Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4

Post »

Anka, pogromca ziemiórów Obrazek i jej forumowy Guru Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuzka Ty nas tu nie bajeruj, tylko biegiem leć sadzić swoją rabatę, albo w końcu pęknę z ciekawości!
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anuś to widzę walka ze szkodnikami idzie pełną parą ;:175 I dobrze. Chociaż przyznaję, że takie przezroczyste glizdostwo widzę pierwszy raz w życiu ;:oj I mam nadzieję, że na żywo nie zobaczę, błeee ;:202
A propos - jakie wieści z frontu?
Co do czosnków ozdobnych - zawsze tak jest, że liście żółkną, jak tylko wylezą z ziemi. Niektóre odmiany u mnie, zanim zakwitną, to już zdążą stracić wszystkie liście :( Najlepiej sadzić czosnki w takim otoczeniu, które zasłoni zasychające liściory. Ja na początku próbowałam brzydkie końcówki obcinać, ale to nic nie dawało. Ot, taki urok czosnków, nie ma wyjścia, trzeba zaakceptować
bietka1964
200p
200p
Od: 19 mar 2013, o 16:19

Post »

Trzymam kciuki by się udało je walczyć.A co zrobić z workami ziemi zakupionej do nasadzeń na dworze w której to dziadostwo siedzi?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu eMa masz cudownego. ;:167 Pięknie sfotografował kwitnące i inne. :) Wody utlenionej też używałam, roślinom nic się nie stało. Podlewałam dwa razy, chyba poskutkowało. Też się zdenerwowałam, przesiałam kompost, dodałam ziemi z ogródka i w taką mieszankę pikowałam. Szkoda zdrowia i pieniędzy na super ziemię, która jest zarobaczona. ;:222 Śniedka w dalszym ciągu wykopuję, tam gdzie wyrasta w bylinach, tylko urywam zielone. Może padnie bez fotosyntezy. ;:202
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w ten (jeszcze) słoneczny, sobotni poranek. U mnie póki co nie widać zapowiedzi, tego co tak wszyscy usilnie zapowiadają. :lol:

Soniu śniedek jest jak Chuck Norris -wszystko przetrzyma. ;:131
Ja specjalną ziemię do wysiewów kupiłam pierwszy raz w życiu. I ostatni.

Bietko wyprażyć w piekarniku albo wysłać w kosmos. :twisted:

Elwi ja wiem, że taka kolej rzeczy z czosnkowymi liśćmi ale żeby tak szybko? ;:202 U mnie nawet kwiatu jeszcze nie widać.

Wieści z frontu pocieszające. ;:215 Żaden glizd się nie rusza. Chyba zdechły. ;:215

Kilka zdjęć z mojego małego królestwa. ;:215

Na początek żagwinowa sesyjka. Bardzo lubię te kwiatuszki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i obowiązkowo znowu hiacynty, bo u mnie mają własnie swoje pięć minut ;:167 :

Obrazek

Obrazek

Tulipany grzecznie czekają na swoją Aneczkę. ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kocimiętka, którą w maju ubiegłego sezonu kupiłam jako dwubadylową roślinkę. Ależ się rozrosła! ;:138

Obrazek

Bratki darzę ogromnym sentymentem, to one i tylko one cieszyły me oczy swoimi kwiatuchami zeszłej wiosny:

Obrazek

Żylistek wdzięczy się żółtymi kwiatuszkami:

Obrazek

Magnolia Susan. Jeden z jej dwóch :evil: kwiatów. Musze o nią porządnie zadbać pokarmowo. Paluchem już jej pogroziłam.

Obrazek

Czereśnia:

Obrazek

A teraz bukszpany. Jak radzicie przycinać? Na jaką figurkę?

Tego żółto-złoto obrzeżonego dostałam w zeszłym roku od sąsiadki:

Obrazek

Obrazek

A te dwa kupiłam tydzień temu na giełdzie po 10 zł. (nie patrzcie na trawę w oddali. Docelowo ma zniknąć a jej miejsce zajmą hosty i inne cienioluby). To jak przyciąć te bukszpany? Uda się formować stożek?

Obrazek

Jak ścinałam kłosy swojemu kłosowcowi, to zebrałam nasiona a część rozsypałam od niechcenia. Efekt? Niewielka różnica z wysiewem w domu:

Obrazek

A tak wyglądają wszystkie moje siewki naparstnicy. Za mała na tegoroczne kwitnienie?

Obrazek

I na koniec pytanko: Co to?

Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej :wit
Czereśnia u mnie też już ma pąki :D
Ta kocimiętka to Ci zaszalała, widać dobrze jej ;:3
Żagwin taki bujny, kupiłam ostatnio naparstnicę zieloną ale po powrocie do domu nie mogłam znaleźć nasion... szkoda.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oby tylko tych naszych czereśni szpaki nie wypatrzyły. ;:215 Pocieszam się, że sąsiad niedaleko mnie ma tak ogromne drzewo, tak oblepione owocami, że szpaki tamten punkt widzą z daleka i nie rozdrabniają się na takie maleństwa jak u mnie. Korona jego drzewa cieniuje mu pół działki. ;:oj
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Moje czereśnie, wiśnie i aronia zawsze objedzone. Tu jest las więc każda wolniejsza przestrzeń wzbudza zainteresowanie ptaków.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

A ty wiesz, że ta naparstnica może zakwitnąć ;:108 Zdecydowanie 5 minut hiacyntów warte pokazania, masz przepiękne tłuste okazy ;:152 , w tym roku chyba sobie nie daruję i dokupię kilka sztuk ;:183 ... no i zakochałam się w twoim ciemnofioletowym żagwinie. Mój siany wyszedł jakiś taki blady ;:224
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

To coś to dziwaczek może...
Ale piękne tulipany...Ja zaraz będę pogrzeb robić...Nie ma to jak wirus...Z cholernego sklepu....Dobrze,że wszystkich nie wsadziłem...Ale źle,że w ogóle jakieś...Teraz tylko białe wsadzam.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu jakie Ty masz ładne,różowe hiacynty,maja wiele kolorów,co rusz innego odkrywam.
Żagwin i u mnie już powinien kwitnąć,jutro jak mi się uda pojadę na obchód.Za żagwinem zauważyłam jak równo masz przyciętą lawendę,nie to co ja jak się dorwałam to do samej ziemi obcięłam ;:222
Suzan ma dwa kwiaty i z roku na rok będzie miała więcej,w następnym obsypie się kwiatami :uszy
Ciekawe,czy w sprzedaży są małe czereśnie? Uwielbiam te owoce,ale nie zmieszczę u siebie takiego wielkoluda ;:224

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No Sabinko i jak Cię tu nie kochać..? ;:31 Najpierw ziemióry, teraz dobre wieści o naparstnicy. ;:215 ;:215 ;:215

Tulapku to na pewno nie dziwaczek. A chorych tulipanów bardzo Ci współczuję. ;:222

Aniu ja tam chętnie obcięłabym swoją lawendę prawie do samej ziemi, jeśli tylko miałabym pewność, że odbije.
Mam kilka krzaczków z różnych źródeł. Pięć krzaczków kupiłam na ryneczku od pana. Rety jak ona pachnie! ;:oj Żadna inna nie może nawet próbować się z nią równać. Zaniedbałam przycinanie jej w zeszłym sezonie i teraz każdy krzaczek ma tylko kilka długich drapaków. A zielone na samych koniuszkach. Dziś widziałam, że jedna z nich pięknie wybija młode przyrosty od dołu, to nie myśląc wiele ciachnęłam wszystkie prawie do samej ziemi (ale tylko te drapakowate). Mam nadzieję, że nic im nie będzie. :oops:
Aniu ponoć są "kolumnowe" drzewka owocowe do małych ogrodów. Ty myślisz o czereśni. Ja nie pogardziłabym takową gruszą.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Naparstnica na pewno zakwitnie one szybko rosną.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu mam gęsiówkę, która już kwitnie, ale dlaczego nie mam żagwinu, jest cudny. ;:31 Hiacynty bardzo zdobią rabatkę. Bukszpany mają taki kształt, że najlepiej ciąć na stożek, jeśli Ci taki kształt pasuje do koncepcji. ;:204 Ja takie puste dołem podsadzam malutkimi ukorzenionymi i szybko uzyskuję pożądany kształt. Czereśnie jednak szpaki kochają, moje borówki też. Zasłaniam siatką, bo niewiele bym zjadła.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”