Oplątwy - bezkorzenne parapetowce

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Oplątwy - bezkorzenne parapetowce

Post »

:tan Fajnie, jak fajnie :tan Czyli będą u Ciebie w tym tygodniu już. :) Te miniaturki to są młode egzemplarze, urosną, ale chyba niezawiele bo one same w sobie nie są tych wielkich :) Daj znać jak przybędą i obfoć je pieknie :) :tan
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja jeszcze nie wiem ;:202 Ale myślę,że mi już też wysłali :wink: Widziałem na fb Twoje oplątwy ;:333

JADĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄ!
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulap - nooo, to już widzę Twoją radość :) pewno jutro dostaniesz oplatwową przesyłkę. Fajnie :)

A oplatwowym panienkom lato i upały jak nic służą.
T. teunifolia coraz większy pąk ma, taka różowa szyszka się z niego robi i pomału łuseczki się rozchylają :) Czekam więc na kwiatki :) Obrazek

a u srebrzystej argentea idą dwie młode, a może jeszcze się i trzecia wykluje.... ? :) ;:138 Obrazek
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu - to tak przy okazji, co robisz z "młodymi"? Odrywasz je i usamodzielniasz czy rosną razem z macierzystą?
Jeszcze raz Ci powiem, że ta balkonowa półeczka na prawej ściance na Twoje panieneczki jest obłędna ;:215
Moje mają być jutro !!! To pewnie ten sam zestaw promocyjny "5 miniaturek" ;:306
A czy w paczce będzie jakaś instrukcja obsługi ;:154 czy już sama muszę zadbać o nie ?? Mam jeszcze sporo teorii do poczytania,
dzisiejszą nockę mam z głowy ...
To chyba spora frajda czekać na tego wykluwającego się kwiatuszka ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewa321 pisze:Madziu - to tak przy okazji, co robisz z "młodymi"? Odrywasz je i usamodzielniasz czy rosną razem z macierzystą?
Jeszcze raz Ci powiem, że ta balkonowa półeczka na prawej ściance na Twoje panieneczki jest obłędna ;:215
Moje mają być jutro !!! To pewnie ten sam zestaw promocyjny "5 miniaturek" ;:306
A czy w paczce będzie jakaś instrukcja obsługi ;:154 czy już sama muszę zadbać o nie ?? Mam jeszcze sporo teorii do poczytania,
dzisiejszą nockę mam z głowy ...
To chyba spora frajda czekać na tego wykluwającego się kwiatuszka ;:167

Oj, frajda jest, i to jaka jak czekasz i patrzysz jak maluchy rosną ;:138 Do tej pory (z tych co mam dwa lata) nie odrywałam młodych, i tak rosną w kupie i ładnie to wygląda, a mam tak bulbosę, ionathę i plagiotrophicę. Bulbosa dziecko jest już większa od matki swej ... he he. W necie piszą że można oderwać jak będą przynajmniej w połowie takie duże jak rodzicielka, ale nie wiem czy warto je oddzielać, bo póki mateczna nie zamiera to tak razem fajnie wyglądają - i takie moje odkrycie praktyczne - możne je wtedy łatwo przywiązać do czegoś, nie trzeba ich przyklejać i nie odpadają :)
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nieee, nie obrywaj !!! Taki "pączek" z kilku musi super wyglądać. Pstryknij go przy okazji ;:3
Pstrykaj też tego pączuszka kwiatuszka regularnie, też chcę go podglądać.
No i daj mi jeszcze proszę jakąś dobrą radę jako mamusia z doświadczeniem oplątwowym, bo mam lekkiego stracha przed ich przyjazdem ...
Taka gromadka pięciu łobuziar to mi da popalić na dzień dobry ;:306
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja sobie wybrałem 2łatwe w uprawie, 1 średnio i 2 trudne...Więc będzie wiadomo jak zaawansowany jestem w zależności od tego, jakie przeżyją ;:224

A na Czym mogę je położyć? Miska z muszelkami? Pudelko z suszkami?Podstawka z kamieniami korą i czymś jeszcze? Tylko przyklejanie jest na razie dla mnie zbyt drastyczne, a i zmieniać lubię.
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to rodzicielki i ich oplątwowe dzieci, takie podrośnie już roślinki :)

T. plagiotophica, z lewej "mama" ,ta większa, (nie kwitła jeszcze, ale powoli, b. powoli jakby puszczała pak) z prawej młode
Obrazek

T. ionatha - na pierwszym planie młoda, z tyłu przekwitnięta "mama"
Obrazek

a to inna ionatha - po środku widać przekwitnięty (nieostry) kwiat rodzica, i z obu stron dwie młode
Obrazek

i T. bulbosa - ta większa, z przodu to młoda, ma już dobrze ponad rok, z tyłu przekwitnięta rodzicielka
Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojojojojojoj!!Słodkie!My tu z Ewa dostaliśmy i ledwo żyjemy,a ty takimi widokami nas jeszcze szczujesz,oj nieładnie ;:108
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu - pokazuj, pokazuj, pokazuj wszyyystko, co masz. A jak skończysz, to zacznij od nowa ;:138 ;:138 ;:138
Fotki oczywiście będą, ale dzisiaj mam baaardzo pracowity wieczór, usiłuję dopasować nazwy do maleństw.
I chyba mi się to udaje, albo tak mi się tylko wydaje :;230
T. plagiotophica ;:167 i ionanthy ;:167 są śśśliczne, najbardziej lubię taki kształt rozetki.
Ale do tych bulwowatych typu bulbosa też się zaczynam przekonywać.
Daj mi tak jeszcze z tydzień, a pokocham wszystkie :;230
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

One wszystkie są śliczne!!!!Zdjęcia raczej wieczorem.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu ? moim maleństwom na razie dałam odetchnąć od ciągłego wgapiania się w nie, i oglądam sobie od nowa, w kółeczko Twoje piękne fotki, a raczej piękne till... na fotkach.
I za każdym razem zachwyca mnie inna ;:97
Dzisiaj całą moją uwagę najpierw skupiła szara gwatemalska t. usneoides, którą jestem oczarowana ;:303
W jakim ona jest rozmiarze, u Ciebie to już dorosły osobnik?
No prześliczna ;:168 Przypomina oszronione gałązki, a nawet troszkę tego Twojego ?patyczaka? z balkonu ? Zrób jej jakąś nową fotkę ?
I na koniec ?dobiła? mnie t. tectorum ? obłędna !! ;:303
To ile ich w sumie teraz masz? Tzn. gatunków, nie licząc dzieciaczków :lol:
I jeszcze jedno ? jestem Ci dozgonnie wdzięczna za ten wątek, bo to wszystko dzięki Tobie się zaczęło. Pokochałam je i kocham coraz bardziej ;:167
A tak po cichutku liczę, że za chwilę na FO wirus oplątwozy ostro zaatakuje i przewyższy wszystkie inne populacje ;:172 ;:172 ;:172
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj,uderzymy we 3 i całe forum w gruzy zmienimy ;:108 Ale one są takie piękne,te barwy,ten szron...
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo - He he, może pomału pomału oplątwoza zapanuje na FO ... Myślę że oplątwy mają potencjał... przez taką swoją bezproblemowość tak na prawdę. Tzn swoje wymagania mają i może czasem prościej jest mieć coś innego zielonego w doniczkach, ale one za to wynagradzają to swoją oryginalnością, minimalizmem w potrzebach miejscowych tzn nie wymagają dużego locum bo są raczej z tych niewielkich i nie urosną z nich wielkie krzaczory, i raczej są z tych "prostych w obsłudze" ... :D
A ile ich mam? hm, aż się sama zdziwiłam jak je policzyłam, i wyszło mi 31 gatunków, a przecie jeszcze mam całą listę tzw chciejstw....... a pojedynczych egzemplarzy jest więcej, bo niektóre są podwójne ... A tectorum jest obłędna, cudownie mechata .....to fakt, i polowałam na nią bardzo długo, aż w końcu zaryzykowałam i kupiłam w czeskim sklepie internetowym :)

Jeżeli chodzi o szarą gwatemalską to sobie rośnie. Wisi na balkonie i nią się najmniej przejmuję. Osobiście wolę te w kaształcie rozetek ale ona też ma coś w sobie. Choć mam wrażenie, że nie rośnie tak całkiem super jakbym chciała, choć cały czas wypuszcza pomału listki. One też lubią chyba większą wilgotność, a nasz klimat nie całkiem im to gwarantuje, chyba że mamy szklarnię .... Moja wygląda tak: (zdjęcie średnie, zrobione na szybkiego ale jak wpadłam po weekendzie do domu to akurat padało i nie chciałam aparatu zamoczyć)

Obrazek

A to T. teunifolia. Kłos się rozszerza i widać małe pączki pomiędzy łuskami :) Po niedzieli może zakwitnie :)

Obrazek

Obrazek

A u fasciculaty praktycznie bez zmian:

Obrazek

T. stricta pomalutku rośnie :)

Obrazek

T. aeranthos - rozkrzewia się, ale bardzo powoli jej to idzie...

Obrazek

I piękność - czyli T. Xerografica, również zdjęcie zrobione na szybko, bo zaczęła się burza i ulewa. Ma niesamowite, długie i poskręcane liście, takie loki normalnie :)

Obrazek
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu - no i załatwiłaś mnie tym wiszącym cudeńkiem, znaczy się szarą gwatemalską ;:oj
Jaką ona ma powierzchnię? Bo wygląda na piękność w rozmiarze XXL. Po raz kolejny mnie zachwyciła, co oznacza tylko jedno ;:306
No ale chyba jest trudniejsza w obsłudze niż reszta, a może nie.
A stricta i reszta kwiatów to Twoje kwitnienia? Ty masz do nich naprawdę podejście.
Xerografica faktycznie wygląda super! Pewnie po deszczu ciut zzieleniała. Ja widziałam jakąś fotkę w odcieniu prawie srebrnym, i na dodatek miała mocno poskręcane loki.
Ponoć jej wielbiciele dzielą się na dwie grupy ? na tych, co lubią jej bardziej proste ?włosy?, i tych, którzy kochają jej loczki :lol:
Mnie się podoba ta z ?afro?, jak Twoja. A loki ma taaakie długie, że ?
Madziu mam pytanie techniczne. Przy Twojej obłędnej ilości 31 sztuk samych gatunków, to jest oczywiste, że prawie każda ma inne wymagania co do światła, słońca, wilgotności.
Jak Ty rozwiązujesz logistykę, masz jakiś grafik i robisz to pojedynczo, czy pryskasz je wszystkie razem? Bo są przecież na jednej konstrukcji.
Rozetki też mnie uwiodły jako pierwsze, ale już i te typu bulbosa, caput medusa uwielbiam, a najpiękniejsza w tym kształcie jest dla mnie pruinosa.
A Twoja pruinosa dalej ma taki obłędny, głęboki fioletowy odcień?
No ale tego srebrnego bieżnika na balkonie z szarej gwatemalskiej to Ci zazdroszczę.
I razem z Tobą czekam na te wszystkie śliczne kwitnienia z niecierpliwością !
Pozdrawiam i zapraszam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”