Wszystko o pomidorach cz. 8
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Ja jak byłam ostatnio w ogrodniczym to widziałam przepiękne sadzonki pomidorów takich ładnych to nigdy nie widziałam
Mój tata od kąt zmarnował mi kilka pomidorów które wyprowadził na spacer jakieś dwa tyg temu na dzień ( chciał wynieść wszystkie
na szczęście zrobiłam awanturę i uratowałam resztę) oczywiście pomidory padły,( nie były zahartowane) ale miałam ubaw bo tak mu było głupio . Od tej pory już mi się nie wtrąca do mojej hodowli 

Mój tata od kąt zmarnował mi kilka pomidorów które wyprowadził na spacer jakieś dwa tyg temu na dzień ( chciał wynieść wszystkie

- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,chciałabym się dowiedzieć ,czy pomidor Megatron ,Groniasty,to ten sam pomidor? Czy jest to nazwa własna ,czy też wymyślona przez Forumowiczow? Nic o nim nie wiem,a chciałabym mieć go w przyszłości na działce ,jeżeli wytrwam w mojej przygodzie pomidorowej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prawdopodobnie masz n myśli megagroniastego, zwanego też megagronem. Jest to krzyżówka stworzona przez Anię Kozulę, naszego forumowego speca od pomidorów
-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Ja dziś byłam u dalekiego kuzyna,ma pomidory w folii.Mówię,że będę sadzić pomidory w gruncie.Może mi podpowiesz co i jak.Bo to moje pierwsze pomidory.Jechałam do niego z myślą,że juz sie nie będę bała moich pomidorków,że dam z nimi radę.A on na to,nie bedziesz miała w gruncie nic.Co z tego,że Ci zakwitną,owocki będą,ale malutkie.A potem Ci przestaną rosnąć.Nawet opryski mi nie pomogą.No to sie dowiedziałam,takiego mam teraz doła,że cała moja praca przy nich...ech aż mi sie płakać chce.Rodzina,to potrafi wesprzeć,nie ma co 

-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Z rodziną dobrze na... wiesz
Wielu z nas, w tym i ja, ma pomidory w gruncie, i zbiera je czasem wiadrami
Ja swoje uprawiam od kilku lat, pierwszy rok to porażka - niczym nie pryskane. Kolejny rok i następne - pomidory zbierane do października
Masz szansę pokazać w tym roku to samo 

Wielu z nas, w tym i ja, ma pomidory w gruncie, i zbiera je czasem wiadrami

Ja swoje uprawiam od kilku lat, pierwszy rok to porażka - niczym nie pryskane. Kolejny rok i następne - pomidory zbierane do października

Niby dlaczego miałabyś nie mieć pomidorów w gruncie??? I dlaczego małe no chyba, że koktajlowe to czemu nie... No chyba,że masz g...zamiast ziemi jak ja:(, ale w moim poprzednim życiu i w poprzednim ogrodzie nawet mimo choroby pomidory w gruncie to była podstawa upraw. Może szwagier reklamuje folie obrzydzając Ci inne formy, czy on jest ich producentem:). Olej szwagra kochaj pomidory!
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja od dwudziestu lat mam pomidory tylko w gruncie i zbiory mam całkiem przyzwoite. A pomidory, jak ma być wielkoowocowa odmiana to jest. Mój największy (był to Aussie) miał 1 kg. Oczywiście trzeba o nie dbać, interweniować szybko jak są choroby, ale pod folią też. Pod folią są inne problemy - przede wszystkim szara pleśń i utrudnione wiązanie. Monika, nie przejmuj się i rób swoje.
Ja od 10 lat w moim g...gruncie sadzę, ponoszę co roku porażkę, ale i tak sadzę:), No dobra w tym roku pierwszy raz próbuję w szklarni, ale jako że jest malutka to i tak będę sadzić wszędzie gdzie się da:),ale tym razem usiłuje dowiedzieć się jak nsjwięcej od forumowiczów,może z nimi pomidory w tym roku zjem.
Monika79
A dlaczego nie chcesz mieć folii? w gruncie, choćbyś się nie wiem jak się starała , to musisz pryskać chemią , nie ma na to rady, folia eliinuje ci wszystkie choroby, szara pleśń może pojawić się przy bardzo długim tunelu powyżej 20 metrów, jeśli nie masz możliwości zrobienia tunelu to wystarczy nawet zwykły daszek , najważniejsze , żeby liście były suche , czasami nawet taki daszek jest lepszy niż tunel bo zapewnia lepsze wietrzenie, po co się męczyć i biegać i truć się chemią skoro wystarczy zwykły kawałek folii i masz z głowy choroby i majowe przymrozki ?
A dlaczego nie chcesz mieć folii? w gruncie, choćbyś się nie wiem jak się starała , to musisz pryskać chemią , nie ma na to rady, folia eliinuje ci wszystkie choroby, szara pleśń może pojawić się przy bardzo długim tunelu powyżej 20 metrów, jeśli nie masz możliwości zrobienia tunelu to wystarczy nawet zwykły daszek , najważniejsze , żeby liście były suche , czasami nawet taki daszek jest lepszy niż tunel bo zapewnia lepsze wietrzenie, po co się męczyć i biegać i truć się chemią skoro wystarczy zwykły kawałek folii i masz z głowy choroby i majowe przymrozki ?
- max12130
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 mar 2013, o 16:07
Czy moje pomidory nie sa za gesto posadzone obok siebie ?

Jak na początku chciałem się przywitać z wszystkimi.

- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
dyrydyrySkąd takie stwierdzenie, że szara pleśń pojawia się tylko w długich tunelach??!!
Nie każdy ma możliwości fizyczne, finansowe i miejsce na postawienie tunelu, to też musisz wziąć pod uwagę, sporo forumków hoduję pomidory wyłącznie w otwartym gruncie i mają na prawdę pokaźne plony.
Tak, że Riebiata, głowa do góry, czekamy aż minie "zimna zośka" i wysadzamy nasze pomidorki do gruntu
Nie każdy ma możliwości fizyczne, finansowe i miejsce na postawienie tunelu, to też musisz wziąć pod uwagę, sporo forumków hoduję pomidory wyłącznie w otwartym gruncie i mają na prawdę pokaźne plony.
Tak, że Riebiata, głowa do góry, czekamy aż minie "zimna zośka" i wysadzamy nasze pomidorki do gruntu

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Re: Czy moje pomidory nie sa za gesto posadzone obok siebie ?
Witaj Max -niepotrzebnie założyłeś nowy temat- mogłeś zapytać np. w temacie 'Wszystko o pomidorach".
Odpowiadając na twoje pytanie- jeśli będziesz prowadził na jeden pęd ,pomidory dadzą radę,myślę,że nawet 2 pędy by uszły. Inna sprawa rzuciła mi sie w oczy- widzę,ze szklarnia nie ma tylnych drzwi,czy planujesz jakiś przewiew zrobić? Jeśli nie,szarą pleśń masz jak w banku
Odpowiadając na twoje pytanie- jeśli będziesz prowadził na jeden pęd ,pomidory dadzą radę,myślę,że nawet 2 pędy by uszły. Inna sprawa rzuciła mi sie w oczy- widzę,ze szklarnia nie ma tylnych drzwi,czy planujesz jakiś przewiew zrobić? Jeśli nie,szarą pleśń masz jak w banku

Pozdrawiam serdecznie- Ela