Apteka na działce i w domu cz. II

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Apteka na działce i w domu cz. II

Post »

Jest olej z czarnuszki, spotkałam na Targach Zdrowia.
Używam ziarenek przy pieczeniu chleba, równiez je miele ( w niewielkiej ilości razem z lnem) i potem posypuje chleb z masłem. :D
AlicjaP
100p
100p
Od: 30 lip 2013, o 08:16

Post »

Bardzo przepraszam,ale ktoś wysłał mi na pw wiadomość dotyczącą czarnuszki. Niestety przez przypadek ją usunęłam. Czy mogę poprosić o powtórkę na pw. Jeszcze raz przepraszam i dziękuję.
Alicja
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Wysłałam,nie chcę zaśmiecać wątku
AlicjaP
100p
100p

Post »

Otrzymałam dziękuję.
Alicja
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Krysiu wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! Dużo, dużo zdrowia!!!

Dziękuję, że odwiedziłaś mój wątek ;:196

Czy mogłabyś napisać w jakich proporcjach robisz te oleje z żywokostu, wąsa i skrzypu? Robisz je oddzielnie - jak długo gotujesz?

Może znacie sprawdzone sposoby na zaparcia?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izuniu dziękuję za życzenia.
Ubiegły rok był dla mnie trudny bo podjęłam się dodatkowego obowiązku za koleżankę działającą jako wolontariuszka. Musiała wyjechać i nie chciała swych podopiecznych oddać w obce ręce ... we 3 podjęłyśmy się i było wspaniale ale czasu dla siebie mniej.
Poza tym na dłuższą metę nie nadaję się bo zbyt szybko przywiązuje się do ludzi, współczuje i chciałabym nieba przychylić ale ... "nie zawsze chcieć to móc"

Prawie nadrobiłam zaległości w wielu dziedzinach więc czas obudzić wątek traktujący nasze zdrowie jako skarb nie do wycenienia czyli .... bezcenny.
W sezonie poznałam nowe rośliny lecznicze i przedstawię je Wam. Podam parę ciekawych zestawów tak na teraz dla poprawy zdrowia, samopoczucia , poprawy wyglądu skóry i kondycji włosów.

Co do zaparcia ... u mnie sporadycznie sie to zdarza ale ... zdarza .
Środków działających ostro nie zalecam bo sama nie biorę ale siemię lniane zmielone niezbyt mocno zalewam ciepłym mlekiem - nie za gorącym bo nie lubię śluzu - mieszam i powoli wypijam.
Mozna raz dziennie lub dwa ale w sumie trzeba zużyć nawet 3 porządne łyżki tych zmielonych. Od razu nie zadziała ale po kilku dniach powinno się unormować i wypróżnianie wróci do normalności czyli 2 do 3 razy dziennie.
Poznałam ten sposób kiedyś gdy trzeba było pozbyć sie kamieni kałowych bo na to tez działa.
Nie ma sposobu działającego na każdego z nas więc może ale nie musi - spróbuj i daj znać.

Postaram się w najbliższym czasie podać proporcje i sposób wykonania.
Mieszanka wyciągów olejowych ze skrzypu, żywokostu, złotego wąsa,dziurawca, kasztanów , plektrantusa plus inne specyfiki przy konsekwentnym stosowaniu potrafi w znacznym stopniu poprawić komfort życia.
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Krysiu super, że poznałaś nowe rośliny lecznicze! Czekamy z niecierpliwością na nowe przepisy i mikstury ;:138

Co do zaparć to boryka się z nimi moja koleżanka! Dla mnie codziennie wystarczy rano kawa z mlekiem i po problemie! ;:306 Wiem, że kawa i mleko to nie ziółka, ale na mnie działają :wink:
Podarowałam jej kiedyś grzybka tybetańskiego i po tygodniu zapytałam jak się czuje (była wtedy bardzo przeziębiona). A ona mi na to, że super, tylko, że już go nie ma! ;:oj Jak to nie masz? - zapytałam. A ona na to - bo ja go zjadałam ;:306 Zeżarła całego :;230 Musiałam jej dać kolejną porcję!
AlicjaP
100p
100p

Post »

Alutka 1963 - nie wiem czy moja odpowiedź na pw do Ciebie dotarła. Daj znać.
Pozdrawiam Alicja
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu mam do Ciebie takie pytnie. Mam matkę staruszkę 85 lat. Oprócz serii chorób jakie ma, ma też cukrzyce, tą starczą. Ostatnio przestała jeść. Na wszystko twierdzi, że podnosi cukier. Szczególnie owoce i jarzyny. Lekarz który ją leczy mówi zeby nie zwracać uwagi i dawać jej wszystko jeść, bo przy jej stanie zdrowia wszystko może jej zaszkodzić i wszystko pomóc. Czy znasz herbatki które wzmacniają, pobudzają apetyt a przy tym nie podnoszą cukru? Jeżdżąc z nią po lekarzach widzę, że na starość nie ma lekarstwa, ale chodzi o jakość tej starości, by się nie zagłodziła.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Krysiu-jak już wróciłam to i ja do próśb sie przyłączę....jak siądę i drapię te pisanki to potem wstać z fotela nie moge tak mam "zastane" stawy....no i bolą. Masz co na to ?? ;:196
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
lackyyy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 mar 2015, o 12:27

Post »

Czy tą trawę cytrynową można sobie zasadzic na podwórku zamiast mieszanki traw? Czy może potrzebne jest jakieś specjalne przygotowane podłoże?
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Lepiej rośnie w szklarni, ale może rosnąć na dworze, niemniej na zimę musisz ją przenieść do ciepłego pomieszczenia, chyba że potraktujesz trawę jako roślinę jednoroczną. Dobrze wschodzi z nasion, lubi wilgotne podłoże. Wysiewamy pod koniec marca, okrywamy folią, by zachować wilgotność podłoża, stawiamy na jasnym parapecie. Do gruntu sadzimy po 15 maja.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Emalio wiek Twojej babci piękny , oby dożyła 100 lat i dłużej .
W tym wieku dokuczają różne choroby i faktycznie warto by wspomóc niektóre ziołami aby jak najmniej korzystać z syntetycznych .

Cukrzyca to paskudna choroba - zetknęłam się z nią w domu rodzinnym bo chorowała mamusia, jej brat i moja siostra .
Czyli ? w genach ją mam ale dziedziczenie tej choroby ma  charakter wielogenowy i wieloczynnikowy.

Staram się cyklicznie robić badania i trzymać rękę na pulsie. Zając właściwości lecznicze roślin korzystam z ich dobrodziejstwa i póki co nie jest źle.

Korzystam z poniższych roślin :
Morwa biała ( liście, kora, korzenie)
Mechanizm jego działania jest dwojaki:
- hamuje enzymy  które są odpowiedzialne za rozkład wielocukrów (m.in. skrobii) w procesie    trawienia i ich przygotowanie do wchłonięcia przez kosmki jelitowe;
- hamuje glikogenolizę tj. proces fragmentacji glikogenu połączony z uwalnianiem glikozy.

Ponadto obniża kaloryczność posiłków czyli ciekawa właściwość i przydatna nie tylko w tej chorobie.Obniża także stężenie cholesterolu i triglicerydów (tłuszczów) we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko miażdżycy. Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne łagodzi towarzyszący cukrzycy przewlekły stan zapalny o niewielkim nasileniu.
Warto z liści pić herbatę do posiłków i nie tylko bo jest smaczna a dodatek kory cynamonowej w kawałeczku lub sproszkowane podnosi walory smakowe, zwiększa produkcję insuliny i uwrażliwia komórki na jej działanie.

Kozieradka (nasiona)- wielu z nas korzysta w kuchni jako przyprawa bo ma taki ?. rosołowy smak więc dodawana w niewielkich ilościach podnosi walory smakowe. Jednak warto robić z mielonych nasion wyciągi lub mieszać je np. z niewielką ilością jogurtu aby zwiększyć ilość spożycia ponieważ badania potwierdziły wzrost wydzielania insuliny i poprawę wrażliwości komórek na jej działanie.

Owocnia fasoli (suche strąki po wyłuskaniu nasion)- pobudza wydzielanie insuliny z wysp trzustkowych, zwiększa ilość wydalanego moczu co ma znaczenie w cukrzycy i wielu innych chorobach.

Ciekawostka :
Niektórzy autorzy opracowań dla diabetyków porównują siłę działania 1 filiżanki naparu z owocni fasoli z 3 jednostkami insuliny.

Lubię rośliny lecznicze, które działają nie tylko na jedno schorzenie.

Taką roślinką ważną dla mnie jest Rdest powojowy - układ immunologiczny ( przy alergii i chorobach autoagresywnych)
Metabolizm: zaburzenia przemiany materii, otyłość, miażdżyca, cukrzyca, zatrucia.
Układ moczowy: skąpomocz, stany zapalne nerek, pęcherza moczowego, cewki moczowej i moczowodów, infekcje układu moczowego.
Układ krążenia: zastoje krwi, obrzęki na tle niewydolności krążenia, miażdżyca, zapalenie żył, żylaki.

To mam sprawdzone, piję herbatki, odwary, wywary robiąc mieszanki lub osobno z każdej.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jakiś czas temu trafiłam na ciekawą informację o jęczmieniu a raczej płatkach jęczmiennych. Okazuje się, że to zboże ma inny betaglukan od pozostałych co wpływa pozytywnie przy cukrzycy i wysokim cholesterolu.

W tym linku temat wyjaśniony>>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Betaglukan

Prawda jest taka,że mamusia całymi miesiącami przestrzegała diety, brała tabletki, piła zioła i cukier trzymał sie w normie nawet gdy od czasu do czasu pozwalała sobie na "grzeszki na talerzu".
W życiu tak jest,że od czasu do czasu pojawiają się kłopoty i wtedy stres jest zabójczy przy tej ( i wielu innych) chorobie . Cukier wariował i czasami oscylował między 400 a 500 przy zachowaniu wcześniejszych zasad. Nie raz tłumaczyła lekarzowi,że w takim okresie może żyć tylko na wodzie i chlebie a i tak cukier idzie w górę ...

grazynarosa22 - Grażynko witaj !
Nasze ciało nie lubi bezruchu, musimy często zmieniać pozycję dla poprawy krążenia bo zawsze gdzieś jest ucisk. Stawy w bezruchu sztywnieją ... to urok naszego wieku i zielonego hobby. Jak miałyśmy 18 lat nie narzekałyśmy na sztywność itd... oooooj kiedy to było ;:306
A tak poważnie to masz coś zdiagnozowane z tymi stawami - to ważne gdzie tkwi przyczyna?

Dziękuję, że o mnie pamiętacie a teraz uciekam do kuchni - pieczenie szarlotki mnie czeka bo jutro goście przyjeżdżają
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Mama chętnie pije zioła, tak że na morwę namówię ją. Może i na rdest. Lekarz mojej mamy jest rozsądny i zdaje sobie sprawę, że na chlebie i wodzie nie da się żyć. Tym bardziej, że już tego chleba, też nie chce jeść. Mama w jesieni posadziła parę setek tulipanów, krokusów i nawet nie ma siły tego oglądać. Niknie w oczach. Spróbuje robić jej herbaty ziołowe, może coś zacznie jeść.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Emalio, nie znam się zbyt na chorobach, ale tak ogólnie wiem, że węglowodany w przypadku cukrzycy to są bardzo niezdrowe.

Polecam Ci zainteresować się wiedzą Stefanii Korżawskiej, na jej stronie nie ma porad jako takich,
ale jest odnośnik do filmików i tam ona mówi o wielu chorobach czy niedomaganiach.

No i są książeczki.

http://www.stefaniakorzawska.pl/pozywienie
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”