Oplątwy - bezkorzenne parapetowce

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Oplątwy - bezkorzenne parapetowce

Post »

Jak jakieś pająki,brrr :shock:
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja zupełnie nie mam takiego skojarzenia. Dla mnie wyglądają zabawnie i egzotycznie. Niezwykłe są te roślinki i można je naprawdę w ciekawy sposób wyeksponować, klasycznie na korze czy korzeniu lub umieścić w jakichś nietuzinkowych naczyniach i będą prawdziwymi perełkami kolekcji zielonych ;:3 Sama się przymierzam do kilku sztuczek :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

;:138 Przymierzaj się skutecznie ;:138 obok Twoich cudnych fiołków na pewno znajdzie się miejsce na konarek oplątwowy. ;:3 ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Rozumiem, że 'moja' fasciculata już się 'nakwitła' ;:145 i teraz czekasz na 'dzieciaczki' od niej. Ja mam od listopada fasciculatę całkiem sporą, zobaczymy co z niej wyrośnie ;:306 .
Roślinki masz śliczne, a zdjęcia jak zwykle odlotowe ;:63 . Ja pozostaję przy swoich kilku, aż zobaczę, że sobie radzę. Powiem tylko, że najbardziej intryguje mnie szara gwatemalska. Ile czasu potrzeba, żeby zrobić z niej firankę? ;:oj .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu - to ja Ci powiem, że moja szara gwatemalska to taki 'Hołowczyc' wśród całej reszty :;230
Właśnie u niej widzę największy przyrost, dużo nowych, szarych badylków, i to przez całą jesień i zimę !!
I gdyby nie to, że trochę ją podskubałam i porozdawałam, to mogłabym zrobić z niej 'zazdroskę' na okienko kuchenne ;:306

Madzia - jestem ciekawa jak ma się Twoja, i czy robale już wymaszerowały ...
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, tak, fasciculata nie zakwitła i wg mnie ma marną formę. Ona była najbardziej zaatakowana. :(
Ewo, szara gwatemalska sobie rośnie, chyba nie tak szybko jak u Ciebie, ale generalnie nie ma z nią problemu. Góra jej podeschła, tzn taka zciemniała się przez to zrobiła, i chce ją skrócić wycinając to ciemne, ale dół idzie więc jest ok. A robali póki co nie widzę. Kwitnie caput-medusae i jak ją oglądałam przedwczoraj to ani jednego nie dojrzałam. Ale wydaje mi się, że to jeszcze nie koniec walki. No i mam nadzieję, że ją wygram :)
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokaż kwitnienie caput-meduzy ;:108 . Jakoś tak wyszło, że mam je dwie ;:oj .
Czemu ta moja fasciculata taka 'rosochata'? - czytaj rozłożysta ;:306 . Pokazałam ją u Ewy.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Paolka33
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 16:51

Post »

Niedawno znalazłam odcinek programu wyemitowany w TVR pt. "Ogród bez Tajemnic" prawie cały o oplątwach.
http://host-77.79.214.84.tvr24.pl/wideo-6-73.html
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zima oplątwom średnio służy. Kwiat T. palecea i T. circinata zatrzymał się w miejscu. Pewnie czekają na słońce. Nie zrobiłam więc zdjęć bo nic się nie zmienia u nich od dłuższego czasu... No, może jakieś milimetry, ale że pomiarów nie robię, to nie powiem co i jak.

Ale nie jest znowu tak, że niby nic się nie dzieje :) Caput-medusae sobie kwitnie. Pomalutku. Po oplątwowemu. Po jednym kwiatuszku rurkowym panienka otwiera, i pomalutku go zamyka, i tak co parę dni, kwiatek raz tu ... a raz tam. Dziś akurat żaden nie był w pełnym rozkwicie, ale te przekwitnięte też mają swój urok :)

Obrazek

Obrazek

Przyjrzałam się też dziś T. streptophylla. Wydłuża się. Loki jakby mniej lokowate, choć zależy z której strony ją oglądnąć. Ciekawe dlaczego. Piszą że to od wilgoci, im suszej tym bardziej lokowata. Ale przecież zimą w mieszkaniu raczej suche powietrze. No ale nic to. Grunt, że ma się dobrze i że rośnie :) Zdjęcie profil lewy i profil prawy ;)

Obrazek

Obrazek

I na koniec dzisiejszych "obdukcji" oplatwowych T. seleriana. Fajna grubaska, mechata i dorodna :) Korzenie się wydłużają, liście rosną. Ciekawa jestem czy kiedyś raczy mnie zaszczycić kwiatem... jaka musi być duża aby mogła zakwitnąć ...?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

"Obdukcje" oplątwowe wypadły pomyślnie, tzn robactwo nie zostało zlokalizowane. Żadnych nowych siedlisk. No ale, czujność trzeba zachować, bo coś mi mówi że to jeszcze nie musi być koniec...
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A masz pod selerianą stoisko z wodą,że korzenie robi?Ja do filifoli nie mam cierpliwości-woda w podkładce wyschła i znowu korzeń brązowy...
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, nie mam wody pod nią. Leży na regale siatkowym. Druga sztuka obok niej korzeni nie wypuszcza... ;)
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jasne, że te uschnięte kwiatuszki swój urok mają !!
Powiedziałabym nawet, że są ciekawsze :lol:
Super, że już nie ma robali ;:138
No ale jak Madzia być jeszcze bardziej czujnym ?!
Przecież zaglądasz do nich, tak jak i my - regularnie !!
Trzeba chyba konkretnie dezynfekować nowe marketowe nabytki doniczkowe,
bo to paskudztwo stąd się pewnie wzięło ...
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz, przestałam je wnikliwie oglądać i dlatego pewnie zauważyłam inwazję obcych tak późno. Po prostu dbałam o nie codziennie, spryskiwanie itp, patrzyłam czy wszystko gra i tak szło... Przegapiłam coś, bo nie zaglądałam im "pod ogony" że tak powiem .... ;) Teraz wyrywkowe kontrole będą systematycznie ..... :)
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

One faktycznie tak 'cedzą' te kwiatki :shock: . Pomalutku, po jednym - oszaleć można, bo chciałoby się zobaczyć cały kwiatostan ;:14
Ta caput-meduza ma całkiem ładne te kłosy. Ciekawe, ile poczekam na kwitnienie swoich ;:224 .
Korzenie na selerianie są niesamowite ;:oj .
No nic, tylko jak tu się uzbroić, czekając aż jakaś zakwitnie, jak się jej nie ma?. Cierpliwości, oczywiście :;230 .
No i widzę, że "trzeba być czujnym, jak indianka w nocy". A miało być bezproblemowo ;:7 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Madziu - cieszę się, że na razie się uspokoiło to paskudztwo na oplątwach ;:333

Aniu - bo prawda jest taka, że tillandsie są bezproblemowe, tylko te "obce" jak je Magda nazwała te problemy stwarzają :uszy ;:306
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”