Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 4
Jeżeli ktoś lubi, by jego ogród każdego roku się zmieniał, to jak mówi Ania, warto zainwestować w rośliny jednoroczne. Właśnie one pomogą nam zakryć przekwitłe np. tulipany. Ja mam nadzieję, że róże na tyle już się rozbujają, chociażby w liściach, że zaczną zakrywać przekwitające kwiatki. Ale jednoroczne na pewno powsadzam.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Ja, jak Dorota cebulowe upycham pomiędzy różne byliny, ale możesz posadzić bodziszki, orliki, przetaczniki, dzwonki, szałwię...U mnie w dużej ilości rosną też floksy wysokie, które zasłonią wszystkie mniejsze , brzydkie liście
PS. Ostróżki upolowałam i wykupiłyśmy z teściową wszystkie od jednego pana
...tylko, że nie znał kolorów, więc będą niespodzianki. Niestety nie w tak dobrej cenie jak u Ciebie, po 6 zł, ale w porównaniu do oferty OBI to i tak o połowę mniej.
W czwartek pojadę jeszcze raz, może znów coś kupię. Ostróżek mam już dużo, ale uwielbiam je i u mnie chyba im dobrze, bo rosną bez marudzenia. Poluję na błękitne, mam takie, ale chciałabym więcej, bo mają niesamowicie piękne kwiaty

PS. Ostróżki upolowałam i wykupiłyśmy z teściową wszystkie od jednego pana

W czwartek pojadę jeszcze raz, może znów coś kupię. Ostróżek mam już dużo, ale uwielbiam je i u mnie chyba im dobrze, bo rosną bez marudzenia. Poluję na błękitne, mam takie, ale chciałabym więcej, bo mają niesamowicie piękne kwiaty

- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja właśnie będę zapychać dziury jednorocznymi. 

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Obok tulipanów mam posadzone orliki, w niektórych miejscach ostróżki i naparstnice. Na drugiej rabacie mam zamiar wsadzić jarzmianki i jednoroczne lewkonie i heliotrop.. Ciężko się pozbyć dziur po przekwitłych tulipkach.. Niestety zawsze jakiś tam wolny plac zostaje. Mam nadzieję, że w tym roku róże zrobią swoje i urosną na tyle aby zasłonić brzydkie żółte liście
.

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Dorciu święte słowa rzekłaś. No nic tylko dalej kupować cebule jesienią. W sumie to tylko to mnie tej jesieni pociąga.
Madziu "nie bój żaby" jeżówki wylezą.
Aniu i Ewo ja z jednorocznych to "ostrzę sobie zęby" na żeniszki, lobelie i szałwię jednoroczną o pięknych niebieskich kolbach. I smagliczki (mam nadzieję, że te się u mnie wysiały).
Marta zdrówka dla Córy. Mój Synuś też dziś do lekarza idzie.
Dorotko no właśnie! Bodziszki! Posadzę bodziszki! Czekam na ich dostawę po 20tym.
dzwonki też mam w sporej ilości.
Teraz to zaczynam żałować,że tylko 6 tych ostróżkowych kęp wzięłam.
Uwielbiam ostróżki za te niebieskości przede wszystkim!
Sabinko ja w zeszłym roku widziałam jak rozrosła mi się kocimiętka z dosłownie dwóch badylków, to wierzę teraz, że jest ona w stanie przykryć lisciory a potem dziury po tulipanach.
Tymbardziej, że w tym roku moje kocimiety to już nie dwa badylki a kilka do kilkunastu.
A orlików też mam sporo, to i one trafią tulipanom do towarzystwa. 

Madziu "nie bój żaby" jeżówki wylezą.

Aniu i Ewo ja z jednorocznych to "ostrzę sobie zęby" na żeniszki, lobelie i szałwię jednoroczną o pięknych niebieskich kolbach. I smagliczki (mam nadzieję, że te się u mnie wysiały).
Marta zdrówka dla Córy. Mój Synuś też dziś do lekarza idzie.

Dorotko no właśnie! Bodziszki! Posadzę bodziszki! Czekam na ich dostawę po 20tym.

Teraz to zaczynam żałować,że tylko 6 tych ostróżkowych kęp wzięłam.

Sabinko ja w zeszłym roku widziałam jak rozrosła mi się kocimiętka z dosłownie dwóch badylków, to wierzę teraz, że jest ona w stanie przykryć lisciory a potem dziury po tulipanach.

- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zdrowiejcie.
Tak wieje a ja mam jeszcze trochę do posadzenia.

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Oj kocimiętka potrafi zaszaleć. W ubiegłym roku posadziłam swoje marne siewki wszystkie w grupie- takie były biedne i już myślałam, że nic z nich nie będzie.. w tym roku wyszła spora, ba, ogromna kępka i już lada dzień będzie kwitła 

- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Aniu i ja Ci życzę szybkiego powrotu do zdrowia, pięknie kwitną Ci hiacynty, a i za momencik tulipany dadzą spektakl, ostróżki po 4 złote
to na prawdę super okazja, widzę, że parę ciekawostek kupiłaś, ale będzie się działo 

- aneczka1979
Tak Ilonko, po 4 złote
i to jeszcze jakie piękne kępki.
Sabinko moja też ogromnie się powiększyła a na dodatek znalazłam dwie siewki i jeszcze dwie przypadkiem ukorzenione gałązki, których to ja nie przysypywałam i tak oto stałam się właścicielką małej kocimiętkowej plantacji.
Marta u mnie już się nie uginają drzewa za oknem. Cały dzień spokojnie.
I słonecznie.
Oj... moje tulipany i hiacynty pewnie tęsknią za mną... 

Sabinko moja też ogromnie się powiększyła a na dodatek znalazłam dwie siewki i jeszcze dwie przypadkiem ukorzenione gałązki, których to ja nie przysypywałam i tak oto stałam się właścicielką małej kocimiętkowej plantacji.

Marta u mnie już się nie uginają drzewa za oknem. Cały dzień spokojnie.

- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Aniu te hiacynty przy płotku niesamowite takie grubaśne
zauważyłam, że najładniejsze są w pierwszym roku po posadzeniu a już w następnych nie koniecznie.
Cebulowe zasłoń jednorocznymi a w przyszłym roku posadź między byliny, ja staram się tak robić od zeszłego roku bo tez mam dużą rabatę tulipanową i rzeczywiście gdy zasychają liście nie wygląda to fajnie.
Zdrówka kochana

Cebulowe zasłoń jednorocznymi a w przyszłym roku posadź między byliny, ja staram się tak robić od zeszłego roku bo tez mam dużą rabatę tulipanową i rzeczywiście gdy zasychają liście nie wygląda to fajnie.
Zdrówka kochana

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu śledzę Cię w innych wątkach, to wiem.
Tulipany mam posadzone w większości za innymi roślinami. Za kocimiętką, hostami, iglakami, rozplenicami miskantami, red baronem, obwódkami. Dosadzam też jednoroczne. Większość rusza na wysokość, jak tulipany przekwitną, niewiele suchych liści widać. Zdrowia. 

Zdrówka, w weekend ma być nieciekawie, więc działeczka raczej w obiektywie M.
Ukorzeniałaś jakieś swoje hortensje? Udało się coś? Ja mam korzonki na 2 sztoberkach uciętych pod blokiem...

Ukorzeniałaś jakieś swoje hortensje? Udało się coś? Ja mam korzonki na 2 sztoberkach uciętych pod blokiem...
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
- aneczka1979
Nynuś już ponad połowa moich sztorebków poszła do hortensjowego nieba.
I widzę, że kolejne pójdą za nimi. Tak naparwdę to może z pięć sztuk jakoś rokuje. Choć wcale nie liczyłam na więcej. Myślałam sobie, gdyby nawet ze dwie się udało... no i nadal jest szansa.
Soniu mam jeszcze luzem pałętające się siewki orlików, to i je upchnę przy tulipanach. Rozplenice już wykorzystałam w tym celu.
Aniu -anym, bo moje tłuściutkie hiacynty to własnie pierwszoroczniaczki.
Też myślę, że za rok już takie wypasione nie będą. I tak całkiem już abstrahując, to mam nadzieję, że i ja za rok już nie będę. 

Soniu mam jeszcze luzem pałętające się siewki orlików, to i je upchnę przy tulipanach. Rozplenice już wykorzystałam w tym celu.

Aniu -anym, bo moje tłuściutkie hiacynty to własnie pierwszoroczniaczki.

Super wyglądają tulipany w takich kępach
Pozdrawiam. Ewa
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Moje patyczki hortensjowe też niezbyt rokują
Ale kilka jeszcze nie powiędło, może chociaż one przetrwają...