Stapeliowate (stapelia, orbea,caralluma itp.)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Stapeliowate (stapelia, orbea,caralluma itp.)

Post »

Świetna! Miałem (nie)przyjemność zaznajomić się z zapachem ;:306

Dzisiaj rozkwitła mi kolejna Stapeliowata, miała być Huernia zebrina, a jest? No właśnie może ktoś ma jakiś pomysł co to może być?

Obrazek
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p

Post »

Dzięki, stronkę już wcześniej przeglądałem i nic nie pasuje całkowicie. Kwiaty ma takie jak Huernia stapelioides ale znów nie pasują pędy, a u Huernia pillansii pędy w miarę są podobne, ale kwiat ma odwrócone kolory :roll:
Pozdrawiam Tomek
pop_szper
50p
50p
Od: 7 paź 2010, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne są !! Pamiętam z dzieciństwa jak moja babcia hodowała na parapecie takie okazy, niestety gdzieś wyginęły ..
_fox_

Post »

tom_mix pisze:Dzięki, stronkę już wcześniej przeglądałem i nic nie pasuje całkowicie. Kwiaty ma takie jak Huernia stapelioides ale znów nie pasują pędy, a u Huernia pillansii pędy w miarę są podobne, ale kwiat ma odwrócone kolory :roll:
A starsza wersja tej strony ?? http://www.asclepidarium.de/English/Fot ... lung_e.htm
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p

Post »

Wygląda na to że mam Huernia longii subsp. echidnopsioides, przynajmniej pokrój pasuje i kwiaty też :)
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Witam bardzo miło dziś zakupiłem Stapelię kwiatek już przekwitł jej, prosił bym doświadczone osoby w uprawie tej rośliny o rady jak z nią postępować,
mocno się zaniepokoiłem gdy zobaczyłem od połowy niektóre pędy czerwonawe i żółtawe, ale jak widziałem na zdjęciach w necie to na niektórych też tak jest , czy to jest naturalne ? czy coś dolega roślinie, ma bardzo malutką doniczkę czy mogę przesadzić ja teraz do tej doniczki jaka widać na zdjęciu , na zdjęciu roślina stoi aby w doniczce do zdjęcia, jak podlewać mam i czy i czym nawozić, czy lubi słonko. itd.
Obrazek
a tu doniczka
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Ja bym takiej doniczki nie użyła, jako doniczki, ewentualnie jako osłonki - korzenie rozrastają się i potem bardzo trudno jest wydobyć roślinę do kolejnego przesadzania bez ich uszkodzenia

Zabarwienie pędów zależy przede wszystkim od ilości słońca. Czerwony jest naturalny i cofa się, kiedy przeniesiesz roślinę w mniej nasłonecznione miejsce.
Zapewnij jej przepuszczalne podłoże, nieco żyźniejsze, niż dla kaktusów (proponuje poczytać watek o podłożach) i uważaj, żeby jej nie przelać, a będzie dobrze :)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucy zdjęłaś mi kamień z serca ;:138 ;:138 a już myślałem że się zaparzyła w trakcie przesyłki w woreczku bombelkowym
i dla tego łodyżki maja taki kolor ,bo widziałem u znajomego ta roślinę to ma całe łodygi zielone ,ale stoi w mało jasnym miejscu ,
za rade o doniczce również dziękuję, za pewne druga kupie, czy mogę wodę wlać w podstawkę ,żeby roślina sama pobierała ją?
Pozdrawiam!
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj kupiłem taka jak widać na zdjęciu doniczkę dla mojej Stapeli, jakiej ziemi mam użyć dla niej ? i czy mogę porozdzielać pędy i porozsadzać po całej powierzchni donicy, jeszcze jedno pytanie ! gdzie teraz trzymacie swoje Stapelie , bo dowiedziałem się że najlepiej rośnie na zewnątrz ,i czy na południowym balkonie będzie jej dobrze?
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mogę edytować dzisiejszego postu więc muszę nowy przed chwilą przesadziłem moją stapelie do większej doniczki, nie czekając ,na wasza podpowiedz , kupiłem ziemie do kaktusów firmy Substral, doniczkę wyłożyłem na dole małymi kamykami (drenaż), roślinę jak mi tu ktoś podpowiadał podzieliłem na kilka szt ,korzonki w tej malutkiej doniczce miała strasznie zrośnięte , i porozsadzałem po donicy , na wierzch muszę zasypać, białym żwirkiem lepiej będzie się prezentować, ziemia była wilgotna więc na razie nie podlewałem, jak sadzicie , dobrze zrobiłem , stoi na balkonie ma dużo światła, towarzyszy jej fontanna
Obrazek
wcześniej wyglądała jak wiecie tak zrośnięta
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Od razu zaznaczę, że stapeliaków mam w miarę dużo, ale absolutnie nadal się ich uczę, więc nie wiem czy to, co napiszę, coś pomoże.
Ja też rozsadzam zaraz po zakupie, więc moim zdaniem dobrze zrobiłeś.
Natomiast ja nigdy nie używam gotowego podłoża. Zawsze dosypuję piasek i pemzę, a niektórzy perlit.
Moje teraz zaczynają kwitnąć. Całe lato trzymałam je w szklarenkach, ale ze względu na zimne noce przeniosłam do domu. I nie wiem, nie jestem pewna, czy ta zmiana to nie było najlepsze, co im mogłam zaoferować. Wystawę mają południowo - zachodnią (nawet właściwie bardziej zachodnią) i wyraźnie od kilku dni, jak tam stoją, widzę ich wzrost! Dość długo rozwijał się pąk u stapelii, wreszcie pękł, ale właśnie po przeniesieniu. Kilka oczywiście się przesuszyło, bo niektóre gatunki nie lubią zmian warunków. Nie wiem, czy mam rację, czy mi się wydaje, ale w tym obecnym miejscu jakby rosły lepiej.

Czekam pewnie razem z Tobą, niech się wypowiedzą inni, którzy mają znacznie większe doświadczenie. Ja tylko o tym podłożu mam inne zdanie :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Żaneto bardzo mi się spodobała ta roślina , gdy zobaczyłem ja kwitnąca u znajomego , znalazłem nazwę i poszukałem w necie i kupiłem , podłoże kupiłem ,ponieważ nie znam tej rośliny i bałem się innej użyć , , czy mam ją wstawić na noc do mieszkania?, bo noce chłodne są.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ja właśnie wstawiłam do domu wszystkie, bo u nas było nawet 9 stopni w nocy. Bałam się najbardziej o stapeliaki, bo reszta sukulentów jeszcze tkwi na balkonie i długo tam pobędzie. Podobnie jak kaktusy. I w domu rozwinęła się ta, na którą czekałam najbardziej. Myślę, że w przyszłym sezonie zostawię im stałą miejscówkę, bez wynoszenia - a to dlatego, że większość z nich chyba nie lubi zmian warunków (chyba - zaznaczam). Resztę pokażę później w swoim wątku, a tu z pewnością ktoś coś jeszcze od siebie doda :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Ja bym chętnie dodała coś od siebie, chociaż staż 'w stapeliach' mam stosunkowo niewielki :D
a więc: podłoże nie do końca idealne - bardzo warto by było dodać jeszcze czegoś. Ja dorzucam agroperlit, drobny żwirek, ostatnio testuje zeolit i pumeks. W takim podłożu, jak im zaserwowałeś będziesz musiał bardzo uważać z podlewaniem. I w tej sytuacji szczerze odradzam przysypywanie doniczki kamykami - ładnie może wyglądać, ale znacznie utrudni odparowywanie wody z podłoża.

To jeszcze fotka - na razie nieśmiało, ale jak pogoda dopisze, to mam nadzieję zobaczyć więcej ;:204
Dopiero co ukorzeniony może dwucentymetrowy ogonek! Jak chcą, to potrafią ;:173
Stapelianthus decaryi

Obrazek
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”