Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
kaksa266
50p
50p
Od: 3 cze 2008, o 09:45

Post »

Anastazja324 pisze:A ja dogadałam się ze sprzedawcą i pojutrze powinnam mieć nowe nasiona.Jak znów nie wyrosną to się załamię :( Już teraz nie wiem jak z nimi postępować żeby nie powtórzyć tej porażki.On był bardzo zdziwiony,że nie wykiełkowały,więc chyba wina leży po mojej stronie,nie wiem tylko co zrobiłam nie tak....
Mocz je przez ok 8h w szklance z woda pozniej wsadz je na 0,5 cm pod ziemie , przykryj najlepiej butelka z wycietym dnem i bez korka , dobrze podlej (ja swoje wsadzilam w ziemie do kaktusow) , zrob na spodzie dobry drenaz , trzymaj je w takim miejscu zeby mialy ciepło i widno i wilgotno. Musza wykiełkowac :0). Ile dostałaś nasionek ?? I jak sie wkoncu dogadałaś ze sprzedającym ?? :)

Pozdrawiam K.
Anastazja324
50p
50p
Od: 24 wrz 2008, o 23:45

Post »

kaksa266 pisze: Mocz je przez ok 8h w szklance z woda pozniej wsadz je na 0,5 cm pod ziemie , przykryj najlepiej butelka z wycietym dnem i bez korka , dobrze podlej (ja swoje wsadzilam w ziemie do kaktusow) , zrob na spodzie dobry drenaz , trzymaj je w takim miejscu zeby mialy ciepło i widno i wilgotno. Musza wykiełkowac :0). Ile dostałaś nasionek ?? I jak się wkoncu dogadałaś ze sprzedającym ?? :)

Pozdrawiam K.
Tak ja mi poradziłaś-ja płacę za przesyłkę,a on przysyła nowy komplet nasion,czyli 3 sztuki.Nie wiem tylko za bardzo gdzie je trzymać jak zasieję,widno jest na parapecie,ale zimno.Trzymałabym na kaloryferze,ale ciepłe mam dopiero popołudniami.Gdzie Wy swoje trzymacie?I facet poradził mi,żeby je najlepiej posiała w osobnych pojemnikach,ale za bardzo nie mam nic takiego,małego i płytkiego....
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anastazja324 pisze:
kaksa266 pisze: Mocz je przez ok 8h w szklance z woda pozniej wsadz je na 0,5 cm pod ziemie , przykryj najlepiej butelka z wycietym dnem i bez korka , dobrze podlej (ja swoje wsadzilam w ziemie do kaktusow) , zrob na spodzie dobry drenaz , trzymaj je w takim miejscu zeby mialy ciepło i widno i wilgotno. Musza wykiełkowac :0). Ile dostałaś nasionek ?? I jak się wkoncu dogadałaś ze sprzedającym ?? :)

Pozdrawiam K.
Tak ja mi poradziłaś-ja płacę za przesyłkę,a on przysyła nowy komplet nasion,czyli 3 sztuki.Nie wiem tylko za bardzo gdzie je trzymać jak zasieję,widno jest na parapecie,ale zimno.Trzymałabym na kaloryferze,ale ciepłe mam dopiero popołudniami.Gdzie Wy swoje trzymacie?I facet poradził mi,żeby je najlepiej posiała w osobnych pojemnikach,ale za bardzo nie mam nic takiego,małego i płytkiego....
Na początek do wysiania to nawet możesz wziąć opakowania po jogurcie czy serku, i podziurkować pod spodem rozgrzaną igłą.
Awatar użytkownika
Casaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 sie 2008, o 18:14
Kontakt:

Post »

Dziś zrobiłam moim fotki :) Widzę, że ziemia pęka wiec niedługo 3 się pojawi :D
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

A moje wszystkie maleństwa trzymam w tym:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę, że forum ostatnio coś zamilkło :?

Casaa masz niezłą szklarenkę do Twoich roślinek, pewnie szybko rosną w takich warunkach :)

Moja różyczka niestety rośnie teraz dość wolno, bo teraz mało słońca, ale cieszę się, że w ogóle rośnie... Martwi mnie tylko, że "pieniek" jest jakiś różowo-brązowy, a na waszych zdjęciach mają zielone.... Poza tym nie wiem czy jeszcze trzymać moją roślinkę pod folią czy może lepiej będzie jak już ją ściagnę(adenium ma miesiąc i 2 tygodnie)?

A jak tam Wasi podopieczni?
Awatar użytkownika
Casaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Mimo szklarni, która jest ogrzewana, dodatkowego oświetlenia, różyczki przystopowały ze wzrostem. Nie wiem dlaczego ale być może tak musi być :)

Teraz wysieję kolejne gatunki :D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może i tak, ale czytałam gdzieś, że w pierwszym etapie rosną szybko, a im starsze tym wolniej przyrastają- ile w tym prawdy nie mam pojęcia :)

W takim razie życzę sukcesów z innymi gatunkami :) Może Ty mi poradzisz w sprawie zdjęcia folii, bo widzę, że niektórzy chyba już zapomnieli o tym forum :?
Awatar użytkownika
Casaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

wydaje mi się że lepiej trzymać ją pod folią, ja swoje będę przynajmniej do wiosny trzymała w szklarni.
Wolałabym żeby wypowiedział się jednak ktoś z doświadczeniem :roll:
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja chyba też tak zrobię i poczekam, aż przyjdą odpowiedniejsze warunki na ściągnięcie folii :)

No właśnie ja też dopiero co zaczęłam i chciałabym usłyszeć zdanie od innych, ale cóż musimy sobie dać radę same....

Jak wrócę do domu to wkleję zdjęcie jak wygląda moje adenium. Może zrobisz to samo, wtedy będziemy mogły porównać ich wygląd. Wydaje mi się, że mimo że wsadziłaś nasionka później, Twoje bedą większe..
kaksa266
50p
50p
Od: 3 cze 2008, o 09:45

Post »

Paula15 pisze:Ja chyba też tak zrobię i poczekam, aż przyjdą odpowiedniejsze warunki na ściągnięcie folii :)

No właśnie ja też dopiero co zaczęłam i chciałabym usłyszeć zdanie od innych, ale cóż musimy sobie dać radę same....

Jak wrócę do domu to wkleję zdjęcie jak wygląda moje adenium. Może zrobisz to samo, wtedy będziemy mogły porównać ich wygląd. Wydaje mi się, że mimo że wsadziłaś nasionka później, Twoje bedą większe..

Jak siewka ma juz listki to zdejmij folie ... ja trzymałam pod folią zaświeciło słoneczko i spaliło roślinki .... wiec odradzam , jak juz wykiełkuje trzeba ściągnąć folie.

Pozdrawiam K.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Wiatm mam pytanko czy taka różyczke można posadzic w doniczce na bonsai?
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p
Od: 20 sie 2008, o 22:56

Post »

Witam. ;) Sorry, że tak długo nie pisałam. Jak tam Wasi podopieczni? Mój obecnie prezentuje się tak:
Obrazek
Obrazek
:)
Pozdrawiam. :-)
Sabina
Pozdrawiam i zapraszam Zielone rastharsis
Rośliny to dla mnie zielona magia. ;)
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

deissy można wsadzić adenium w doniczkę do bonsai, będzie miało wtedy bardzo ładnie uformowany kaudeks :)

Postanowiłam zdjąć folię z mojej roślinki, ale zastąpiłam ją butelką bez dna i korka po Nestea. Zastanawiam się tylko czy to, że jest ona przeźroczysto-zielona będzie miało jakiś wpływ na adenium...

rastharsis co zrobiłaś swojej róży, że tak szybko rośnie :shock: ? Moja chyba sobie odbija to, że tak szybko wykiełkowała :? Jest o wiele mniejsza od Twojej i w ogóle jakaś inna. Jak na swoje rozmiary ma gruby kaudeks, który jest jakiś czerwonawy, a listków ma dużo ale znajdują się one dość blisko siebie....

Wklejam 2 zdjęcia może Wy coś mi poradzicie...

Obrazek

Obrazek[/b]

rastharsis jak tam Twój baobab?
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Od: 19 kwie 2008, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Niektorzy nie zapomnieli o forum ale sa na maksa zajeci! ;) Udalo mi sie w koncu oderwac od innych zajec i sfotografowac moich podopiecznych. Moje roze pustyni jakos sobie powoli rosna, nie zauwazylam znacznych przyrostow ale w koncu pora roku im nie sprzyja. Ponizej zdjecie z kilkoma sztukami, reszta tez sobie jakos radzi, jedna tylko sztuka ktora od dawna jakas chuderlawa byla rozstala sie z tym zyciem...
Obrazek
Na pierwszym planie zdjecia 'stopa slonia', o niej wiecej na moim watku.

Paula, nie martw sie czerwonym kaudeksem, to normalne, moje tez taki mialy.
moje roslinki do wgladu TUTAJ
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Dziekuje za odpowiedż Ten kwiat jest sliczny :) :) :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”