DAHIRA 's corner - moje skarby:)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Od: 19 kwie 2008, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

DAHIRA 's corner - moje skarby:)

Post »

Witajcie,
po dlugim zastanowieniu postanowilam zalozyc wlasny watek z moimi roslinkami. Mam nadzieje ze spodobaja sie Wam zarowno roslinki, jak i zdjecia (fotografia to moje hobby). Na poczatek przedstawie Adenium Obesum, ktorego mam ponad 20 sztuk. Wychodowane z nasionek, darze je niezwyklym sentymentem (przez ten sentyment trudno mi sie rozstac z nimi, jedynym wyjatkiem byly szczepki podarowane Uzumaki).
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
moje roslinki do wgladu TUTAJ
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Witaj na forum, masz piękne roślinki ale czekamy na więcej fotek ;:33
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
acidantera
100p
100p
Od: 14 kwie 2008, o 21:14

Post »

Bardzo mi miło powitać Cię na forum ;))
Cieszę się że nasza rodzina się powiększa!
Jestem ciekawa Twoich roślinek i czekam na wiele wiele fotografii i ekscytujących opowieści o twoich roślinach;))

Pozdrawiam i czekam na jak najwięcej fotek ;)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Doroto -piekne!
Brak mi słów podziwu nad sposobem ich wyhodowania i doprowadzenia do przedstawionego wzrostu!Śliczne!
Szkoda,że mieszkasz tak daleko ....
Kiedy je wysiewałaś ,jak długo czekałaś na ich kiełkowanie i ile lat maja już te sadzonki?
Awatar użytkownika
dorotkas
50p
50p
Od: 19 lip 2008, o 14:24

Post »

Jaka to piękna roślina :shock: ,cudna.I prosimy o więcej zdjęć :D
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Kontakt:

Post »

Kolejnymi roslinkami do przedstawienia beda stosunkowo najnowsze nabytki. Oto doniczka pelna maluchow Bryophyllum daigremontianum - Dzięki uprzejmosci Uzumaki i Lantany mam ich teraz pod dostatkiem. Dzięki dziewczyny! Obrazek

A to kompozycja 3 roslin ktore rowniez niedawno nabylam (2 przez Internet - eBay, jedna zakupiona w Homebase):
Obrazek Obrazek

Ta roslinka w cetki to Adromischus cooperi, ta z 'zebami' i obecnie kwitnaca to Faucaria ryneveldiae, zas chuda i powyginana roslinka to Euphorbia duseimata (ponoc dosyc rzadki gatunek).
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
acidantera
100p
100p

Post »

Noooo .. piękne..
Naprawdę jestem pełna podziwu.. nie znam się na tych roslinkach ale miałam raz kamienie i niestety nie udało im się przeżyć. Nie potrafiłam się nimi zając.. tym bardziej cię podziwiam bo wiem że nie jest to łatwe ;))
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Post »

One są PRZEśliczne :D :D :D
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Kontakt:

Post »

Dziekuje bardzo za slowa uznania i zachety!

KaRo - jest na forum watek poswiecony adenium (http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=), tam wraz z kilkoma innymi osobami opisalismy swoje sukcesy i porazki w uprawie tej roslinki z nasion, zapraszam do skorzystania z opisu naszych bledow;) Te szczepki sa bardzo mlode, zalednie kilkumiesieczne, najwyzsza ma 8cm.

acidantera - nie sa to wprawdzie kamienie, ale nie wiem jakie okaza sie w uprawie. Mam te rosliny niecale dwa tygodnie, wiec nie wiadomo czy w ogole ze mna wytrzymaja!

Kontynuujac przedstawianie moich skarbow przejde do aloesow. Mam 2 sztuki, jeden to zwykly aloes drzewiasty, a drugi to aloe aristata. Bylam bliska nabycia trzeciego aloesa dzisiaj, ale zdrowy rozsadek zwyciezyl nad porywami serca... Aloesa drzewiastego przywiozlam z domu, od mojej Mamy, mial mi sluzyc w celach zdrowotnych, ale jakos nie mialam serca go maltretowac. Aristata zostal nabyty kilka miesiecy temu, poki co sobie powoli rosnie.
Obrazek Obrazek
Dorothy Galyean
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Post »

mam dwa identyczne aloesy :shock: twoje są 100 razy piękniejsze od moich! Jak Ty to robisz?
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Kontakt:

Post »

Przejde teraz do crassul. jeśli chodzi o zwykle 'drzewko szczescia' (albo 'money tree', czyli drzewo pieniezne jak je tutaj zwa), mam 2 maluchy i jedna duza dorosla. Skala na zdjeciach jest nieco zaburzona, ale po grubosci pnia widac ktora jest najstarsza.
Obrazek Obrazek

Dodatkowo mam 'kradzione' szczepki innych crassul: Ta pierwsza to Crassula portulacea var gollum, zas druga to Crassula tricolor.
Obrazek Obrazek

Marzy mi sie czerwona crassula, ktora widzialam ja u ktorej z forumowiczek (bodajze u Eweliny?) i od tego czasu na nia choruje. Nie widzialam jednak takiej nigdzie, nawet na sprzedaz.
Dorothy Galyean
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Kontakt:

Post »

Teraz czas na 'niezgrupowane' roslinki. Pierwsza to Aichryson laxum, a druga to celosia.
Obrazek Obrazek

Do tej rosliny mam stosunek sentymentalny - dobre stare Chlorofitum zawsze bylo w moim pokoju gdy bylam dzieckiem. Aczkolwiek to nie jest ta sama roslina (ta ma rok), ale szczepka byla przywieziona z domu rodzinnego.
Obrazek

A tutaj ogolne zdjecie mojego zielonego zakatka, zrobione w kwietniu tego roku jak spadl snieg.
Obrazek

Oczywiscie moj zakatek caly czas sie zmienia, coraz wiecej roslin przybywa, niektore sa oddawane w 'dobre rece' albo przenosza sie w inny kat pokoju.
Dorothy Galyean
acidantera
100p
100p

Post »

No na pewno z Tobą wytrzymają gdyż od razu widać jakie są zadbane i śliczne ..
kochasz je więc ci się na pewno odwdzięczą ;)) Zapraszamy Cię do nas .. odwiedź nas i poznaj nasze kochanie ;))
Pasujesz do nas jak ulał ;)
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ładne roślinki masz. Niedługo na pewno kolekcja się powiększy. Tu na forum łatwo zarazić się "miłością" do różnych kwiatów.
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
joannna
200p
200p
Od: 29 mar 2008, o 21:51

Post »

Witam
masz cudowne roslinki ,az milo ogladac .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”