Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Moje na początku też były marne, ale obecnie trochę się poprawiły. Obrazek
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja jak byłam ostatnio w ogrodniczym to widziałam przepiękne sadzonki pomidorów takich ładnych to nigdy nie widziałam ;:oj
Mój tata od kąt zmarnował mi kilka pomidorów które wyprowadził na spacer jakieś dwa tyg temu na dzień ( chciał wynieść wszystkie :shock: na szczęście zrobiłam awanturę i uratowałam resztę) oczywiście pomidory padły,( nie były zahartowane) ale miałam ubaw bo tak mu było głupio . Od tej pory już mi się nie wtrąca do mojej hodowli ;:209
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w tym roku mam 40 sadzonek - jak się uchowają, to wszystkie posadzę.
20 szt. NN - duże, do 1 kg, baaardzo smaczne.
Reszta to koktajlówki i San Marzano do suszenia.
Dużo je hartuje w tym roku, także dość ładnie rosną, nie wyciągają się zbytnio.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Post »

Trochę zimno się zrobiło w bydzi. Od 5 dni stały cały czas na tarasie ale dzisiaj wniosłem niecałą setkę do domu.

Obrazek

Niemniej słoneczko z ostatnich dni dało im sporego kopa.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witam,chciałabym się dowiedzieć ,czy pomidor Megatron ,Groniasty,to ten sam pomidor? Czy jest to nazwa własna ,czy też wymyślona przez Forumowiczow? Nic o nim nie wiem,a chciałabym mieć go w przyszłości na działce ,jeżeli wytrwam w mojej przygodzie pomidorowej.
Pozdrawiam
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Prawdopodobnie masz n myśli megagroniastego, zwanego też megagronem. Jest to krzyżówka stworzona przez Anię Kozulę, naszego forumowego speca od pomidorów
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Ja dziś byłam u dalekiego kuzyna,ma pomidory w folii.Mówię,że będę sadzić pomidory w gruncie.Może mi podpowiesz co i jak.Bo to moje pierwsze pomidory.Jechałam do niego z myślą,że juz sie nie będę bała moich pomidorków,że dam z nimi radę.A on na to,nie bedziesz miała w gruncie nic.Co z tego,że Ci zakwitną,owocki będą,ale malutkie.A potem Ci przestaną rosnąć.Nawet opryski mi nie pomogą.No to sie dowiedziałam,takiego mam teraz doła,że cała moja praca przy nich...ech aż mi sie płakać chce.Rodzina,to potrafi wesprzeć,nie ma co ;:223
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Z rodziną dobrze na... wiesz :wink:
Wielu z nas, w tym i ja, ma pomidory w gruncie, i zbiera je czasem wiadrami :wink:
Ja swoje uprawiam od kilku lat, pierwszy rok to porażka - niczym nie pryskane. Kolejny rok i następne - pomidory zbierane do października :wink: Masz szansę pokazać w tym roku to samo :wit
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Niby dlaczego miałabyś nie mieć pomidorów w gruncie??? I dlaczego małe no chyba, że koktajlowe to czemu nie... No chyba,że masz g...zamiast ziemi jak ja:(, ale w moim poprzednim życiu i w poprzednim ogrodzie nawet mimo choroby pomidory w gruncie to była podstawa upraw. Może szwagier reklamuje folie obrzydzając Ci inne formy, czy on jest ich producentem:). Olej szwagra kochaj pomidory!
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja od dwudziestu lat mam pomidory tylko w gruncie i zbiory mam całkiem przyzwoite. A pomidory, jak ma być wielkoowocowa odmiana to jest. Mój największy (był to Aussie) miał 1 kg. Oczywiście trzeba o nie dbać, interweniować szybko jak są choroby, ale pod folią też. Pod folią są inne problemy - przede wszystkim szara pleśń i utrudnione wiązanie. Monika, nie przejmuj się i rób swoje.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Ja od 10 lat w moim g...gruncie sadzę, ponoszę co roku porażkę, ale i tak sadzę:), No dobra w tym roku pierwszy raz próbuję w szklarni, ale jako że jest malutka to i tak będę sadzić wszędzie gdzie się da:),ale tym razem usiłuje dowiedzieć się jak nsjwięcej od forumowiczów,może z nimi pomidory w tym roku zjem.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Monika79
A dlaczego nie chcesz mieć folii? w gruncie, choćbyś się nie wiem jak się starała , to musisz pryskać chemią , nie ma na to rady, folia eliinuje ci wszystkie choroby, szara pleśń może pojawić się przy bardzo długim tunelu powyżej 20 metrów, jeśli nie masz możliwości zrobienia tunelu to wystarczy nawet zwykły daszek , najważniejsze , żeby liście były suche , czasami nawet taki daszek jest lepszy niż tunel bo zapewnia lepsze wietrzenie, po co się męczyć i biegać i truć się chemią skoro wystarczy zwykły kawałek folii i masz z głowy choroby i majowe przymrozki ?
Awatar użytkownika
max12130
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2013, o 16:07

Czy moje pomidory nie sa za gesto posadzone obok siebie ?

Post »

Obrazek

Jak na początku chciałem się przywitać z wszystkimi.:) .Jestem początkującym w uprawie pomidorów wiec chciałem was zapytać czy moje pomidory nie są zbyt gęsto posadzone obok siebie ? po lewej Bawoły po prawej malinówki i koktajlowe ,pytanie dotyczy tylko tych pomidorów które są już w ziemi te w doniczkach pójdą na zewnątrz tylko zrobi się troch cieplej . ? .Podczas przesadzania do gruntu w szklani potraktowałem je "Atempo Kupfer-Pilzfrei " i mam zamiar wszystkie pomidory prowadzić na jeden pęd czy jest to wykonalne jeśli nie będę musiał przerzedzić :(. Wyczytałem gdzieś w jakimś temacie na tym forum ze pomidory 3-4 krzaki na 1m2 mogą dać rade ? Będę ogromnie wdzięczny za jakiekolwiek sugestie .Pozdrawiam
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

dyrydyrySkąd takie stwierdzenie, że szara pleśń pojawia się tylko w długich tunelach??!!

Nie każdy ma możliwości fizyczne, finansowe i miejsce na postawienie tunelu, to też musisz wziąć pod uwagę, sporo forumków hoduję pomidory wyłącznie w otwartym gruncie i mają na prawdę pokaźne plony.

Tak, że Riebiata, głowa do góry, czekamy aż minie "zimna zośka" i wysadzamy nasze pomidorki do gruntu :D
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Re: Czy moje pomidory nie sa za gesto posadzone obok siebie ?

Post »

Witaj Max -niepotrzebnie założyłeś nowy temat- mogłeś zapytać np. w temacie 'Wszystko o pomidorach".

Odpowiadając na twoje pytanie- jeśli będziesz prowadził na jeden pęd ,pomidory dadzą radę,myślę,że nawet 2 pędy by uszły. Inna sprawa rzuciła mi sie w oczy- widzę,ze szklarnia nie ma tylnych drzwi,czy planujesz jakiś przewiew zrobić? Jeśli nie,szarą pleśń masz jak w banku :roll:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”