Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7
Już bardzo fajnie to wygląda, a jak dojdą kolory będzie super.
My w tym roku wycieliśmy wszystkie wierzby które nieopatrznie posadziliśmy przed ogrodzeniem, została jeszcze jedna duża która ma 10 lat. To nie był dobry pomysł, w ogóle nie przemyślałam, że jest to kruche drzewo, ma drobne listki które strasznie śmiecą a do tego łapie różne chorupska.
My w tym roku wycieliśmy wszystkie wierzby które nieopatrznie posadziliśmy przed ogrodzeniem, została jeszcze jedna duża która ma 10 lat. To nie był dobry pomysł, w ogóle nie przemyślałam, że jest to kruche drzewo, ma drobne listki które strasznie śmiecą a do tego łapie różne chorupska.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- Elwi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Łał, zdjęcie z okna na poddaszu pokazuje najlepiej jak przemyślane są rabaty i cały układ
Wróciłam na poprzednią stronę popatrzeć też na rysunek. Prawdziwie angielski ogród
Piękny, nie ma co
Napisałaś, że rabata po lewej to 4x40 metrów - szok, ja bym nie dała rady tego obrobić
Dzisiaj sadziłam róże - wykopałam 8 dołów (moja Ciocia nazywa je - mały grobik ze względu na gabaryty) i prawie nie mogę się ruszać
Jutro planuję powtórkę z rozrywki - róże się moczą, a ja mam tylko weekend na ogrodowe zabawy. Piszesz, że:
Ja bym się grzebała pewnie cały dzień z takim sadzeniem...
Pozdrawiam, Elwi

Napisałaś, że rabata po lewej to 4x40 metrów - szok, ja bym nie dała rady tego obrobić

Jak to zrobiłaś? Zupełnie mnie to powaliłocisy- 10szt. Przyjechały późno, o godz. 16.00 - z trudem udało się je wkopać przed zmrokiem.

Pozdrawiam, Elwi
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Monia, śliczne te cisy. Wykonałaś heroiczną pracę
Efekty wspaniałe! Już nie mogę się doczekać lata u Ciebie 

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mnie imponuje umiejętność rysowania, wprawia mnie w podziw to, że ktoś potrafi przenieść na papier to, co widzi lub co chce zobaczyć
Czytając, co zrobiłaś w ogrodzie, podziwiam Twoją pracowitość (10 cisów
). Ja się trochę pokręciłam po swoim i padłam
Będę się bała do Ciebie zaglądać latem, bo mnie zazdrość zeżre

Czytając, co zrobiłaś w ogrodzie, podziwiam Twoją pracowitość (10 cisów

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj, tak, wierzby to niesamowite śmieciuchy - na pewno będziesz miała teraz spokój.Soczewka pisze:Już bardzo fajnie to wygląda, a jak dojdą kolory będzie super.
Ja posadziłam brzozy i też się zastanawiam czy to był dobry pomysł, gdy widzę ile jesienią zostawiają liści, choć są młodziuteńkie

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Moniś, skąd masz te dorodne cisy? 

- Alania

Elwi pisze:Łał, zdjęcie z okna na poddaszu pokazuje najlepiej jak przemyślane są rabaty i cały układWróciłam na poprzednią stronę popatrzeć też na rysunek. Prawdziwie angielski ogród
Piękny, nie ma co
![]()
Napisałaś, że rabata po lewej to 4x40 metrów - szok, ja bym nie dała rady tego obrobićDzisiaj sadziłam róże - wykopałam 8 dołów (moja Ciocia nazywa je - mały grobik ze względu na gabaryty) i prawie nie mogę się ruszać
Jutro planuję powtórkę z rozrywki - róże się moczą, a ja mam tylko weekend na ogrodowe zabawy. Piszesz, że:
Jak to zrobiłaś? Zupełnie mnie to powaliłocisy- 10szt. Przyjechały późno, o godz. 16.00 - z trudem udało się je wkopać przed zmrokiem.Ja bym się grzebała pewnie cały dzień z takim sadzeniem...
Pozdrawiam, Elwi

A czemu tak wielkie doły na te róże kopiesz?
Ja dzisiaj wkopałam dwie róże i dwie lawendy i ... nic więcej. Wczoraj tak mocno nadwyrężyłam krzyże, że ruszać się nie mogę. Byłam za to na giełdzie kwiatowej i kupiłam 40 bratków, kwitnące w doniczkach krokusiki, różne bibeloty dekoracyjne do domu

Co do cisów - tam trzeba było już męskiej ręki, bo były bardzo ciężkie - to dlatego poszło szybko, bo ja bym się z tym męczyła bardzo długo
-- N 09 mar 2014 22:41 --
Dziękuję, Kasiurobaczek_Poznan pisze:Monia, śliczne te cisy. Wykonałaś heroiczną pracęEfekty wspaniałe! Już nie mogę się doczekać lata u Ciebie

-- N 09 mar 2014 22:44 --
Ostatnie prace w ogrodzie również mnie osłabiły i przez najbliższe dni będą tylko prace kosmetyczne.ewamaj66 pisze:Mnie imponuje umiejętność rysowania, wprawia mnie w podziw to, że ktoś potrafi przenieść na papier to, co widzi lub co chce zobaczyć![]()
Czytając, co zrobiłaś w ogrodzie, podziwiam Twoją pracowitość (10 cisów). Ja się trochę pokręciłam po swoim i padłam
![]()
Latem powiadasz, że będzie już ładnie? O ile wszystko się zgra kolorystycznie, bo niektóre rośliny sadzone w pośpiechu i może być różnie

- Alania
Z tego źródła, z którego te ubiegłoroczne - z Nielepic. Są drogie - w tym roku już cena skoczyła na 100zł/szt., ale jako stałej klientce udało mi się utargować na 80zł (nadal dużo, ale dobre i to), jednak są wielkie i od razu dają pożądany efekt.AniaDS pisze:Moniś, skąd masz te dorodne cisy?
- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Monia, no jak nie kopać, skoro od sadzenia zależy jak później będą rosnąć i kwitnąć? Grunt mam lichy - glina i kamienie. Najgorsze te kamienie, bo i widły i łopata się na nich wyginają. Ale co tam, jakoś daję radę -czasem z pomocą kilofa
Pozdrawiam ciepło, Elwi

Pozdrawiam ciepło, Elwi
- Alania
Aaaa, to rozumiem - ziemia taka jak u mnie - kamień, kamień i jeszcze raz kamień...Elwi pisze:Monia, no jak nie kopać, skoro od sadzenia zależy jak później będą rosnąć i kwitnąć? Grunt mam lichy - glina i kamienie. Najgorsze te kamienie, bo i widły i łopata się na nich wyginają. Ale co tam, jakoś daję radę -czasem z pomocą kilofa![]()
Pozdrawiam ciepło, Elwi
Masz działkę na wzniesieniu/ wypiętrzeniu terenu jak ja?
- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Monika,
Wpadlam spytać sie, czy masz bardzo sucho..... Czy musisz sporo podlewać wszystkie przesadzone i posadzone rośliny?
Wpadlam spytać sie, czy masz bardzo sucho..... Czy musisz sporo podlewać wszystkie przesadzone i posadzone rośliny?

Pozdrawiam
Bardzo widać o co chodzi, Moniko, i zapowiada się świetnie dalsza część metamorfozy tego zakątka 
Już nie mogę się doczekać efektu ostatecznego, ale oczyma wyobraźni widzę, że będzie pięknie!
Słoneczne pozdrowienia posyłam

Już nie mogę się doczekać efektu ostatecznego, ale oczyma wyobraźni widzę, że będzie pięknie!

- Alania
Trochę mojej wiosny - nadal kwitna wczesne miniaturowe krokusiki, ale te właściwe już w pąkach, więc może dzisiaj zaczną kwitnienie. Słoneczko obudziło pszczoły i trzmiele - od razu weselej w ogrodzie

Zaczęłam sadzić bratki ... Dzisiaj będę kontynuować
Najładniejsze w tym roku to te lawendowe. Na posadzenie czekają białe i błękitne.

Zaczęłam sadzić bratki ... Dzisiaj będę kontynuować

- Alania
Robi się coraz bardziej sucho, dlatego pędzę z pracami przeróbkowymi rabat, bo jak zrobi się zupełnie sucho, to źle zdejmuje się darń i źle kopie się dołki pod róże - u mnie bardzo zbita, choć przepuszczalna ziemia i pełno kamieni. Jak ziemia zastygnie z braku wody, to robi się jak skała w połączeniu z kamieniami i ciężko wbic nawet mocny szpadel.justi177 pisze:Monika,
Niemal całe popołudnie wczoraj poświęciłam na podlewanie wszystkiego, co wkopane w ostatnim czasie. Dzisiaj chyba znów doleję wody, żeby się na dłużej utrzymała wilgoć.
-- Pn 10 mar 2014 09:49 --
Dziękuję, Agaaguniada pisze:Bardzo widać o co chodzi, Moniko, i zapowiada się świetnie dalsza część metamorfozy tego zakątka

Już zaczynają roślinki wychodzić z ziemi, więc lada chwila rabaty się zazielenią

- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Moni zarys ogrodu jasny, plan ogrodu formalnego świetny.
Brawo
i czekam na spektakularny efekt w pełni sezonu
Brawo