Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie 2

Post »

Darmokot pisze:
Dziś mam ambitny plan pozbyć się 2 dużych sumaków, co z tego wyjdzie okaże się po południu.
O wyjdzie na pewno....w sadzie, w domu, wieś dalej... ;:306 Ja powycinałam kilkuletnie siewki w lutym i czekam w napięciu gdzie odbiją :wink: Ale jeśli się często kosi/wyrywa to w sumie nie jest tak źle :wink:
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Ewa Na temat róż mogę powiedzieć tyle, że głównie dzięki cięciu ich nie mam, uraz z przeszłości :lol:
Ania Na all nie chcę kupować bo się tam słabo orientuję, a sumaki zaraz pokażę :D
Marysiu Moje też łaziły ale nie tak intensywnie i bardzo przyjemnie wyrywa się ich korzenie, niektóre wyłażą w całości, nawet 2metrowe. Tu też jest zimno, wstrętne wietrzysko wieje od samego rana. Miłej niedzieli bo sobota to już raczej na straty spisana :?
Pat Żeby to odmiany chciały się tak rozrastać, mam Dissecta ale wzrostu sumaczego nie ma. Jeszcze choruję na Tiger Eyes ale już mi go pewna Marysia z FO obiecała 8-)

To są wykopane sumaki, rosły we 3 pod orzechem , żeby chronić ogród przed pokrzywami z opuszczonej posesji, jednak broniły tak zaciekle, że nic pod nimi nie chciało rosnąć. Boczne wykopałem

Obrazek Obrazek

Na ich miejsce wsadzone zostały krzewuszka Red Prince (jaskrawe czerwone kwiatki) i tawułka Crispa o kolorowych postrzępionych liściach

Obrazek

Sumaki wylądowały za płotem od sadu bo bardzo mi ich było szkoda wyrzucić, tam niech się rozrastają, jak wejdą w zboże zostaną zorane, jak pod płot - przywitają sie z kosiarką, w razie wichury zostaną porwane a widoczne będą z całej okolicy, żeby tylko przeżyły.

Obrazek Obrazek Obrazek

Złotoseledynowej wiosny ciąg dalszy ;:138

Obrazek

Szafirki od Bogusi, całkiem inne od moich

Obrazek

Miłego wieczoru sobotniego :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Michale ja też nie lubię całkiem wyrzucać roślin ....no z wyjątkiem chwastów ;:306 Mam nadzieję że sumakom tam będzie dobrze a w jesieni odwdzięczą się swoimi kolorami. śliczne te szafirki od Bogusi, a wiosna oczoj.......... :;230
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Coś zrobiłeś ze zdjęciem, że takie jaskrawe? Kipiące życiem :D Forsycje już kwitną?
Są róże, których się nie tnie :roll:
Warzywnik nadal smętny, ale przynajmniej połowa przekopana przez tanią siłę roboczą. Cebula czeka.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bo to są prawdopodobnie szafirki Blue Spike - mają pełniejsze kwiaty
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witaj Michał... :wit
Piękna pogoda u Ciebie, wiosna na stałe rozgościła się w naszych ogrodach... :D
Koty mają raj u Ciebie... :uszy
Też nie wyrzucam roślin, zawsze je gdzieś upchnę, a potem rozdaję, bo mi szkoda, a nie zawsze pasują... ;:173
Pozdrawiam serdecznie, jeszcze zaglądnę... :D
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
kolo182
50p
50p
Od: 26 gru 2011, o 13:54

Post »

hej Michale :0 te szafirki od Bogusi to chyba są armeńskie Blue Spike tak mi się coś kojarzy :)
Moje wątki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 98&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=74054" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=74841" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Zawsze sobie myślę, że jakbym bez powodu roślinę wyrzucił to by mi ręka uschła ;:306 Oczywiście chwasty to wyjątek choć od jakiegoś czasu nawet pokrzyw nie wyrzucam bo są bardzo dobre na gnojówki. Zaglądałem dziś do sumaków, mają się dobrze.
Ewa Aparat trochę wzmocnił kolory a jak robię zdjęcia przy pochmurnej pogodzie to dodatkowo są mocniejsze barwy. Właśnie dlatego bardzo lubię Twoje zdjęcia bo bardzo dobrze łapiesz oświetlenie ;:333
Dorcia Dziękuję, sprawdziłem i to chyba rzeczywiście ta odmiana, jeszcze poczekam aż sie w pełni rozwiną.
Dorotka Też tak upycham i sad już nie pełni funkcji czysto sadowniczej, pełno w nim kwiatków i drzew ozdobnych. Dziś ciepła pogoda ma się skończyć ale za to w pięknym stylu, mają być burze, dosyć gwałtowne jak na kwiecień :tan
Radek Już do zeszytu zapisuję żebym nie zapomniał. Dzięki :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

E tam, w moich zdjęciach wszystko samo się robi :D
Dziś przeszła pierwsza wiosenna burza. Trochę marna, ale wygoniła mnie z ogrodu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dobrze, że dałeś sumakom drugą szansę. Też tak czasem robię, bo z każdej strony mam nieużytki. Ale sumaka siewkę znalazłem i przesadziłem na podwórze. Jednego chcę mieć ;:224 Jednego!
Pozdrowienia dla Tojotki ;:173
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Michałku!...cieszę się,ze widzisz już odmienność tych szafirków...a pełny ich urok ...dopiero przed Tobą. Musisz uzbroić się w cierpliwość :;230 Mamy je dzięki mojej sąsiadce.A co do "wyrzucania " rosln...jestem z Tobą...nie wyobrazam sobie. Kilka dni temu byłam u znajomych w mieście/ domek jednorodzinny/...ogródek miniaturowy...a oni wykopują szafirki, tulipany, narcyzy i inne cebulowe...podczas kwitnienia. Pytam , dlaczego je niszczycie...odpowiedź" bo nas już denerwują...". dosłownie zakipiałam, w środku mnie telepało.Mówię do nich ...w takim razie ja się nimi zaopiekuję.../ popatrzyli na mnie jak na przybysza z innej planety./Było tego cały bagaznik sporego samochodu combi. Zrezygnowałam z wypicia kawy/ wkurzyli mnie bezdusznicy/i szybciutko pojechałam do domu, aby posadzić. Zajęło mi to sadzenie około 3 godzin. Na dodatek wyjeżdzając z ich posesji pod niewielką szklarenką leżała doniczka z wybujałym kalanchoe . Listeczki miała blade ,pędy chude, długie...ale liczne , pomarańczowe kwiatki. Ów znajomy podniósł tę doniczkę ...i z ironią ...a tego " śmiecia "..też weźmiesz :?: Wyskoczyłam z samochodu i powiedziałam...owszem.Trzasnęłam drzwiami...i odjechałam. Kalanchoe u mnie kilka dni było na rekonwalescencji, poułamywałam pędy...wsadziłam do ziemi, zasiliłam. Pozostałość z bryłą korzeniową przesadziłam do nowego podłoża. Ma się świetnie . Wczoraj Ci znajomi ... odwiedzili nas...widząc doskonale prezentujące się kalanchoe w dużej ceramicznej misie...stwierdzili...o takie jak nasze było...tylko chyba ta młodsza roślinka,bo tak zdrowo prezentuje się.Kiedy im pokazałam rabatkę z posadzonymi cebulowymi...i na dodatek niektóre kwitnące ...widziałam na ich twarzach zmieszanie/ dobrze,ze chociaż na tyle ich stać/. pozdrawiam serdecznie...pisząc podniosła mi się adrenalina. Idę do ogrodu odreagować. ;:180

-- 9 kwi 2014, o 08:40 --

...i ja sobie zapisałam nazwę szafirków...podanych przez Radka ;:108
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Nasuwa mi się myśl,że rośliny po prostu odwdzięczają się tym którzy je kochają.U zwierząt także jest podobnie.To taki rodzaj miłości który mnoży się poprzez dzielenie ;:108
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit Michale
Darmokot pisze: Szafirki od Bogusi, całkiem inne od moich

Obrazek

:wit
A co to cudne szafirki. ;:oj Pierwszy raz takie widzę,Pokażesz jak będą w pełnym rozkwicie ;:88
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Michale ...moje sumaki też zostały dawno temu wyeksmitowane na tyły ...ale...uwielbiam ich przebarwiające się jesienią liście.
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa W niedzielę miałem burzę i to dosyć sporą z ładnym zachodem

Obrazek Obrazek

Jacku Obawiam się, że sumaki długo nie pożyją bo już zabrały sie za nie wstrętne sarny, tego roku po polach latają 2 stada, w sumie 22 sztuki, jeszcze tylu ich tu nie było :evil:
Bogusiu Nie dziwię się, też by mnie nerwy ruszyły. Bardzo dobrze zrobiłaś. U Ciebie odwdzięczą się za uratowanie życia, rośliny zwykle tak postępują w takich sytuacjach :wink:
Ania30 Też tak myślałem ale 2 godziny temu zmieniłem zdanie. Dziś było bardzo zimno więc koty pozostały w domu, Sępik na górze gdzie w jednym pomieszczeniu stoją skrzynki z wysiewami. Pojechałem na pół dnia na targ i pogrzeb, wracam a tu lwie paszcze i astry rozkopane, astry nawet odratowane ale lwich paszczy może z 15% zostało(wcale się tam nie załatwił). Więc koty nie zawsze są wdzięczne w przeciwieństwie do roślin. Oto sprawca dzisiejszego uśmiercenia siewek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Ania buko Oczywiście, że pokażę , czekam na pełen rozkwit z niecierpliwością :D
Bogusiu Ja też! To jedne z najpiękniejszych kolorów jesieni!
Ponieważ o kolorach mowa to pochwalę się jak w ogrodzie robi się coraz bardziej kolorowo

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wschodzące rączniki, niestety mam tylko czerwone a zielone bardziej przypadły mi do gustu

Obrazek

Przyjęte oczkowania czereśni Burlat

Obrazek Obrazek

A to ostatnie nabytki:
Funkie:
Lakeside Cha Cha
Halycon
Francess Williams
Blue Angel
August Moon
Empress
Sum and Substance
Pustynnik Bungei
Lilia Crystal Star
oraz dziś zakupiony winobluszcz Star Showers, na którego jeszcze miejsca nie znalazłem ale chyba ładnie będzie się prezentował pnący na świerku bo ma liście w białe plamy. Wsadzę jutro bo na noc zapowiadają 0 stopni a on ma już spore liście.
Oczekuję jeszcze na znak życia od judaszowca, magnolii parasolowatej, 2 topól żółtolistnych, aralii a reszta raczej żyje ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”