Emalio wiek Twojej babci piękny , oby dożyła 100 lat i dłużej .
W tym wieku dokuczają różne choroby i faktycznie warto by wspomóc niektóre ziołami aby jak najmniej korzystać z syntetycznych .
Cukrzyca to paskudna choroba - zetknęłam się z nią w domu rodzinnym bo chorowała mamusia, jej brat i moja siostra .
Czyli ? w genach ją mam ale dziedziczenie tej choroby ma charakter wielogenowy i wieloczynnikowy.
Staram się cyklicznie robić badania i trzymać rękę na pulsie. Zając właściwości lecznicze roślin korzystam z ich dobrodziejstwa i póki co nie jest źle.
Korzystam z poniższych roślin :
Morwa biała ( liście, kora, korzenie)
Mechanizm jego działania jest dwojaki:
- hamuje enzymy które są odpowiedzialne za rozkład wielocukrów (m.in. skrobii) w procesie trawienia i ich przygotowanie do wchłonięcia przez kosmki jelitowe;
- hamuje glikogenolizę tj. proces fragmentacji glikogenu połączony z uwalnianiem glikozy.
Ponadto obniża kaloryczność posiłków czyli ciekawa właściwość i przydatna nie tylko w tej chorobie.Obniża także stężenie cholesterolu i triglicerydów (tłuszczów) we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko miażdżycy. Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne łagodzi towarzyszący cukrzycy przewlekły stan zapalny o niewielkim nasileniu.
Warto z liści pić herbatę do posiłków i nie tylko bo jest smaczna a dodatek kory cynamonowej w kawałeczku lub sproszkowane podnosi walory smakowe, zwiększa produkcję insuliny i uwrażliwia komórki na jej działanie.
Kozieradka (nasiona)- wielu z nas korzysta w kuchni jako przyprawa bo ma taki ?. rosołowy smak więc dodawana w niewielkich ilościach podnosi walory smakowe. Jednak warto robić z mielonych nasion wyciągi lub mieszać je np. z niewielką ilością jogurtu aby zwiększyć ilość spożycia ponieważ badania potwierdziły wzrost wydzielania insuliny i poprawę wrażliwości komórek na jej działanie.
Owocnia fasoli (suche strąki po wyłuskaniu nasion)- pobudza wydzielanie insuliny z wysp trzustkowych, zwiększa ilość wydalanego moczu co ma znaczenie w cukrzycy i wielu innych chorobach.
Ciekawostka :
Niektórzy autorzy opracowań dla diabetyków porównują siłę działania 1 filiżanki naparu z owocni fasoli z 3 jednostkami insuliny.
Lubię rośliny lecznicze, które działają nie tylko na jedno schorzenie.
Taką roślinką ważną dla mnie jest
Rdest powojowy - układ immunologiczny ( przy alergii i chorobach autoagresywnych)
Metabolizm: zaburzenia przemiany materii, otyłość, miażdżyca,
cukrzyca, zatrucia.
Układ moczowy: skąpomocz, stany zapalne nerek, pęcherza moczowego, cewki moczowej i moczowodów, infekcje układu moczowego.
Układ krążenia: zastoje krwi, obrzęki na tle niewydolności krążenia, miażdżyca, zapalenie żył, żylaki.
To mam sprawdzone, piję herbatki, odwary, wywary robiąc mieszanki lub osobno z każdej.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jakiś czas temu trafiłam na ciekawą informację o jęczmieniu a raczej płatkach jęczmiennych. Okazuje się, że to zboże ma inny
betaglukan od pozostałych co wpływa pozytywnie przy cukrzycy i wysokim cholesterolu.
W tym linku temat wyjaśniony>>>
http://pl.wikipedia.org/wiki/Betaglukan
Prawda jest taka,że mamusia całymi miesiącami przestrzegała diety, brała tabletki, piła zioła i cukier trzymał sie w normie nawet gdy od czasu do czasu pozwalała sobie na "grzeszki na talerzu".
W życiu tak jest,że od czasu do czasu pojawiają się kłopoty i wtedy stres jest zabójczy przy tej ( i wielu innych) chorobie . Cukier wariował i czasami oscylował między 400 a 500 przy zachowaniu wcześniejszych zasad. Nie raz tłumaczyła lekarzowi,że w takim okresie może żyć tylko na wodzie i chlebie a i tak cukier idzie w górę ...
grazynarosa22 - Grażynko witaj !
Nasze ciało nie lubi bezruchu, musimy często zmieniać pozycję dla poprawy krążenia bo zawsze gdzieś jest ucisk. Stawy w bezruchu sztywnieją ... to urok naszego wieku i zielonego hobby. Jak miałyśmy 18 lat nie narzekałyśmy na sztywność itd... oooooj kiedy to było
A tak poważnie to masz coś zdiagnozowane z tymi stawami - to ważne gdzie tkwi przyczyna?
Dziękuję, że o mnie pamiętacie a teraz uciekam do kuchni - pieczenie szarlotki mnie czeka bo jutro goście przyjeżdżają