Szczepienie drzew owocowych cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II

Post »

seedkris pisze:Witam. Przedstawiam efekt szczepienia letniego. Zraz był ulistnionym jednorocznym pędem. Wisienka kosmata na ałyczy.
Obrazek
Podobny efekt uzyskasz przy okulizacji na przystawkę . i bodziesz miał mniejsze prawdopodobieństwo wyłamania odmiany szlachetnej .
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To znaczy okulizacja letnia bez woreczka foliowego takie standardowe okulizowanie . Szczepiłem czereśnie kilka szt. w ręku i przechowuje je w temperaturze pokojowej ok. 20 stopni ,po tygodniu zrazy się rozwinęły i szybko rosły do ok. 10cm. teraz zaczynają więdnąć ,jaka morze być przyczyna ??
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

NOWY 83 pisze:To znaczy okulizacja letnia bez woreczka foliowego takie standardowe okulizowanie . Szczepiłem czereśnie kilka szt. w ręku i przechowuje je w temperaturze pokojowej ok. 20 stopni ,po tygodniu zrazy się rozwinęły i szybko rosły do ok. 10cm. teraz zaczynają więdnąć ,jaka morze być przyczyna ??

Bo źle zrobiłeś. Czereśnie padną, bo nie zrósł się zraz z podkładką. Najlepiej zrobić tak -> podpędzasz w cieple ok. 18-20st tak przez 2-3 tygodnie TYLKO podkładkę i usuwasz wszelkie liście i paki, które zdążyły pościć. Później szczepisz oczywiście mocno uśpionym zrazem i wstawiasz do 13-16st na jakieś 3 tygodnie. Wówczas zraz raczej nie puszcza tylko się zrasta i kalusuje. Po tym czasie możesz tak jak teraz wystawić w donicy na zewnątrz. Ale czereśnie mało kto szczepi, raczej okulizuje się je. Większy stopień przyjęć i nie ma tyle zabawy. Powyższa technika u mnie skutkuje tym, ze mam ok. 90% przyjęć na czereśniach i śliwach i 100% na jabłoniach i gruszach.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sumie posadzę w rządku i będzie jako matecznik , ale szkoda a tak ładnie się zapowiadały .
pafcio
50p
50p
Od: 20 sty 2012, o 20:33

Post »

Witam!
Mam pytanko - szczepiłem jabłonki 6.02 w doniczce. teraz przyrosty mają jakies 20 cm długości i... wyrażnie widać jak folia wrzyna się w zraz ( zraz grubieje szybciej niż podkładka). czy już mogę zdjąć folię?
Czy jeszcze trzeba czekać? a jeżeli tak to jak długo.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Według mnie to się zrosły na tyle że można je odwinąć ale podwiązać do patyka obowiązkowo w kilku miejscach . Lex a co myślisz o wielogatunkowej czereśni ,wyprowadzić dwa pędy i zaokulizować latem na nich dwie odmiany ? Biało- czerwoną :uszy
Ostatnio zmieniony 8 maja 2015, o 11:44 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdania rozpoczynamy wielką literą.
grapes
200p
200p
Od: 26 cze 2012, o 13:18

Post »

1 Czy ze starej jabłoni można pobrać jedynie gałązki z wierzchołka czy może być to np gałązka z nowego przyrostu który puścił z boku starego schorowanego pnia na wysokości ok 0,5 m? nie stety nie wiem gdzie był stary punkt szczepienia.

2 Czy to można zrobić jedynie zimą ew wczesną wiosną?

3 Czy na podkładkę nadaje się metrowa jabłonka ż pestki?

4 Czy trzeba kupować jakieś specjalistyczne plastry maść czy można to robić domowym sposobem? Co wówczas użyć bandaż elastyczny + np funaben?
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39

Post »

1. Literatura podaje tylko z wierzchołka ale życie życiem pobierasz skąd się da ale wiadomo musi to być z odmiany szlachetnej nie z podkładki.
2. Możesz okulizować tegorocznym pędem okolice sierpnia
3. tak
4. Domowe paski można zrobić albo z elastycznej foli typu worek reklamówka lub paski z materiału np. prześcieradło. Co do laku to nie stosowałem ale czytałem o wosku ze świecy lub glinie.
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
grapes
200p
200p
Od: 26 cze 2012, o 13:18

Post »

Dziękuję. Jakiej długość, grubości pędy najlepiej się przyjmują? Jeśli w sierpniu to będzie maił listki, tak może być? W tym miejscu zdarzają się przymrozki już pod koniec września wiec będzie miał niedużo czasu na zrośnięcie.
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Mam pytanie do praktyków biegłych w szczepieniach, którzy różnych cudów próbowali :D . W lipcu chcę okulizować trochę jabłoni. Sęk w tym, że z żadnej z nich nie jestem w stanie pobrać oczek z sensownych zrazów, a muszę jakoś poradzić. Czy próbował ktoś zakładać oczka z pędu dwu- trzyletniego np? Albo szczepić zamiast oczka na przystawkę krótkopęd? Lub jakiś mizerny pęd tegoroczny? Jakie są rokowania w takich sytuacjach?
A może Ty, Lex, próbowałeś takiej zabawy?
Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam.
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39

Post »

Nie dasz rady pobrać zrazu na metodę chip budding? Jeżeli oczko się przyjmie to powinno ruszyć nawet z oczka wielkości łepka od szpilki. Tylko tu mała uwaga oczkowałem tylko kasztan i migdałek który przespał rok w uśpieniu wiosenne szczepienia i teraz ruszył.
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
dolores10
50p
50p
Od: 11 wrz 2014, o 16:40

Post »

Witam serdecznie
Zakupiłam kilkanaście krzewów na pniu przez internet, więc nie miałam mozliwości przyjrzeć im sie wcześniej przed zakupem i martwi mnie miejsce zrostu... Czy mam się martwić, jakoś pomóc roślinom? Czy to normalne? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

pozdrawiam
vader2
100p
100p
Od: 12 lis 2012, o 21:34

Post »

Witam
Ja okulizowałem jabłoń oczkiem, a raczej pąkiem kwiatowym z dwuletniego krótkopędu. Nie miałem wyjścia, drzewo umierało i nie było żadnych wyrośniętych ,świeżych przyrostów. Oczko się przyjęło , rozwinąło się, pojawiły się kwiaty. Po przekwitnięciu delikatnie , małymi nożyczkami wyciąłem zawiązki i po pewnym czasie z boku krótkopędu rozwinęły się liście i wyrósł ładny pęd, który po paru latach utworzył koronę nowej odmiany. Jednym słowem można, tylko dłużej trwa zabawa w formowanie drzewka i wymaga trochę więcej zachodu niż zwykle.
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dolores10 pisze:Witam serdecznie
Zakupiłam kilkanaście krzewów na pniu przez internet, więc nie miałam mozliwości przyjrzeć im sie wcześniej przed zakupem i martwi mnie miejsce zrostu... Czy mam się martwić, jakoś pomóc roślinom? Czy to normalne? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

pozdrawiam
Czy coś takiego kupiłaś przez internet? Pewnie UNI-cośtam z alledrogo. Wywal to świństwo, zanim zarazi Ci resztę krzewów w ogrodzie. Pozdrawiam serdecznie
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

astone pisze:Mam pytanie do praktyków biegłych w szczepieniach, którzy różnych cudów próbowali :D . W lipcu chcę okulizować trochę jabłoni. Sęk w tym, że z żadnej z nich nie jestem w stanie pobrać oczek z sensownych zrazów, a muszę jakoś poradzić. Czy próbował ktoś zakładać oczka z pędu dwu- trzyletniego np? Albo szczepić zamiast oczka na przystawkę krótkopęd? Lub jakiś mizerny pęd tegoroczny? Jakie są rokowania w takich sytuacjach?
A może Ty, Lex, próbowałeś takiej zabawy?
Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam.
Rokowania są dobre na pewno na szczepienie wiosenne. Szczepiłem tak glóg szkarłatny i jabłonie wykorzystując krótkopędy i pędy dwuletnie z jednorocznymi wyrostkami ( takie króciutkie krótkopędy, włąściwie same oczka). Oczek z pędów dwuletnich nie pobierzesz bo ich tam nie ma. Jeśli chodzi o lipcową okulazację to musisz znaleść oczka z tegorocznych przyrostów, nawet z krótkopędów, z dolnej części. Można przyciąć gałęzie i zmusić drzewo do wypuszczenia wilków, troche późno ale może jeszcze wyrosną.
Powodzenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”