Tulipany cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tulipany cz.2

Post »

Nie wiem co o tym sądzić.Ja tam wykopuje jak muszę ogródek inaczej zorganizować.Nie urośnie,to kupię jeszcze raz.To w końcu tylko 1zł.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A czemu tulipan posadzony jesienią w ogóle nie zakwitł wiosną? Wypuścił tylko liście i tyle ;:145
Ja też się spotkałam z taką sytuacją jak Jolek - niektóre odmianowe zakwitły mi raz i już nigdy więcej ich nie widziałam...
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

może posadziłeś w zbyt ciężkiej glebie?Ja mam w jednym miejscu gliniastą,to ledwo po 2 listki dały :/ no i jeśli jakieś cebulki nad nimi,to też nie zakwitną.No i mogły być za małe.Ale popsute.Ja kupiłem w zeszlym roku niby niebieskie,nie bylo nawet liści,podejrzane ;:222
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój miał jeden liść ;:306 Raczej nic z wyżej wymienionych rzeczy...Cebulka świeżo kupiona,nienajtańsza,posadzona i ... lipa
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

A ja zaprzestaję sadzić ,, cuda '' tulipanowe. Te najzwyklejsze tulipany pieknie bezproblemowo kwitną i długo ,kolor pasuje jest taki jak powinien i tanie cebule. Wynalazki łazisz koło nich, skaczesz, albo nie zakwitnie albo taki wypierdek, że żal patrzeć na co poszło 4 zł za sztukę :;230
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Kleksik
200p
200p
Od: 24 mar 2012, o 19:12

Post »

witam :wit
Tulap pisze:No i widzisz,przez 10 lat nie wykopujesz a rosna,a znajdzie się taki,co bredzić będzie,że co roku trzeba wykopywać,bo tak bo tak bo tak -,-
tulap bardzo mało eleganckie Twoje sformułowanie ;:185 . To ja pobredzę (używając Twojego języka). Wykopuję tulipany co roku. Jeżeli zostawię to w następnym roku będzie już ich tylko połowa. Wszystko zależy od warunków. W jednej ziemi tulipany mogą rosnąć i parę lat bez wykopywania ;:333 a w innej trzeba je wykopać ;:222 . Zbyt pochopnie się wypowiadasz ;:134 nie znając uwarunkowań.
Pozdrawiam
Katarzyna
Awatar użytkownika
Kleksik
200p
200p
Od: 24 mar 2012, o 19:12

Post »

robertP2 pisze:A ja zaprzestaję sadzić ,, cuda '' tulipanowe. Te najzwyklejsze tulipany pieknie bezproblemowo kwitną i długo ,kolor pasuje jest taki jak powinien i tanie cebule. Wynalazki łazisz koło nich, skaczesz, albo nie zakwitnie albo taki wypierdek, że żal patrzeć na co poszło 4 zł za sztukę :;230
robertP2 masz rację.
Zdecydowana większość nowości, mimo że hołubiona, zadbana, dopieszczona ;:3 najwyżej dwa do trzech lat żyje a czasem tylko i jeden rok ;:222 Te stare odmiany mam po kilkanaście lat i ładnie kwitną może nie są największe i kolorystycznie nie najbogatsze ale są niezawodne ;:215 . Powoli odchodzę od nowych odmian i zawężam swoją hodowlę do starych sprawdzonych ;:108. A mam z czego rezygnować - jeszcze mam ponad 200 odmian tulipanów.... ;:224
Pozdrawiam
Katarzyna
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kleksik Trochę mnie poniosło,bo jak patrzałem na różnych forach,wszędzie się ktoś upierał,że trzeba co rok co rok...postaram się już nie unosić :wink: ogólnie każdy niech robi,jak woli.W każdym razie,w zeszłym roku wykopałem moje we wrześniu,bo kupiłem nowe i chciałem dosadzić,nie suszyłem ani nic,wysadziłem i wsadziłem w nowe miejsce.Moze się to komuś wydawać brutalne,ale było ich w ten sposób 2x więcej :tan
Awatar użytkownika
marzenaruda
200p
200p
Od: 7 paź 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek Obrazek

Drogi Tulap - fotki może nie najlepsze, ale obrazują dokładnie, ile było tulipanów w ubiegłym roku(15) ile w tym (4)
bez wykopywania, natomiast w głębi na drugim zdjęciu widać te, które były wykopane i jeszcze raz posadzone jesienią.
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tutaj masz rację, ewidentnie to widać. Wiesz, może z nimi jest tak, ze po prostu trzeba je wyjąć z gruntu, chociaż na chwilę. Albo chodzi o korzenie, bo moje przesadzane miały usuwane. Spróbuję w przyszłym roku:jedną grupę wykopię, inną nie.
baobab100
50p
50p
Od: 10 lis 2012, o 15:18

Post »

Ja również kupuję tulipany mało udziwnione. Ładnie mi wtedy rosną , i jak myszy nie zjedzą to jest na czym oko zawiesić.Te postrzępione i rarytasy gdzieś giną, myślę że sa wrażliwsze na naszą pogodę.
AlicjaP
100p
100p
Od: 30 lip 2013, o 08:16

Post »

U mnie podobnie, miałam piękne odmiany i już nic nie zostało. Cebule miałam sadzone w koszyczkach a jak doszło do wykopania były bardzo małe. Były posadzone w inne miejsce ale później zanikły.
Alicja
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja myślałam,że to może przez naturalizację moje biedne się robią... Skoro jednak piszecie,że z waszymi się robi to samo,to chyba jednak nie warto ładować w nie tyle kasy...Co najmniej połowy zakupionych w tym roku już nie widziałam ;:145
Awatar użytkownika
marzenaruda
200p
200p
Od: 7 paź 2012, o 11:29

Post »

To chyba zrobię jeszcze zdjęcie i pokarzę wam ile wykopałam cebul.
W każdym bądź razie mogę połowę a może i więcej sprzedać i jeszcze będę miała do posadzenia tyle, że nie wiem
gdzie je zmieszczę ;:oj Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Wykopywanie cebul pozwala na ogledziny w jakim są stanie. Ja wykopałem i w tym roku sporo pogniło. Patrze niby cały, ale mocniej ściasnałem i się rozpłynął. Potem bym się dziwił, że nie zakwitł , ba mało, tego, że w ogóle nie wylazł z ziemi. :roll:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”