Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Malgolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2010, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim

Post »

Witaj Aguś, pięknie u Ciebie :D , Róża cudna chociaż NN, ja mam takich u siebie kilka ;:224 , mam nadzieje że egzamin dobrze poszedł ;:215 , pomysł z rabatą super , tylko weź pod uwagę odległość rabaty od ogrodzenia aby kosiarka swobodnie mogła przejechać ( mój M ciągle mnie o to wyzywa , że nie wygodnie p5rzejechać kosiarką ;:124 ) :wit
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aga, jak chcesz marcinki....to ja Ci mogę ich tonę podrzucić. Mam niebieskie, fioletowe i różowe. Zobacz gdzieś w moim wątku, były ich fotki.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak egzamin??
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Już :):)

Zdany i to super - dostałam dużo komplementów, było bardzo miło. Dziś nic nie napiszę, robię zaległe papiery do pracy - mam dobrego dyrektora - należało oddac do 15, ale ze względu na egzamin pozwolił wysłac dziś w nocy :)
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Gratuluje zdania egzaminu ;:63

To masz teraz więcej przetarczników niż ja, dziś będę siała różowego :)
A czy niebiała rabatka nie jest też ładna? Można robic kontrasty, no a w jednym kolorze nie jest to ładne. Jak nie chcesz pstrokacizny połącz ją np z jednym kolorem, np niebieskim czy żółtym. Zawsze coś więcej niż biała ściana. Takie moje zdanie. Zrobisz jak chcesz. Też chciałam robic białą rabatkę ale właśnie odeszłam ku pomysłowi " kompozycji z białym'
athshe
500p
500p

Post »

Paula - biała póki co jest nadal biała, bo różowa róża jeszcze nie zakwitła, a żółta się wybieliła - chyba jednak jest Chopinem :)

Jestem dziś po urodzinach bratanka, fajne spotkanie rodzinne. Jutro mam nadzieję, że pogoda pozwoli trochę popracowac. Doszłam do wniosku, że pieńki już za długo leża nieużyte i bez sensu to wygląda. Jak się zmotywuję, by wstac rano, to pojadę z dzieciakami na rynek po kwiaty, napełnię je ziemią i będą stały na podjeździe :) Jak się uda to oczywiście się pochwalę.

Małgosiu - dzięki za pamięc. Kurcze, jak dobrze, że mam to juz za sobą :)

A tak poza tym to powoli znikają liście po tulipanach i żonkilach. Wyglada lepiej bez tych liści, ale jakoś pusto....

Pisałam, że mi się kociak wprowadził pod schody? Dewastator morduje mi roślinki.... chyba jednak trzeba będzie dziada przegonic....
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, jak tam tworzenie rabaty?? Poczyniłaś już jakieś ruchy? No i w sumie nie wiem, czy chcesz te marcinki, czy nie?/ :wit
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Ślicznie i kolorowo, ta czerwona różyczka ;:oj urocza ;:138
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Zaglądałam, zaglądałam i w końcu postanowiłam się odezwać. W kwestii tej białej rabaty Aguś, chcesz tam tylko byliny, czy jednoroczne też?
Trochę w tym roku na to za późno, ale będzie opcja na przyszły rok. Ślazówka letnia dostępna jest w śnieżnobiałym kolorze, biel jest tak biała, że bielsza chyba być nie może. Roślina tworzy kępę pokaźnych rozmiarów i kwitnie bardzo długo, liście spore, żywozielone, stanowią ładne tło. Z innych oczywiście gipsówka wytworna, białe odmiany astrów, biała dimorfoteka, czy kosmos Double click.
A z bylin mogę polecić dzwonek karpacki, u siebie mam z własnego chowu, wysiany w zeszłym roku, właśnie teraz pięknie kwitnie. Dzwonek skupiony też dostępny jest w bieli, także rozwar wielkokwiatowy, zawilec Mount Everest, możesz też spróbować czosnku ozdobnego. Czysto białe są też: gęsiówka alpejska, rogownica, odętka wirginijska, złocień wielki Crazy Daisy. Większość z tych bylin można wysiać samodzielnie (ja tak robię, bo taniej) na rozsadniku właśnie, którego za szybko pielić nie należy..., wiem z doświadczenia.
Mogę jeszcze podpowiedzieć pięciornik krzewiasty w odmianie 'Abbotswood', który ma wprawdzie żółte środki kwiatów, ale biel jest tam dominująca, no i kwitnie długo i bezproblemowo.
Się rozpisałam, ale lubię takie kombinowanie i dobieranie...
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Aguś gratuluje zdanego egzaminu :wit
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
athshe
500p
500p

Post »

Aniu - dzięki :)
Kasiu - dzięki wielkie za kupę pomysłów. Na pewno skorzystam, już w tym roku są tam jednoroczne - surfinie i astry, co będzie dalej nie wiem, bo .... chyba bym ją powiększyła. Ale zanotuję, co proponujesz :)

Małgosiu - chcę, chcę. Ale powoli. Działac nie zaczęłam jeszcze.

Zdjąc trawnik, czy zostawic go przykrywając agrowłókniną? Może byc tak, że jak zdejmę trawę, to znowu zostanie mi sam piach - tak było, jak robiłam miejsce pod liliowce od Iw. Ale chyba podoba mi się jak rabata jest ... trochę głębiej? Widziałam tak chyba u agge. Zamawiac kostkę na obrzeża będę w przyszłym tygodniu. Zdecydowałam się na kostkę żeby wszę dzie było tak samo - stawiam na spójnośc.

aha - pieńki obsadzone. Jutro zrobię zdjęcia. Nawet nieźle wygladają, ale czekam aż się rosliny rozrosną. Tylko szkoda, że to tak obok śmietników....
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Ja trawnik pod wszystkie rabatki zrywałam. I fakt jest niżej, w sumie zrywasz darń z wierzchnią warstwą.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Ja też zrywam darń, ale mogę sobie na to pozwolić, bo mam grubą warstwę żyznej ziemi. Jeśli u Ciebie piachy, to może lepiej byłoby przekopać ten kawałek z trawą, upychając ją głębiej, po rozłożeniu zawsze to trochę użyźni. Tuż potem trochę źle co prawda się sadzi rośliny, ale po kilku miesiącach resztki trawy się rozłożą i jest ok.
athshe
500p
500p

Post »

Liliowce już się szykują:
Obrazek

Goździki szaleją. Tylko czemu są tak ogromne?? Miały miec do 20cm, a tymczasem za (a raczej pod) nimi są malutkie iglaczki - takie 10-15cm. Ledwie tam żyją...
Obrazek

Aniu - jeżówki się szykują :) Jeszcze raz dzięki.
Obrazek

A to żółte to dzisiejsza zdobycz :) Jechaliśmy dziś rodzinką do tartaku i po drodze na poboczu leżało:
Obrazek
Aż trudno uwierzyc - kuweta i 9 wysypanych roślinek. Niektóre nadal w doniczkach, wszystkie żywe :)

No i pieńki:
Obrazek

Obrazek

Róża dostała nowe towarzystwo w nogach, bo bratki już były ledwie żywe
Obrazek

Kasiu, cały czas się zastanawiam, czy zrywac, czy nie. Ta rabatka będzie spora, już się zastanawiałam nawet, czy zrywac i dodac tam kompostu, czy tylko odwracac, ale kompostu mam mało, niecałe 0,5m3....

Steasi - no tak właśnie kombinuję, że na tym moim skosie rabata poniżej trawnika będzie miała zalety - obecne rabaty są na poziomie trawnika i gdy podlewam woda przepływa nad obrzeżem i muszę bardzo wolno podlewac. Stąd też dzisiejsza decyzja - kupujemy węże nawadniające.

-- So 21 cze 2014 18:14 --

A jeszcze

Aniu - tak wygląda mój roczny wilczomlecz mirtowaty - fajny jest:
Obrazek

I pisałam, że będą pszczoły? No to się wzięły i wyroiły. To już drugi rój:
Obrazek
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Aguś moje jeżówki też całe w pąkach ;:138 a gożdziki to jak się nazywają :?: ....chińskie?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”