Winorośle i winogrona cz. 4

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 4

Post »

Witamy na forum! Dobrze się podpięłaś.
Osobiście miałem kiedyś winorośle w szklarni z pomidorami i wszystko grało, ale nie jestem specjalistą w uprawie winogron, więc oddaję pole do popisu miejscowym autorytetom. :wink:
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ja nie mam winorośli w tunelu, ale mam tunel i wiem jak nieciekawie jest w kątach pomidorom.
Tworzą się w tych katach zastoiny powietrza, wilgoci i lubią się czepiać wtedy grzyby.

To tylko taka mała uwaga, że nie mogą to być bardzo zacieśnione kąty i musi być w całym tunelu dużo przewiewu.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Pomidory (mowa o tych smacznych) na 100% trzeba będzie opryskać a winorośl przy nich , już dojrzewająca to problem (dłuższe karencje ŚOR) . Jak już chcesz pomidory i winorośl to nie po kątach tylko wydziel część szklarni pod winorośl a część pod warzywa.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
be_ta
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 gru 2013, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź, rzeczywiście nie pomyślałam o ŚOR.

Pozdrawiam
Beata
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam :) Nie śledzę wątku na bieżąco,bo w tym roku obraziłam się na swoje winorośle :roll: :roll: Najpierw wiosną młode pędy skosiły przymrozki,potem ,niby odbiły i nawet zawiazały trochę owoców,ale szalejący w tym roku mączniak dokonał resztę zniszczenia. :evil: Fakt,może nie dbałam o nie jak należy,bo w tym roku mocno pochłonęły mnie inne uprawy :wink:
Tylko Swenson Red ma trochę zdrowych owoców i to będzie musiało mi wystarczyć na ten sezon.Mój ulubiony Nero i jeszcze kilka odmian poszły się paść z mączniakiem rzekomym..
Ale ja nie o tym.. Jesienią ubiegłego roku dostałam od kolegi sztobry kilku odmian winorosli. Wśród nich ta,na której mi bardzo zależało-Seneca. Zadołowałam je w wielkiej kupie kompostu w tunelu. Jaka była zima,każdy wie,więc raczej mróz im nie zaszkodził. Późną wiosną posadziłam sztobry do doniczek ,ale o dziwo,nie chciały się ukorzeniać i rosnąć. Dodam,że ukorzeniałam sztobry nie po raz pierwszy w życiu.Stały w tunelu,podlewane jak należy ,tylko 2 szt wypusciły rachityczne listki,które wcale nie rosły,ale też nie zamierały. W końcu czerwca nie wytrzymałam i wyciagnełam je z z ziemi- korzeni brak :roll: Włozyłam je z powrotem do doniczek ,dalej podlewałam umiarkowanie i dopiero niedawno pokazały się kolejne listki,ale bez szału. Pewnie w końcu zaczęły puszczać korzonki. Jednak pewnie te zielone pędy nie zdążą zdrewnieć przed zimą i tak nic z nich nie będzie :( Moje pytanie do fachowców ;:180 . Czy warto je trzymać,np. zadołować na zimę w tunelu,czy po prostu odpuścić sobie ,bo i tak nic z nich nie będzie ?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Nawet,jeśli przyrosty nie zdrewnieją ,to może przezimować sam patyk i wiosną nabierać chęci do życia.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Seneca jest jedna z lepiej ukorzeniających się odmian. Albo sztobry były marne, albo to podlewanie nie było umiarkowane? Skoro tyle się z nimi męczysz to niech stoją do listopada. W listopadzie wyjmij wszystkie z doniczek i zrób przegląd. Te, które będą miały korzenie i choć kawałeczek zdrewniałego możesz zakopcować do wiosny. Wiosną albo do doniczek albo do gruntu. Generalnie jednak to lepiej zrobić nową, porządną sadzonkę, niż męczyć się z czymś takim. No, ale skoro nie ma gwarancji, że nowe nie będą takie same, to może warto? :)
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki panowie ;:180 ,tak zrobię. :wit
Awatar użytkownika
Card
50p
50p
Od: 4 cze 2013, o 10:29
Kontakt:

Post »

Hej Krynko :wit
Wyrzuć to natychmiast na kompost. Szkoda Twojego czasu.
Co i kiedy będzie z sadzonki na której przez cały rok wyrosły 3 listki i której przyrost o średnicy 1mm zdrewnieje na długość 1 oczka ???
Seneca to nie rzadkość, więc poproś Kolegę o nowe patyki i posadź je wiosną ponownie, ale nie w doniczkach.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit To mnie "pocieszyłeś" :wink: Nie w doniczkach,tylko wprost do gruntu? :shock: Widzę,ze Kolega podejrzewa mnie że posadzone sztobry przelałam,albo przesuszyłam? :wink: :) Wiem,fachowcem w tej dziedzinie nie jestem,ale ukorzeniałam już sztobry kilka razy i zawsze z dobrym skutkiem- prawie 100% przyjęć. Koleżanka sugerowała mi,że pewnie w tym roku sadziłam je do doniczek w czasie pełni i stąd to niepowodzenie :D Nic to- niedługo będę w Skierniewicach na Święcie Warzyw Owoców i Kwiatów,to może kupię gotową sadzonkę :)
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Oj, Krynko ;-) Z tymi gotowcami w sklepach i na targach to bym uważała. Tu na forum jest taki jeden pan, który ma bardzo ładne sadzonki Seneci więc może Ci odstąpi. Sama zaopatrywałam się u niego i rosną pięknie ;:333 Napisz do mnie na priv. to dam Ci namiary.
Pozdrawiam. Ania
Tomek85
50p
50p
Od: 2 maja 2012, o 17:48

Post »

Zakupiłem w ubiegłym roku sadzonki różnych odmian winogrona. W tym roku część z nich wypuściło pędy nawet do 3 metrów. Czy powinienem obciąć te długie pędy?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Dawno się nie odzywałem po tym jak napisałem posta:
pawelp1320 pisze:W sobotę jadę w końcu po winorośle ( sadzonki doniczkowe) następujących odmian: arkadia, fvr-7-9, super -extra, kodrianka, nadieżda azos, Sofia, Julian, Liwia, prieobrażenije, łora. W razie co to będę opisywał posty jak tam idzie moja mała winniczka :D .
z powodu wyjazdu na działkę na wakacje a tam ciężko z komunikacją :D . Zrezygnowałem z tych sadzonek doniczkowych na rzecz ładniejszych, okazalszych i w ogóle po selekcji sadzonek goło korzeniowych. Zapoznałem się z fachowcem który pokazał mi swoją winnicę oraz opowiedział mi o wielu odmianach, polecił parę oraz poopowiadał ogólnie o uprawie winorośli. Teraz mam do niego pojechać aby zobaczyć jak wyglądają te winorośle w trakcie gdy mają grona z owocami, mogę także popróbować odmian które już dojrzały aby sprawdzić czy mi odpowiadają. Zastawiam się już nad szpalerem dla moich krzewów oraz całym rytuałem uprawy gdyż nie mogę się doczekać.
Pozdrawiam Paweł
swender2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 wrz 2014, o 11:19

Post »

Dzień dobry-
Mam takie pytanie: latem przywiozłem kilka odrostów pięknych winorośli z wizyty u wujka.Wiem,że takie rzeczy trzeba robić jesienią,ale wizyta była letnia i spróbowałem.Ze wszystkich przyjęła się jedna.W doniczce winorośl puścił trzy listki.Teraz jednak nie wiem ,czy mogę jesienią wkopać już to w grunt,czy też przezimować w domu ? Będę wdzięczny za poradę,bo nie jestem tak mocny w tych sprawach.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Wyrzuć i jedź do wujka kolejny raz w listopadzie po porządnie zdrewniałą łozę. Jak i kiedy zrobić z tej łozy porządne sadzonki dowiesz się tutaj http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... gu_30.html
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”