Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8
- Elwi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8
Piwonie cudowne i ten zapach
Bodziszki bardzo wdzięczne i niekłopotliwe. Jeśli mogłabym prosić, napisz coś więcej o pełnej odmianie bodziszka, którą pokazałaś na zdjęciu. Wiesz może jak się nazywa? Prognozy pogodowe nareszcie bardziej optymistyczne - od środy ma być słonecznie 
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elwi pisze:Piwonie cudowne i ten zapachBodziszki bardzo wdzięczne i niekłopotliwe. Jeśli mogłabym prosić, napisz coś więcej o pełnej odmianie bodziszka, którą pokazałaś na zdjęciu. Wiesz może jak się nazywa? Prognozy pogodowe nareszcie bardziej optymistyczne - od środy ma być słonecznie
Ten bodziszek to moja ulubiona, która sadzę niemal wszędzie - bodziszek wspaniały
Jest naprawdę wspaniały i przy tym szybko się rozrasta, więc szybko można dzielić i mieć go więcej na rabatach
-
hypnosa
- 100p

- Od: 27 maja 2014, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj verigo,jestem skrytym" podczytywaczem " historii twojego ogrodu i bardzo mi się podoba.Ten ogród jest inny,jest świetn, z pomysłem i rozmachem.Podoba mi się twoja konsekwencja w jego tworzeniu i w dobieraniu barw.Trzeba mieć dużo samozaparcia aby nie zagubić się w tym temacie,ja np,obiecuję sobie że np.już w tym roku żadnych żółci czy pomarańczy a następnie w ogrodniczym zapominam o wszystkim.Albo co "gorsza" zostaję obdarowana przez kogos bliskiego jakąs sadzonką niezgodną z moją wizją i potem jeszcze muszę się tłumaczyć jak jej dobrze i fotki pokazywac.
U ciebie te delikatności,biele,błękity i róże,po prostu cudnie
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
Pozdrawiam-Basia
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Moni, tę podporę to kupowałaś gdzieś czy robiłaś na zamówienie?

Potrzebuję takie ze 3 szt.
Kupowałam takie coś na all, ale to dziadostwo, wszystko wyrzuciłam, bo się tylko krzywiło i byle wiaterek też nie był wskazany.
Teraz mam patyki bambusowe, ale to nie to
A co masz tu posadzone? Wydawało mi się, że Mary Rose masz w tym miejscu??

Kupowałam takie coś na all, ale to dziadostwo, wszystko wyrzuciłam, bo się tylko krzywiło i byle wiaterek też nie był wskazany.
- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
wyglądają cudownie. W kolejnej fazie lata jaki kolor tych rabat zaplanowałaś?
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Brak mi słów żeby opisać jak bardzo mi się podobają te kompozycje ostróżek i bodziszków
wrażenia niezapomniane. 
-
edulkot

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Monia nie będę oryginalna i powiem że zachwyciłam się tymi ostróżkami podobnie jak wszyscy
one mają chyba jakieś inne liście niż te zwyczajne rosnące z nasion
zadziwiające że tak się trzymają w pionie choć widać czasami bambus, moje to takie zwichrowane potwory wykładające się na wszystkie strony, chyba je zamienię na takie pełne, a na pewno na niższe bo gdzieś takie spotkałam
Ta wielgaśna kocimiętka to może być Kocimiętka ?Walker?s Low? - rośnie wysoka a koty raczej jej nie odwiedzają. Mam taką i kwitnie mi cały czas aż do jesieni.
Ta wielgaśna kocimiętka to może być Kocimiętka ?Walker?s Low? - rośnie wysoka a koty raczej jej nie odwiedzają. Mam taką i kwitnie mi cały czas aż do jesieni.
Fotka z okna sypialni robi wrażenie... Masz jeszcze pole do działania... Dobrze, że entuzjazmu Ci nie brakuje, bo to jednak kawał ogrodu do utrzymania
Na bodziszki też zwróciłam uwagę. Piękne
Moje piwonie marnoty; drugi raz przesadzone
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- misia
- 500p

- Od: 28 lip 2006, o 10:40
Piękne ostróżki
Zdradzisz odmiany piwonii różowej i białej?
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
- Alania

hypnosa pisze:Witaj verigo,jestem skrytym" podczytywaczem " historii twojego ogrodu i bardzo mi się podoba.Ten ogród jest inny,jest świetn, z pomysłem i rozmachem.Podoba mi się twoja konsekwencja w jego tworzeniu i w dobieraniu barw.Trzeba mieć dużo samozaparcia aby nie zagubić się w tym temacie,ja np,obiecuję sobie że np.już w tym roku żadnych żółci czy pomarańczy a następnie w ogrodniczym zapominam o wszystkim.Albo co "gorsza" zostaję obdarowana przez kogos bliskiego jakąs sadzonką niezgodną z moją wizją i potem jeszcze muszę się tłumaczyć jak jej dobrze i fotki pokazywac.
Staram się być konsekwentna w doborze roślin, choć i tak nie zawsze osiągam zamierzony efekt, bo np.zdjęcia są poddane różnorakim obróbkom i pokazują inne barwy niż rzeczywiste, a często decydując się na zakup róży decyduję się wyłącznie na podstawie zdjęć. Później jest przesadzanie w inne miejsce i znów czekanie na porządany efekt
Konsekwencja kolorystyczna nie jest łatwa, bo podobają mi się też inne kolory, ale jednak te - biel, kremowy, lawendowy, fiolety, błękity i różowy - są mi najbardziej bliskie i te dominują wszędzie. Na wiosnę pojawiło się trochę żółtych irysków, orliki i liliowce, ale później już nie mam takiego koloru. Nooo, może poza Pilgrimami i niektórymi jeżówkami, ale one bardziej cytrynowo - kremowe. Czasami myślę nad dodaniem więcej żółtego, ale po dłuższym przemyśleniu odchodzę od tego pomysłu w obawie przed tym, że powstanie mi chaos. Póki co zostaje wszystko po staremu
- Alania

Aniu, podpory w zasadzie wszystkie sukcesywnie zamawiam u kowala. Nie jest to tania sprawa, ale są właśnie mocniejsze. Ja również przerobiłam te chińskie allegrowe i już takich nie chcę, bo to tylko na chwilę jest ładne. Czasami ładne i solidne podpory można trafic w OBI w dobrej cenieAniaDS pisze:Moni, tę podporę to kupowałaś gdzieś czy robiłaś na zamówienie?
W środku tego kółeczka z bukszpanu rośnie angielka Constance Spry, 3szt. La Perla, kocimiętki i białe lawendy. La Perla mnie nie zachwyca, więc nie wiem, czy nie wymienię na inne. Mary Rose rosła w następnym kółeczku, ale po zlikwidowaniu go musiała dostać inne miejsce na tyłach rabat.
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Muszę się rozejrzeć za takimi lepszymi podporami.
Dobrze pamiętałam Mary Rose
, Consance Spry masz długo? Też ją zamówiłam wiosną 
Dobrze pamiętałam Mary Rose
- Alania

Jeśli chodzi o boczną - starą rabatę po lewej stronie ogrodu, nic się nie zmienia od dawna - tam rośnie to, co dotychczas, a więc wszystko w odcieniach różu, bieli i fioletów. Taka sama bedzie rabata po prawej, która jescze w tym roku będzie mnie j okazała. Te środkowe, węższe, symetryczne rabaty będą w takiej samej tonacji jak teraz - rosną tam ostróżki, kocimiętki, lawenda w jaśniutkim lawendowym odcieniu kwiatów, białe róże Artemis, White Cover, Tranquillity, Parky, White Swany i Novalisy.majka411 pisze:Moniczko bardzo mi się podoba ten wiosenny kolor rabat. Te ostróżki w lawendowe i białe na tle zieleni
wyglądają cudownie. W kolejnej fazie lata jaki kolor tych rabat zaplanowałaś?
-- Śr 04 cze 2014 09:54 --
April pisze:Brak mi słów żeby opisać jak bardzo mi się podobają te kompozycje ostróżek i bodziszkówwrażenia niezapomniane.
-- Śr 04 cze 2014 09:58 --
Majeczko, moi znajomi jak przychodzą do mnie do ogrodu i widzą grubaśne kwiaty ostróżek, to od razu pytają czym je dokarmiamedulkot pisze:Monia nie będę oryginalna i powiem że zachwyciłam się tymi ostróżkami podobnie jak wszyscyone mają chyba jakieś inne liście niż te zwyczajne rosnące z nasion
zadziwiające że tak się trzymają w pionie choć widać czasami bambus, moje to takie zwichrowane potwory wykładające się na wszystkie strony, chyba je zamienię na takie pełne, a na pewno na niższe bo gdzieś takie spotkałam
![]()
- Alania

Piwonie nie lubią przesadzaniaAnaAn pisze:Fotka z okna sypialni robi wrażenie... Masz jeszcze pole do działania... Dobrze, że entuzjazmu Ci nie brakuje, bo to jednak kawał ogrodu do utrzymania![]()
-- Śr 04 cze 2014 10:02 --
Misiu, które piwonie masz na uwadze? Białe jeszcze nie kwitną u mnie, dopiero zaczynają. Jasnoróżowe z kremową falbanką to Sorbet, bladziutkiej rózowej i ciemnorózowej nie znam po imieniu, bo nie miały tabliczki przy zakupie. Z białych mam Mother's Choice, Ewelinę, Festiva Maxima, Shirley Temple i jeszcze jakieś bezimienne, ale dopiero zaczynają otwierać pąki. Niestety dużą część odmian mam bez imieniamisia pisze:Piękne ostróżki![]()
- Alania

Zdecydowanie lepsze będą takie z prętów stalowych niż te z pustych rurek. Zajrzyj do OBI - ja kiedyś kupiłam naprawdę ładne - jedną sobie zostawiłam, a druga dostała się koleżance w prezencie. Wiem, ze rok temu Majka też kupiła w OBI podobne obeliski - bardzo ładne i trwałe.AniaDS pisze:Muszę się rozejrzeć za takimi lepszymi podporami.
Dobrze pamiętałam Mary Rose, Consance Spry masz długo? Też ją zamówiłam wiosną
Constance Spry mam drugi sezon. Rok temu była bardzo mizerna (teraz też szału nie ma), nawet nie zdołała zakwitnąć, co się raczej nie zdarza różom, ale w tym roku ma pąki i moze się weźmie za siebie