnie się krystalizują.Sa niecow bardziej kaloryczne, ale i smaczne. Niektórzy surowe jabłka do suszenia prószą cukrem, albo cukrem pudrem z cynamonem. Jak się posypie grubym cukrem, to ładnie mogą wyglądać na choince jako ozdoby, takie skrzące się koła.

Smacznego!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”