Szczepienie drzew owocowych cz.2
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II
Chyba że masz gustu 20 ha. i z tego żyjesz , moje siewki antonówki są dobrym przykładem różnorodności cech jedna rośnie jak wierzba płacząca gałązki rosną w dół i po ziemi jak by jabłka ją dociążały [jabłek niema ] a obok pionowo w górę jak strzała ale obie rosną równie silnie i oto chodzi [ jedni wolą rybki drudzy akwarium ]
-
- 50p
- Od: 29 maja 2015, o 07:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No mam tylko 33 arów z tego 15 pod dom i podwórko a reszta do ZAGOSPODAROWANIANOWY 83 pisze:Chyba że masz gustu 20 ha. i z tego żyjesz , moje siewki antonówki są dobrym przykładem różnorodności cech jedna rośnie jak wierzba płacząca gałązki rosną w dół i po ziemi jak by jabłka ją dociążały [jabłek niema ] a obok pionowo w górę jak strzała ale obie rosną równie silnie i oto chodzi [ jedni wolą rybki drudzy akwarium ]

dam radę i sam wyhoduję 

-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
W celu przyspieszenia kwitnienia podobnie jest w szkółkach nasiennych leśnych i sosnach. A w wracając do lipy to siewka z nasiona może zakwitnąć po kilkunastu latach oraz dochodzi jeszcze kwestia nektaru w przypadku pszczelarzy z siewki nie wiadomo ile drzewo może dać pyłku a konkretny kultywar nawet zwyczajnej lipy np. drobnolistnej jest dokładnie opisany.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
-
- 50p
Super fajnie i w końcu mam wyjaśnienie to DZIĘKI
...A teraz pytanie o SZCZEPIENIE lipy ... Mam na oku sporo takich lipek o fi ok 2-2,5 cm i rosnących w gąszczu stąd mają proste i długie pieńki o długości ok 2m. Chciałbym je przesadzić ale JESIENIĄ to może najpierw udałoby się je zaszczepić ....Mam na myśli szczepienie na pniu w koronie lipą srebrzystą. Czytam, że szczepi się w sierpniu zrazami z matecznika a ja mam na oku lipkę szczepioną już na pniu i z niej chciałem pobrać zrazy. Tylko nie wiem czy założyć oczka w literę T czy szczepić na przystawkę tzw. chip budding...Czy jeszcze inaczej...No i ile tych oczek założyć i gdzie...? W koronie czy pod koroną czy w międzywęźlu czy pod...?
Pytania są z tego wątku o SZKÓŁKARSTWIE... http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=332
"Pod koniec czerwca okulizujemy odmiany lipy srebrzystej (Tilia tomentosa). Zrazy tniemy ze starych, nieciętych drzew, których przyrosty są krótkie i dojrzałe o tej porze. Z pąków jeszcze w tym samym sezonie powinny wyrosnąć pędy długości około 10 cm (wiosną przycinamy je na jedno oczko). Jeśli pąki pobierane są z opóźnionych przyrostów (niekiedy, zwłaszcza u młodych egzemplarzy matecznych, jest to drugi przyrost), otrzymuje się słabe szczepy.

Pytania są z tego wątku o SZKÓŁKARSTWIE... http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=332
"Pod koniec czerwca okulizujemy odmiany lipy srebrzystej (Tilia tomentosa). Zrazy tniemy ze starych, nieciętych drzew, których przyrosty są krótkie i dojrzałe o tej porze. Z pąków jeszcze w tym samym sezonie powinny wyrosnąć pędy długości około 10 cm (wiosną przycinamy je na jedno oczko). Jeśli pąki pobierane są z opóźnionych przyrostów (niekiedy, zwłaszcza u młodych egzemplarzy matecznych, jest to drugi przyrost), otrzymuje się słabe szczepy.
dam radę i sam wyhoduję 

-
- 50p
Coś tematy szczepień ZAMARŁY...Może ktoś próbował szczepienia irgi na dzikiej róży lub ostrokrzewu na wierzbie albo ma wiedzę jak się te krzewy szczepi i na jakiej podkładce... Mam na myśli szczepienie na pniu 

dam radę i sam wyhoduję 

-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=64 w tym temacie lista podkładek i metod szczepienia
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
-
- 50p
Ciężki temat ale doczytałem SAM, że irgę szczepić można na jarzębie a co do ostrokrzewu temat skomplikowany i chyba tajemnica szkółkarzy
...albo na ostrokrzewie albo klapa
... Zawsze można próbować na tej wierzbie to nie boli 

dam radę i sam wyhoduję 

- NOWY 83
Witam , w jakim terminie planujecie okulizację czereśni ???/
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Witam również. Na początku sierpnia. 

- NOWY 83
Dzięki ERNRUD , ile urośnie taka okulizowana czereśnia w pierwszym roku okulizowana na colcie lub czereśni ptasiej ?? Sczepiłem wiosną na colcie [60% przyjęć ] urosły max. 70cm i zanikają przewodniki. Zmuszać do jednego przewodnika czy zostawić z rozgałęzieniami na 3-4 przewodniki a podciąć wiosną na jeden ???[ jesienią przesadzam na miejsce stałe]
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie czereśnia okulizowana na wiśni, na dziś 0,8m wys. pędy. Większość kończy wzrost pąkiem szczytowym.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- NOWY 83
To znaczy że drzewka czereśni kupowane mają 2 lata ?? bo 170 cm. wysokości tak?
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie, mają jednoroczną koronę. Chodzi o czereśnie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Witam, poproszę o poradę, usycha stara żółta czereśnia (chyba kanarkowa) chciałem z niej pobrać oczka, ale ma bardzo małe nowe przyrosty, tak z 4 cm na końcu gałęzi, zamieszczam zdjęcie. Moje pytanie - jak pobrać tak małe oczko? czy czekać jeszcze aż te przyrosty będą większe (stan na zdjęciu na dzień 15 lipca).
http://imageshack.com/a/img661/2870/W0HoT3.jpg
http://imageshack.com/a/img661/2870/W0HoT3.jpg
- NOWY 83
Witam, na moje oko to pąki są w miarę , bierz te naj naj środkowe,jeśli drzewo pada to nie masz wyjścia, zrazów masz całe drzewo wybierać przebierać .