Ogród w słońcu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w słońcu

Post »

Sabinko piękne kwiaty pokazujesz ,oczu nie można oderwać ;:oj , szczególnie gapiłam się na Queen of Africę,zapisałam nazwę i jeszcze dwóch innych , muszą być w moim ogrodzie, dzięki że wpisujesz nazwy :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pogoda w kratkę. Raz słońce praży niemiłosiernie, a za moment niewiadomo skąd zaczyna błyskać się grzmieć i padać :roll: Nie wiem czy różom spodoba się ta wilgotność.. choróbskom na pewno ;:223
Alu, policzyłam sobie dzisiaj i zostało mi 7 lilii w pąkach..jeśli nie dopadnie ich zaraza to czekają mnie niespodzianki, bo totalnie nie pamiętam gdzie co posadziłam. naparstnicę siałam w tym roku z nasion kupnych. udało mi się dopaść czysto białą z czerwoną gardzielą, już nie mogę się doczekać kwitnienia, a tu jeszcze rok trzeba czekać ;:65
Aguś, nigdy nie mów nigdy :lol: ... ja wiem, że u ciebie świetnie wypracowany ład i porządek, ale jesteś młodą osobą i może pewnego dnia obudzisz się i zarządzisz ogrodowe rewolucje..artystyczny miszmasz ;:306 ;:306
Grażynko, zapisuję nazwy tych, które pamiętam, albo zidentyfikuję w google ;:173 . Queen of Africa przepięknie pachnie a rozrasta się jak szalona - jak to wszystkie trąbkowe ;:108

Augusta Louise

Obrazek

Cornelia

Obrazek

Nostalgie

Obrazek

Obrazek

Rhapsody in Blue..póki było pochmurnie widać było wyraźnie fioletowy kolorek..

Obrazek

i smakoszy nektarowych. Ktoś ma pojęcie co to za cudak?

Obrazek

Venrosa

Obrazek

Obrazek

Queen of Sweden

Obrazek

super fotogeniczne jeżóweczki

Obrazek

Obrazek

poranna Cynobrówka

Obrazek

beznazwowe lilie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i takie cosik..nie mogę sobie przypomnieć nazwy..

Obrazek

hit tegorocznych wakacji..sasanka

Obrazek

i sesja przepięknej Vanilki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

rzut okiem na rabatę.. Zwróćcie uwagę jak wystrzeliła Venrosa.

Obrazek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Sabinko, kocie rozrabiaki zawsze coś zmalują, szkoda bo właśnie pięknie by kwitnął a tak to nawet kwiatka nie zobaczysz. Za to Sieboldi czaruje licząc na zimowe schronienie. ;:oj
Żółty mieczyk z różową falbanką bardzo mi się podoba a naparstnice już na stałe u Ciebie zagoszczą . ;:215
Zapach liliowy aż do mnie dochodzi i ta cudna hortensja a róże spryskaj rozpuszczonym szarym mydłem, idealne na czarną plamistość i naturalne.To takie cosik białe,to galtonia, roślina cebulowa nie zimująca w gruncie. ;:108
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko piękne masz te fotogeniczne jeżówki. A naparstnicowego przedszkola to Ci bardzo zazdroszczę. Ja swoje ziarenka wysiałam i jak tak teraz patrzę na Twoje to chyba je w sobotę wyhakałam biorąc je za chwasty. ;:145
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Współczuję kociego safari bo niestety coś o tym wiem ;:223 Ślicznie u Ciebie i tak kolorowo ;:138 Augusta przypomina moją NN,muszę się jej dokładniej przyjrzeć.
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Twoja Vanilka już się przebarwia ,moja jeszcze biała,tak samo z galtonią Twoja już pięknie kwitnie a moja zaledwie pąk wypuszcza, mam wszystko później ,
jeżówy potwierdzam bardzo fotogeniczne, różyczki cudowne, moje mają plamistość , już pryskane topsinem dwa razy i nie zabardzo pomaga, a tu podczytałam że roztworem z szarego mydła ,muszę spróbować, pozdrowionka
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Sabinko ;:3 Nie zalało Ci jeszcze ogródka? Nie oszczędza nas ostatnio :cry: chociaż u mnie nie było tak gwałtownej ulewy jak w Krośnie. Mam nadzieję, że nie zniszczyła Ci kwiatów ;:162
Małgoś
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16

Post »

Przepiękna ta lilia Empoli, gdzie kupiłaś? W lilipolu chyba jej nie było.
Cornelia urocza ;:oj czy cały jej krzak taki jest?
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień po burzy wygląda lepiej niż się tego spodziewałam. Dla tych którzy się nie orientują, wczoraj przez Krosno przeszła taka nawałnica, że świata nie było widać. Z gradem walącym po plecach biegałam i podwiązywałam pokładające się lilie i róże. darowałam sobie mieczyki, więc większość kwitnących poległa ;:222 Najgorszy nie był deszcz czy grad, najgorszy wył wiatr..wszystkie rośliny zrównywał z ziemią..Z lasu słonecznikowego, z którego byłam mega dumna pozostały pojedyncze sztuki, pomidory obłamane, kobea straciła sporo pąków, na które się cieszyłam, no jednym słowem masakra. Dzisiaj wygląda to trochę lepiej - woda poschodziła i część roślin też stanęła na nogi..póki co eM zarekwirował na kilka godzin aparat wiec wieczorem wstawię wam po burzowe zdjęcia..

Stasiu, dobrze wiedzieć że szare mydło może pomóc. Póki co popryskałam Topsinem, ale będę miała na uwadze naturalny środek. Jesteś pewna, że ta cała galtonia nie zimuje..bo widzisz u mnie od trzech lat rośnie jak szalona i jeszcze nigdy jej nie wykopywałam..nawet nie wiedziałam, że trzeba ;:224
Aneczka, naparstnice zawsze siej sobie do pojemników. Ja do tej pory rozsiewałam wokół rośliny matki i zawsze je wyplewiłam ;:306
Ann_30, i pomyśleć, że przejmowałam się kotami. Wczoraj ulewa zrobiła takich szkód, że nie ma co nawet porównywać ;:223
Gracha, moje różyce też łapią plamistość, niestety pogoda nie ułatwia nam walki z chorobami. Ostatnio nawet zauważyłam, że jakieś grzyby (dosłownie!) wyrosły w rabacie..Niestety na jadalne nie wyglądają :;230
Małgoś, u ciebie też świata nie było widać? Mój ogród przypominał basen pływacki. Najpierw czekałam przy oknie i patrzyłam jak maltretuje rośliny potem odważyłam się wybiec i ratować co cenniejsze..Dawno czegoś takiego nie widziałam ;:202
Moniko, Empoli kupiłam właśnie w Lilypolu. Większość cebul tam kupiłam i jestem bardzo zadowolona, bo wreszcie mam zgodność odmianową. Cornelia to bardzo młodziutki krzaczek sadzony na wiosnę, ale zakochałam się w niej od pierwszego kwitnienia. Rośnie jak szalona i obsypuje się kwiatami praktycznie bez większej przerwy na każdej gałązce, a do tego pachnie..Myślę, że dopiero za rok pokaże na co ją naprawdę stać. Koniecznie muszę zaplanować więcej miejsca na róże piżmowe ;:108

zimujące w najlepsze Galtonie..może one nie wiedzą, że mają być wykopywane ;:224

Obrazek

rzadki widok (u mnie) ;:306 budleja i motyl

Obrazek

bardzo częsty widok..walka o jedzonko i teren

Obrazek

Obrazek

Mister Cas

Obrazek

rachityczna Tiki Torch

Obrazek
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:3
Na szczęście u mnie rzęsiście popadało, pogrzmiało i na tym koniec. Przykro słyszeć, że u Ciebie tyle szkód ;:196 Myślę, że roślinki poradzą sobie i będa jeszcze ładniejsze, gorzej z słonecznikami :roll:
Małgoś
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj ze zgrozą patrzyłam na zbliżającą się chmurę..Bałam się powtórki z rozrywki. podobno we wtorek mieliśmy 35l wody na metr kwadratowy. Niezły rekord. Ostatnio taką ulewę zanotowano w 1929 r. Całe szczęście po podliczeniu strat, okazuje się, że większość roślin ozdobnych przetrwa w całości. Kobea pewnikiem szybko nadrobi stracone pędy, mieczyki poobcinałam i naliczyłam jeszcze sporo w pąkach..Wiadomo, szkoda niektórych roślin, szkoda pomidorków i części winogronu, ale nie jest źle ;:108 . Małgosiu, nie mogłam uwierzyć jak znajomi z okolic Krosna 5-9 km odległości opowiadali, że jedynie pokropiło, zagrzmiało i postraszyło..
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko ojej przykro czytać,że burza pozostawiła po sobie zniszczenia ;:224 U mnie też były burze,ale nie jakieś mocne,postraszyło i popadało,ale to właśnie wiatr potrafi spustoszyć :( Szkoda pomidorków...
Kobea w zderzeniu z silnym wiatrem nie ma szans,u mnie też jednego razu na balkonie tak zawiało,że pędy z pergoli pospadały i kilka się ułamało ;:222 Obyś nie musiała się z tym mierzyć ponownie ;:108
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Aż trudno mi uwierzyć,że takie nawałnice nawiedzają Twój region ;:oj U mnie cały czas sucho i wszelkie zapowiadane ulewy omijają mnie szerokim łukiem.Dzisiaj niby było pochmurno ale i tak nie spadła ani kropla deszczu :?
Śliczne motylkowe zdjęcia ;:138 Bardzo podoba mi się kolorek budlei :)
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16

Post »

O Mister Cas ;:oj - długo się nad nim zastanawiałam. Napisz czy tylko jednym kwiatkiem Ci kwitnie czy może jeszcze się nie rozwineły/
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Sabinko!

Szkoda roślinek a zdrugiej strony tylko cieszyć się na tym się skończyło. Mogło być gorzej. Trzeba się jakoś pocieszyć i szukać plusików. Bolałam nad połamanymi liliowcami jak kruszyła się nasza śliwka a mój M stwierdził,że kwiaty odrosną w następnym sezonie a drzewo nie...No i przebolałam straty.
U nas też ulewne popołudnie. Samochody stały na chodnikach a ulicą płynęła rzeczka. Wieczorem już nie było śladu po ulewie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”