Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Domowy chleb

Post »

jokaer pisze:Prawda jest taka z tymi zbożami, że upadek człowieka zaczął się gdy ten nauczył się uprawiać zboża.
nawet zwierzęta się niespecjalnie skarmia żytem.
I dlatego trzeba przerabiać żyto na żytniówkę.Spożywana w rozsądnych ilościach ma właściwości prozdrowotne. ;:108
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowy chleb

Post »

jokaer pisze:Prawda jest taka z tymi zbożami, że upadek człowieka zaczął się gdy ten nauczył się uprawiać zboża.

Mnie nikt nie przekona, że żyto jest lepsze od pszenicy. Wg mnie jest tak samo niezdrowe,
nawet zwierzęta się niespecjalnie skarmia żytem.
Bo kiedyś wcinał tylko mięso i było dobrze. Jak ludków przybywało i papu było mało, pojawiły się zboża, ciekawe skąd?

A z dwojga złego pszenica jest gorsza od żyta jeśli chodzi o przyswajanie chleba.
Moje wątki
Festina Lente
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Domowy chleb

Post »

Grupa 0 była jako pierwsza,kiedy człowiek jadł to ,co upolował , wyciągnął z ziemi,lub zerwał z drzewa.Jego dieta składała się z mięsa(ta grupa charakteryzuje się dużą ilością kwasów żołądkowych), warzyw i owoców.Z nabiału wskazane są jajka,mleko i produkty mleczne żle są trawione i osoby z ''zerówką "powinny suplementować wapń.Właściciele grupy 0 powinni całkowicie zrezygnować z pszenicy,ponieważ zawiera ona lepkie substancle-lektyny,które źle wpływają na system trawienny i odpornościowy.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1669
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Norwegia

Re: Domowy chleb

Post »

jokaer pisze: Mnie nikt nie przekona, że żyto jest lepsze od pszenicy. Wg mnie jest tak samo niezdrowe,
Jola, żyta jeszcze nie zdążyli zmodyfikować tak jak to dzieje się z pszenicą :? .
Wystarczy poczytać pierwszy lepszy artykuł http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/

Troszkę lepiej jest z orkiszem. Jego też jeszcze nie udało im się popsuć...

Dzięki KaLo za linki :D .
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Domowy chleb

Post »

Fajnie sobie gaworzycie :lol: Kukurydza i soja, które są wpierdzielane chyba już we wszystko, a zboże oblewane na polach hektolitrami syfu...
Oryginalnych nasion już nie ma, tak przynajmniej u nas na wsi gadają. Jak nie GMO to zmutowane. Orkisz? jaki orkisz? Kiedyś to prawdziwy orkisz się wysiewało..i takie tam jak chciałam trochę nasion... nie tylko orkiszu.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1669
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Norwegia

Re: Domowy chleb

Post »

Monika, masz całkowitą rację z tą kukurydzą i soją...ale od dawna już nie jem żywości wysoko przetworzonej, wędliny robię sama, a w sklepie dokładnie czytam etykiety.
Następnym krokiem będzie chyba hodowla świniaka i krowy :;230 Z konia już mnie kilka lat temu wyleczyłaś :lol:

Ale żeby było w temacie wątku :D Zaczyn na żytni Chudziaka nastawiony, jutro pieczenie :D
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1669
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Norwegia

Re: Domowy chleb

Post »

Monika, prosiłaś o opinię jak mi smakuje...ale jakoś chyba to w kosmos poleciało....

Chleb wyszedł super, nic nie jest kwaśny tak jak to było przy pieczeniu metodą trójfazową.
Zrobiłam małe odstępstwo bo nasiona, które szły do środka namoczyłam w wodzie (chia, słonecznik i siemię), jakieś pół godzinki.
Rósł o dziwo też bardzo szybko bo jakieś 2,5 godziny na podłogówce. Oczywiście na samym zakwasie, zero drożdży.

Moniko, Twoja uwaga o dopiekaniu 10 minut na kratce to strzał w dychę bo jest troszkę chrupkości mimo, że to 100% żyta :lol:

Na bank do powtórki. Dziękuję dziewczyny za przepis :wit

Obrazek
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Domowy chleb

Post »

Fajnie go Chudziak wymyśliła, prawda? :D
Ładny Ci wyszedł, muszę spróbować z mokrymi ziarnami. Kiedyś dałam nieoczyszczone ziarna żyta co to miałam przygotowane na mąkę. Specjalnie jakoś je preparowałam zanim dodałam, ...bleee, gdyby Ci coś takiego przyszło do głowy.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowy chleb

Post »

B.ładnie Ci wyszedł.
Podaj proszę parametry pieczenia.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1669
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Norwegia

Re: Domowy chleb

Post »

Ano super Oldze to wyszło :D

Piotr, tu Monika fajnie wszystko opisała.

Monika, jak chcesz dobry z ziarnami pszenicy to polecam Kielcki :D
Dobry i też sprawdzony przeze mnie jest też Tatterowiec :wit
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Domowy chleb

Post »

No to ja ziarna chyba tak właśnie przygotowywałam :D i już nigdy nie powtórzę :D
A od (chyba) 400 g zakwasu w wypieku zaczynałam karierę piekarza :lol:
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1669
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Norwegia

Re: Domowy chleb

Post »

No ja też :D Chyba każdy tak zaczyna, lepiej więcej niż za mało :lol:

Ale ten kielecki nam smakował. Raz się tylko trzepnęłam i zamiast pszenicy namoczyłam pęczak :D Dobrze, że się w porę zorientowałam :;230
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowy chleb

Post »

Tyle lat piekę chleby, nigdy nie robię kombinacji z kładzeniem blachy nad piekący się chleb. :shock:
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1669
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Norwegia

Re: Domowy chleb

Post »

Tez nigdy nie kładłam przy chlebach pszennych i mieszanych i było super...ale ostatnio piekłam 100% żytni z innego przepisu i na dole wyszedł zakalec.
Musiałam go wyciągać po 45 minutach bo zaczął się przypiekać od góry. Dzięki blaszce od góry może dłużej posiedzieć w piecu i się dopiec.
Wydaje mi się, że taką samą rolę spełniła by folia aluminiowa....ale po co wyważać drzwi jak są otwarte? :D
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowy chleb

Post »

Ja zakalca nie mam, piekę w 200 C po 30 min formy odwracam i spryskuję serwatką\wodą.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”