Moje storczyki - Monisia

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

monisiu to chyba miltassia,porównaj tutaj http://images.google.pl/images?hl=pl&q= ... a=N&tab=wi
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

śliczne masz storczyki.
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Monisiu, co nowego u Twoich storczyków? :P
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Na prawdę piękne storczyki, a jaka niespodzianka piękna :D. Może napiszesz co nowego u twoich skarbów?
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Witam, cóż u moich skarbów cały czas się coś dzieje :) Aktualnie kwitną mi 3 storczyki:
Mój najnowszy storczyk,ma kilka pędów kwiatowych, oto najnowsze kwiatki(nadal nie okresliłam jego nazwy-zbraku czasu :roll: ):
Obrazek
Cytrynek:
Obrazek
Niespodzianka:
Obrazek
U 2 Phalaenopsisów pijawiają sie nowe pędy kwiatowe, chociaż dopiero co przekwitły, 4 inne odpoczywają, Nelly Isler zbiera siły,3 sabotki leniuchują :wink: , 2 dendrobia wypuszczają nowe bulwy a jedno na dworze sobie odpoczywa :wink:
To dendrobium jeszcze u mnie nie kwitło, wypuściło wielką pseudobulwe, mam nadzieje że może i jakić kwiatek sie pojawi :roll:
Obrazek
No to tyle z dobrych wiadomosci :( Na moim najnowszym storczyku pojawiły się ;:214
Obrazek
Już zastosowałam pałeczki Provado, alo obawiam sie że to za mało :cry:
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Witaj Moniczko, Miltassia(?), jest super ,uwielbiam takie wzorki :D
;:214 zmywania wacikiem z drinkiem też nie lubią, a pałeczkę provado włożyłaś do doniczki i ...jak podlewasz?Ja rozkruszyłam kawałek (w gumowych rękawiczkach), do wody zanurzyłam doniczkę na ok.15 mimut, wcześniej wymieniłam podłoże..i nie mam już problemu z ;:214 To silna chemia :( Skuteczny też jest Mospilan ale nie stosowałam do storczyków, nie wiem czy go wytrzymają :oops:
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p

Post »

Storczyki akurat były przd podlewaniem, więc włozyłam i moczył się przez ok 40 min, zobaczymy :roll:
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

monisia pisze:Witam wszystkich
Chciałam się pochwalić moją ostatnią "niespodzianką" już zakwitła :)
Phalaenopsis zakwitł na dwóch pędach, jedego wypyścił od samej bulwy a drugiego od bardzo krótkiej łodygi kwiatowej, oto on:
Obrazek Obrazek Obrazek
Mam takiego samego i równie pięknie kwitnie. Coś w tym chyba jest, że niektóre "kolory" są silniejsze od innych i chętniej kwitną. ;:183
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

tak - ja uwazam, że do tej grupy należą białe.
platynka :)
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Choć zielony trzymał mi się 8 miesięcy gdy białe wytrzymały tylko 6 miesięcy w pełnym kwitnieniu :)
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie czysto białe nie kwitną długo, ale np. buraczkowy kwitnie już 8 m-cy, a u mojej kolezanki ciemnorózowy kwitł ponad rok.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamba pisze:U mnie czysto białe nie kwitną długo, ale np. buraczkowy kwitnie już 8 m-cy, a u mojej kolezanki ciemnorózowy kwitł ponad rok.

ale pewnie to nie jedne kwiaty się trzymały rok, tylko może stare odpadały i łodyżkę sobie przedłużał. ja tak nie miałam. żółty w kropki kwitnął mi pół roku z jednymi kwiatami, nie puszczał nic nowego.
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p

Post »

Faktycznie te białe Phalaenopsisy mają coś w sobie i potrafią długo kwitnąć, ale to też zależy od konkretnego "osobnika", ja swojego kupiłam wczesniej niż mój chłopak, a kwitł o wiele dłużej, chociaż był kupowany w tym samym miejscu i od tego samego dostawcy, więc różnie to bywa.U mni teraz bardzo długo kwitnie cytrynowy, chciaz wydawało się, że pączków już nie będzie to są kolejne, a także nowe przyrsty na łodydze, w porówaniu do małych liści łodyga kwiatowa jest duża :)
No i niestety nadal walcze z ;:214 ;:124
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja gdzieś czytałam lub słyszałam że żółte się najdłużej trzymają, ale nie wiem czy to prawda, chociaż mój żółtocytrynowy trzymał się prawie pół roku (a właściwie jego kwiaty)
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p

Post »

Dzisiaj postanowiłam zrobić mały przegląd na moim parapecie i... spotakało mnie wielkie zaskoczenie :D
Ale zacznę od tych storczyków, które nadal cieszą mnie kwiatami:
Obrazek Obrazek Obrazek
Następny w kolejności do kwitnienia jest ten phalaenopsis:
Obrazek
który wcześniej wyglądał tak:
Obrazek
Wciąż kwitnący różowy Phalaenopsis wypuszcza 2 pędy z uśpionych oczek oraz nowy pęd u podstawy ;:49
Obrazek Obrazek Obrazek
Do kwitnienia szykuje się także biały Phalaenopsis, wypuszcza zarówno pęd z uśpionego oczka jak i u podstawy:
Obrazek Obrazek
Podobnie mój seledynek z rumieńcami:
Obrazek Obrazek
Oraz żółty wypuszcza pędy z 2 oczek i prawdopodobnie u podstawy, chociaż waham się czy to nie korzonek:
Obrazek Obrazek Obrazek
Sabotki nadal wypoczywają tworząc nowe listki, a Dendrobia stoją na dworze, chociaż Dendrobium juz sie wprasza do domu bo tworzy pąki :roll:
I to by było tyle z mojego przeglądu :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”