Moje storczyki - Monisia
monisiu to chyba miltassia,porównaj tutaj http://images.google.pl/images?hl=pl&q= ... a=N&tab=wi
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
Witam, cóż u moich skarbów cały czas się coś dzieje
Aktualnie kwitną mi 3 storczyki:
Mój najnowszy storczyk,ma kilka pędów kwiatowych, oto najnowsze kwiatki(nadal nie okresliłam jego nazwy-zbraku czasu
):
Cytrynek:
Niespodzianka:
U 2 Phalaenopsisów pijawiają sie nowe pędy kwiatowe, chociaż dopiero co przekwitły, 4 inne odpoczywają, Nelly Isler zbiera siły,3 sabotki leniuchują
, 2 dendrobia wypuszczają nowe bulwy a jedno na dworze sobie odpoczywa
To dendrobium jeszcze u mnie nie kwitło, wypuściło wielką pseudobulwe, mam nadzieje że może i jakić kwiatek sie pojawi

No to tyle z dobrych wiadomosci
Na moim najnowszym storczyku pojawiły się

Już zastosowałam pałeczki Provado, alo obawiam sie że to za mało

Mój najnowszy storczyk,ma kilka pędów kwiatowych, oto najnowsze kwiatki(nadal nie okresliłam jego nazwy-zbraku czasu

Cytrynek:

Niespodzianka:

U 2 Phalaenopsisów pijawiają sie nowe pędy kwiatowe, chociaż dopiero co przekwitły, 4 inne odpoczywają, Nelly Isler zbiera siły,3 sabotki leniuchują

To dendrobium jeszcze u mnie nie kwitło, wypuściło wielką pseudobulwe, mam nadzieje że może i jakić kwiatek sie pojawi

No to tyle z dobrych wiadomosci

Już zastosowałam pałeczki Provado, alo obawiam sie że to za mało

- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Witaj Moniczko, Miltassia(?), jest super ,uwielbiam takie wzorki
zmywania wacikiem z drinkiem też nie lubią, a pałeczkę provado włożyłaś do doniczki i ...jak podlewasz?Ja rozkruszyłam kawałek (w gumowych rękawiczkach), do wody zanurzyłam doniczkę na ok.15 mimut, wcześniej wymieniłam podłoże..i nie mam już problemu z
To silna chemia
Skuteczny też jest Mospilan ale nie stosowałam do storczyków, nie wiem czy go wytrzymają 

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Storczykowa
Mamba pisze:U mnie czysto białe nie kwitną długo, ale np. buraczkowy kwitnie już 8 m-cy, a u mojej kolezanki ciemnorózowy kwitł ponad rok.
ale pewnie to nie jedne kwiaty się trzymały rok, tylko może stare odpadały i łodyżkę sobie przedłużał. ja tak nie miałam. żółty w kropki kwitnął mi pół roku z jednymi kwiatami, nie puszczał nic nowego.
Faktycznie te białe Phalaenopsisy mają coś w sobie i potrafią długo kwitnąć, ale to też zależy od konkretnego "osobnika", ja swojego kupiłam wczesniej niż mój chłopak, a kwitł o wiele dłużej, chociaż był kupowany w tym samym miejscu i od tego samego dostawcy, więc różnie to bywa.U mni teraz bardzo długo kwitnie cytrynowy, chciaz wydawało się, że pączków już nie będzie to są kolejne, a także nowe przyrsty na łodydze, w porówaniu do małych liści łodyga kwiatowa jest duża
No i niestety nadal walcze z

No i niestety nadal walcze z

- Storczykowa
Dzisiaj postanowiłam zrobić mały przegląd na moim parapecie i... spotakało mnie wielkie zaskoczenie
Ale zacznę od tych storczyków, które nadal cieszą mnie kwiatami:

Następny w kolejności do kwitnienia jest ten phalaenopsis:

który wcześniej wyglądał tak:

Wciąż kwitnący różowy Phalaenopsis wypuszcza 2 pędy z uśpionych oczek oraz nowy pęd u podstawy ;:49

Do kwitnienia szykuje się także biały Phalaenopsis, wypuszcza zarówno pęd z uśpionego oczka jak i u podstawy:

Podobnie mój seledynek z rumieńcami:

Oraz żółty wypuszcza pędy z 2 oczek i prawdopodobnie u podstawy, chociaż waham się czy to nie korzonek:

Sabotki nadal wypoczywają tworząc nowe listki, a Dendrobia stoją na dworze, chociaż Dendrobium juz sie wprasza do domu bo tworzy pąki
I to by było tyle z mojego przeglądu

Ale zacznę od tych storczyków, które nadal cieszą mnie kwiatami:

Następny w kolejności do kwitnienia jest ten phalaenopsis:

który wcześniej wyglądał tak:

Wciąż kwitnący różowy Phalaenopsis wypuszcza 2 pędy z uśpionych oczek oraz nowy pęd u podstawy ;:49

Do kwitnienia szykuje się także biały Phalaenopsis, wypuszcza zarówno pęd z uśpionego oczka jak i u podstawy:

Podobnie mój seledynek z rumieńcami:

Oraz żółty wypuszcza pędy z 2 oczek i prawdopodobnie u podstawy, chociaż waham się czy to nie korzonek:

Sabotki nadal wypoczywają tworząc nowe listki, a Dendrobia stoją na dworze, chociaż Dendrobium juz sie wprasza do domu bo tworzy pąki

I to by było tyle z mojego przeglądu