Szczepienie drzew owocowych cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II

Post »

Chyba że masz gustu 20 ha. i z tego żyjesz , moje siewki antonówki są dobrym przykładem różnorodności cech jedna rośnie jak wierzba płacząca gałązki rosną w dół i po ziemi jak by jabłka ją dociążały [jabłek niema ] a obok pionowo w górę jak strzała ale obie rosną równie silnie i oto chodzi [ jedni wolą rybki drudzy akwarium ]
Andrzej40091
50p
50p
Od: 29 maja 2015, o 07:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

NOWY 83 pisze:Chyba że masz gustu 20 ha. i z tego żyjesz , moje siewki antonówki są dobrym przykładem różnorodności cech jedna rośnie jak wierzba płacząca gałązki rosną w dół i po ziemi jak by jabłka ją dociążały [jabłek niema ] a obok pionowo w górę jak strzała ale obie rosną równie silnie i oto chodzi [ jedni wolą rybki drudzy akwarium ]
No mam tylko 33 arów z tego 15 pod dom i podwórko a reszta do ZAGOSPODAROWANIA :D ....ale teraz pytanie z innej beczki :D....W jakim celu szczepi się lipy na lipach....czyżby tylko dla ładnej korony ? (mam na myśli szczepienie na pniu tym samym gatunkiem) no bo inne odmiany to kumam :D
dam radę i sam wyhoduję :-)
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39

Post »

W celu przyspieszenia kwitnienia podobnie jest w szkółkach nasiennych leśnych i sosnach. A w wracając do lipy to siewka z nasiona może zakwitnąć po kilkunastu latach oraz dochodzi jeszcze kwestia nektaru w przypadku pszczelarzy z siewki nie wiadomo ile drzewo może dać pyłku a konkretny kultywar nawet zwyczajnej lipy np. drobnolistnej jest dokładnie opisany.
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Andrzej40091
50p
50p

Post »

Super fajnie i w końcu mam wyjaśnienie to DZIĘKI :-)...A teraz pytanie o SZCZEPIENIE lipy ... Mam na oku sporo takich lipek o fi ok 2-2,5 cm i rosnących w gąszczu stąd mają proste i długie pieńki o długości ok 2m. Chciałbym je przesadzić ale JESIENIĄ to może najpierw udałoby się je zaszczepić ....Mam na myśli szczepienie na pniu w koronie lipą srebrzystą. Czytam, że szczepi się w sierpniu zrazami z matecznika a ja mam na oku lipkę szczepioną już na pniu i z niej chciałem pobrać zrazy. Tylko nie wiem czy założyć oczka w literę T czy szczepić na przystawkę tzw. chip budding...Czy jeszcze inaczej...No i ile tych oczek założyć i gdzie...? W koronie czy pod koroną czy w międzywęźlu czy pod...?
Pytania są z tego wątku o SZKÓŁKARSTWIE... http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=332
"Pod koniec czerwca okulizujemy odmiany lipy srebrzystej (Tilia tomentosa). Zrazy tniemy ze starych, nieciętych drzew, których przyrosty są krótkie i dojrzałe o tej porze. Z pąków jeszcze w tym samym sezonie powinny wyrosnąć pędy długości około 10 cm (wiosną przycinamy je na jedno oczko). Jeśli pąki pobierane są z opóźnionych przyrostów (niekiedy, zwłaszcza u młodych egzemplarzy matecznych, jest to drugi przyrost), otrzymuje się słabe szczepy.
Andrzej40091
50p
50p

Post »

Coś tematy szczepień ZAMARŁY...Może ktoś próbował szczepienia irgi na dzikiej róży lub ostrokrzewu na wierzbie albo ma wiedzę jak się te krzewy szczepi i na jakiej podkładce... Mam na myśli szczepienie na pniu :-)
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39

Post »

http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=64 w tym temacie lista podkładek i metod szczepienia
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Andrzej40091
50p
50p

Post »

Ciężki temat ale doczytałem SAM, że irgę szczepić można na jarzębie a co do ostrokrzewu temat skomplikowany i chyba tajemnica szkółkarzy :-(...albo na ostrokrzewie albo klapa :-(... Zawsze można próbować na tej wierzbie to nie boli :D
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam , w jakim terminie planujecie okulizację czereśni ???/
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

Witam również. Na początku sierpnia. :wink:
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki ERNRUD , ile urośnie taka okulizowana czereśnia w pierwszym roku okulizowana na colcie lub czereśni ptasiej ?? Sczepiłem wiosną na colcie [60% przyjęć ] urosły max. 70cm i zanikają przewodniki. Zmuszać do jednego przewodnika czy zostawić z rozgałęzieniami na 3-4 przewodniki a podciąć wiosną na jeden ???[ jesienią przesadzam na miejsce stałe]
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie czereśnia okulizowana na wiśni, na dziś 0,8m wys. pędy. Większość kończy wzrost pąkiem szczytowym.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To znaczy że drzewka czereśni kupowane mają 2 lata ?? bo 170 cm. wysokości tak?
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie, mają jednoroczną koronę. Chodzi o czereśnie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
aferdzyn
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lip 2015, o 19:35

Post »

Witam, poproszę o poradę, usycha stara żółta czereśnia (chyba kanarkowa) chciałem z niej pobrać oczka, ale ma bardzo małe nowe przyrosty, tak z 4 cm na końcu gałęzi, zamieszczam zdjęcie. Moje pytanie - jak pobrać tak małe oczko? czy czekać jeszcze aż te przyrosty będą większe (stan na zdjęciu na dzień 15 lipca).

http://imageshack.com/a/img661/2870/W0HoT3.jpg
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam, na moje oko to pąki są w miarę , bierz te naj naj środkowe,jeśli drzewo pada to nie masz wyjścia, zrazów masz całe drzewo wybierać przebierać .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”