Ogród w słońcu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w słońcu

Post »

No nie , Ty chyba masz ogród z gumy, albo teściowa Cię z ogródka wydziedziczy :;230
Jesteś zobowiązana do przedstawienia nam zdjęć tych 200 ???????? tulipanów ;:65
Ale clematisy, jak moje przyjdą to zobaczymy czy masz czego żałować ;:224
Pozdrowienia! Korony zazdraszczam ;:145
Małgoś
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sabinko szalejesz z zakupami ale to dobrze ,będziemy podziwiać ;:oj
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, tulipki głównie w stonce kupowałam, wiec majątku nie straciłam. Ale wiadomo jesień długa, sezon cebulowy się ciagnął więc gdzie mnie nie przywiało tam wracałam z cebulami..ostatecznie się uzbierało ;:170
Maryś, żonkile dzisiaj już kwitły, ale pogoda była taka podła, że nawet z aparatem się nie fatygowałam..może jutro przestanie żabami rzucać :;230
Małgoś, tak jak wspomniałam wyżej tulipany okazały się zakupem niekontrolowanym ;:224 ..Wszystko składałam jak ta wiewiórka w skrzyneczce..stonka -skrzyneczka, ogrodniczy- skrzyneczka, obi- skrzyneczka, eska - skrzyneczka, majster po drodze..oo mają tulipki, wezmę kilka bo takich jeszcze nie mam...chyba :;230 :;230 dopiero przy sadzeniu okazało si, że ciężko upchnąć. Ale zdolna kobieta jestem, dałam radę :lol: teściowa była bardzo sceptyczna, a teraz chodzi i podpatruje co nowego zakwitło ;:108 Korony cesarskie kupowałam też w stonce..mam 2 żółte i jedną czerwoną z ogrodniczego.. A clematisów już zazdroszczę, bo miałąm ambitne plany :wink: jeśli można wiedzieć gdzie zamawiałaś??
Grażynko, trochę mnie poniosło, a to dlatego, że pierwszy raz mam gdzie sadzić i wiem, że nikt mi nic nie powie..a w ubiegłe lata to była taka partyzantka :lol:

a że z tulipanami nie mam umiaru najlepiej obrazuje rabata przed domem, której tygodnie i miesiące są policzone ( będziemy wreszcie wstawiać prosto krawężniki i zmieniać kostkę) to wg mojego M około 5 merów długości i docelowo mieściła równo 180 cebul tulipanich. wsadzonych w 2011r. pierwsze kwitnienie

Obrazek

oraz kwitnienie rok później..wyglądało bajecznie (niestety nie mam zdjęcia całości)

Obrazek

a potem dorwałam jakiś kawałek nieużytków pod murem ;:224 ..i znowu zasadziłam cebulami (obecnie są tam rugosy a tulipki przeniesione na rabatę murkową)

Obrazek
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Cudowny widok.Bardzo lubię cebulkowe kwiaty szczególnie,że jest dostępnych tyle odmian i dokupując kolejne zawsze mogę z czystym sercem powiedzieć mężowi,że przecież jeszcze takich nie mam :wink:
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p

Post »

;:215 tego mi trzeba, tych kolorów kwitnącego kwiecia! Dzis ograniczyłam się do białych, niebieskich i różowych anemonków, nie moja wina, że leżały przy kasie ;:224
Odbierz pw
Małgoś
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Cebulowych nie mam aż tyle. Zraziłam się trochę po zakupach na targach (nigdy więcej :evil: ), ale już mi przeszło.
Na róże jeszcze czekam, ale to już bliżej niż dalej :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Ale nowe miejsce dla tych cudnych tulipanów mam nadzieję masz? ;:oj Też mam nadzieję, że jutro już żabami przestanie rzucać, bo mam masę pracy w ogrodzie - zaplanowanej na dzisiaj.. ;:224
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 17:32

Post »

No,no,no Sabinko takiej ilości tulipanów w jednym miejscu, to ja już dawno nie widziałam ;:215, no i zakupy wybitne. Jakbyś nie miała gdzie wsadzić to u mnie Ci miejsca dostatek ;:224
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Kolorowe szaleństwo ;:138
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, czy u was też tak pięknie?? :tan Aż serce rośnie ;:138 Wczoraj dostałam oficjalną zgodę na zagospodarowanie około metrowego pasa ziemi przed domem..co prawda mają się tam znaleźć jedynie jednoroczne, ale to już jest plus tym bardziej, że do tej pory gościły tam pokrzywy i jakoś nikogo to nie ruszało ;:219 Zastanawiam się czy nie zrobić żółto- pomarańczowego misz maszu. Najwyższe piętro wysieję słoneczniki jadalne, niżej te ozdobne, jescze niżej nagietki i na sam koniec aksamitki. Ale najpierw czeka mnie ciężka walka z korzeniami pokrzyw..tragedia..

Aniu, wiesz jak to wygląda?? Stoję sobie przy tych koszyczkach/pudełkach z tulipkami i zastanawiam się: mam takie czy nie..chyba coś takiego kwitło, ale jeśli nie, szkoda nie wziąć chciaż z dwóch - trzech cebul, najwyżej będą się powtarzały ;:306
Małgoś, anemonki są mega wdzięczne, u mnie kwitły nieprzerwanie aż do przymrozków.
Ewo , a co takiego było na tych targach??Brak zgodności odmianowej czy jakieś inne niedopatrzenie? Ty czekasz na róże, a ja już nie mogę znieść oczekiwania na lilie..no nie mogę ;:65 Myślałam, że może w tym tygodniu, ale dzisiaj już czwartek a tu ani widu ani słychu ;:145
Milenko, mam nadzieję, że chłopaki pozwolą przekwitnąć tulipanom i wykopię je, podsuszę i na jesień wsadzę do tej samej starej-nowej rabaty. nie wiem jak to będzie dokładnie, ale od tamtego roku już mi oznajmiają, że w tym roku eksmisja tymczasowa "zielska" :roll:
Karinko, u ciebie to bym miała używanie na kilka lat z wsadzaniem cebulowych ;:108 :lol: u mnie powoli miejsca brakuje (dopóki nie zrobimy dalszej części murkowych założeń :twisted: )
Agnieszko, kochana, w takim otoczeniu aż miło posiedzieś, aż przyjemnie wejść na posesję..gdybyś tylko widziała jak to wyglądało w momencie kiedy się wprowadziłam..było nad czym zapłakać ;:131
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Rozumiem Twoją sytuację.Czasem zazdroszczę tym,którzy mogą tak po prostu urządzić ogród jak im się podoba ale z drugiej strony pamiętam jaką satysfakcję sprawiał mi każdy wywalczony kawałek ziemi który mogłam zagospodarować po swojemu.Za swój największy sukces uważam ograniczenie zasięgu kur i przeniesienie ich do "wydzielonej strefy zamkniętej" :wink: Kiedyś Teściowa co jakiś czas wypuszczała je na ogród ze słowami: niech sobie trochę pogrzebią.Problem w tym,że to ich grzebanie rujnowało trawnik i rabatki.W moim przypadku skuteczna okazała się metoda małych kroków i sukcesywnie co roku powiększałam "swój" obszar.Moje starania zostały docenione i ogród stał się ulubionym miejscem spędzania czasu całej rodziny.Może kiedyś pokuszę się o własny wątek chociaż by po to ,żeby mieć pamiątkę z moich starań.Życzę owocnej walki z pokrzywami i czekam na zdjęcie nowej rabatki bo z jednorocznych też można coś fajnego utworzyć a może być to wstęp do dalszych działań.Pogoda dzisiaj sprzyja pracy na dworze ;:3
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Na targach wybrałam, starannie dobierając kolory, 30 cebul tulipanów strzępiastych. Z tego pojawiły się może 4 :evil: Pozostałe to żółto-czerwone (nie lubię tego połączenia kolorów) papuzie, botaniczne, Darwina i jakieś inne :? Cebul już więcej tak nie kupię, ale ponoć człowiek uczy się na błędach :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, wiem jak jest..rozumiem, wspieram psychicznie i dziękuję Panu, że nie mamy kurek, bo znając mentalność też mogłby wychodzić sobie pogrzebać ;:306 bardzo chętnie zaglądnęłabym do twojego królestwa i jak najbardziej namawiam do założenia wątku ;:108 im więcej nas tym lepiej ;:168
Ewo, może odwiedzający pomieszali cebule..wiem jak to jest zdażało mi się zamawiać piekne pełne bądź strzępiaste a wychodziły te maleńkie tardy, nie wiem czy nie pomieszałam nazw..takie żółciutkie niskie. Swoją drogą też b. ładne, ale skoro zapłaciłam za coś innego :evil:
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Też kiedyś usprawiedliwiałam sprzedających, że to może kupujący pomieszali cebule ale za często takie rzeczy mi się trafiały :evil: poza tym w zeszłym roku kupiłam piękną lilię - na obrazku piękną, czekałam na nią jak na zbawienie aż zakwitnie- okazała się zwyczajna, pomarańczowa i nawet nie pachnąca ;:185 a na stoisku żadnych zwyczajnych nie oferowali- same cudowne rarytasy. Więc kto tu miesza? Irysa pomarańczowego kupowałam 3x, w tym roku próbuję ostatni raz, jak znowu się okaże inny będę"żebrać" ;:131 na forum- może ktoś się ulituje ;:173
Trudno trafić na uczciwego w 100% sprzedawcę - w tym roku zamówiłam od 2 nowych sprzedających zobaczymy jak się sprawdzą.
Ale i tak najlepsze są wymiany między ogródkowe - tu się nie oszukuje ;:215
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p

Post »

:wit Właśnie zaczęłam weekend ;:63
Przyszły moje lilijki, będę działać. Na 10 zamówionych kompletów, 3 dodatkowe, czyżby gratisy ;:170 A jak twoje cebulki?
Miłego ogródkowania ;:224
Małgoś
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”