Oplątwy - bezkorzenne parapetowce

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Oplątwy - bezkorzenne parapetowce

Post »

Czytam Twój wątek, jak książkę w odcinkach ;:196 i to jeszcze z 'obrazkami'. Wracaj szybko i pisz dalej, proszę ;:108 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

http://majawogrodzie.tvn.pl/215,Tilandsje,porada.html Aha,aha :tan :tan :tan Na łańcuszek i można jechać ;:172 ;:172 ;:172 Będzie lepiej rosła,bliżej serduszka ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Madziu - miłego wyjazdu i szybko zatęsknij za nami i oplątwami. A ta pruinosa - śliczna!
Ewuniu321 - te kolorowe "szyszki" utrzymują się długo, nawet bardzo długo, ale że kwiat się krótko trzyma to tu mowa o kwiatuszkach, które wygłądają tylko na chwilkę spod "łusek". np niebieskie, fioletowe... Więc taka kolorowa oplątwa potrafi cieszyć i cieszyć, bez obaw :D
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15

Post »

No i T. teunifolia prawie przekwitła... na pocieszenie zostawiła na powrót jednego kwiatka :wink:
Tak wyglądała w południe w dniu mojego wyjazdu:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a tak po 6 dniach:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W sumie też fajnie wygląda po przekwitnięciu :D Ciekawe kiedy i jak zacznie się rozkrzewiać. W sumie to bardzo podoba mi się jej kłosek! no jej rozeta długaśnych listków też jest super :)

A tu poniżej stricta i fsciculata. W sumie niewiele podrosły. U fasciculaty pęd kwiatowy się wydłużył, ale do kwiatu jeszcze pewnie trzeba się uzbroić w cierpliwość :)

Obrazek

Obrazek

cdn ...
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madzia wróciła ;:63 ;:63 ;:63
I jest w końcu na co popatrzeć !
T. teunifolia faktycznie kwitła bosko ;:167 ale i kłosek - tak jak mówiła Bea, wygląda cudnie ;:167
To teraz w napięciu czekamy na kolejne piękne kwitnienia kolejnych ślicznotek !!! Ale już same kłoski naprawdę mnie powalją, jakie kolory !!!
Czy tillandsie kwitną głównie latem czy w zimie też im się u Ciebie zdarzyło ?
A jak ma się argentea z maluszkami ? Podrosły coś ?
Ależ Ty robisz mega-zjawiskowe zdjęcia i ujęcia ;:138 ;:63 ;:138 ;:63 ;:138
Na gwiazdkę zażyczę sobie dobry aparat, bo z moim trupem to już nie daję rady ...
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewa321 pisze:[
Czy tillandsie kwitną głównie latem czy w zimie też im się u Ciebie zdarzyło ?
wiesz co, z tych co mam to tylko kiedyś ionatha zakwitła mi zimą, co do reszty to nie wiem, tą gromadkę mam od dwóch lat więc nie mam super doświadczenia ... :) Ale lato pewnie służy im najbardziej, choć patrząc na ich tempo wzrostu to jak latem zawiążą pąk to zapewne u niektórych i zimą się on rozwinie w kwiat :wink:
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu - ja już dzisiaj 2x czytałam, że "jesień nadciąga" ;:145 no i trzeba się jakoś do tego przygotować i ogarnąć hodowlę ...
Zauważyłam, że ostatnio temperatura w nocy spada ( i tak będzie) do nawet 10 stopni !!
Czy to nie za zimno dla maluchów ? Kiedy Ty je zabierasz z balkonu do domu ?
Pytam odpowiednio wcześniej, bo muszę wymyślić jakąś konstrukcję dla nich, i nie mam kompletnie pojęcia na czym je ustawić ...
Bo dwóch takich misek to raczej na parapet nie zmieszczę. Myślałam o mini podpórkach do kwiatów na początek.
A co z Twoją konstrukcją, ona jest na stałe ? I wjedzie w całości do domu ?
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Tradycyjnie - rewelacyjne ujecia tillandsi. Ale te dwie ostatnie fotki zmiotły mnie swoim pięknem z krzesła.... ;:180
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewa321 pisze: Zauważyłam, że ostatnio temperatura w nocy spada ( i tak będzie) do nawet 10 stopni !!
Czy to nie za zimno dla maluchów ? Kiedy Ty je zabierasz z balkonu do domu ?
Pytam odpowiednio wcześniej, bo muszę wymyślić jakąś konstrukcję dla nich, i nie mam kompletnie pojęcia na czym je ustawić ...
Bo dwóch takich misek to raczej na parapet nie zmieszczę. Myślałam o mini podpórkach do kwiatów na początek.
A co z Twoją konstrukcją, ona jest na stałe ? I wjedzie w całości do domu ?
Za zimno im nie będzie, dopóki nie ma przymrozków spokojnie mogą być na noc na dworze. Tak patrzę na tę Twoją miskę, może się tam zmieszczą wszystkie? będzie im ciasno, ale aż tak rozłożyste nie są... a w kupie zawsze raźniej :wink: Na tej mojej podpórce/stelażu to one zostaną na zimę, przy oknie które jest do samej ziemi. Choć kusi mnie wymyślić coś innego, ale to na przyszły rok, póki co ich nie ruszam...

A to dzisiejsza poranna korzeniowa sesja. Bardzo podoba mi się jak oplatają swoimi korzonkami podpory na których rosną, czy to korzenie czy to bambusowe tyczki :) Nic dziwnego że nazywane są oplątwami :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to młode pokolenie. W ciągu tygodnia niewiele podrosło, ale zawsze te 0,5 mm :wink: he he
po kolei: filifolia, argentea i harrisi:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maaaaaaadzia ;:138 ;:138 ;:138 Te korzonki mnie rozwalaja,nie wiem czemu :;230 fifi masz,moja chyba ulubiona ;:303 a teunifolia wyglada nieziemsko ;:108
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wreszcie nowe zdjęcia... i to jakie ;:63 ;:63 ;:63 .
Też wybrałam sobie tillandsję do kibicowania ;:14 . Ta fasciculata nadwyręża moją bardzo małą pojemnościowo cierpliwość ;:161 . Ale cóż, słowo się rzekło, kibicujemy dalej ;:138 . Teunifolia nawet po przekwitnieniu jest śliczna ;:180 . A korzonki są niesamowite ;:196 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świetne ujęcia tillandsii z pooplatanymi, czy wręcz wrośniętymi korzonkami !!
A te młodziutkie "wyrostki", które ma argentea - urocze ;:167 ;:63 ;:167 ;:63 ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

:wit Za namową Ani ( tej wyżej :;230 ) i ja tu zaglądam od jakiegoś czasu. :D
Ponieważ udalo mi się skończyć orchidarium, chciałabym zainstalować w nim również kilka kilka tillandsii.
Kiedyś miałam jakieś, ale orchidarium pękło i wszystko co w nim było zaczęło zamierać. Ale cztery jeszcze się uchowały.Słowem te co zostały, są bardzo wytrzymałe. Jakie to nie wiem :oops:
Chciałabym kilka dokupić, bo ładnie wyglądają. Mimo, że przeczytałam ten wątek nie potrafię wybrać :oops: . Pomóż proszę ;:196
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iw pisze: Chciałabym kilka dokupić, bo ładnie wyglądają. Mimo, że przeczytałam ten wątek nie potrafię wybrać :oops: . Pomóż proszę ;:196
Witaj Iwona :D ale fajnie, że do oplątw wracasz :) Ale nie wiem jak Ci pomóc ... he he, ja osobiście najbardziej lubię te szare, a im więcej kutneru mają tym są dla mnie piękniejsze.... są też bardziej na susze wytrzymałe i więcej słońca preferują. Moje faworytki to magnusiana, oaxacana, plagiotropica, xerografica, streptophylla, Harrisie, tectorum (! - najbardziej włochata) argentea.... no a jeszcze ionathy wszystkie, filifolia... oj, chyba bym wiecej mogła jeszcze wymienić ... lubię je wszystkie, za piękno, za zmienność, za różnorodność, za niekłopotliwość, za oryginalność, za .... i za .... :)
Jednym słowem szalej ... wciągaj się ... :heja
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda - Iwona się nie musi 'wciągać' - już dawno jest 'wciągnięta' :;230 :;230 . Parę razy tu jeszcze zajrzy i zamiast orchidarium będzie 'oplątworarium', gwarantuję ;:215 . A tak na serio, to w orchidarium jest spora wilgotność przez cały czas. Sama jestem ciekawa, które by tam dobrze rosły. W tym wypadku byłyby bezobsługowe ;:224 .
Pozdrawiam Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”