Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Post »

Już bardzo fajnie to wygląda, a jak dojdą kolory będzie super.
My w tym roku wycieliśmy wszystkie wierzby które nieopatrznie posadziliśmy przed ogrodzeniem, została jeszcze jedna duża która ma 10 lat. To nie był dobry pomysł, w ogóle nie przemyślałam, że jest to kruche drzewo, ma drobne listki które strasznie śmiecą a do tego łapie różne chorupska.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Łał, zdjęcie z okna na poddaszu pokazuje najlepiej jak przemyślane są rabaty i cały układ ;:oj Wróciłam na poprzednią stronę popatrzeć też na rysunek. Prawdziwie angielski ogród ;:167 Piękny, nie ma co :D
Napisałaś, że rabata po lewej to 4x40 metrów - szok, ja bym nie dała rady tego obrobić :( Dzisiaj sadziłam róże - wykopałam 8 dołów (moja Ciocia nazywa je - mały grobik ze względu na gabaryty) i prawie nie mogę się ruszać ;:185 Jutro planuję powtórkę z rozrywki - róże się moczą, a ja mam tylko weekend na ogrodowe zabawy. Piszesz, że:
cisy- 10szt. Przyjechały późno, o godz. 16.00 - z trudem udało się je wkopać przed zmrokiem.
Jak to zrobiłaś? Zupełnie mnie to powaliło ;:219 Ja bym się grzebała pewnie cały dzień z takim sadzeniem...
Pozdrawiam, Elwi
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Monia, śliczne te cisy. Wykonałaś heroiczną pracę ;:180 Efekty wspaniałe! Już nie mogę się doczekać lata u Ciebie :D
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mnie imponuje umiejętność rysowania, wprawia mnie w podziw to, że ktoś potrafi przenieść na papier to, co widzi lub co chce zobaczyć ;:108
Czytając, co zrobiłaś w ogrodzie, podziwiam Twoją pracowitość (10 cisów :shock:). Ja się trochę pokręciłam po swoim i padłam :roll:
Będę się bała do Ciebie zaglądać latem, bo mnie zazdrość zeżre ;:306
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soczewka pisze:Już bardzo fajnie to wygląda, a jak dojdą kolory będzie super.
My w tym roku wycieliśmy wszystkie wierzby które nieopatrznie posadziliśmy przed ogrodzeniem, została jeszcze jedna duża która ma 10 lat. To nie był dobry pomysł, w ogóle nie przemyślałam, że jest to kruche drzewo, ma drobne listki które strasznie śmiecą a do tego łapie różne chorupska.
Oj, tak, wierzby to niesamowite śmieciuchy - na pewno będziesz miała teraz spokój.
Ja posadziłam brzozy i też się zastanawiam czy to był dobry pomysł, gdy widzę ile jesienią zostawiają liści, choć są młodziuteńkie :roll: .
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Moniś, skąd masz te dorodne cisy? ;:183
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:224
Elwi pisze:Łał, zdjęcie z okna na poddaszu pokazuje najlepiej jak przemyślane są rabaty i cały układ ;:oj Wróciłam na poprzednią stronę popatrzeć też na rysunek. Prawdziwie angielski ogród ;:167 Piękny, nie ma co :D
Napisałaś, że rabata po lewej to 4x40 metrów - szok, ja bym nie dała rady tego obrobić :( Dzisiaj sadziłam róże - wykopałam 8 dołów (moja Ciocia nazywa je - mały grobik ze względu na gabaryty) i prawie nie mogę się ruszać ;:185 Jutro planuję powtórkę z rozrywki - róże się moczą, a ja mam tylko weekend na ogrodowe zabawy. Piszesz, że:
cisy- 10szt. Przyjechały późno, o godz. 16.00 - z trudem udało się je wkopać przed zmrokiem.
Jak to zrobiłaś? Zupełnie mnie to powaliło ;:219 Ja bym się grzebała pewnie cały dzień z takim sadzeniem...
Pozdrawiam, Elwi
:lol: :lol: :lol:
A czemu tak wielkie doły na te róże kopiesz?
Ja dzisiaj wkopałam dwie róże i dwie lawendy i ... nic więcej. Wczoraj tak mocno nadwyrężyłam krzyże, że ruszać się nie mogę. Byłam za to na giełdzie kwiatowej i kupiłam 40 bratków, kwitnące w doniczkach krokusiki, różne bibeloty dekoracyjne do domu :D
Co do cisów - tam trzeba było już męskiej ręki, bo były bardzo ciężkie - to dlatego poszło szybko, bo ja bym się z tym męczyła bardzo długo

-- N 09 mar 2014 22:41 --
robaczek_Poznan pisze:Monia, śliczne te cisy. Wykonałaś heroiczną pracę ;:180 Efekty wspaniałe! Już nie mogę się doczekać lata u Ciebie :D
Dziękuję, Kasiu ;:196

-- N 09 mar 2014 22:44 --
ewamaj66 pisze:Mnie imponuje umiejętność rysowania, wprawia mnie w podziw to, że ktoś potrafi przenieść na papier to, co widzi lub co chce zobaczyć ;:108
Czytając, co zrobiłaś w ogrodzie, podziwiam Twoją pracowitość (10 cisów :shock:). Ja się trochę pokręciłam po swoim i padłam :roll:
Będę się bała do Ciebie zaglądać latem, bo mnie zazdrość zeżre ;:306
Ostatnie prace w ogrodzie również mnie osłabiły i przez najbliższe dni będą tylko prace kosmetyczne.
Latem powiadasz, że będzie już ładnie? O ile wszystko się zgra kolorystycznie, bo niektóre rośliny sadzone w pośpiechu i może być różnie ;:218
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AniaDS pisze:Moniś, skąd masz te dorodne cisy? ;:183
Z tego źródła, z którego te ubiegłoroczne - z Nielepic. Są drogie - w tym roku już cena skoczyła na 100zł/szt., ale jako stałej klientce udało mi się utargować na 80zł (nadal dużo, ale dobre i to), jednak są wielkie i od razu dają pożądany efekt.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Monia, no jak nie kopać, skoro od sadzenia zależy jak później będą rosnąć i kwitnąć? Grunt mam lichy - glina i kamienie. Najgorsze te kamienie, bo i widły i łopata się na nich wyginają. Ale co tam, jakoś daję radę -czasem z pomocą kilofa ;:306
Pozdrawiam ciepło, Elwi
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi pisze:Monia, no jak nie kopać, skoro od sadzenia zależy jak później będą rosnąć i kwitnąć? Grunt mam lichy - glina i kamienie. Najgorsze te kamienie, bo i widły i łopata się na nich wyginają. Ale co tam, jakoś daję radę -czasem z pomocą kilofa ;:306
Pozdrawiam ciepło, Elwi
Aaaa, to rozumiem - ziemia taka jak u mnie - kamień, kamień i jeszcze raz kamień...
Masz działkę na wzniesieniu/ wypiętrzeniu terenu jak ja?
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Monika,
Wpadlam spytać sie, czy masz bardzo sucho..... Czy musisz sporo podlewać wszystkie przesadzone i posadzone rośliny? ;:219
Pozdrawiam
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Bardzo widać o co chodzi, Moniko, i zapowiada się świetnie dalsza część metamorfozy tego zakątka :)
Już nie mogę się doczekać efektu ostatecznego, ale oczyma wyobraźni widzę, że będzie pięknie!

Słoneczne pozdrowienia posyłam :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę mojej wiosny - nadal kwitna wczesne miniaturowe krokusiki, ale te właściwe już w pąkach, więc może dzisiaj zaczną kwitnienie. Słoneczko obudziło pszczoły i trzmiele - od razu weselej w ogrodzie :D ;:3
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczęłam sadzić bratki ... Dzisiaj będę kontynuować :D Najładniejsze w tym roku to te lawendowe. Na posadzenie czekają białe i błękitne.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justi177 pisze:Monika,
Wpadlam spytać sie, czy masz bardzo sucho..... Czy musisz sporo podlewać wszystkie przesadzone i posadzone rośliny? ;:219
Robi się coraz bardziej sucho, dlatego pędzę z pracami przeróbkowymi rabat, bo jak zrobi się zupełnie sucho, to źle zdejmuje się darń i źle kopie się dołki pod róże - u mnie bardzo zbita, choć przepuszczalna ziemia i pełno kamieni. Jak ziemia zastygnie z braku wody, to robi się jak skała w połączeniu z kamieniami i ciężko wbic nawet mocny szpadel.
Niemal całe popołudnie wczoraj poświęciłam na podlewanie wszystkiego, co wkopane w ostatnim czasie. Dzisiaj chyba znów doleję wody, żeby się na dłużej utrzymała wilgoć.

-- Pn 10 mar 2014 09:49 --
aguniada pisze:Bardzo widać o co chodzi, Moniko, i zapowiada się świetnie dalsza część metamorfozy tego zakątka :)
Już nie mogę się doczekać efektu ostatecznego, ale oczyma wyobraźni widzę, że będzie pięknie!

Słoneczne pozdrowienia posyłam :)
Dziękuję, Aga :D
Już zaczynają roślinki wychodzić z ziemi, więc lada chwila rabaty się zazielenią ;:224 ;:304
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Moni zarys ogrodu jasny, plan ogrodu formalnego świetny.
Brawo ;:138 i czekam na spektakularny efekt w pełni sezonu
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”