Nowicjuszka w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to ci powiem :

Agrest szczepiony na pniu rosnący pomiędzy różą i berberysem.... Zbieram agrest a cały czas mnie coś kłuje albo szrpie za ubranie. Jak mnie w niewymowną ukłuł duży kolec róży to calkiem spokojnie ( ;:214 ) poszłam po sekator i rozprawiłam się z różą i berberysem. Berberys został drastycznie przycięty ( u Gizy pewnie będzie mu lepiej :) ) a z róży została niecała połowa. A potem ta wariatka zaczęła kwitnąć aż mi dech zapierało. No i agrestu już nie było :)

O qrczę Krzysiu toś mnie zmartwił :( Skoro kwitnąca żórawka mi śmierdzi to może być tak z gipsówką.

Pożyjemy, zobaczymy.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mariolka

ha ha ha a ja myslałam że albo róża pada,albo agrest :lol:
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Mi też się podoba pomysł z gipsówką. Chyba KDanusia tak miała. Miałam w tym roku ... ale jakoś słabo mi rosła..
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lisko, jeśli pięknie się ona komponuje z różami w kwiaciarnianych bukietach, to dlaczego miałoby być inaczej w ogrodzie. Kupiłam w ubiegłym roku wiosną w OBI różową (w kapersie) i rosnie wspaniale, ale jest za wysoka i za potężna do róż. Teraz dostałam "kawałeczek" korzenia od Gabisiowej (Gizy) sąsiadki - gipsówka jak obłoczek, a korzeń jak u dużego drzewa. Starsza pani mozolnie odłupała mi kawałeczek tego olbrzyma i teraz trzymam kciuki, żeby na wiosnę zobaczyć delikatne gałązeczki pomiędzy pędami róż.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49

Post »

Mariolu wczoraj widziałam gazetke "ogrody" tak to się chyba nazywało z września jeszcze chyba i tam w roli głównej była róża. Dołączona tez była płyta 50 odmian róż może by cię to zainteresowało :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Ogrody z płytą

Post »

Pewnie że tak !!!
A gdzie widziałaś ?
Może uda mi się kupić zeby cię nie fatygować ?

Przyznam ci się że zakupiłam na alllegro już książkę o różach bo jak się ich tyle nakupiło to trzeba do wiosny nauczyć się czegoś o nich.... :)

Kupiłam też książkę o wrzosowatych, bo choć nikt ze znajomych na forum nie ma na ich tle bzika to ja chyba załapałam :)
A tak zupełnie przy okazji kupiłam też ksiażkę fantasy :) Lubię je czytać.
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49

Post »

O to widzę podobne klimaty ja tez fantasy lubię. i zachorowałam na wrzosy również. Wczoraj widziałam rożne uschnięte biedaki jejku jak mi ich szkoda. Parę może uda mi się uratować kupiłam za 0,50gr serce mi pękało.:oops:
A gazetkę to chyba w prawie każdym kiosku dostaniesz a jak nie to empik itp na bank a ja widziałam ja wczoraj w praktikerze na krakowskiej i tak od razu sobie pomyślałam o tobie :D
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zerknijcie dziewczynki do Gizy i zobaczcie jakiego wrzosika przywiozła z Trzebnicy. Jak do soboty jeszcze będą, to mogę Wam też kupić i via Giza podać :D
Spis treści.Wizytówka.
BOzENA1542
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 21:31

Post »

Mariolu
Dzisiaj wysłałam Ci nasionka pa
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Witaj Coma!

lily marlen to "wariatka"kwitnie nieprzerwanie i to jak!......co do "sympatycznej" to mam mieszane uczucia .......ma za dobry PR :lol:

gipsowa jest u mnie podpadnieta :P .......duzo miejsca,marny efekt wiec poszła w buraki
efekt estetyczny do przyjecia :D

pozdrawiam
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Minismoku, to ja mam Lilli Marleen razem z Sympatią i podsadziłam je teraz drobną gipsówką i mikołajkiem. Rzeczywiście ta pierwsza kwitnie niestrudzenie aż do mrozów, cudownie pachnie, a jej aksamitna ciemna czerwień jest odlotowa. Sympatyczna jest za to mniej przyjazna ogródkowi. Postanowiłam dać jej jeszcze jedną szansę w postaci drastycznego cięcia wiosennego :lol:
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p
Od: 1 paź 2007, o 00:40

Post »

A dlaczego ja tej rózy do tej pory nie znałam :P Z nie pastelowych to ciemno bordowe akurat lubię!!! I do tego zwariowanie kwitnie??? Czyli polowanko mnie czeka??? :wink: :twisted:
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak patrzę na inne ogrody to już wiem że wrzosy za gęsto posadziłam. Kupiłam małe kępki ale przecież jak się rozrosną to będzie jakaś masakra. Dobrze myślę....?

Gipsówka będzie wyłącznie dla efektu kolorystycznego. Kupiłam nasiona białej więc powinno się ładnie komponować. Ale co naprawdę z tego wyjdzie - czas pokaże.

Sympathie to niewypał ??? Kupowałam róże powtarzające kwitnienie ( prawie wszystkie ) bo właśnie za to je polubiłam. Podobno trzeba ją umiejętnie upinać bo lubi kwitnąć na końcach pędów.....

Co do rabatowych - mam bez nazwy 4 czerwone w rządku a po bokach po jednej różowej. Miało być inaczej ale na razie przynajmniej jest właśnie tak. W zwiazku z tym podsadzenie ich białą gisówką wzdłuż ścieżki wydaje mi się jedynym wyjściem. Co wyrośnie z drugiej strony - dopiero się okaże, rośnie tam spora kępa bodziszka, liliowiec, biedna azalia i coś jeszcze ( eh ta skleroza ). Resztę albo przesadziłam albo wywaliłam. Na pewno wiosną będę musiała coś jeszcze zmienić ale nie teraz. Teraz mam i tak dużo do zrobienia. Posadzić na miejsce docelowe kilka zadołowanych róż, 2 clematisy, 3 czereśnie, 1 wiśnię, kilka iglaków i krzewów.

Dlaczego dzień jest taki krótki ;:110
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

I dlaczego zawsze jak coś trzeba zrobić pada deszcz?
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

U mnie też pada :cry: .Mariolu ,ale jesteś zacięta na pracę :shock: ,ja już zostawiłam resztę do wiosny,lepszą mam wenę,bo na efekt mniej czekasz i lepiej widać gdzie,co dosadzić.Jak wyjdą cebulowe to wtedy będę widziała co między nie wcisnąć,żeby nie było pusto jak przekwitną.Teraz tylko zajmę się sadzonkami sezonowców :lol: ,żeby na wiosnę mieć swoje.Nie przepracowuj sie za mocno,pa.
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”