Szczepienie drzew owocowych cz.2
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II
Chyba że masz gustu 20 ha. i z tego żyjesz , moje siewki antonówki są dobrym przykładem różnorodności cech jedna rośnie jak wierzba płacząca gałązki rosną w dół i po ziemi jak by jabłka ją dociążały [jabłek niema ] a obok pionowo w górę jak strzała ale obie rosną równie silnie i oto chodzi [ jedni wolą rybki drudzy akwarium ]

- 
				Andrzej40091
- 50p 
- Od: 29 maja 2015, o 07:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No mam tylko 33 arów z tego 15 pod dom i podwórko a reszta do ZAGOSPODAROWANIANOWY 83 pisze:Chyba że masz gustu 20 ha. i z tego żyjesz , moje siewki antonówki są dobrym przykładem różnorodności cech jedna rośnie jak wierzba płacząca gałązki rosną w dół i po ziemi jak by jabłka ją dociążały [jabłek niema ] a obok pionowo w górę jak strzała ale obie rosną równie silnie i oto chodzi [ jedni wolą rybki drudzy akwarium ]
 ....ale teraz pytanie z innej beczki
 ....ale teraz pytanie z innej beczki  ....W jakim celu szczepi się lipy na lipach....czyżby tylko dla ładnej korony ? (mam na myśli szczepienie na pniu tym samym gatunkiem) no bo inne odmiany to kumam
....W jakim celu szczepi się lipy na lipach....czyżby tylko dla ładnej korony ? (mam na myśli szczepienie na pniu tym samym gatunkiem) no bo inne odmiany to kumam 
dam radę i sam wyhoduję 

- 
				bendkos
- 200p 
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
W celu przyspieszenia kwitnienia podobnie jest w szkółkach nasiennych leśnych i sosnach. A w wracając do lipy to siewka z nasiona może zakwitnąć po kilkunastu latach oraz dochodzi jeszcze kwestia nektaru w przypadku pszczelarzy z siewki nie wiadomo ile drzewo może dać pyłku a konkretny kultywar nawet zwyczajnej  lipy np. drobnolistnej jest dokładnie opisany.

Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.

- 
				Andrzej40091
- 50p 
Super fajnie i w końcu mam wyjaśnienie to DZIĘKI  ...A teraz pytanie o SZCZEPIENIE lipy ... Mam na oku sporo takich lipek o fi ok 2-2,5 cm i rosnących w gąszczu stąd mają proste i długie pieńki o długości ok 2m. Chciałbym je przesadzić ale JESIENIĄ to może najpierw udałoby się je zaszczepić ....Mam na myśli szczepienie na pniu w koronie lipą srebrzystą. Czytam, że szczepi się w sierpniu zrazami z matecznika a ja mam na oku lipkę szczepioną już na pniu i z niej chciałem pobrać zrazy. Tylko nie wiem czy założyć oczka w literę T czy szczepić na przystawkę tzw. chip budding...Czy jeszcze inaczej...No i ile tych oczek założyć i gdzie...? W koronie czy pod koroną czy w międzywęźlu czy pod...?
...A teraz pytanie o SZCZEPIENIE lipy ... Mam na oku sporo takich lipek o fi ok 2-2,5 cm i rosnących w gąszczu stąd mają proste i długie pieńki o długości ok 2m. Chciałbym je przesadzić ale JESIENIĄ to może najpierw udałoby się je zaszczepić ....Mam na myśli szczepienie na pniu w koronie lipą srebrzystą. Czytam, że szczepi się w sierpniu zrazami z matecznika a ja mam na oku lipkę szczepioną już na pniu i z niej chciałem pobrać zrazy. Tylko nie wiem czy założyć oczka w literę T czy szczepić na przystawkę tzw. chip budding...Czy jeszcze inaczej...No i ile tych oczek założyć i gdzie...? W koronie czy pod koroną czy w międzywęźlu czy pod...?
Pytania są z tego wątku o SZKÓŁKARSTWIE... http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=332
"Pod koniec czerwca okulizujemy odmiany lipy srebrzystej (Tilia tomentosa). Zrazy tniemy ze starych, nieciętych drzew, których przyrosty są krótkie i dojrzałe o tej porze. Z pąków jeszcze w tym samym sezonie powinny wyrosnąć pędy długości około 10 cm (wiosną przycinamy je na jedno oczko). Jeśli pąki pobierane są z opóźnionych przyrostów (niekiedy, zwłaszcza u młodych egzemplarzy matecznych, jest to drugi przyrost), otrzymuje się słabe szczepy.

...A teraz pytanie o SZCZEPIENIE lipy ... Mam na oku sporo takich lipek o fi ok 2-2,5 cm i rosnących w gąszczu stąd mają proste i długie pieńki o długości ok 2m. Chciałbym je przesadzić ale JESIENIĄ to może najpierw udałoby się je zaszczepić ....Mam na myśli szczepienie na pniu w koronie lipą srebrzystą. Czytam, że szczepi się w sierpniu zrazami z matecznika a ja mam na oku lipkę szczepioną już na pniu i z niej chciałem pobrać zrazy. Tylko nie wiem czy założyć oczka w literę T czy szczepić na przystawkę tzw. chip budding...Czy jeszcze inaczej...No i ile tych oczek założyć i gdzie...? W koronie czy pod koroną czy w międzywęźlu czy pod...?
...A teraz pytanie o SZCZEPIENIE lipy ... Mam na oku sporo takich lipek o fi ok 2-2,5 cm i rosnących w gąszczu stąd mają proste i długie pieńki o długości ok 2m. Chciałbym je przesadzić ale JESIENIĄ to może najpierw udałoby się je zaszczepić ....Mam na myśli szczepienie na pniu w koronie lipą srebrzystą. Czytam, że szczepi się w sierpniu zrazami z matecznika a ja mam na oku lipkę szczepioną już na pniu i z niej chciałem pobrać zrazy. Tylko nie wiem czy założyć oczka w literę T czy szczepić na przystawkę tzw. chip budding...Czy jeszcze inaczej...No i ile tych oczek założyć i gdzie...? W koronie czy pod koroną czy w międzywęźlu czy pod...?Pytania są z tego wątku o SZKÓŁKARSTWIE... http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=332
"Pod koniec czerwca okulizujemy odmiany lipy srebrzystej (Tilia tomentosa). Zrazy tniemy ze starych, nieciętych drzew, których przyrosty są krótkie i dojrzałe o tej porze. Z pąków jeszcze w tym samym sezonie powinny wyrosnąć pędy długości około 10 cm (wiosną przycinamy je na jedno oczko). Jeśli pąki pobierane są z opóźnionych przyrostów (niekiedy, zwłaszcza u młodych egzemplarzy matecznych, jest to drugi przyrost), otrzymuje się słabe szczepy.
dam radę i sam wyhoduję 

- 
				Andrzej40091
- 50p 
Coś tematy szczepień ZAMARŁY...Może ktoś próbował szczepienia irgi na dzikiej róży lub ostrokrzewu na wierzbie albo ma wiedzę jak się te krzewy szczepi i na jakiej podkładce... Mam na myśli szczepienie na pniu 

dam radę i sam wyhoduję 

- 
				bendkos
- 200p 
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=64   w tym temacie lista podkładek i metod szczepienia

Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.

- 
				Andrzej40091
- 50p 
Ciężki temat ale doczytałem SAM, że irgę szczepić można na jarzębie a co do ostrokrzewu temat skomplikowany i chyba tajemnica szkółkarzy  ...albo na ostrokrzewie albo klapa
...albo na ostrokrzewie albo klapa  ... Zawsze można próbować na tej wierzbie to nie boli
... Zawsze można próbować na tej wierzbie to nie boli 

...albo na ostrokrzewie albo klapa
...albo na ostrokrzewie albo klapa  ... Zawsze można próbować na tej wierzbie to nie boli
... Zawsze można próbować na tej wierzbie to nie boli 
dam radę i sam wyhoduję 

- NOWY 83
Witam , w jakim terminie planujecie okulizację czereśni ???/

- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Witam również. Na początku sierpnia. 

- NOWY 83
Dzięki ERNRUD , ile urośnie taka okulizowana czereśnia w pierwszym roku okulizowana na colcie lub czereśni ptasiej ?? Sczepiłem wiosną na colcie [60% przyjęć ] urosły max. 70cm i zanikają przewodniki. Zmuszać do jednego przewodnika czy zostawić z rozgałęzieniami na 3-4 przewodniki a podciąć wiosną na jeden ???[ jesienią przesadzam na miejsce stałe]

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie czereśnia okulizowana na wiśni, na dziś 0,8m wys. pędy. Większość kończy wzrost pąkiem szczytowym.

Pozdrawiam z Podlasia seedkris

- NOWY 83
To znaczy że drzewka czereśni kupowane mają 2 lata ?? bo 170 cm. wysokości tak?

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie, mają jednoroczną koronę. Chodzi o czereśnie.

Pozdrawiam z Podlasia seedkris

Witam, poproszę o poradę, usycha stara żółta czereśnia (chyba kanarkowa) chciałem z niej pobrać oczka, ale ma bardzo małe nowe przyrosty, tak z 4 cm na końcu gałęzi, zamieszczam zdjęcie. Moje pytanie - jak pobrać tak małe oczko? czy czekać jeszcze aż te przyrosty będą większe (stan na zdjęciu na dzień 15 lipca).
http://imageshack.com/a/img661/2870/W0HoT3.jpg

http://imageshack.com/a/img661/2870/W0HoT3.jpg
- NOWY 83
Witam, na moje oko to pąki  są w miarę , bierz te naj naj środkowe,jeśli drzewo pada to nie masz wyjścia, zrazów masz całe drzewo wybierać przebierać .