Nasza działeczka- kolejne etapy powstawania

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

agape pisze:O kurcze, ale pędzicie! Czytam o tych wszystkich roślinach :shock: :shock: , ale wiosną już będzie zadomowione! !
Agieszko jeśli piszesz o tych roślinach ze skarpy ta ja je chcę mieć,... :) ale jeszcze nie mam :(
Onka jak tylko zrobimy to naczym nam bardzo zależy dach i trawa to potem możemy zwolnić. A zresztą i pogoda będzie coraz gorsza i coraz szybciej ciemno :(
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tempo niesamowite! Tylko pogratulować. Nie chcę Cię straszyć Jolu, ale te jeżyny to jeszcze długo będą wyłaziły w różnych miejscach - mam to samo u siebie. Istny koszmar.
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Iza właśnie widzę, że one wyłażą, bo skarpa znów zielona, ale nie mam kiedy wyrwać tego dziadostawa :(
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Trawka posiana...Ufff...Zobaczymy jak wzejdzie, bo trochę zimno się zrobiło..
Wyznaczyłam też rabatę obrzeżem plastikowym....Muszę powiedzieć, że zbytnio zadowolona nie jestem /brązowy kolor byłby zdecydowanie lepszy/, a najładniejsze to byłoby te drewniane..ale cóż koszty..
Posadziłam berberysa, wajgelę różową i wajgelę różową pstrą, hortensję. Te wajgele miały w sklepie taką właśnie nazwę, ale jak zerknęłam to internetu to widzę, że one mają zupełnie inne nazwy, więc tak naprawdę nie wiem, które mam :(
lewa strona działki
Obrazek
prawa strona działki
Obrazek
altanka z dobudowanym składzikiem na narzędzia
Obrazek
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joluś ślicznie masz ,nie martw się pomału i wszystko zrobicie i będzie tak jak w Twoich marzeniach. Dużo prac macie już za sobą i to się chwali.Zobaczysz jak na wiosnę będzie ładnie.Pozdrawiam gorąco :D :D :D
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Jolu, mnie Twoja rabata bardzo się podoba, zaimponowałaś mi tempem prac i tym samym zmotywowałaś, abym jak najszybciej uporała się ze swoim terenem...dzisiaj zimno i pada :(
Naprawdę szczerze gratuluję i podziwiam!
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No pięknie :!: Moje gratulacje! Jednak dwie pary rąk do pracy to jest to.
x-a-a
100p
100p
Od: 9 lip 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No pięknie.

Ale zmiany i jak szybko. Widzę altana będzie super. Rabata świetna :) I macie już wszystko skopane :) Nie tak jak ja.

Miłego dzionka życzę Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Pozwoliłem sobie zajrzeć na Waszą działkę, wyczytałem że macie problemy z leśną jeżyną. Proponuję byście dali spokój z wyrywaniem odrostów jeżyny, bo to nic nie daje, jeżynę można zniszczyć dopiero wiosną jak rozpocznie intensywny wzrost , i wtedy należy świeżo wyrośnięte listki( 2-3) posmarować pędzelkiem nierozcieńczonym roundapem, żmudna to praca, ale w inny sposób nie można się pozbyć.( chyba że przekopiesz ziemię na dwa sztychy łopatą i dokładnie wybierzesz kłącza).
Odnośnie obrzeży plastikowych , to obawiam się że kosząc trawnik , będziecie musieli przy obrzeżach kosić podkaszarką, ja mam jako obrzeże kostkę chodnikową, po której jeżdżę kołem kosiarki, podczas koszenia. A tak w ogóle to narzuciliście sobie ogromne tempo. Pozdrawiam. Tadeusz.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie,
zazdroszczę napędu...
Faktycznie obrzeże nie jest najpiękniejsze, ale rozumiem troskę o koszta, bo to faktycznie sporo wychodzi, np. takie drewniane. Możecie w przyszłości obłożyć kamieniami polnymi, żeby nie było widać. Chociaż to pewnie jeszcze utrudni koszenie. Bardzo ładne obrzeże widziałam na forum w czyimś ogródku, ale za dużo ich ostatnio obejrzałam i nie pamiętam w którym, zrobione z kawałków drewna powbijanych z korą w ziemię. Strasznie dużo pracy, ale efekt super.
Jednak znalazłam, to na tej stronie: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6c0da7dc9f
Życzę, żeby mimo niepogody nastroje Wam nadal dopisywały i żeby udało się wszystkie przedzimowe plany zrealizować.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

jolla500, tu.ja dziękuję za odwiedziny
Rivendel Ja ciebie też podziwiam i to Ty mi zaimponowałaś, że tak dzielnie walczysz sama z działką.
Aneczko - niestety nie mamy skopanej całej działki jak myślisz. Ten kawałek z wysianą trawą to 12m x 7m. Pozostała jeszcze większ część do skopania, wyrównania i zasiania, ale to już w przyszłym roku.
Tadeuszu dziękuję że nas odwiedziłeś, Dziękujemy za rady i sugestie. na pewno na wiosnę będzie smarowanko jeżyn Randapem.
Kubanki - kiedyś może wymienię to obrzeże, ale na razie musi tak zostać.

Takie tempo prac może wynika stąd, że u nas przez lato była dosyć fajna pogoda, bo nie było dużo deszczu, a i każdą chwilę poświęcaliśmy na działkę...Oprócz urlopu, który spędziliśmy nad morzem 11 dni:lol: . Dzisiaj leciutko pada, mży i przestaje, ale jak wróciłam z pracy to akurat nie padało to ja na działkę, córka na koszykówkę /M w pracy/ i tak 2 godzinki zleciały. - posadziłam 11 tui.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Uff...W końcu mam czas, by dotrzeć do Was i nadrobić zaległości! Zazdroszczę Wam tych 7m obsianych! Za to jaka to motywacja na przyszły rok! Super!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba znów ostro zabraliście się do pracy i na wizyty na Forum nie starcza już sił...Jak znajdziecie chwilę to pokażcie co już zrobiliście. Chciałabym zobaczyć wykończoną Waszą altankę. Mój M niedługo wraca to może zabierze się za kopanie, bo jest co kopać. Ja tylko po brzegach skopałam tam gdzie robiłam rabatki. Na własną altankę to chyba dopiero na wiosnę mogę liczyć...
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Na tanie obrzeże natknąłem się wczoraj w Encyklopedii małych ogrodów:

Obrazek

Mnie się podoba, Gdzieś wymyślę dla niego miejsce w przyszłości :lol:
Opis mało widoczny, ale sugerują wierzbę lub leszczynę. Do ogrodów rustykalnych :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

W obi sa takie długość 2 m wys. około 80 za 35 zł. mniejsze taniej. Ale na rabaty nigdy nie widziałam. Ktoś na Forum pisał, że sam sadzi łozy wikliny i na zimę zcina.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”