selli7 pisze:Otojolka dzięki za odpowiedź.Koniecznie pokaż te rośliny jak zakwitną Ogólnie to prośba do wszystkich co wysiewają, fajnie zobaczyć efekt końcowy, można się wiele nauczyć.Czasem jak niezbyt wyjdzie to też dobra lekcja.
Mówisz i masz
Tak wyglądały moje w ubiegłym roku
Na górnym zdjęciu w skrzynce są posadzone dwie sztuki .
Kropka , ja w tym roku też siałam tylko pełne, te mi najlepiej rosły w tamtym roku (kupne) i dość atrakcyjnie przekwitały, nie były takie zaraz "sflaczałe" i powolutku dochodziły, za co je bardzo cenie, bo dzięki temu też były po prostu trwalsze.
Jolu wysiałam petunie pełne firmy Legutko na opakowaniu były różnokolorowe kwiatki .Wiem ,że było około sto nieotoczkowanych nasionek .Wysiałam raz i gdy wzeszły strąciłam całą kuwetkę .
Te wysiałam około 10 lutego . Za pierwszym i drugim razem wysiałam po kilkanaście nasionek bo przecież miałam już wysiane petunie amarantowe . Jestem bardzo ciekawa efektu i nie mam pojęcia jakie kolory będą .W zeszłym roku jedna z forumek pokazywała petunie pełną w kolorze brudnego różu .obawiam się ,że ta ze zdjęcia taka może być . Mam 6 sztuk pełnych więc może będą różne .
Kropko. Wiedziałam - tę w kolorze gaciowego różu. To mam takie jak Twoje na przyszły rok. To chyba odmiana Polka o pędach częściowo zwisających do 40 cm. Z tyłu na opakowaniu przy dacie ważności jest napisane 50 nasion. Wzięłam też bordową. Mają termin do grudnia 2017 więc zostawiłam. Stwierdziłam, że cztery wysiane opakowania wystarczą. Z wielkim zainteresowaniem będę więc obserwować twoje pełne petunie.
Zakwitły już po dwóch miesiącach od wysiewu. To jakiś fenomen. Masz rękę do kwiatów. Ja też lubię petunie i one mnie chyba też.
O rany ale macie olbrzymy. Moje w tym roku to bida z nędza :( będę musiała coś dokupić .. Większość siewek miała kontakt z ziemiórkami i temu tak wszystko wyszło.
Kupiłam dzis Planton S do surfinii i petunii kaskadowych / takie mam wysiane/ NPK 16-8-22 z miedzią, żelazem, manganem i cynkiem. moje maluchy są w fazie krzewienia się i jak na razie nawożę Florovitem uni. Kiedy mogę zacząć Plantonem je traktować?
Kasiu. Podejrzewam, że to początek grzyba. Spryskaj koniecznie i najlepiej przesadź. Przez te zimne dni ziemia nie schnie tak szybko jak na słońcu.
Natalko. A tak się martwiłaś. One w ciągu trzeciego miesiąca życia stają się nie do poznania.
Kamilo. Ja bym już dawała jedzenie dla dorosłych. Jak zaczęły się krzewić to nie przestaną. Teraz trzeba im szczególnie potasu, żeby miały siłę tworzyć pąki kwiatowe. Petunie nie znoszą przenawożenia azotem, wtedy mogą wcale nie kwitnąć. Ale to już skrajne przypadki. Ale nie dawaj tak dużo jak piszą tylko połową dawki.