Elwi pisze:Piwonie cudowne i ten zapachBodziszki bardzo wdzięczne i niekłopotliwe. Jeśli mogłabym prosić, napisz coś więcej o pełnej odmianie bodziszka, którą pokazałaś na zdjęciu. Wiesz może jak się nazywa? Prognozy pogodowe nareszcie bardziej optymistyczne - od środy ma być słonecznie
hypnosa pisze:Witaj verigo,jestem skrytym" podczytywaczem " historii twojego ogrodu i bardzo mi się podoba.Ten ogród jest inny,jest świetn, z pomysłem i rozmachem.Podoba mi się twoja konsekwencja w jego tworzeniu i w dobieraniu barw.Trzeba mieć dużo samozaparcia aby nie zagubić się w tym temacie,ja np,obiecuję sobie że np.już w tym roku żadnych żółci czy pomarańczy a następnie w ogrodniczym zapominam o wszystkim.Albo co "gorsza" zostaję obdarowana przez kogos bliskiego jakąs sadzonką niezgodną z moją wizją i potem jeszcze muszę się tłumaczyć jak jej dobrze i fotki pokazywac.
U ciebie te delikatności,biele,błękity i róże,po prostu cudnie
Aniu, podpory w zasadzie wszystkie sukcesywnie zamawiam u kowala. Nie jest to tania sprawa, ale są właśnie mocniejsze. Ja również przerobiłam te chińskie allegrowe i już takich nie chcę, bo to tylko na chwilę jest ładne. Czasami ładne i solidne podpory można trafic w OBI w dobrej cenieAniaDS pisze:Moni, tę podporę to kupowałaś gdzieś czy robiłaś na zamówienie?
Potrzebuję takie ze 3 szt.
Kupowałam takie coś na all, ale to dziadostwo, wszystko wyrzuciłam, bo się tylko krzywiło i byle wiaterek też nie był wskazany.
Teraz mam patyki bambusowe, ale to nie to
A co masz tu posadzone? Wydawało mi się, że Mary Rose masz w tym miejscu??
Jeśli chodzi o boczną - starą rabatę po lewej stronie ogrodu, nic się nie zmienia od dawna - tam rośnie to, co dotychczas, a więc wszystko w odcieniach różu, bieli i fioletów. Taka sama bedzie rabata po prawej, która jescze w tym roku będzie mnie j okazała. Te środkowe, węższe, symetryczne rabaty będą w takiej samej tonacji jak teraz - rosną tam ostróżki, kocimiętki, lawenda w jaśniutkim lawendowym odcieniu kwiatów, białe róże Artemis, White Cover, Tranquillity, Parky, White Swany i Novalisy.majka411 pisze:Moniczko bardzo mi się podoba ten wiosenny kolor rabat. Te ostróżki w lawendowe i białe na tle zieleni
wyglądają cudownie. W kolejnej fazie lata jaki kolor tych rabat zaplanowałaś?
April pisze:Brak mi słów żeby opisać jak bardzo mi się podobają te kompozycje ostróżek i bodziszkówwrażenia niezapomniane.
Majeczko, moi znajomi jak przychodzą do mnie do ogrodu i widzą grubaśne kwiaty ostróżek, to od razu pytają czym je dokarmiamedulkot pisze:Monia nie będę oryginalna i powiem że zachwyciłam się tymi ostróżkami podobnie jak wszyscyone mają chyba jakieś inne liście niż te zwyczajne rosnące z nasion
zadziwiające że tak się trzymają w pionie choć widać czasami bambus, moje to takie zwichrowane potwory wykładające się na wszystkie strony, chyba je zamienię na takie pełne, a na pewno na niższe bo gdzieś takie spotkałam
![]()
Ta wielgaśna kocimiętka to może być Kocimiętka ?Walker?s Low? - rośnie wysoka a koty raczej jej nie odwiedzają. Mam taką i kwitnie mi cały czas aż do jesieni.
Piwonie nie lubią przesadzaniaAnaAn pisze:Fotka z okna sypialni robi wrażenie... Masz jeszcze pole do działania... Dobrze, że entuzjazmu Ci nie brakuje, bo to jednak kawał ogrodu do utrzymania![]()
Na bodziszki też zwróciłam uwagę. Piękne
Moje piwonie marnoty; drugi raz przesadzone
Misiu, które piwonie masz na uwadze? Białe jeszcze nie kwitną u mnie, dopiero zaczynają. Jasnoróżowe z kremową falbanką to Sorbet, bladziutkiej rózowej i ciemnorózowej nie znam po imieniu, bo nie miały tabliczki przy zakupie. Z białych mam Mother's Choice, Ewelinę, Festiva Maxima, Shirley Temple i jeszcze jakieś bezimienne, ale dopiero zaczynają otwierać pąki. Niestety dużą część odmian mam bez imieniamisia pisze:Piękne ostróżki![]()
Zdradzisz odmiany piwonii różowej i białej?
Zdecydowanie lepsze będą takie z prętów stalowych niż te z pustych rurek. Zajrzyj do OBI - ja kiedyś kupiłam naprawdę ładne - jedną sobie zostawiłam, a druga dostała się koleżance w prezencie. Wiem, ze rok temu Majka też kupiła w OBI podobne obeliski - bardzo ładne i trwałe.AniaDS pisze:Muszę się rozejrzeć za takimi lepszymi podporami.
Dobrze pamiętałam Mary Rose, Consance Spry masz długo? Też ją zamówiłam wiosną