Ogród na śmietniku
- jolifleur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród na śmietniku
Większość lilii zakupiłam wiosną więc z wielką niecierpliwością oczekuję aż się otworzą 

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- jolifleur
Faktycznie widok boski a zapach obłędny szczególnie, kiedy świeci słońce
Oglądałam tamte róże, bo z moją coś się stało:

Czy to jakaś choroba, czy przypalenie od słońca po deszczu? Wszystkie płatki ma odbarwione na najbardziej wywiniętej części i na dodatek tak zrobiło się tylko z jednym krzaczkiem, reszta jest normalna.

Oglądałam tamte róże, bo z moją coś się stało:

Czy to jakaś choroba, czy przypalenie od słońca po deszczu? Wszystkie płatki ma odbarwione na najbardziej wywiniętej części i na dodatek tak zrobiło się tylko z jednym krzaczkiem, reszta jest normalna.
- matt55
- Od: 17 cze 2012, o 22:10
- Kontakt:
Witam po dłuższej przerwie
Dawno mnie tu nie było, ale powoli nadrabiam zaległości
Ogród cudo, pełno kolorków i bujnej zieleni, ciągle mam nadzieję, że mój też kiedyś taki będzie

Dawno mnie tu nie było, ale powoli nadrabiam zaległości

Ogród cudo, pełno kolorków i bujnej zieleni, ciągle mam nadzieję, że mój też kiedyś taki będzie

Zapraszam do mojego wątku: Początki mojego ogrodu
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
Ze śmietniska zrobiłaś zaczarowany ogród
jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej pracy!
Efekt jest oszałamiający

Efekt jest oszałamiający

- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewuś, ale cudna różanka
Wspaniale kwitnie Twój liliowiec rdzawy
Ile ma lat, że tak wielką kępę zbudował? W kwestii Twojej róży - wydaje mi się, że nic jej nie jest, ona po prostu tak przekwita
Wiele róż przekwitając odbarwia się - np. Chippendale zaczyna od pomarańczowo-różowego pąka, później jest jasno-różowa, a przekwitając staje się całkiem biała...

- jolifleur
Witaj Mateusz
też będziesz kiedyś wyrywał i rozdawał, bo będzie za gęsto
Mój ogród ma 6 lat i dużo już muszę wyrywać, jeśli są chętni to rozdaję, bo wyrzucać zawsze szkoda.
Smolka - byłam u Ciebie i żałuję, że tak późno się spotkałyśmy na FO bo sprzedawałaś ciekawe rzeczy ale może coś się jeszcze znajdzie
reszta na PW
Elwi - ta różanka znajduje się u mnie w parku, przez który przechodzę idąc do pracy. Mieszkam w miejscu gdzie zieleń miejska jest bardzo zadbana i park wzdłuż jeziora - sama przyjemność taki spacer przed pracą
Mój liliowiec jest wykopany z tego mojego gruzowiska 7 lat temu ale w międzyczasie jak się rozrósł do takich rozmiarów jak jest teraz wykopałam wszystko, większość rozdałam a zostawiłam kilka kłączy i z tych kłaczy znowu powstała taka ogromna kępa a w międzyczasie podkopuję go dla każdego, kto go chce - chyba znowu trzeba będzie ją przerzedzić bo wychodzi już na trawnik
I dziękuję za wyjaśnienia w sprawie róży, już się bałam, że pierwszy rok kiedy jest ładna to mi zachorowała.

Smolka - byłam u Ciebie i żałuję, że tak późno się spotkałyśmy na FO bo sprzedawałaś ciekawe rzeczy ale może coś się jeszcze znajdzie

Elwi - ta różanka znajduje się u mnie w parku, przez który przechodzę idąc do pracy. Mieszkam w miejscu gdzie zieleń miejska jest bardzo zadbana i park wzdłuż jeziora - sama przyjemność taki spacer przed pracą

Mój liliowiec jest wykopany z tego mojego gruzowiska 7 lat temu ale w międzyczasie jak się rozrósł do takich rozmiarów jak jest teraz wykopałam wszystko, większość rozdałam a zostawiłam kilka kłączy i z tych kłaczy znowu powstała taka ogromna kępa a w międzyczasie podkopuję go dla każdego, kto go chce - chyba znowu trzeba będzie ją przerzedzić bo wychodzi już na trawnik

I dziękuję za wyjaśnienia w sprawie róży, już się bałam, że pierwszy rok kiedy jest ładna to mi zachorowała.
- jolifleur
Trochę mojego buszu

tojeść kropkowana

wiązówka bulwkowa

i żurawka

samosiejki:

i różyczka schowana w "buszu", odmiany nie znam. Wygląda pięknie, ładnie pachnie ale bardzo szybko gubi płatki

A tu żylistek, który został wiosną mocno przerzedzony i wcale tego już nie widać

tojeść kropkowana

wiązówka bulwkowa

i żurawka

samosiejki:

i różyczka schowana w "buszu", odmiany nie znam. Wygląda pięknie, ładnie pachnie ale bardzo szybko gubi płatki

A tu żylistek, który został wiosną mocno przerzedzony i wcale tego już nie widać

- Iw
- Od: 4 sie 2008, o 22:00
BUSZ, to w ogrodach lubię najbardziej
Nadaje mu ogrodowi trochę tajemniczości 

- jolifleur
Iwonko, jak zakładałam ogród nie mogłam się doczekać, kiedy wszystko tak ładnie się rozrośnie a teraz serce mnie boli, że muszę wyrywać ale przecież Ty też musisz to znać- coś tam pisałaś u siebie o liliowcach 

Pytaj śmiało a ja dalej będę podziwiać Twój ogród

- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Miło jest mieć zadbany i kwitnący park niedaleko. Niestety wiele parków w miastach wciąż pozostawia wiele do życzenia... Z takim parkiem jak u Ciebie jeszcze się nie spotkałam, a szkoda
Liliowiec ma 7 lat? To faktycznie nie jest mało, nic dziwnego, że kępa ogromna
Wspaniałą masz wiązówkę bulwkową
Grzechu warta, dopisuję do listy chciejstw...

Liliowiec ma 7 lat? To faktycznie nie jest mało, nic dziwnego, że kępa ogromna

Wspaniałą masz wiązówkę bulwkową

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Cudnie wyglada wiązówka
- jolifleur
W dni wolne przebywam w cudnym miejscu ale niestety bez internetu
Więc teraz nadrabiam
Dorcia , Elwi - wiązówka na pewno warta grzechu, u mnie nie jest za wielka, bo ciągle podkopuję, żeby komuś dać ale podobno potrafi stworzyć wielką kępę. Nie jest kłopotliwa i mnoży się łatwo. Polecam
Smolka - tak jak pisałaś, pytam i pytam
jak będziesz miała dość daj znać
A teraz coś ślicznego, skubniętego przez siatkę, teraz gości u mnie i ślicznie kwitnie

różyczka (kiedyś miniaturowa
)

i funkia w towarzystwie poziomek- rosną na pełnym południowym słońcu i nieźle sobie radzą, tylko funkii trzeba podcinać dolne liście, żeby nie zasłaniała poziomek

Więc teraz nadrabiam

Dorcia , Elwi - wiązówka na pewno warta grzechu, u mnie nie jest za wielka, bo ciągle podkopuję, żeby komuś dać ale podobno potrafi stworzyć wielką kępę. Nie jest kłopotliwa i mnoży się łatwo. Polecam

Smolka - tak jak pisałaś, pytam i pytam

A teraz coś ślicznego, skubniętego przez siatkę, teraz gości u mnie i ślicznie kwitnie

różyczka (kiedyś miniaturowa

i funkia w towarzystwie poziomek- rosną na pełnym południowym słońcu i nieźle sobie radzą, tylko funkii trzeba podcinać dolne liście, żeby nie zasłaniała poziomek