Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w dolinie część 9 - Blisko coraz bliżej ...

Post »

Aniu! U nas pokropiło parę razy w zeszłym tygodniu. Może dlatego nie mam jeszcze potrzeby polewać :roll: Jedyne co podlewałam, to świeżo posadzone rośliny i te przesadzone. Z oczkiem nadal nie umiem się zdecydować. Jeśli to niewielkie... W tym roku może wreszcie podejmę decyzję. A jak już podejmę, to zrobię. Bo nie lubię czekać :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, przejrzałam Twoje wątki od początku. Oj narobiłaś się dziewczyno z tymi kamieniami :) Ale wyszło Ci super. Mam nadzieję, że moje samozaparcie też doprowadzi do tego, że będę miała piękny ogród. I poproszę więcej zdjęć z Okamim-wiesz, że go ubóstwiam :) Co widzę ten pyszczek to mi się buzia uśmiecha. Mi i małemu oczywiście :) A powiedz mi jeszcze, czy ten Twój pan od koszenia to Ci podkasza trawę przy kamieniach rabatkowych? czy masz tam jakiś najazd dla kosiarki. Pytam bo sama się wściekam za każdym razem gdy po koszeniu kosiarką muszę oblecieć jeszcze swoje plastikowe obrzeża podkaszarką.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anulko! Pan zaczyna podkaszarką wokół rabat, drzew i krzewów. Potem dopiero kosiarką - resztę. Śmieje się, że trawnika co prawda coraz mniej, ale za to większy slalom gigant :;230 Myślałam nad wysypaniem kamyczkami 20cm rantu, ale boję się, że wówczas kosiarka strzelałaby kamieniami. A kamieni, jak widziałaś, u mnie pod dostatkiem. teraz jak patrzę, to sama nie wiem, jak sobie z tym poradziłam. A nikogo, poza sporadyczną pomocą mojej córci, do pomocy nie miałam. Teraz ziemia się jeszcze się gdzie nigdzie pozapadała, ale tym razem pan od koszenia ma przywieść glebogryzarkę i mi to wyrówna. Poza bowiem sprzątaniem kamieni mam teraz parę ;:224 rabat :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ale ładny irysek w paski ;:138
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

heh, on przynajmniej może się pośmiać z tego slalomu bo ma za to płacone. Ja natomiast mogę się co najwyżej uśmiechnąć na widok ładnie skoszonej i podkoszonej trawy i sama sobie pogratulować :;230 Nie znoszę niepodkoszonych, niechlujnych krawędzi trawnika i robię to przy każdym koszeniu, a że narobiłam sobie falistych brzegów to teraz mogę sobie co najwyżej pod nosem pokląć ;:224 Też myślałam o kamyczkach podłożonych folią (włókniną),ale właśnie tępiące się noże kosiarki odwiodły mnie od tego zamysłu. Planuję wyłożyć brzeg kostką,ale zapewne w przyszłym sezonie-ewentualnie jesienią. Więc jeszcze jedno lato sobie pozłorzeczę ;:306
No patrz-Anulka-bardzo mi się podoba ;:215 Mój eM tak na mnie mówił 10 lat temu, jak jeszcze eMem nie był ;:306
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aniu ale masz porządeczek na rabatkach ;:215 ja ciągle nie umiem się do kory przekonać jak mi zzieleniało ileś tam worków to wolę gołą ziemię niż byle jaką korę, Zresztą ciągle coś dosadzam, przesadzam to i bałagany byłoby co niemiara. Jak już przed-ogródek będzie gotowy z roślinnością to może wtedy, ale obawiam się sprzątania kory razem z liśćmi, no i znowu problem. Ach, to już lepiej niech zostanie tak jak jest nim mi zarośnie wszystko fiołkami, dąbrówką i oregano ;:224
Dziękuję za przylaszczki ;:196 dzisiaj znalazłam malutki pączuszek czyli będzie kwitła ;:138

Co do koszenia i podkaszania, to jak kosi M. to muszę iść za nim i wszystko podkaszać ręcznie, jak koszę sama to nie mam prawie nic do podkoszenia, to jest ciekawe ;:173
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Ciekawa jestem Twojej decyzji w sprawie oczka. Ja też nie lubie czekać, a potem trzeba się natyrać jak wół, ale za to jakie efekty! Czasem aż nie do wiary, że my - kobitki, tyle same potrafimy zrobić. Czego to nie robi doskonała motywacja. Kwiecie przecudne! Pozytywnie zazdraszczam ;:306
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jak Cie znam Aniu to na pewno oczko będzie w tri miga. ;:306
A może takie nie wkopane a nad ziemią z kurkiem, łatwo wtedy wodę spuścić na zimę. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Aniu nie mogę się nadziwić tym iryskom...
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Aniu, wspaniałe krokusy ;:138 . Róże już rozgarnęłaś, a ja się ciągle waham... Nocą temp. robią się minusowe i trochę się obawiam, czy to im nie zaszkodzi....
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo (drewutnia)! Mam jeszcze takiego :D

Obrazek

Anulko! Też lubię, jak tak się do mnie mówi :lol: Myślałam nad zmianami obrzeża, ale wyobraź sobie, jak będzie się kopało w tak kamienistej ziemi ;:223 To mi skutecznie studzi zapał do zmian. A przy tym kamienie, które stanowią obrzeże są z mojej działki. Wszystko naturalne. Ot ciągłe dylematy...
A dla Ciebie dodatkowo pierwsze w tym roku niezapominajki

Obrazek

Majeczko (edulkot)! Nad korą zastanawiam się przy kolejnej różance. Bo z jednej strony chwasty mi pod nią nie rosną lub pojawiają się sporadycznie, a przy tym wygląda to bardzo schludnie. A z drugiej, mam więcej kłopotu z kopcami, a potem ich rozgarnianiem i sprzątaniem rabat. Z sadzeniem nie mam problemu, bo odsuwam kore na bok, sadzę, a potem z powrotem zasypuję korą. Najwyraźniej nie ma prostych rozwiązań... Co do przylaszczki ;:138

Obrazek

Nelu (Lukrecja)! Z tym oczkiem to jest tak, że ja lubię sama. A nie wiem, czy umiem , czy dam rade z tym oczkiem. Nie do końca też wiem, gdzie ono miałoby się znajdować. Może po prostu jeszcze nie dojrzałam do oczka? :;230 Kolorów w ogrodzie już sporo i faktycznie niesamowicie cieszą :tan

Obrazek

Grażynko (kogra)! Z tym wykonaniem Tomasz na pewno rację. Jak już się tylko zdecyduje... Nie chciałabym przy tym pochopnie dołożyć sobie strasznie dużo pracy, bo już mam co robić...

Obrazek

Aniu (wielkakulka)! One są super ;:138 Kolorowe, wczesne - same zalety.

Obrazek

Asiu (asia2)! Temperatury do minus 7 różom nic nie zaszkodzą. Za to kopczyki, jak już zaczęły rosnąć, raczej tak... Sama widzisz, jak one u nie wyglądają. Pod tymi kopcami tylko mogły się zaparzyć, albo zagrzybić :evil: Wolała nie ryzykować.

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Moje ciemierniki jeszcze w powijakach. Rosną w głębokim cieniu.
Masz niesamowitą ilośc krokusów.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu (Margo2)! U mnie część również w pąkach :D Ale kupione w zeszłym roku w Lidlu żyją i to już sukces. A krokusów nie mam tak wiele. Tylko umiejętnie je fotografuję :;230

Obrazek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Aniu , ładnie ''focisz'' krokuski ;:138 Czyżby moje dogoniły Twoje , połowa też już zakwitła. Już na poważnie zastanawiam się nad rozkryciem róż, raz już czekałem do zakwitnięcie forsycji i było za długo. Pędy w ziemi zaczęły rosnąć i później miałem trudności z usuwaniem ziemi. Kupiłem dzisiaj różę Nina , czerwona. Będę z niej zadowolony ? Wiesz coś na jej temat :?:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadku! U mnie niektóre krokusy na razie w fazie szczypioru, ale są i takie które przekwitły. To niezwykłe kwiaty i zasługują na porządne portrety :wink: Forsycja będzie kwitnąć lada chwila, ale róże czekać nie mogły. I tak musiałam bardzo uważać, by nie wyłamać młodych listków. Wymienionej przez Ciebie róży nie mam, ale wygląda ładnie. W zeszłym roku doszłam do wniosku, że mam za mało czerwonych róż i kupiłam m.in. Lavaglut, MrLincoln, Ingrid Bergman, a dostałam - Scarlet Hit. I na razie czerwieni starczy :;230 Wcześniej miałam jeszcze Sympathie. Czerwona róża to klasyka. Musi być :D Na pewno będziesz zadowolony.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”