Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4

Post »

Jeżeli ktoś lubi, by jego ogród każdego roku się zmieniał, to jak mówi Ania, warto zainwestować w rośliny jednoroczne. Właśnie one pomogą nam zakryć przekwitłe np. tulipany. Ja mam nadzieję, że róże na tyle już się rozbujają, chociażby w liściach, że zaczną zakrywać przekwitające kwiatki. Ale jednoroczne na pewno powsadzam.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ja, jak Dorota cebulowe upycham pomiędzy różne byliny, ale możesz posadzić bodziszki, orliki, przetaczniki, dzwonki, szałwię...U mnie w dużej ilości rosną też floksy wysokie, które zasłonią wszystkie mniejsze , brzydkie liście ;:108
PS. Ostróżki upolowałam i wykupiłyśmy z teściową wszystkie od jednego pana :D ...tylko, że nie znał kolorów, więc będą niespodzianki. Niestety nie w tak dobrej cenie jak u Ciebie, po 6 zł, ale w porównaniu do oferty OBI to i tak o połowę mniej.
W czwartek pojadę jeszcze raz, może znów coś kupię. Ostróżek mam już dużo, ale uwielbiam je i u mnie chyba im dobrze, bo rosną bez marudzenia. Poluję na błękitne, mam takie, ale chciałabym więcej, bo mają niesamowicie piękne kwiaty ;:167
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja właśnie będę zapychać dziury jednorocznymi. :D
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Obok tulipanów mam posadzone orliki, w niektórych miejscach ostróżki i naparstnice. Na drugiej rabacie mam zamiar wsadzić jarzmianki i jednoroczne lewkonie i heliotrop.. Ciężko się pozbyć dziur po przekwitłych tulipkach.. Niestety zawsze jakiś tam wolny plac zostaje. Mam nadzieję, że w tym roku róże zrobią swoje i urosną na tyle aby zasłonić brzydkie żółte liście ;:173 .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dorciu święte słowa rzekłaś. No nic tylko dalej kupować cebule jesienią. W sumie to tylko to mnie tej jesieni pociąga. :oops:

Madziu "nie bój żaby" jeżówki wylezą. :D

Aniu i Ewo ja z jednorocznych to "ostrzę sobie zęby" na żeniszki, lobelie i szałwię jednoroczną o pięknych niebieskich kolbach. I smagliczki (mam nadzieję, że te się u mnie wysiały).

Marta zdrówka dla Córy. Mój Synuś też dziś do lekarza idzie. :oops:

Dorotko no właśnie! Bodziszki! Posadzę bodziszki! Czekam na ich dostawę po 20tym. :tan dzwonki też mam w sporej ilości. ;:108
Teraz to zaczynam żałować,że tylko 6 tych ostróżkowych kęp wzięłam. :oops: Uwielbiam ostróżki za te niebieskości przede wszystkim!

Sabinko ja w zeszłym roku widziałam jak rozrosła mi się kocimiętka z dosłownie dwóch badylków, to wierzę teraz, że jest ona w stanie przykryć lisciory a potem dziury po tulipanach. ;:oj Tymbardziej, że w tym roku moje kocimiety to już nie dwa badylki a kilka do kilkunastu. ;:215 A orlików też mam sporo, to i one trafią tulipanom do towarzystwa. ;:215
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Zdrowiejcie. ;:196 Tak wieje a ja mam jeszcze trochę do posadzenia.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Oj kocimiętka potrafi zaszaleć. W ubiegłym roku posadziłam swoje marne siewki wszystkie w grupie- takie były biedne i już myślałam, że nic z nich nie będzie.. w tym roku wyszła spora, ba, ogromna kępka i już lada dzień będzie kwitła ;:108
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Aniu i ja Ci życzę szybkiego powrotu do zdrowia, pięknie kwitną Ci hiacynty, a i za momencik tulipany dadzą spektakl, ostróżki po 4 złote ;:oj to na prawdę super okazja, widzę, że parę ciekawostek kupiłaś, ale będzie się działo :heja
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Ilonko, po 4 złote ;:108 i to jeszcze jakie piękne kępki. ;:215

Sabinko moja też ogromnie się powiększyła a na dodatek znalazłam dwie siewki i jeszcze dwie przypadkiem ukorzenione gałązki, których to ja nie przysypywałam i tak oto stałam się właścicielką małej kocimiętkowej plantacji. ;:215

Marta u mnie już się nie uginają drzewa za oknem. Cały dzień spokojnie. ;:215 I słonecznie. ;:215 Oj... moje tulipany i hiacynty pewnie tęsknią za mną... ;:145
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Aniu te hiacynty przy płotku niesamowite takie grubaśne ;:215 zauważyłam, że najładniejsze są w pierwszym roku po posadzeniu a już w następnych nie koniecznie.
Cebulowe zasłoń jednorocznymi a w przyszłym roku posadź między byliny, ja staram się tak robić od zeszłego roku bo tez mam dużą rabatę tulipanową i rzeczywiście gdy zasychają liście nie wygląda to fajnie.
Zdrówka kochana ;:196
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu śledzę Cię w innych wątkach, to wiem. :D Tulipany mam posadzone w większości za innymi roślinami. Za kocimiętką, hostami, iglakami, rozplenicami miskantami, red baronem, obwódkami. Dosadzam też jednoroczne. Większość rusza na wysokość, jak tulipany przekwitną, niewiele suchych liści widać. Zdrowia. ;:196
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01

Post »

Zdrówka, w weekend ma być nieciekawie, więc działeczka raczej w obiektywie M. :wit
Ukorzeniałaś jakieś swoje hortensje? Udało się coś? Ja mam korzonki na 2 sztoberkach uciętych pod blokiem...
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nynuś już ponad połowa moich sztorebków poszła do hortensjowego nieba. ;:174 I widzę, że kolejne pójdą za nimi. Tak naparwdę to może z pięć sztuk jakoś rokuje. Choć wcale nie liczyłam na więcej. Myślałam sobie, gdyby nawet ze dwie się udało... no i nadal jest szansa.

Soniu mam jeszcze luzem pałętające się siewki orlików, to i je upchnę przy tulipanach. Rozplenice już wykorzystałam w tym celu. :D

Aniu -anym, bo moje tłuściutkie hiacynty to własnie pierwszoroczniaczki. ;:131 Też myślę, że za rok już takie wypasione nie będą. I tak całkiem już abstrahując, to mam nadzieję, że i ja za rok już nie będę. ;:306
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Super wyglądają tulipany w takich kępach
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Moje patyczki hortensjowe też niezbyt rokują ;:145 Ale kilka jeszcze nie powiędło, może chociaż one przetrwają... ;:224
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”